2009. április 16. 09:26 - Reckl_Amál

Újabb hosszú szünet

Prózai okai vannak az újabb "hosszú" hétvégének. Egyszerűen nem volt sok kedvem blogolni. Tegnap már úgy jöttem be, hogy most aztán kiírom magamból a húsvétot, a bizalmatlansági indítványt (melyet a blog két beltagja és legfontosabb kültagja személyesen nézett meg a tv-ben élőben kedden) és persze minden egyéb megfigyelésemet. De sajnos a technika közbeszólt. A számítógépesek a tűzfalat buzerálták, úgyhogy újabb területekről szorultam ki, például a Velvet Intimate & Swinsuit címkét kapott és elérhetetlen tegnap óta. A Tejben vajbanért kár. Bár megnéztem volna Szabó Eszter matyó tetoválásait közelebbről. Nem vagyok egy tetkó-fan, de ennél nagyobb marhaságot, minthogy valaki magára "hímezteti" a színes virágokat, nem nagyon láttam ebben a műfajban.
De elkalandoztam, a tűzfallal való ügyeskedés meg, gondolom, az egyébként is kiváló blogmotor összjátéka révén nem tudtam belépni ide, vagyis a posztszerkesztőbe. Már azt hittem, vége a szép időknek. Amúgy is motoszkál bennem egy ideje, hogy bedobom a törülközőt. Eléggé unom már a viaskodást a szellemi kiscsoportosokkal, meg pláne azokkal, akik annak tettetik magukat, csakhogy belémköthessenek.

Most viszont - ahogy ez az írás is bizonyítja - sikerült belépni, remélem, ez az állapot marad, és a blog, no meg személyem ellenségei csalódnak. Tudom, néha csitítanak, hogy ez nem nekem szól, és sokáig így is volt. De most már egyre - másra tapasztalok személyem ellen irányuló támadásokat, itt is, máshol is. (És ez persze nem pontos. Szó sincs itt személyes ügyekről, hiszen még az ide szokott ócsárló sem ismer.) De azért akadnak még klasszikus trollok is bőven.

Itt van rögtön Pontilyen barátom hétfői címlapjának esete. Ponti írt egy kifejezetten humoros, jópofa szöveget Asterixről és a pozitív nacionalizmusól. Üdítő volt olvasni, mert bár politikai (vagy inkább társadalmi) témájú szöveg, mégsem sablonos.
Az Index rátalált, és kitette a címlapra. Kell-e további taglalás? A sima hülyéző trolltól a sólyomszemeken át (akik, ugye, azért szólnak hozzá, hogy kijavítsanak valami lényegtelen hibát) a fekete öves gyalázkodókig mindenki megjelent. Olyan szívesen beszélgettem volna erről a dologról, mert évekig nemzeti érzés - deficitben szenvedtem, most meg - nyilván öregszem - úgy érzem, azért jelent valamit, hogy ebben az országban születtem. (Továbbra sem érdem vagy szégyen, de nem lényegtelen.) Ponti ezt írta le tüneményesen, de az ember kedvét szegik a debilek, akik csak baromságokat képesek írni.

Másik nagy dilemmám a Fika - Reckl Amál együttműködés sorsa. Amikor kb. egy éve rászoktam a Fikára, még a pozitív irigység dolgozott bennem. De jó lenne ilyen blogot írni, sőt magát a Fikát írni! Aztán csodák csodájára ez a kívánságom teljesült, és pár hónapig egész jól ment a dolog. Aztán egy ideje már csak döcög. Nem tudom, miért. Illetve elismerem, nem vagyok már olyan aktív, mint régebben, és ez sajnos Rékucra is igaz. A barátaim nem szeretik a Fikát, a testvérem például el sem olvassa az ottani írásaimat. Sajnos - és ezt legjobb, ha mi valljuk be -  a színvonal már nem a régi. És hát azóta, hogy olyan cikkeket jelentetünk, meg hogy ki milyen szagút szellent, ne is csodálkozzunk, ha elpártolnak a normálisabb olvasók. Azt hiszem, elfogadhattuk volna, hogy a blog.hu kitesz hirdetéseket, cserébe kapunk publicitást. Az olyan bulvárszerű, közkeletű blogoknak, mint a Fika kell a nyilvánosság. Az erkölcsi aggályokat csillapíthatná, ha csatlakoznánk a Bloggerúnióhoz. Tán még jót is csinálnánk. Mondom, nem tudom.
Most, hogy nem megy úgy a szekér, lelépni viszont nem lenne elegáns. Szóval filózom...

A húsvét egyébként nem telt rosszul. Kicsit hosszú volt, bár hétfőn egész nap aludtam, mégsem tudtam magam rendesen kipihenni. Néha jó lenne teljesen egyedül lenni, csak egy-egy napot.

Szombaton volt a legjobb barátnőm keresztelője. Nem egészen értem, miért a nagyszombati vigíliával egybekötve. Most már rájöttem, miért nem járok templomba. Nekem ez a -fogalmam sincs, hogy fogalmazzak, senkit sem akarok megsérteni - ceremónia nem jelent semmit. Át akartam magam adni az élménynek, de igazán csak a prédikációt és a keresztelést tudtam élvezni. A többi számomra üres volt, rutin.

A barátnőm miatt azonban ezeket is elviseltem, mert neki fontos volt. Ő komolyan gondolta. Bevált, amit az anyja kigondolt. Nem kereszteltette meg, rá bízta ezt a döntést. És most jött el az ideje.
Tegyük hozzá, az is látszott, hogy számára a keresztség fölvétele egyúttal a valahová, valakikhez tartozást is jelentette. De ez nem bűn. Aki sosem élt teljes családban (nem kívánok túlzottan mások életében vájkálni, maradjunk tehát annyiban, ezt a lányt mindig családias légkör vette körül, de egész családja sosem volt), annak az a pillanat, amikor újdonsült keresztszüleivel (akiket nagyon szeret) ott állt, már önmagában egy csoda. Talán már ezért a pillanatért megérte.
És még mi is ott voltunk, a barátok. És a gyülekezet. Ott állni talpig fehérben a kvázi családjával (akik mostantól hivatalosan is a "rokonai") az egész világ, és nem utolsó sorban Isten színe előtt. Kár volt ezt a gyönyörű, földöntúli boldogságot a szokásos kántálással és a kényelmetlenül hosszúra nyújtott ceremóniával ellényegteleníteni. Mert - és ez most nagyon szentimentális lesz, előre is elnézést - a barátnőm életét elnézve nem volt logikus, hogy egyszer, ha csak pár pillanatra is, de átélheti ezt az élményt. Mi ez, ha nem egy tipikus isteni terv? "Igazi" anyukája is jelen volt a szertartáson, ha annak idején megkeresztelteti a lányát, akkor erre most nem kerülhet sor. Bevallom, régen nem tetszett ez. Azt gondoltam, hogy azért az hozzátartozik ebben az országban egy kisgyerek születéséhez, hogy megkeresztelik (természetesen, ha keresztény családból származik). De mostanra nyert értelmet a dolog. Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Amúgy meg jó tanulság ez az olyan gyorstüzelő ítélkezőknek, mint amilyen én is vagyok időnként.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr921068093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.16. 10:29:42

Nem bocsájtanám meg neked soha,ha abbahagynád..Szürkébb lenne az amúgy is sivár életem..Folytasd a harcot tovább,mégha sok szar ember is van közöttünk..Szeretlek és az írásaid is..Fel a fejjel!Mert vannak olyan emberek,akik űrt hagynának maguk után..Akik a mátrixban talán pótolhatatlanok..Én is gyakran éreztem már azt,amit te(lásd a mai bejegyzésem) de nem adom fel!(ezekért'?)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.16. 11:34:36

Nincsenek pótolhatatlan emberek. Egyébként ha úgy döntenék, hogy kilépek innen, az még nem jelentené, hogy máshol nem kommentelnék. Például nálad.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.04.16. 14:25:59

itt egyvalami nem volt elegáns, kedves Amál: hogy nem velem beszélted meg a Fikablogot érintő aggályaidat, hanem itt tárgyalod ki őket.
De ne aggódj, felmentettelek a kellemetlenné vált feladat alól. Minden jót.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.16. 14:47:57

Sajnálom, bár nem tudom, mi az, ami ezek közül nem tartózhat bárkire az olvasóink közül. Mindegyik az olvasók előtt zajlott. Nagy titkokat nem árultam el.

Te sem szoktál a döntések előtt konzultálni velem. Akkor sem, amikor egyszer csak megjelent egy harmadik szerző, aki ellen akkor még semmilyen kifogásom sem volt. És akkor sem, amikor egyedül eldöntötted, hogy nem lesznek hirdetések. Nem mondtam volna Neked ellent, mert igazából mindegy.

Kár, hogy velem szemben sem futja másra, csak cinizmusra. Én mindig kiálltam melletted, és a poszt Fikára vonatkozó része pont arról szól, hogy szeretném/ szerettem volna jobban csinálni, csak éppen már nem volt mit. Éppen azt sajnáltam, amit Te régebben olyan kiválóan felépítettél. Kár, hogy még velem szemben is azonnal csak a rosszindulatot látod meg. Közben meg erről szó sincs.

Gondolom, Te is látod, hogy nincsenek rendben a dolgok odaát. És szerintem az olvasók is látják. Ha ezt szóba hozni nem "elegáns", akkor nem voltam elegáns.

Talán el kellene gondolkodni azon, hogy mi történt odaát. De persze egyszerűbb engem "felmenteni". Elvégre Te voltál/ vagy/ leszel a Fika háziasszonya. Részemről én is minden jót és persze főleg jó munkát kívánok nektek. Én meg visszatérek csak olvasónak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.04.16. 15:08:40

Nem azt mondtam, hogy nem tartozik az olvasókra, csupán úgy érzem, illett volna velem párbeszédben is megvitatni ezeket a dolgokat. De téged a párbeszéd sosem érdekelt, ezt kiválóan mutatta a blogtali javaslatára írt reakciód is. Ilyen elutasító magatartás mellett nem igazán értem, mit vártál...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.16. 15:16:15

Miért nem megyek semmilyen blogtalira? Mert a résztvevők Reckl Amálra lennének kíváncsiak, és nem rám. A kettő ugyanis nem ugyanaz teljesen.

De vettem a lapot, leléptem, úgyhogy nincs szükség minősítgetésekre.

-Sarge- 2009.04.16. 16:34:32

Kifejezetten könnyen és gyorsan el tudok szakadni bármitől. Szakmai ártalom. De Te hiányoznál.

Sarge

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.16. 17:53:35

Üdv, Amál! Örülök, hogy újra itt vagy.

Köszönöm a posztomat illető szavaidat. Szerintem most már jöhetsz kommentelni nyugodtan, elmentek a címlapról odatévedők.

A Fika-történet lezárulását igazából nem sajnálom különösebben. Két dudás nem fér meg egy csárdában alapon érződött, hogy nem illetek össze Rékuccal. Az utóbbi időben már kifejezetten kedvetlenül kattintgattam oda.

Így viszont akkor tisztázódott az ügy.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.17. 05:23:00

@Remenytelen: Drága Sarge Barátom!Te is nekikezdhetnél már igazán a blogírásnak.Mondtam is már neked,és nagyon várom...

Tűzvillám (törölt) 2009.04.17. 09:05:43

Ó, pont most szoktam ide. Nehogy abbahagyd!

tritonus 2009.04.17. 16:20:09

Szia Drága Amál!

Ami a nagyszombati vigíliát illeti... Én nem éreztem unalmasnak... És hosszúnak sem. Na jó. Az elején telhettek volna gyorsabban a percek... De nagyon örülök, hogy az egész IGAZI CSALÁDOM ott ült. Előttem, mellettem, mögöttem!

Köszönöm!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.04.17. 20:51:56

Hm... Csak egy dolgot nem értek... Ha van saját blogod, akkor miért írsz/írtál máshová is? (Komoly a kérdés, nem cikizni akarlak...)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.18. 10:19:40

@tritonus:
Azt gondoltam, hogy Te nem unatkoztál. Pont ellenkezőleg. Engem is csak az frusztrált, hogy féltem, nem fogok végig jól viselkedni. De másnak nem is sikerült végig, nekem igen.

@jacint70:
Mert felkérnek/ felkértek. Nagy megtiszteltetés volt, igazi elismerés.

ZmanUK 2009.04.21. 11:03:13

Hm, Rekuc kisse sertodos :)

Amal, ne torodj vele, teljesen ertem amit irtal. A szinvonal romlast en is eszrevettem, sajnos nem tudom minek koszonheto, de a FIKA tenyleg kifulladt.

Es bevallom sajnalom. Megha kommentelni szinte az elejetol nem tudtam, mert a "nagysagosasszony" kitiltott az osszes blogjarol a nevezetes "fotos" osszeszolalkozas miatt, ennek ellenere olvasgattam, mert jo volt.

Amugy nem kar erte, hisz a fikazo irasaid itt is megjelenhetnek :)

OFF

Rekucra meg kivancsi lennek, van e neki igaz baratja, vagy hogy van e olyan ember, aki szamara is erteket kepvisel. Mert ahogy latom itt sok emberre "megharagszik", megsertodik, elfordul es tavozik, fuggetlen attol hogy az illeto milyen stilusban adta is elo az egyet nem erteset. My way or the highway - tipikus esete. En meg ilyet eletemben nem lattam, de komolyan

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.21. 11:42:36

Mindegy. Nem gondolom én sem, hogy ez katasztrófa. Jól nem esett, de ő tudja.

Én sem ismerem, de azt gondolom, biztosan van ilyen ember, sőt. Inkább arról van szó, hogy sokat vár az emberektől (talán többet, mint kellene), aztán könnyen csalódik. Elég közelről ismerem ezt a típust. ;) Általában saját magának okozza az ilyen ember a bosszússágot. A lényeg, hogy nem haragszom rá.
süti beállítások módosítása