2009. március 08. 05:48 - Reckl_Amál

Zöld - fehér - piros

A nagy étteremalakítás Giannival - műsorkritika

Már írtam, hogy Giannitól rég nem ráz ki annyira a hideg, mint régebben. Az önmagát agyonverő Bár 2.0 egyetlen értékelhető résztvevőjeként lopta be magát a szívembe, mert a sok médiába vágyó, tehetségtelen parasztot keményen gatyába rázta mint a luxuskocsma főnöke. Éppen ezért ebben a műsorban is hasonlókat vártam tőle.

Kezdjük ott, hogy a műsor címe nem jó. Először is nyelvhelyességi gond van vele. A műsorban már létező éttermeket tuningolnak föl, nem pedig újonnan indítják el azokat. Ezért az értelmes címnek étteremátalakításnak kellene lennie. Az is teljesen fölösleges, hatásvadász elem, hogy a főkolompos neve is a cím része. Ez sem fedi egyrészt a teljes igazságot, Gianni nem egyedül veszi kezelésbe a derék (?) vendéglősöket, hanem kis csapata révén. Másrészt érződik rajta, hogy a Viasat biztosra akar menni, hiszen az utolsó saját produkciójuk, a már említett, igaz, rossz emlékűnek nem nevezhető (hiszen a kutya sem emlékszik már rá) Bár csúnyán megbukott. Szóval érthető, ha pedáloznak. Kérdés viszont, hogy Gianni Annoni, a Magyarországon élő, olasz gasztronómus van-e akkora húzónév, hogy a műsort is róla kell elnevezni.

A koncepció egyszerű, és a világ, sőt a magyar néző nem először szembesül vele. A Ramsay, a konyha ördöge c. angol sorozat főhőse, a durva modorú Gordon Ramsay szintén arra vállalkozik, hogy kikupál reménytelennek tűnő éttermeket. Átalakítják az étlapot, az étterem külsejét és a munkát megkoronázandó szerveznek egy teltházas estét.

Csakhogy az angol konyha Dr. House-ának könnyű dolga van általában. Akik segítségül hívják - mert a dolog nem rajtaütés szerűen történik - tényleg változást akarnak, csak éppen vagy szakmailag nincsenek fölkészülve, vagy nem elég kreatívak, esetleg mindkettő megspékelve egy kis lustasággal is.
A magyar vendéglátás viszont nem pusztán ezekkel küzd, de nem is igazán szereti, ha ilyen gigolók belepofáznak az ő jó kis status quó-jukba. Még a Gianniékat meghívó tulaj is ódzkodik a változásoktól, bár rajta látszik, annyi köze van a gasztronómia tudományához és főleg művészetéhez, mint egy jegesmedvének a szaunához . Igazi, susogós "kényszervállalkozó ő, a 1990-es évek egyik igazi társadalmi szimbóluma. Felesége a berendezésért felelt a bolt indításakor. Lástszik, hogy a hölgy elhivatott követője a lakótelepi romantika nevű stílusnak: üres, vajszínű falak, itt-ott egy művirág "hervadozik".
Az igazi botrány az egyik felszolgáló hozzállása. Amikor Gianniék betérnek, hogy megkóstolják, a gyáli pizzéria főztjét, eleve tegezi őket. Csodálom, hogy Gianni ezt nem teszi szóvá. Az az ismerettség, hogy a kopaszodó pincér az olasz vendéglőst a tévéből ismeri, és arrogánsnak ítélte meg, még nem jogosítja föl erre. Ahogy arra a megjegyzésre sem, amikor fölmenti Giannit, mégsem olyan beképzelt, mint hitte.
Az nem az ő hibája, hogy az aranymájas fantázianevű pizza mellé ketchupot és majonézt (!) ajánl föl, hiszen ez a szokás. De az igen, hogy belevág a vendég szavába, sőt ki is javítja, amit mond.

A másik nagy falat Béla bácsi, a főszakács. Valószínűleg valamilyen azóta bezárt közintézmény menzájáról szalajthatták. A deres hajú szakmunkás csökönyös, mint az öszvér. Semmiben sem partner, semmire sem hajlandó. Ellenben a tv-képernyőn keresztül is látszik, hogy amit készít, az nem carbonara spagetti. A tészta szétfőzésére annyi a mentsége, hogy ezt igényli itt a vendég. Ismerős ez a hozzáállás. A tv-ben azért megy vacak műsor, mert a néző azt akarja nézni. A magyar popzene azért agyhalott, mert a tiniknek erre van igényük. Béla bá' meg azért nem tud tésztát főzni, mert még senki sem panaszkodott, hogy ez így nem jó. Hogy is panaszkodott volna, mikor a vendéglőben egy vendég sincs. Lehet, hogy ezen kéne elgondolkodni.
A lelkiismeretes vendéglős kicsit neveli is a vendégei ízlését. Pont azért, mert a vendégek 90%-a ma is csak borjú bécsit rendel sült krumplival, és persze nem veszi észre, hogy pulykából készült el a fogás.
Egy szülő is nevelheti a gyereke ízlését, mert az bizony attól függ, mit eszik a gyerek kiskorában. Persze a gyerekek legszívesebben csokit és chipset ennének, mert azoknak a legkommerszebb az ízük. De az okos szülő szépen rászoktatja a gyereket a valódi ízekre is. De tudjuk, nálunk azért a kényelem nagy úr.
Azért ravasz az öreg, mert nem mond kritikát a kollégáiról, nyilván így kevésbé merül föl az ő felelőssége.

Gianni és szintén olasz szakács barátja megtanítják a pizzaszakácsnőt (ezek szerint van ilyen, ez volt kiírva) pizzát sütni, sőt még Béla bácsit is tésztát enni, ha már a főzés nem az erőssége. Ráveszik a személyzetet, hogy ne csak zacskós meg szárított alapanyagokból készítsék az ételt. Az viszont elég szomorú, hogy a szakácsnő nem érzi a különbséget a saját, Maggiból főzött és a Gianni által valódi, friss alapanyagokból készített paradicsomszósz között. És ez a nő állítólag egy szakképzett szakács...

Érdemes e ponton a csapat többi tagjával is megismerkedni. Egyrészt van egy rendkívül ellenszenves okostojás, aki belsőépítészként varázsolja újjá a helyet. A misz nőszemély kissé túlvállalja magát, mert a falusi pizzázóhoz képest túl grandiózusnak bizonyul terve, alig sikerül befejezni. Az én ízlésemnek túlzás, amit csinálnak. Ez nem egy autentikus olasz étterem a belvárosban, hanem egy pest megyei település egyik kis étterme. Az egész dekoráció rendkívül giccses, a tulajéktól, a személyzettől és a reménybeli törzsvendégektől is idegen. Azt meg pláne nem tudom, honnan vette ez a nő, hogy a mediterránium jellegzetes stílusához miért is passzol az öntöttvas kiegészítők garmadája. Persze rusztikus, de hideg és barátságtalan anyag. Vasmérgezés fenyegeti a helyet.

Ehhez jön még egy, az előzőnél is feleslegesebb figura, akit humorosan Dr. Green-nek neveznek, hiszen ő a kertész. Ezt akkora poénnak érzik, hogy a boltot pár futónövénnyel és egy műpálmával ellátó férfit végig ezzel az állandó jelzővel emlegetik.

Az egyetlen jogos segítő az olasz szakács. Egyrészt nagyon szimpatikus ember, természetesen teszi a dolgát. Jókat mond, bár nem beszél olyan jól magyarul, mint Gianni, lehet érteni. Nem lesajnálóan, hanem egész jó pedagógiai érzékkel okítja az olasz konyha alapjaira a szakácsokat.

A munka időre elkészül, még Béla bácsiból is sikerül kicsikarni a híres olasz séf által pillanatok alatt összedobott carbonara kapcsán egy "finomabb, mintha én magam csináltam volná"-t. Ez nagy szó! A csicsás étterem kinyit, minden asztalnál ül valaki. Sajnos az egyik asztalnál három túl jól ismert arc. Kell a celeb, akkor is, ha semmi szükség rá. Jakupcsek Gabriella, Rákóczi Ferenc és Görög Zita kóstolgatják a különböző pastákat, hogy a végefőcím előtti két percben mindhárman közhelyesen lelkendezhessenek a kamerába egyet. Sokkal érdekesebb volna a helyi vendégeket megkérdezni, máskor is eljönnek az aznapi produkció hatására. Mert erre megy ki az egész, színvonalas szolgáltatással vevőkört kiépíteni. Ha ne adj Isten, Jakupcsek odaszokna, az még kevés az üdvösséghez. De ez kimarad.

Sajnos azt hiszem, a műsor sikere kétséges. Egyrészt rosszkor van. Péntek este tízkor nincs értelme debütálni. Ki néz olyankor tv-t? Még én is videóról néztem meg egy órája. A vacak, erőltett vagy százszor játszott sorozatokkal nyugodtan helyet cserélhetne. De nem fog, mert az első adást pár ezernél több néző biztosan nem látta.
Másrészt van a műsor szerkesztésében valami kuszaság. Ha lagymatag lesz, akkor érdektelenségbe fulladhat a program. Ha Gianni keményebb lesz, akkor a közvélemény buta, de hangos része, ill. szócsövük, valamelyik igénytelen bulvárlap, majd mások helyett felháborodik azon, hogy jön ahhoz ez az olasz, hogy itt a magyaroknak dirigáljon.
Én viszont visszatérek még a műsorhoz. Egyrészt, mert Gianniban most sem csalódtam, mégha segítői nem mind kellenének is. Másrészt reménykedem benne, hogy az olasz majd jól helyre tesz pár suttyó vendéglőst. Sokakra rájuk fér.

Értékelés: 7/10

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr42988641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timil 2009.03.08. 09:48:41

Nem bántásiból - merthogy tök jó az írásod -, de amennyire én tudom, a magyar nyelv szabályai szerint az ismeretség egy t. :)

Salvatore Bonanno 2009.03.08. 09:59:59

@Timil: Valóban, nekem is szúrta a szemem.
Ettől eltekintve korrekt írás, megnézem majd a műsort.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.03.08. 10:01:02

...szerintem a műsor olyannyira érdektelen hogy az emberek arra sem vették a fáradtságot hogy megnézzék. Ahogy én sem.

A viasat átmen "átalakítósdi" csatornába, hétköznaponként több ilyen műsor is van. Persze mind napközben és nem főműsoridőben, ezért a magam részéről kicsit megcsömörlöttem már a műfajtól, és néha háttérzajnak elmegy, de haogy este egy ilyen mellé üljek le TV-T NÉZNI, az kizárt!

Ja és Ganni előtt sokkal jobb volt a Bár2.0-ban a kitudjahogyhívják tulaj, aki hamar elhagyta a műsort...

Terapeuta 2009.03.08. 10:03:01

Tegyük hozzáGianninak van egy étterme, foglalni kötelező mert általában tele, nem álolasz, és általában véve minden rendben van

caymanos 2009.03.08. 10:17:25

Az is idióta, aki kereskedelmi tévétől vár valamilyen műsort, pláne, ha ezt le is írja. Hülye.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 10:19:23

én úgy tudom, hogy az ismeretség az olyan ember, akit ismerek. Pl. 'sok ismeretsége volt az egyetemen'
Az ismertség pedig az, amikor sokan ismernek.
úgy megnézném ezt a műsort, nagyon jó kezdeményezésnek tűnik, hogy a szokásos leveskocka-paníros kulimász hagyománytól eltávolodva jobb főztöt csikarnak ki az étkeztetési szakmunkásokból (mert szakácsnak azért az ilyen kaliberű főzőembert nem nevezném).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 10:22:06

@caymanos: te ettől a kommenttől sokkal okosabbnak tűnsz, ugye?
eddigi aktivitásodat visszaolvasva elég vérszegény, amit produkálsz és vérlázító, ahogy teszed. Egy - saját bevallása szerint - ötven fölötti emberre nézve elég nagy szégyen az ilyen stílusú megnyilvánulás. De te tudod.

caymanos 2009.03.08. 10:25:37

@Rékuc: Ön kicsoda? Ja, egy fikagép. Bocs, de nem kellett volna ebbe beleszólnia. Liba.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 10:29:57

hát valóban kár volt. Lesüllyedtem a szintedre, ott pedig legyőztél a rutinoddal :) légy ezáltal nagyon, nagyon boldog.

caymanos 2009.03.08. 10:38:06

@Rékuc: Hát, ez komoly érv volt a post mellett. Maga kötött belém, kedves, mint akinek lemerült az elem a vibrátorában. Ahogy elnézem, mindketten abból élnek, hogy fogalom nélkül fikáznak bárkit, bármit.
Rosszul esett egy kis kritika? Akkor tényleg idióta.

Calogero 2009.03.08. 11:15:43

Az oké, hogy Gianniék rendbe tesznek egy-két "olasznak" kikiáltott éttermet, mert ehhez valamilyen szinten biztosan értenek még, ha közel sem Gordon Ramsay szintű magasságokban, na de mi lesz a többi étteremtípussal? Mitől tudna bármivel többet Gianni egy nem olasz étterem szakácsánál? Szerintem bukott műsor és ezt nem a műsorvezető és csapata fikázása miatt mondom, de aki látott már Kitchen Nightmarest (na nem a Paprika Tv-s lefordított változatot, ami a borzalmas szinkronnal pont nézhetetlenné vált) az tudja, hogy mitől jó egy ilyen jellegű sorozat, de ehhez szükség van egy legalább akkora egyéniségre, aki egyben szakácsfenomén is, mint Ramsay, ilyen pedig Magyarországon jelenleg nincs.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 11:22:33

@Calogero: már az hatalmas lépés, hogyha a szakács elkezd normális alapanyagokból, korrekt technikákat alkalmazva főzni (bár az alapanyag sajnos a legtöbb magyar étteremben nem a szakács választása, hanem a spúr tulajon múlik). A helyes technikák elsajátítása, a gondos főzés teljesen független attól, hogy honnan származik a szakács és ebben a tekintetben Gianni bizony kiemelkedik a nagy átlagból.

Calogero 2009.03.08. 11:51:55

@Rékuc: amiket írsz, azon szerintem nem tud Gianni változtatni, maximum megmutat egy-két dolgot, amit aztán elsősorban pénz függvényében alkalmaznak majd a jövőben, vagy sem, ráadásul nem hiszem, hogy ezek a nagy trükkök ugyanúgy meg lennének neki az olasz gasztrón kívül más nemzet konyháival is.
UK-ban ilyen szempontból jobb a helyzet, mert általában aki éttermet nyit, az nem fog Tesco gazdaságos kagylóból Moules a la Creme-t csinálni, míg itthon alap, hogy szinte mindenből igyekeznek a legolcsóbbat beszerezni a tulajok, üzletvezetők, mert az emberek nagy részének így is drágák az éttermek, ha pedig minőségi beszerzés okán még tovább nőnének az árak, a helyek 80%-a bezárhatna.
Szóval lehet, hogy mondjuk Rómában, vagy Londonban sokkal jobb minőségű ételt kapsz az asztalodra, de mindez például egy tészta esetében kerül legalább 3-4000 forintba, miközben az alapanyagárak azonosak az itthonival és a vendéglátásban dolgozók is csak minimálisan keresnek többet, mint a magyarországon dolgozók, viszont a jobb minőséget ott gond nélkül meg tudja fizetni szinte mindenki, így alapvető, hogy a jobbnál is jobb produkálásával igyekszik kitűnni mindenki, nem a 400 Ft-os napi menükkel.

MeeCee 2009.03.08. 12:02:15

az olasz konyha nem a varázslásról szól. Jó minőségű, egyszerű, friss alapanyagokból lehet egyszerűen jót főzni. Nálunk már a legtöbb értelemben az alapanyagoknál kezdődik a probléma. Ugye x a r ból nem lehet aranyat csinálni... Meg ugye ott a ketchup-téma: vki egyszer kitalálta, h a pizzához/pastához ketchup ILLIK és nyomják tele a cukros, paradicsomot sosem látott löttyel a kaját. Kíváncsi lennék, h ők a paradicsomlevesbe is tesznek-e ketchupot. Ja, hogy ahhoz nem illik?!
A műsorral 2 alapvető gond van. Az egyik, hogy koppintás és az eredeti műsort is nagy részben G.R. személye teszi azzá, ami. A másik, hogy 40 éves beidegződéseket nem fog Gianni megváltoztatni, még ha beleszakad akkor sem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 12:17:21

@Calogero: a pesszimizmusod sajnos teljesen jogos, én is azt gondolom, hogy miután elvonult a tévéstáb, sok esetben azonnal visszatérnek majd a régi fajta főzéshez. De egy ilyen műsor ezen felül fontos feladatot teljesíthet: elültetheti a jobb iránti igény csíráját az emberekben. Mondom nem láttam a műsort, de ha Gianni valóban elmagyarázza, hogy miért nem jó szétfőtt tésztát és ketchupot kínálni a vendégeknek, majd a néző megnézheti, milyen guszta egy tál egyszerű, de jól elkészített kaja, talán legközelebb már eszerint fognak éttermet választani. Hátha! :)

(amúgy az utóbbi egy évben sok jó tapasztalatom volt magyar éttermekben, bocs Amál a reklámot, de például
fika.blog.hu/2008/11/20/offtopic_ket_emlekezetes_vacsora_i_resz )
- szóval a helyzet korántsem reménytelen, de igazán majd akkor lesz jó, ha a gyáli pizzéria is kiváló ételt szolgál fel nekünk, bunkó beszólások körítésétől mentesen.

Dr Kangörény 2009.03.08. 12:24:42

@caymanos: Hát akkor te nézd a közszolgálatit, mert az tele színvonalas műsorral! Hülye.

caymanos 2009.03.08. 12:57:21

@Kangörény_: Még egy fogadatlan idióta. Kedves, közszolgálati és kereskedelmi tévéken kívül létezik ám más televíziózás is. Persze arra elő kell fizetni, valószínűleg ezért ismeretlen maga előtt ez az érdekes módszer. Nincs ugyanis reklám, sem műsornak álcázott reklám, de hát ezt a másoltcédék és netről lopott filmek kedvelője, mint maga, nem értheti.
Fejlődjön.

Ziebi 2009.03.09. 04:29:41

Eszem megáll hogy ezen is képes legyen valaki csomót keresni. :/

Szeretem Amál kritikáit, elolvasom, aztán ha felkeltette az érdeklődésemet és van r lehetőségem megnézem amit ajánl. Benne van a pakliban hogy nem fog tetszeni. És akkor mi van?

A kezdeményezés szerintem se lenne rossz, pont amiatt amit Rékuc írt, hogy talán felmerül az emberekben hogy lehet ezt másképpen is. Tényleg kár hogy ilyen későn kezdődik a műsor...de ha jó lesz akkor talán lesz nézettsége is...

És jöjjenek a kövek, de én szeretem a ketchupöt elég sok dologhoz, egyszerűen mert csak. pizzához is. Eddig 1, azaz 1 helyen ettem olyan pizzát ahol nem kellett kérnem hozzá.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.09. 10:21:01

@Ziebi: pedig pont Amerikában lehet olyan isteni pizzákat enni, ahol nem spórolják ki a marinara szószt róla :) sőt sok helyen ahol ettem, kérés nélkül is külön hoznak egy extra kis tálkát a szósszal, ami fűszeres és sokkal finomabb, mint a ketchup :) nyammmmm

Ziebi 2009.03.09. 15:56:26

Rékuc :)
Nem nagyon eszünk itt pizzát. A PizzaHut ami van a campuson az vacak, egyszer rendeltünk , az rendben volt, és kb ennyi...majd szépen lassan kipróbálgatjuk a többieket is...csak mindig úgy vagyok vele hogy inkább megsütöm magamnak a pizzát :) Biztos nem olyan mint az igazi, de így tutira annyi gomba és sajt van rajta amennyit én szeretek :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.10. 14:58:55

A ketchup kérdésre visszatérve a végén mégis kikérhették a piros szószt a derék olaszok, de ezt "elfelejtették" mondani. Tán képi humornak szánták, hogy olyan gyenge Béla bá'ék főztje, hogy egy kis ketchup sem árthat neki.

@Rékuc: @Kangörény_: @Ziebi:
Don't feed the troll, not even in a restaurant post!
süti beállítások módosítása