2009. május 06. 14:48 - Reckl_Amál

Hivatástudatot!

Az a tanár, aki a német érettségi napján sztrájkolásával minimális kellemetlenséget is okoz akárcsak egyetlen egy diákjának, hagyja el a pályát, mert alkalmatlan.

A mai magyar oktatási rendszer alfája és omegája az érettségi. Önmagában nem ér sokat, de minden körülötte forog. 8 + 4 évig erre hajtanak a gyerekek, és nem is lehet egyetemre vagy főiskolára bejutni nélküle.

Ha egy tanár ennek a jelentőségét lekicsinyli azzal, hogy saját érdekeiért belemenjen egy kétes kimenetelű szakszervezeti akcióba, azzal diákjai és saját munkáját kicsinyli le valójában. Mert fizetésemelést lehet kérni bármikor (azért túl vérmes reményeket ne fűzzenek hozzá, válság van és megszorítás), de érettségizni csak egyszer lehet. Nincs ismétlés, illetve, ha van, az elég nagy baj.

Már így is okoznak károkat a nagy érdekvédők. A Gaskó terror squad biztosan rázendít, ha a nagy pofátlan felmutatja a sztrájkszemafort. Szóval, ha nem lenne elég a vizsgastressz, most még előre kell gondolkodni, szervezni, hogy biztosan ott üljön az érettségiző a vizsgán a megjelölt időpontban.

A PDSZ elnöke, Kerpen Gábor sem rossz. Két hete felkérte az oktatási minisztert, hogy tegyék át másnapra a német érettségit, mert akkor sztrájk lesz. Sztrájk lesz, mert a tanár úrék sztrájkolnak. Tán a sztrájkot kellene elhalasztani. Az érettségi egy csöppet fontosabb, mint valami szakszervezeti fontoskodás.

Nem akarom az érdekvédelem szerepét elbagatellizálni. De vannak olyan helyzetek, amikor ennek egyszerűen nincs itt az ideje. Hiába nagy a potenciál ebben a napban, hiszen nagyon sok embert érint, és nagy a hírértéke, mégsem szabad az érettségizők hátán kiharcolni az ilyesmit. Nemcsak nem elegáns, hanem teljesen szembemegy a tanári hivatástudat szellemével. Aki tehát pénteken sztrájkol, és ezzel akadályozza a diákokat a sikeres vizsga letevésében, az vagy nem érti, hogy a tanári pálya első számú szabálya, hogy a gyerek érdeke az első (akár látszólag a gyerek ellenében is), vagy pontosan tudja ezt, csak éppen nem érdekli.

Nos én sem buta, sem felelőtlen, sem rosszindulatú embereket sem akarok a katedrán látni. Szóval aki az érettségiben csak egy remek lehetőséget lát saját érdekeinek érvényesítésére, az gondolkodjék el arról, hogy tényleg tanárként kell-e dolgoznia.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr351106234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.05.06. 17:02:06

erről még nem is hallottam. ez most komoly??? :(

Minden szavaddal egyetértek.

azallamenvagyok 2009.05.07. 07:16:14

Ingyenvan Országban ez elég nagy kívánság:(

tritonus 2009.05.09. 15:16:11

Sztrájk volt? A fősulin nem... (Egyébként levizsgáztam!!! - Nem tudom, hányas lett, mert a tanár azt mondta: "Meglepi." De elégedett volt, szóval...)

Egyébként ha lesz sztrájk, én aznap csakazértis bemegyek tanítani. Igazából szeretek a kollégákkal is dumálni, de a gyerekekkel "ökörködni" sokkal jobb!!!
süti beállítások módosítása