2009. február 09. 13:22 - Reckl_Amál

Kedves Judit!

Kedves Hernádi Judit!

Szomorúan és kissé felháborodva hallgattam tegnap kifejtett véleményét a képviselők vagyonnyilatkozata kapcsán.

Ön szerint mindenki csal ebben az országban. Az emberek rákényszerülnek, mert másképp ellehetetlenednek.

Ennek illusztrálására Ön, a sokak által jogosan kedvelt, és ezáltal példamutató színésznő, bevallotta, hogy Ön sem kivétel. Ön is kénytelen volt egyszemélyes céget alapítani, és - feltételezhetően - a színházakkal, produceri irodákkal munkaszerződés helyett megbízási szerződést kötni. Nagyon sok munkatársa tesz így, mert az adózás kedvezőbb. Bizonyítani természetesen nem tudom, hogyan is tudnám, de nekem úgy tűnt, Önnel is előfordult már, hogy csalt egy kicsit. Annak alapján, amit tegnap egyfajta magyarázatként mondott, ez derül ki.

Kissé szubjektívan megjegyezném, kissé furcsa nekem ez a szemléletmód. Ezek szerint az adócsalás bocsánatos bűn, és az ember saját anyagi helyzetének javítása érdekében megteheti.

Ön - és ebben kollégái sem mondtak Önnek ellent - úgy gondolja, a képviselők által évente vagyonnyilatkozat címen előadott kutyakomédiára sincs szükség, hiszen - magunkból kiindulva - tudjuk, hogy zajlanak ezek a dolgok. Abban egyet is értünk, hogy erre tényleg nincs szükség. Ebben a formában valóban nem alkalmas a tisztánlátásra a vagyonbevallás. Sokkal többet mondana, ha a képviselők inkább az APEH-nak beadott adóbevallásukat hoznák kötelező jelleggel nyilvánosságra.

Levelem célja viszont nem is ez. Sokkal inkább - ahogy végső soron utaltam is rá - a szemlélet. Azt hiszem egyébként, ezzel amúgy is a legjobb helyre fordulok. Mert az Önnek sem áll módjában, hogy változtasson a képviselőket érintő jogszabályokon. Viszont Önnek van közönsége, akik nagyrészt hallgatnak Önre. Ha Ön azt képviselné, hogy márpedig az adót be kell fizetni, ez az intelligens, jogkövető állampolgár egyik alapvető kötelezettsége, akkor talán hangyányit javulna szerencsétlen, eladósodott államunk helyzete. Naiv vagyok, tudom, de legalább elméletben amellett kéne az olyan fontos, a médiában gyakran megszólaló embereknek kampányolniuk, hogy adózni muszáj.

Azon a jogon vetem föl ezt, hogy én nem vagyok, nem voltam sosem adócsaló. Nem csak azért, mert erkölcsös ember vagyok, hanem mert nincs is rá lehetőségem. Alkalmazott vagyok - az adómat, járulékaimat a munkáltatóm minden fizetés alkalmával levonja a bruttó fizetésemből. Ha akarnék, sem tudnék adót csalni. Jelenleg Magyarországon az az igazságtalan helyzet áll fönn, hogy mi, ún. bérből és fizetésből élő kisebbség tartjuk el és fönn az egész országot. Eddig sem volt mindez könnyű, de ha lehet hinni a híreknek, akkor egyre nehezebb lesz. Egyébként is, de különösen ezekben a válságos időkben, amikor minden forint számít, elvárom mindenkitől, hogy ezt a kötelességét teljesítse. Így Öntől is. De ha másképp nem működik, kénytelen valahogyan mégis trükközni, akkor legalább ne legalizálja a dolgot azzal, hogy elbagatellizálja a kérdést. És legalább egy kicsit szégyellje magát, miközben ezt teszi.

Köszönöm figyelmét!

Üdvözlettel:

Reckl Amál

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr24932269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2009.02.10. 11:31:59

Amal,

Pont tegnap beszelgettem el hosszasan az egyik magyar baratommal a magyar helyzetrol, adozasrol, stb.

Ledobbentem a nezetein, es sajnos azt kell mondjam az o nezetet vallok vannak tobbsegben.

O ugy velekedett, hogy "minek fizessek adot, ha ellopjak"?

Es nem tudtam vele megertetni, hogy lehet szidni az egeszsegugyet, a rendorseget, mindent, de tobbek kozt azert nem mukodnek rendesen, mert senki nem akar adot fizetni, es ahogy csak tudjak elkerulik.

A kozel ket oras beszelgetes vegen feladtam, nem akartam vegkepp osszeveszni vele, es sajnalattal tolt el a tudat, hogy Magyarorszagon ez a gondolkodasmod valik/valt elfogadotta, es SEMMI kozossegi szellem es SEMMI erkolcs nincs a magyarok java reszeben. Kulfoldi tarsadalmak meg tudjak erteni hogy miert kell adozni, miert kell befizetni a jarulekokat. A magyarok keptelenek ra.

Csodalkozunk hogy Hernadi igy nyilatkozott? Mar ott tartunk ha te magad erkolcsos vagy, akkor bekerultel a "hulye" kategoriaba, amig korulotted az "elelmes" emberek meg jol megszedik magukat.

Hat tenyleg, szeretni valo orszag ez.

azallamenvagyok 2009.02.10. 11:51:29

Zlot, igen így működik. Sőt, ha beosztott vagy valahol, és rosszat mersz mondani az ügyeskedő "vállalkozókra" akkor még le is basznak, hogy te miért nem ügyeskedsz, ha meg nem akarsz, akkor ne irigykedj, azt ő érte el...

volt az indexen egy "vélemény" vagy egy éve arról, hogy szegény vállalkozások rá vannak kényszerülve az adócsalásra. Mellette persze még felveszik a támogatásokat is munkahelyteremtésre, stb, amiknek a nagy része otthon landol (maximális tisztelet a kivételnek)

az persze senkinek meg nem fordul a fejében, hogyha mindenki fizetné a kötelezőt, akkor az idővel kevesebb lehetne

emellett azt persze elvárják, hogy normálisan működjön az egészségügy/az önkormányzat/a rendőrség stb... ja, és a bejelentett minimálbérük miatt még családi pótlék, gázártámogatás és egyéb szoc juttatások, ma ők számítanak sikeresnek itt:S

de még azt a szaros (bocs) 300Ft-ot se kelljen befizetniük, hátmá hogyan? Igenis fizessék be, és én személy szerint két rászoruló nyugdíjas 300ftját (per alkalom) bevállalom, ha egyszer visszahozzák. Mert társadalmi felelősségvállalás.

(az idegen szavak szótárában sincs benne)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.10. 14:31:40

Köszönöm, örülök, hogy egyetértünk.

"Sőt, ha beosztott vagy valahol, és rosszat mersz mondani az ügyeskedő "vállalkozókra" akkor még le is basznak, hogy te miért nem ügyeskedsz, ha meg nem akarsz, akkor ne irigykedj, azt ő érte el..."

Ez bizony sajnos így van. Jól hangzanak a veretes hagyományok, a kurucos szokások, de valójában ebben semmi nemzeties hőstett nincs, csak pitiáner bűnözés. És még büszkék is rá! Ne ez legyen a magyar virtus!

azallamenvagyok 2009.02.10. 14:47:03

Egyszer az apeh fekete listája alapján elkezdtem kutakodni iwiwen... egyik első helyen egy olyan ürge szerepelt, akinek a vállalkozása sem az utolsók között volt, meg a felesége sem.

Iwiw képei:
1. harley-n ül, mögötte magyar zászló
2. árpád sávos zászlóval a tankelkötéskor
3. nyaralás ibizán
4. NagyMagyarország térkép

a hazafi...

ZmanUK 2009.02.10. 16:50:29

Nos, amig a magyarokba a kozossegi tudatot, es az erkolcsosseget valahogy nem nevelik bele, addig az orszag csak lefele megy majd.

Buszkek vagyunk magunkra, es a magyar nep tenyleg sok mindent jot elmondhat magarol, de emellett nem szabad elfelejteni, hogy a regi idok hosei, (tudosok, fizikusok, koltok, zeneszerzok) lassan eltorpulnek az orszag "balkanizalodasa" mellett.

Egy sereghajto orszag lettunk az Unioban, egy nagyon nagyon rossz mentalitassal, egy szabadrablast elteto ertekrenddel, es emiatt sokszor szegyenlem hogy magyar vagyok.

En akarhanyszor csak hazamegyek Pestre, megveszem a BKV jegyet, megveszem a VOLAN jegyet, elkerem a szamlat a boltban es probalok "becsuletes" emberkent viselkedni, megha masok szemeben ez luzerseg is.

Amugy meg, amig a mindenkori kormanyzat nem teljes erejevel a szurkegazdasag letorese ellen harcol, addig itt nem fog valtozni semmi.

Sajnos a magyar emberek mentalitasat egy kormany sem tudja 4 ev alatt megvaltoztatni.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.12. 09:50:06

"mi, ún. bérből és fizetésből élő kisebbség tartjuk el és fönn az egész országot"

ezt szerintem gondold át még egszer

egy 'vállalkozó'

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.12. 10:49:47

Sajnos már éppen elégszer átgondoltam. Azzal nincs is baj, hogy kell adót fizetni, sokkal inkább, hogy csak nekünk kell rendesen. Aki ki tud bújni az adózás alól, az ki is bújik. Ez a baj.

azallamenvagyok 2009.02.12. 11:16:11

de baj ám... emlékszem én az internetadó ötletén akadtam ki, mert kb 2 milliárd bevételt vártak tőle, miközben az állami "kintlevőségek" 100-1000 milliárdos nagyságrendre rúgnak
süti beállítások módosítása