2009. február 26. 10:53 - Reckl_Amál

Pogrom az eszed tokja!

Öt civil szervezetnél elfogyott a türelem. A rasszista indulatok elburjánzása miatt már múlt héten a köztársasági elnökhöz fordultak, de tegnap már a nácizásra oly kíváncsi média felől célozták meg Sólyom Lászlót. Link: http://www.helsinki.hu/indexm.html

Egy képviselőjük szerint Magyarországon ma pogrom van. Vajon tudják-e ezek az emberek, hogy mit is jelent ez a szó? Vajon tisztában vannak-e annak következményeivel, ha néhány tragikus gyilkoságot, melynek áldozatai cigányok, rögtön ezzel a kifejezéssel írnak le?

A jogvédő szervezetek elég sajátos logika mentén működnek. Nekem még nem sikerült ezt igazán a magamévá tenni, mert sem az alaphozzáállással, sem a kommunikáció stílusával nem értek egyet.

Csak az alapelvek tiszták: "... minden honfitársunk, függetlenül etnikai hovatartozásától, és azzal együtt, ugyanolyan fontos a köztársaság számára" - áll a tegnapi nyilatkozat végén. Ezzel nem szabad vitatkozni, és igazán nem is lehet. Az Alkotmány ugyanis egyértelműen tartalmazza ezt. Azt sem hiszem, hogy a XXI. század elején ilyesmin még gondolkodni kellene. A tudomány és az erkölcs is egyetért ebben a tézisben, az emberek között elvileg nincs különbség. Aki ezt vitatja, az hülye - ami nem akkora baj - és/ vagy alkotmányellenesen gondolkodik - ami viszont szembemegy az alaptörvényünkkel. A jogi csűrés-csavarást rövidre zárva: aki rasszista, az nem tartja be a Magyar Köztársaság alapvető jogszabályát. Eddig nem is vitatom a jogvédők álláspontját.

Az az attitűd azonban, hogy a rasszizmusért felelőssé tesznek mindenkit, aki nem a kisebbség része, sértő és diszkriminatív. Ugye jól ismerjük azt a mondatot, hogy azért, mert vannak cigány bűnözők, még nem minden cigány bűnöző. Na, ugyanezt nem ártana egyes jogvédőknek ötszázszor leírnia, csupán egy apró módosítással: azért mert vannak magyar rasszisták, még nem minden magyar rasszista. Ahogy pár tragikus gyilkosság - melyek között lehet kapcsolat - még nem pogrom.

Szeretem a pontos definíciókat, ezért most idézek is egyet. "A középkori Európában elsősorban járványok idején fordultak elő pogromok. A tömeges halálesetektől sokkolt, az alapvető higiéniai ismereteket nélkülöző többségi lakosság gyanúsnak tartotta, hogy a gettó falai mögött elkülönítve élő, saját rituális tisztasági normáit követő zsidóság gyakran megmenekült a dögvésztől."

Tessék a kiemelt részt alaposan elolvasni! (Most attól tekintsünk el, hogy a pogrom hagyományos értelemben antiszemita jelenség, ennek nincs jelentősége jelen kérdésben.) Nem az emberek rosszak, hanem a körülmények. Az semmire sem jó, ha az embereket szidjuk, hogy ők így rosszak, úgy rosszak, és főleg, hogy ők tehetnek róla. Hanem az okokat kellene végre észrevenni, végre ezekről kellene beszélni, és Sólyom Lászlót is arra felszólítani, hogy az okokkal foglalkozzék.

A mai magyar társadalom sokkolt. Mindenki. Ebben sincs különbség. A jóravaló cigányok és nem-cigányok is félnek. Ahogy hallani, főleg vidéken vészes a helyzet igazán. A kisebb településeket aljas bűnözők uralják. Teljesen jogos a köztársasági elnök azon felszólítása, hogy a rendőrség lépjen valamit. A jogállamban egy közjogi méltóság tehet-e mást? Ha nem tartja magát politikusnak (és Sólyom politika-fölöttisége egyértelmű erény, mégha nem is mindig következetes ebben), akkor mást nem nagyon mondhat. Ahogy visszaemlékszem, Sólyom a rasszizmust már sok esetben elítélte. Vajon sokat számított-e volna, ha most is elmondja azt, amire az átlagpolgár füle már immunis. Hála a legkisebb kellemetlenségek alkalmával is állandóan keményen fellépő, a bolhából is elefántot kreáló jogvédőknek. Ha annak idején, amikor még nem mérgesedett el ennyire a helyzet, képesek lettek volna önmegtartóztatást tanúsítani, akkor ma nagyobb hatása lenne a szavaiknak. Sólyom László nagyon helyesen tette, hogy nem vádolt azonnal mindenkit, mert - és ezt gondolom, remélem, a jogvédők is így gondolják - nincs kollektív bűnösség.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságnak is konkrét elkövetői vannak. Egyelőre sajnos nem tudni, kik azok. Őszintén remélem, minél előbb sikerül kézre keríteni őket. Nemcsak azért, mert az ember igazságérzete ezt kívánja. Hanem a társadalmi béke érdekében is.

Tessék már megérteni, hogy a jogállamban nincs helye másnak, csak a bíróság által kimondott, jogerős ítéletnek. A bűnözőket meg kell büntetni!

Az apát és gyermekét azóta elvesztő család - valószínűleg jogvédői, poilitkusi ötlet által vezérelve - azóta följelentett mindenkit, aki él és mozog. Bár ez nyilvánvalóan hülyeség, nem ítélem el őket érte. A műhiba perek nagy részét olyan hozzátartozók indítják, akik nem tudnak túljutni mindenképpen gyógyíthatatlan szerettük halálán. És az első sokk hatására felelőst keresnek. Míg az ő esetükben a betegség a felelős, addig a tatárszentgyörgyi történtekért fegyveres bűnözők. Nem a kiérkező tűzoltók, akik elsőre nem tudták megmondani, mi történt, mert az oltással voltak elfoglalva. Nem a láthatóan hányaveti orvos, aki a félig leégett ház látványa alapján ítélte meg rosszul elsőre a halál okát, amit aztán magától módosított. Még a rendőrség sem, bár ők megérnek egy kicsit hosszabb kifejtést.

Nem lehet könnyű ma rendőrnek lenni, nem csoda, hogy aki teheti, elhagyja a testületet. A 2006-os események óta a legutóbbi időkig az ellenzék verbális hajtóvadászatot rendezett a rendőrök ellen. Bűnözőknek, hazaárulóknak bélyegezték meg őket. A rendőrök a jobbos sajtóban a rossz emlékű ávósok, ávh-sok modern megfelelői voltak.
Most meg tőlük várja mindenki a megoldást.
Eddig az ment, hogy a gyáva rendőr nem mer bemenni bizonyos utcákba sem, nemhogy egy éles helyzetben közbelépjen. Most meg szegény rendőrt, aki a kormány megszorítása következtében kevesen van, beküldik az oroszlánbarlangba...
Pont a jobboldali sajtóból tudjuk, hogy a rendőri munka elégtelen. Hogy sokakon azért nem lehet érvényesíteni a jog szigorát, mert a rendőr nem tud velük szemben fellépni, vagy - ahogy egy kedves olvasóm pár napja megjegyezte - a megélhetési bűnözés álságos jelszava alatt elsikkad a dolog, el sem jut odáig, hogy ügy legyen belőle. Ennek lett tavaly nyáron például sajnálatos módon három áldozata, amikor egy falusi öregember -helytelenül - áramot vezetett a veteményese köré.
Nagyon szörnyű, de a rendőrség rá van arra szoktatva, hogy ne legyen mindig nagyon helyzet magaslatán. Valószínűleg komoly szakmai hiba volt a helyszínt nem megfelelően kezelni. De azért rettenetesen meglepődni nem kéne. A rendőrség - a lakossághoz hasonlóan - eléggé magára van hagyva.

És még egy adalék. Link: http://index.hu/belfold/2009/02/25/washington_no_a_romak_elleni_eroszak_magyarorszagon/

Bár az egyik disznóság nem oltja ki a másikat, de talán Amerika egy kicsit magába nézhetne, mielőtt az mindenek fölött álló orákulum szerepét kisajátítja magának. Az az ország, amely felelős a világválságért, két igazságtalan háborút folytat jópár éve, és most, a több évig fenntartott büntetőtábora bezárásakor a rabok elhelyezéséért kuncsorog többek között a "rasszista" Magyarországnál is, talán kevésbé lehetne kritikus.

Csak részben tudjuk, hogy kiktől szerezte be a jelentés készítője az információkat. (Lehet, nem a Mazshiszt kellene kizárólagosan megkérdezni az antiszemitizmusról. Abszolút jóindulatot feltételezve, érthető, ha kissé érzékenyebbek a kérdésben. Amíg a cigányellenes hangulat növekedése érezhető társadalmi szinten, az antiszemitizmus Magyarországon még mindig egy elmebeteg kisebbség mániája. Arról nem beszélve, hogy amiatt senkit sem ér káros megkülönböztetés, mert zsidó.)
A súlytalan Csurka súlytalan nyomtatott blogja, a Magyar Fórum mint jelentős sajtóorgánum egyenesen nevetséges. Ahogy a Demokrata nagy napjai is már a nem túl távoli múltban rekedtek. Vagyis ezeket a lapokat vádolni kb. annyit jelent, mintha valaki Amerikát szóba hozva a Ku Klux Klánról mint fontos politikai irányzatról beszélne. Léteznek, de pár őrültön kívül nem vonzanak már senkit.

A Magyar Gárda viszont az amcsik szemét is szúrja. Talán megemlítehtték volna az enyingi maffia siófoki "díszszemléjét" is, ha már... A Magyar Gárda persze hiányzott a kutyának, de ők azért csak operett nácik. Elég baj önmagában, hogy a megjelenésük félelmet kelt olyan emberekben is, akikben nem kéne. Senkinek sem kéne marsíroznia, de az igazi baj mégis az, hogy volt táptalaj ennek a csoportnak. A még nagyobb, hogy a Magyar Gárda töretlenül népszerű, vagyis valamiért azt gondolják egyes emberek, hogy van létjogosultsága.

Na pont erre a valamiértre kellene fényt deríteni, pont ezt kellene megszüntetni, de legalábbis csökkenteni. És akkor kellemesebb, normálisabb lenne az együttélés az ország összes lakója számára. Nem tökéletes, csak jobb.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr53967017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bit Rot 2009.02.26. 12:16:49

A héten utaztam a buszon, 3 cigány fiatal (20 év körüliek) hangoskodott, énekelt.

Mindenki kussolt, senki nem mert nekik szólni. Biztos lebökték volna.

Bennem ŐK keltenek félelmet, nem a Gárda!

Nyilván nem minden cigány ilyen, de mostanában kezdenek elszaporodni az ilyen cigányok, pláne, hogy adják aluk a lovat!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.02.26. 13:33:31

Felmerül a kérdés, hogy az amerikai szerzőknek kik szolgáltatták ezeket az adatokat, valamint ezek a személyek miért nem tettek említést a helyzet árnyaltságáról, és miért csak az egyik oldalt tartották fontosnak megemlíteni az elemzőknek - a számtalan, cigányok által magyarok ellen elkövetett bűncselekményről pedig a jelek szerint mélyen hallgattak.
Kik voltak ezek a hazaárulók? És mi érdekből járatják le az országot ilyen önkényesen?

Fikára most érkezett Bedi kommentje:

Az első kérdésre a válasz egyértelmű igen. Az ország is (kb 90%-a) és te személy szerint is, aki többször leírta, hogy gyűlöli a cigányokat.

A második kérdésre az a válasz, hogy valószínű. Ha kiderül, hogy az utóbbi idők támadásai (és nemcsak arról a két alkalomról van szó, ami halállal végződött) etnikai indíttatásúak, akkor neked személy szerint is szereped volt annak a hangulatnak a kialakulásában, ami ide vezetett.

Jim Raynor 2009.02.26. 13:40:35

a poszt jó, a civil jogvédőktől pedig megint felment az agyvizem.

elegem van abból, hogy a többségi társadalmat úgy en bloc lerasszistázzák.Egyrészről ez egy egyszerű hazugság, másrészről pont az ilyesfajta megnyilvánulások szítják a társadalmi feszültséget, miközben a lényeg rejtve marad.

Épp ma reggel volt a tv-ben egy telefoninterjú nagy kedvencemmel, Mohácsi Viktórával, aki elfúló hangon panaszolta, hogy a cigány származása miatt többször megfenyegették, és ezért rendőri védelmet kellett kérnie.

Mohácsi kisasszony! nem azért fenyegették meg, mert cigány! mint ahogy a cigányok többségével szemben sem azért van ellenérzés, mert barna a bőrük, mert cigányok! egy túrót! lehet ismételgetni ezt a rasszistázós baromságot, de ez egyszerűen nem igaz!

a többségi társadalom egyszerűen - és törvényszerűen - azokat "rekeszti ki", akik nem hajlandók alkalmazkodni az adott társadalom erkölcsi, kulturális, egyéb normáihoz. A cigányság döntő többsége pedig ilyen, akárki akármit is mond. A magyarok is vannak, akik "mélyszegénységben" élnek, többségük mégsem megy el lopni és rabolni.....össze lehet hasonlítani továbbá egy szegény magyar család portáját, ill. egy cigányputrit. Ugyanúgy nincs pénz egyik helyen sem, mégis, ég és föld a különbség.

Egyszerűen arról van szó, hogy a cigányság maga nem akar integrálódni, a társadalom szerves részévé válni, és ezt szerintem igazolja, hogy ezt mikroközösségi szinten sem hajlandók megtenni. Lehetne hosszasan sorolni a példákat, a karácsony szentestén panelházban bódiguszti hallgatástól 500 decibellel-től, vidéken a kerítésre teregetésen át a kórházi látogatásig, amikor a beteg családtagot egyszerre 30-an látogatják meg kiabálva, hangoskodva.

Miért nem képesek a normális együttélésre? Hogy saját példát hozzak, van 1-2 afromagyar ismerősöm, ill. a társasházunkban is laknak páran. Ők kivétel nélkül Afrikában születtek, és a kis sárkunyhós falujukból jutottak el hozzánk, és itt tanulnak, dolgoznak, és ami legfontosabb beilleszkedtek. Érdekes módon nem is utálja őket senki.

A cigányok többsége tehát nem is akar beilleszkedni, és azt is tegyük hozzá, hogy 99%-ban a bűncselekményeiket is a többségi társadalom tagjai rovására követik (lásd "magyartól lopni nem bűn), és utálják is a többségi társadalom tagjait. Akkor ki is rasszista? amit ők csinálnak az nem kirekesztés? vagy az nem számít?

és ami még idegesít, az a kettős mérce. Ha az elkövető cigány, ezt nem lehet kimondani, meg különbes is, ezt honnan lehet tudni, bezzeg ha cigány az áldozat, akkor még a nyomozás el sem kezdődött, de mohácsi vikike és a büntetett előéletű kolompár orbánka már habzó szájjal rasszistázik.

Felteszem a kérdést, Látta valaki bármelyikőjüket is Olaszliszkán, vagy Veszprémben?........

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.27. 03:41:48

A jobboldalnak nincs joga számonkérni a rendőrséget.Éppen az általad leírtak miatt.Sajnos a magyar társadalom nagy része rasszista.Nem kell ezt tagadnia senkinek.Kérdezd meg a közvéleménykutatókat.Vagy beszélgess el találomra a járókelőkkel.Nem ide tartozik,de a magyar ember a buziknál' már csak a cigányokat gyűlöli jobban.Nincs ezen mit szépítgetni.Szerecsent mosdatni.Az átlag magyarban már kisgyermekkorban elvetik a szülők a rasszizmus,antiszemitizmus és a homofóbia magját."Ártatlan" megjegyéseikkel,stb..És ez a határtól keletre mégjobban így van.Ott még nagyobb a sötétség a fejekben.Vagyunk páran itt a mátrixban,"toleranciabajnokok",miközben a hétköznapi emberek nagyrésze digitális analfabéta,akik még azt sem tudják,ki a miniszterelnök és melyik párt kormányozza az országot..Híreket nem néznek.Újságot nem olvasnak.Fogat sem mosnak.De messiásként tekintenek a populista Orbánra és éljeneznek,ha meglátják a masírozó magyar gárdistákat,szívesen lengetik velük az árpádsávos zászlót.A történelemből nem tanulnak,mert nem tanulták..És könnyen lehet,hogy ők lesznek a fasiszták jövőbeni hűséges szavazóbázisa..Írhatunk mi,amit akarunk..Úgysem értik meg az érveinket..Majd akkor ocsúdunk fel,ha értünk jönnek hajnalban,mint anno 44'-ben..

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.03. 23:37:38

Rekl_Amál: Már a szélsőséges erőszakellenességedből is erre gyanakodtam, de ezen poszt elolvasása után már biztos vagyok benne: doktriner balos vagy. A hangsúly a doktrineren van.
"A tudomány és az erkölcs is egyetért ebben a tézisben, az emberek között elvileg nincs különbség."
Ezt nem tudom, honnan veszed. Azt hogy szerinted a tudomány szerint ez a helyzet, egyszerűen csak műveletlenségre vall. Viszont az, hogy az erkölcsöt kisajátítod már már a totalitarizmus irányába mozdul.
Tovább erősíti bennem ezt a képet a következő mondat, amit nem tudom, hogy elírtál-e, vagy valóban így gondolod:
"Aki ezt vitatja, az hülye - ami nem akkora baj - és/ vagy alkotmányellenesen gondolkodik - ami viszont szembemegy az alaptörvényünkkel."
Amit te leírtál, az gyakorlatilag a gondalatbűn orwelli világa. Szerencsére itt még nem tartunk. Alkotmányellenesen gondolkodni ugyanis alkotmányos szabadságjog. Cselekedni persze már más kategória.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a jelenlegi alkotmányunk sokak szerint illegitim, tehát az erkölcsöt hozzá mérni értelmetlen.)

Amit nem értek, hogy leírod, az ország egyes területein megszűnt a jogállam. A következő mondatban mégis a jogállamiságra hivatkozol. Milyen alapon?

"A 2006-os események óta a legutóbbi időkig az ellenzék verbális hajtóvadászatot rendezett a rendőrök ellen. Bűnözőknek, hazaárulóknak bélyegezték meg őket. A rendőrök a jobbos sajtóban a rossz emlékű ávósok, ávh-sok modern megfelelői voltak.
Most meg tőlük várja mindenki a megoldást."
Sajnálom, hogy nem volt a környezetedben valaki aki elmagyarázza, hogy amit írtál az miért felháborító ostobaság. Sajnálom, hogy a démonizálás, uszítás rád is ekkora hatással van.
A rendőrséget nem az gyengíti, hogy egyeseknek van merszük a rendőrterrort(, igen azt, kérdezz meg akárkit aki ott volt) számon kérni rajtuk. Hanem, hogy a feletteseik folyamatosan törvénytelen utasításokat adnak nekik, sok esetben a parancs végrehajtásával a rendőrök bűncselekményt követnek el.(Pl okt 23.) Ez az ami elbizonytalanítja őket, hiszen ha teljesítik akkor bűnözők maguk is, ha nem akkor könnyen megüthetik a bokájukat. (Vagy te láttál már rendőrfőtisztet bilincsben?)

Kitérsz a jelentésre: Nem tudom, hogy a mazsihiszt, hogy tudod felmenteni. Teljesen nyilvánvaló, hogy a zsidók Magyarországon nincsenek semmilyen atrocitásnak kitéve (, legalábbis nem többnek, mint mondjuk pl egy rocker) ehhez képest ocsmánymód bemószeroltak minket, anélkül, hogy a legcsekélyebb magyarázatot is adták volna. A Mazsihisz felelősségének tudatában, a teljes magyar zsidóságot képviselve tette mindezt, úgy hogy egyetlen zsidó szervezetet nem hallottam ezzel kapcsolatban tiltakozni. Nem lehet, hogy a zsidóságot mégiscsak komoly kritika illetné meg?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.04. 12:27:51

Az erőszakellenesség sosem szélsőséges, az erőszak viszont mindig az.

Valószínűleg balos vagyok, ha már be kell sorolnom magam. Sajnos hiába vonzódom a konzervatív értékekhez, ezekkel mindig csúnyán visszaélnek egyesek.

Alapvetően azt vallom, hogy nincs különbség ember és ember között. A mondatom a tudományról és az erkölcsről valóban nem pontos. Kicsit magyarázom akkor. A tudomány az embert egy fajnak tekinti. A rasszok közötti különbségeket azonban nem lehet erkölcsileg megítélni. Mert pont arról szól az erkölcs, hogy belátással ítéljük meg a körülöttünk lévő világot. Egy amerikai tudós - talán az ő ismeretének hiányát nevezed műveletlenségnek - bizonyos Prof. Dr. James Woods állítása szerint a feketék sokkal jobb sportolók, mint a zsidók, viszont a zsidók átlag-IQ-ja magasabb, mint a feketéké. Volt is nagy ellenkezés, amikor ezeket az eredményeket publikálta a professzor. Pedig lehet, hogy igaza van, ill. ez egy tudományosan bizonyítható tendencia.
És akkor mi van? Nekem ez az információ, amelyet elfogadok igaznak, használhatatlan.

Sajnos abban téved a professzor, hogy azt hitte, elméletét érteni fogják az emberek. Hogy nem fogják fölhasználni a rasszisták és a megélhetési jogvédők is saját vélt igazságaik bizonyítására. Ha valami igaz egy sokaságra, az még arra a konkrét emberre nem feltétlenül az, aki előtted áll. Ugyanis az életben - és ez számít - konkrét emberekkel találkozunk. Nem a cigányokkal pl., hanem Lakatos Gáspárral vagy Oláh Rózsikával. Ha ők bűnözők, akkor ők azok. De ez semmi mást nem jelent, mint őket egyedi eljárás során börtönbe kell küldeni. Amíg egy olyan cigány ember van, aki ártatlan, addig a cigányokat en bloc bűnözőnek tekinteni egész egyszerűen hamis feltételezés. Sokszor rosszhiszemű is.

A jogállamra is és az Alkotmányra is azért hivatkozom, mert nem lehet másra. Az, hogy az ember igazságérzetét zavarja az igazságszolgáltatás elégtelen működése nem jelenti azt, hogy nincs jogállam. A jogállam ugyanis semmi mást nem jelent, hogy egy államnak vannak törvényei, melyeket többnyire betartanak. Ugye te sem vagy olyan naiv, hogy hiszel a bűnözés nélküli társadalomban. Az elég baj, hogy a rendőrség bizonyos területeken nem teszi a dolgát. De légy szíves ne ferdítsd el a mondandómat! Nem azt írtam, hogy 2006-ban helyesen járt el a rendőrség. Csak azt, hogy képmutató dolog a jobboldali sajtó részéről szidni őket, aztán amikor szükség van rájuk, akkor meg hősnek kikiáltani.
Az Alkotmánnyal nekem is vannak gondjaim, és nagy mulasztás a rendszerváltók részéről, hogy nem készítettek egy újat. De amíg ez van hatályban, addig ez érvényes mindenkire nézve.
Az Alkotmány nem a gondolatot tiltja, ahogy én sem. Ha valakinek jól esik otthon ülni, és utálni valakiket, ám tegye! De az amikor a Magyar Gárda kivonul kifejezetten azzal a céllal, hogy egy csoportot megfélemlítsen, az uszítás. Akik a gárdát védik, mindig azzal jönnek, hogy szinte ők érzik magukat kisebbségben, hogy félelemben élnek. Ha ismerik ezt az érzést, akkor miért teszik ezt másokkal? A másik ártatlan ember miért érdemli meg ezt az érzést? Ez is erkölcsi probléma.

A kormány legitimitása szerintem sem egyértelmű. Legkésőbb a koalíió felbomlásakor le kellett volna mondaniuk. Többek között ezért sem jó a mostani Alkotmány.

A Mazsihisz túlérzékeny, de ez érthető. Egy holokauszt-túlélő mindig félni fog mindentől, ami egy kicsit is emlékezteti azokra az időkre. Elég szomorú ez neki, ezért ne haragudjunk már rá!
A felelősség azokat terheli, akik csak a Mazsihiszt kérdezik meg és mást nem. Hogy a végén egyetértsünk, szerintem sem annyira szörnyű ma Magyarországon zsidónak lenni. Nekem valahol még hízelgő is lenne, ha zsidó lennék, hogy ennyien irigyek a népemre, hogy ilyen szuper összeesküvésre képesnek tartják.

A balost hiába szántad sértésnek, nekem nem az. Elvileg nem bűn semmilyen világnézet ugyanis. Viszont - és ennyi személyeskedést engedj meg - azon azért elgondolkodhatnál, hogy te, aki privilegizált vagy, miért vagy ennyire agresszív. Ez nem vezet sehova...
süti beállítások módosítása