2009. február 24. 12:21 - Reckl_Amál

Megélhetési robbantó

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedet egyik leginkább jellemző szó a megélhetési bűnözés.

A kifejezéssel sokan visszaéltek már. Sokan - én is - vitatjuk a jelenség létét. Illetve én inkább azt kritizálom, hogy közéleti, általános fogalom lett belőle, nem pedig a kriminalisztika vagy a szociológia kevésbé ismert szakzsargonjának része.

A miskolci robbantó viszont elég sajátosan értelmezte. A 26 éves informatikus ugyanis valós és megjátszott bombamerényletekkel akart segíteni anyagi gondjain. Tegnapi elfogásáig (amikor is egy éles, működőképes bombát helyezett el a miskolci gázmű tövébe) 90 millió forintot zsarolt volna ki különböző áldozataiból. Ahogy mondta, a megélhetése miatt.

Eddig azt hittem, ha létezik is megélhetési bűnözés, az úgy néz ki, hogy az éhező gyerek elcsen egy kiflit a boltban. De a bombás zsaroló - aki komolyabban megütheti a bokáját, mert akár a terrorizmus vádjával is illethetik - 90 milliós összkövetelése nem azt sejteti, hogy ennek a fickónak felkopna az álla.

Egyébként lassan hülyét kapok attól a média által keltett baromságtól, hogy a válság hatására az emberek gyakrabban rabolnak bankot, mint máskor. Ez megint csak a látszat. Most már arról is külön riport volt a híradóban, hogy a csepeli lottózóból elvittek 3700 forintot. Az egyátalán nem rémült eladó pedig büszkén mosolygott a kamerába, mert benne van a tv-ben.

A bűnözők a társadalom deviáns tagjai. Nem kell folyton magyarázatokat keresni a tetteikre. Vannak gyengébb erkölcsi fokon álló polgártársaink, akik úgy gondolják, mások sérelmére juthatnak a javakhoz. Utálatos, szégyenletes dolog, hogy lassan a bűnözői hajlamot azonosítják a szegénységgel. Ilyesmi csak a hülye, túlfizetett bérmosolygó tv-sek agyában születhet meg. A logikájuk szerint, aki szegény, az nem menő, mert nem szórhatja el a pénzét mindenfélére. Ergó szomorú és frusztrált, tehát a szegény ember biztos majd bűnözni kezd. Rengeteg szegény ember él tisztességesen ebben az országban. Nem könnyű az életük, nincs luxusautójuk, nem járnak más földrészekre nyaralni, és nem feltétlenül jó nekik így is, de nem mindegyikük hajlamos a bűnözésre.

Ahogy gazdag emberek is szoktak mindenfélét elkövetni.

A kérdés tehát nem az anyagi helyzeten, társadalmi státuszon múlik, hanem az illető, egyes ember erkölcsi színvonalán. Miért van esetleg több szegény bűnöző, mint gazdag? Mert a szegények sajnos többen vannak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr22962794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2009.02.24. 19:35:43

Kedves Amál! A megélhetési bűnözéssel, mint kifejezéssel nem lenne semmi probléma, ha szociológiai munkákban maradt volna, mint egyes bűncselekménytípusok társadalmi hátterét megvilágító szakszó. A fő probléma az, hogy a büntetés területére is beszivárgott, és a '90-es években még csak erkölcsi, mostanság azonban egyre inkább jogi felmentő erőt is tulajdonítanak neki. (Jogi szempontból persze már az is a kvázi-felmentést jelenti, ha a rendőr a "megélhetési bűnözésre" hivatkozással eleve fel sem veszi a feljelentési jegyzőkönyvet; ez pedig már elég régóta működik.)

És az alapkérdés: az olyan bűnszervezetek, mint pl. az az enyingi (igen, én is ezzel jövök), amire most elég éles fény vetült, szóval ezek tagjai megélhetési bűnözők? Ha szigorúan vesszük, akkor igen: hiszen ennek a tagjai sem sok értelmes dolgot tudtak volna kezdeni az életükkel, Mercije pl. elég keveseknek lehetne közülük a rendelkezésükre álló legális lehetőségek kihasználásával. (Ne feledjük: "a szervezett bűnözés a türelmetlenek lázadása.") Mégsem tartom valószínűnek, hogy a "megélhetési bűnözés" szókapcsolat lelkes propagátorai kifejezetten erre az erkölcsi tartalomra gondolnak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.25. 09:10:52

Gyanítom, hogy a kifejezés eredeti propagálói naivitásból (és hozzá nem értésből) vezették be ezt a szókapcsolatot.

A mercit viszont nem tartom megélhetési eszköznek. Nekem sincs autóm, és általában nem is hiányzik, ettől még megvagyok, nem érzem úgy, hogy hiányt szenvednék bármiben is.

"A szervezett bűnözés a türelmetlenek lázadása."

Ezen még elgondolkodom, jól hangzik.

Dr. No 2009.02.25. 11:11:00

Ezt nem én találtam ki (bár lenne ennyi eszem), egy kriminológiai konferencia mottója volt azt hiszem, még a kilencvenes években.

Ziebi 2009.02.26. 02:24:21

"Miért van esetleg több szegény bűnöző, mint gazdag? Mert a szegények sajnos többen vannak."

Ez tetszett.
süti beállítások módosítása