2009. február 09. 07:14 - Reckl_Amál

Hogy nem lettem depressziós?

Fiatalon kezdődött. Csak 12 éves voltam, amikor a Boráros téri aluljáró könyvesboltjában megláttam a könyvet. A címe: Pszichológia – csak így pőrén, önmagában, de nagyon sokat mondóan. Meg is kaptam a komoly művet. Akkortájt nagyon gyakran jártunk abban a könyvesboltban, és mindig vettünk valamit.

Bele is kezdtem a könyvbe, amelyet valószínűleg nem 12 éves gyerekeknek szántak, de én úgyis mindig koravén voltam, úgyhogy némi apai segítséggel át is jutottam rajta. Izgalmas volt, a pszichológia ma is az egyik legizgalmasabb tudomány számomra. Számos laikusoknak írt könyvet olvastam el a tárgykörben, és mindig nézem az olyan műsorokat, ahol ilyesmiről beszélnek.
 
Ennek a dolognak a betetőzése az lett, amikor a főiskolán végre tantárgyként jelent meg az életemben a pszichológia. Minden órán bent voltam, a szemináriumokon is, pedig ez az a fajta óra volt, amelyen nem lett volna kötelező ott lenni. Sajnos a tanár személye csalódás volt. Hiába írtam meg minden dolgozatot hibátlanra, hiába tudtam minden kérdésére válaszolni, akár órán, akár a vizsgákon, láthatóan nem kedvelt. Nyilván naiv elképzelés a részemről, de mindig úgy gondoltam, a tanárnak nincs szebb bók, mint amikor valaki a hallgatóságból komolyan érdeklődik az általa oktatott tárgy iránt. Nem azt vártam, hogy a lelkesedésemért majd automatikusan jó jegyet kapok a számonkérésen. De azt igen, hogy velem, a lámpalázas vizsgázóval szemben barátságosan bánnak. Nem így történt, erre ma is szomorúan gondolok vissza, mert igazságtalannak, már-már sportszerűtlennek tartom.
 
Szóval nem azért dicsérem ennek a tanárnak egy mondatát, mert személyesen elfogult vagyok vele szemben. Hanem azért, mert megúsztam általa a depressziót. Ez a mondat így hangzik: A szomorúság és a depresszió között az a különbség, hogy a szomorúságnak van kézzel fogható oka, a depresszió viszont parttalan.
 
Milyen remek szó! Parttalan – olyan folyót látok magam előtt, ahol csak hömpölyög előre az a sok-sok víz, és ennek sosincs vége, az ember fuldoklik, de nincs hova kiúszni. (Tudom, hogy ez a szó absztrakt, és ehhez már nincs sok köze, de ha egyszer ez jutott eszembe…)
 
Ez ugyanis segített meg – és bemagyarázni, hogy nem vagyok beteg. Emlékszem, fiatalabb koromban minden áron el akartam menni pszichiáterhez, mert azt gondoltam, nem vagyok normális. Apám lehűtötte a kedélyeket, és azt mondta, hogy egyrészt, az viszonylag biztos jele az épelméjűségnek, ha az emberben saját furcsaságai láttán néha felmerül az őrület lehetősége. Akkortól van baj, ha valaki kétségtelenül normálisnak látja magát. Másrészt – és akkor nevettem ezen, talán félig-meddig poénnak is szánta – arra is figyelmeztetett, hogy nem fogom ilyen könnyen megúszni. Könnyű őrültnek kiadnia magát az embernek, nincsenek kötelezettségek, nincs felelősség, és rendesen viselkedni sem kell, hiszen szerencsétlen betegen ki kérné ezeket számon?
Bölcsesség ez a javából! Egyrészt jól tükrözi a közvélekedést a mentálisan sérült emberekkel szemben. Még mindig azt hiszik, hogy akinek valamilyen lelki zavara van, az őrült, következésképpen semmit sem csinál normálisan, és minimum Napoleonnak képzeli magát. Erre az ilyen lánglelkű alakok, mint én azonnal igazságtalanságot kiáltanak, és félig még igazuk is van. Másrészt viszont ez a szemléletmód ideális azon érintettek számára, akik annyira nem szeretik a kötelezettségeket és a felelősséget, és emberi kapcsolataikban sem törekszenek feltétlenül a kölcsönösségre.
 
Évekkel ezután az emlékezetes beszélgetés után magam alatt voltam. És nemcsak átmenetileg, ahogy mindenki búslakodik időnként, akinek lelke van. Sejtelmeim támadtak, hátha engem is elkapott a betegség, amiből nem nagyon lehet meggyógyulni. Mivel egy ilyennel már rendelkeztem (asztmás vagyok), még inkább elkeseredtem. Utálok ugyanis gyógyszereket szedni, és nem is nagyon tartom be a kúrákat. (Tegyük azért gyorsan hozzá, pár éve már csak akut esetben veszek be gyógyszert az asztmára is, és elég jól elvagyok így.) És a depresszió csak akkor tartható kordában, ha az ember erős gyógyszerek tompítja magában a feneketlen lélekfájdalmat.
Féltem ezektől a hangulatjavítóktól, mert nem akartam, hogy esetleg más érzéseket is tompítson a tabletta. Ugyanezért ódzkodtam a pszichiátertől is. Az orvosok eleve nem a szívem csücskének lakói, nem tartom túl sokra a lehetőségeiket, de erről most annyi elég, hogy ha nem muszáj, nem megyek orvoshoz.
 
Ahogy a könyvekben olvasom, ez elég szokványos félelem az ilyen betegeknél. Az agyra ható gyógyszer és a terápia révén az ember elveszíti önmagát. Elég röghözkötött dolognak tűnhet, de én még valahol a bánataimhoz is ragaszkodom. Egyátalán nem szeretném, ha valaki bemagyarázna nekem valamit, amitől talán jobban érzem magam, egyúttal mesterségesen lenyugtatom bennem néha csak éppen kellemetlenül motoszkáló, néha őrjöngő nyugtalanságot, hogy nincs ez így jól.
Mert nyilván a (legtöbb) kívülálló számára nem vagyok túl szimpatikus ember, és talán még a másképp gondolkodó kisebbség sem érti, miért akar ez az ember ilyen maradni, ha ez még neki is főleg csak kínokat okoz.
 
És a válasz nagyon egyszerű, mondhatni, banális. Mert ez vagyok én. Az a fajta ember vagyok, aki nagyrabecsüli a hűséget, és mindez rendkívül hiteltelen lenne, ha még önmagamhoz sem lennék hűséges.
Szóval nem kértem a professzionális segítségből, nekem senki sem mondja meg, milyen legyek! Viszont az állapot nem volt fenntartható, valamit ki kellett találni.
 
Első lépésben a fájdalmat kell csillapítani. Olyan dolgokba fogtam hát, amelyek elterelik a figyelmemet sanyarú sorsomról. Soha annyi sálat nem kötöttem, mint akkor például. Regisztráltam a Queen-fórumra, és napi 100 kommentet írtam mindenféléről. Mindenféle rituálékat találtam ki magamnak. Olyan ápolt soha életemben nem voltam, mint akkor. Minden este valamilyen más pakolás például.
 
Ha nagyobb „dózisra” volt szükségem, akkor jött a vásárlás. Ez is egyfajta rítus volt. Kicsit belekóstoltam a kényszeres vásárlásba is, de végül mégsem fajult el a dolog. Ettől függetlenül valószínűleg többet költök fölöslegesen, mint kéne, de emiatt sosem kellett csekket hamisítanom, vagy a barátaimtól pénzt kölcsön kérnem.
A legnagyobb „dózis” érdekében specialistához kellett fordulnom. A legjobb barátom minden vasárnap átjött beszélgetni. Konkrétan nem meséltem el neki, mi folyik idebent, de ő ösztönösen érezte, mit kell tennie. Jelen kell lennie az életemben, és éreztetnie kellett, hogy fontos vagyok. Annak ellenére, hogy akkor nem csak bent voltak bajok, az egész életem valahogy szétesett.
 
Az igazi gyógymód két lépcsőben történt. Az elsőt magamnak köszönhetem, a másodikat egy másik barát szívessége képében érkező szerencsének. A pszichológia-órák óta évek teltek el, de mégis eszembe ötlött az a mondat. Ez gyanút ébresztett bennem, tényleg beteg vagyok? Hiszen van miért szomorúnak lennem, történtek dolgok, amelyekre pont az az egészséges reakció, ha az ember le van sújtva. Ez megnyugtatott. Már „csak” arra kellett ügyelni, hogy hamarabb gereblyézzem össze romokban heverő életemet, mielőtt az emiatt felgyülemlett kudarcélmények felszabadítják a depressziót okozó negatív energiákat.
Ez prózaibban úgy hangzik, hogy kellett valami munka. Ez „normális” embereknek sem könnyű, hát még egy legyengült lelkűnek. Próbálkoztam, de nem igazán ment, ahogy bloggertársam, Pontilyen/ Csöncsön (www.pontilyen.blog.hu) egyszer mondta, nem menedzselem magam jól. Még mindig nem tudom pontosan, hogy is értette ezt, de egyébként nem csoda, az önbecsülésem nem volt topon.
 
Egy hit élt bennem, mely szerint, ha egyszer kapok egy igazi esélyt, akkor még lehetek igazán jó. Aztán durván két éve megkaptam ezt az esélyt, és azóta alapvetően mindenki megelégedésére végzem a munkám.
 
Kivételesen nincs tanulság, ez csak a felnőtt életem rövid története.
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr77930566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.02.09. 08:11:13

Huh, ez szép történet volt.

Nekem nem volt ilyen tárgyam az egyetemen, cserébe a legjobb jóbarátom pszichológia könyveit olvastam rongyosra, keresvén bennük a megoldást. Némelyikre megtaláltam, némelyikre nem.ilyen ez :)

DE a depressziós hasonlat nagyon tetszett, meg is jegyzem :))

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.09. 11:56:27

93'-ban tört ki rajtam a betegség.azóta majdnem ötven kilót híztam a gyógyszerektől.a boltba járás is nehezemre esik..fájdalmaim vannak 50 méter gyaloglás után.borzasztóan elszegényedtem.anyám tart valahogy életben.nincs vásárlási kényszerem..illetve lenne,de nincs hozzá módom..leértékelt value árukat veszek.havi 6-8 ezer forint a zsebpénzem!!!!!!mert a nyögdíjam a rezsire sem lenne elég..ha nem élne anyám a mautner-szállón laknék..a gyógyszereim felét sem tudom kiváltani..ritkán van partnerem..akibe azonnal szerelmes leszek...és hamar el is hagynak..ezer betegségem van..és már c sak a megváltó,rövid,fájdalmatlan közeli halálban reménykedem!!!!!!mi is a bajod neked tulajdonképpen?üdv:szerető (blogger) barátod:rbaka

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.09. 12:34:47

Már semmi. Pont arra jöttem rá, és attól "gyógyultam" meg, hogy igazából nincs semmi bajom, csak olyan veszteségek értek, amelyek egy nálam erősebb embert is leterítenének a lábáról.

A mi életünk nem összehasonlítható, és mégis pont azért kezdtem Hozzád járni, mert ismerem azokat az érzéseket, amikről Te nap mint nap írsz. Talán nagyképűség, de büszke vagyok arra, hogy nem felejtettem el azokat az időket. És erre a többek között a Te blogod is ráébreszt.

Volt, amikor én is kilátástalannak éreztem mindent. Azt gondoltam, még igazán el sem indult az életem, és már vége is van. Elég jó életem volt gyerekként meg kamaszként. A családom csodálatos, mindenünk megvolt, a gimnáziumban már barátaim is voltak. Úgy tűnt, hogy minden rendben. Aztán 19 éves koromban, közvetlenül az érettségi előtt meghalt az apám. És minden összeomlott. Évekig gyászoltam, évekre beszorultam abba a pillanatba, és hisztérikusan ügyeltem arra, hogy semmi se változzék.

A "gyógyulásom" pillanata az volt, amikor már nem ragaszkodtam betegesen a régi dolgokhoz. De elég sok időbe telt, mire összeszedtem magamat. Mert nekem egy valódi depresszióssal ellentétben tényleg "csak" ennyit kellett (volna) tennem. (Egy valódi depressziósnak ez nem elég.) De kellett egy kis idő, amíg volt erőm rendbe tenni az életem színtereit. Én is nagyon sokat köszönhetek az anyámnak, aki tolerálta ezt a folyamatot, és nekem is sokat segített, mert értette, tudta, ha szekíroz, azzal csak árt.

Persze ennek az évekig tartó remete-életmódnak megvan az ára. A "legszebb" éveimet egyedül töltöttem. Éppen ezért sosem lesz családom, férjem, gyerekem, mert már késő beletanulni ezekbe a dolgokba.
Nem lesz fényes karrierem sem, hiába álmodoztam róla régebben. Mert a fősikolai éveket elblicceltem. Nem a tanulást, mindig minden vizsgán átmentem. Kb. 70 vizsgából összesen 3 nem sikerült elsőre, ami nem rossz arány. Hanem a főiskola másik nagy feladatát, a kapcsolatépítést. Senkit sem ismerek az egykori évfolyamtársaim közül. Csupán egy barátnőm van azokból az időkből, vele járok moziba. Szóval ennek a munkának, ami nehéz sokszor, és amit szeretek és szívesen csinálok, nincsenek nagy karrier-perspektívái. Sima beosztott vagyok, ha egy kívülállónak mesélném, mivel foglalkozom, szánakozna magában. Ezért nem járok osztálytalálkozóra. Úgysem értenék meg, amit én már tudok, hogy nem az állástól függ, hogy az ember hogyan dolgozik. Megint nagyképű leszek. Ha így dolgoznának mindenütt Magyarországon, mint ahogy én, akkor nem itt tartanánk...

Voltak, vannak fizikai tüneteim is. Az asztmán kívül sajnos túlérzékeny az immunrendszerem, ezért gyakran ellenem fordul. A minimális stessznek rögtön van testi tünetpárja. Ez vagy nagyon fájdalmas, vagy undorító, de mindenképpen kellemetlen.

Egy rövid ideig én is elmélkedtem a saját halálomról. Úgy éreztem, nincs értelme folytatni. Sok értelmét ma sem látom az életemnek, nem tudok konkrét célt megnevezni. De igyekszem magam jól érezni, és tartom magam ahhoz a "depresszió" alatti ön-doktrínához, hogy az a nap, amikor semmi rossz nem történik, egész jó nap. Amikor valami jó is történik, az meg nagyon jó nap. Banális, tudom, de így éltem túl. Mert bár most nem áll olyan rosszul a szénám, de tudom, hogy semmi sem biztos. Én már lassan tíz éve nem élek, csak túlélek. Ha például a munkahelyem bezárna, akkor viszonylag hamar megint elég szarul lennék, ez biztos egyedül. A jólétem nem stabil, de amíg tart, igyekszem jól érezni magamat, amennyire lehet.

Ezért mondom Rád is, és kicsit magamról is ezt gondolom, hogy ha az ember szopóágra kerül, az elég szar, de legalább bölcs lesz az ember. Ami ma persze nem menő, nem divatos, de azért a semminél több.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.09. 13:14:21

@Reckl_Amál: becsüllek nagyon az őszinteségedért!és köszönöm,hogy vagy nekem!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.09. 13:36:47

@RUSZKIBAKA:
Nagyobb a szereped ebben az őszinteségben, mint ahogy azt gondolnád...

Általában a blogolás nagy öröm az én kis életemben. Igazi szabadságérzés, a fizikai korlátaim közüli kiszakadás.

Ezért kapom föl a vizet, amikor idejön pár nagyokos, akik semmit sem tudnak, és beböfögik ide a Blikkben olvasott bölcsességeiket az élet helyes vezetéséről. Hiba talán, de a hülyeséget nem szeretem. Ha gonoszsággal társul, azt meg nem tolerálom.

2itailor 2009.02.09. 14:11:51

Köszönöm, nekem is segítettetek, 3-szor is elolvastam amit írtatok. A barátnőmnek szeretnék segíteni, de nem nagyon tudok, csak abban, hogy ne érezze magát annyira egyedül. De félek, ez nem lesz mindig elég, a napi távkapcs és a nagy dumálások a semmiről. A saját kiegyensúlyozottságomból próbálok átadni neki valamennyit, ha tehetném az összeset,de nem vagyok rá képes, vagy ő nem képes ezt fogadni. Félek, hogy baj lesz...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.09. 15:12:37

A pszichológiával csak nagyon óvatosan...

Én is rengeteg ilyen témájú könyvet olvastam, én is tanultam az egyetemen, elég magas óraszámban. Épp ezért gondolom, hogy sok-sok lelki nyavalya kezelése messze nem a pszichológia fogalomkészletével a leghatékonyabb.

Az ember leginkább szeretetre vágyik; és ha ezt nem kapja meg, még szép, hogy szomorú... ha úgy tetszik: depressziós lesz.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.09. 17:52:32

Amal: a depresszio betegseg,ez mar a pszichiatria fogalma.

Nekem is volt egy hasonlo tetelem pszichologiabol anno, a felelem es a szorogas közötti különbeseg volt a tema. A szorongasnak valoban nincs mögöttes tartalma, mig a felelem hattereben mindig konkret dolog all.

En evek ota küzdök a depressioval, sajnos allandoan szedni kellene a gyogyszert, de mikor javul a helyzet, akkor elhagyom. Ezt a magas vernyomashoz lehetne hasonlitani, ha szedi a gyogyszert az ember, akkor mulik a tünet, ezert hajlamos abba hagyni, es akkor ujra ott van.

Szörnyü korsag nem kivanom senkinek. Ha el fogy a gyogyszerem, es nem tudok hozzajutni neha alkolhollal kuralom magam, mert az oldja a feszültseget. Gyakran barmit meg tennek, csak muljon el a szorongas.

Ha van valami konkret ok, nehez helyzet, az meg jobb, mert akkor a meglodasra koncentralok es az fokozza az adrenalin termelest, es jot tesz a depinek, ezert javasoljak a depiseknek a sportot, a mozgast, a versenyzest.

Muszaj kezelni ezt a korsagot, mert ha nem kezeltetem magam, akkor undok, kialhatatlan vagyok, kapkodok, hirtelen öttlettöl vezerelve cselekszem, sokszor jovatehetetlen dolgokat követek el.

Tehat a szorongast nem szabad összeteveszteni a depresszioval, ez csak az egyik tünet. A depresszios alatalaban keres maganak egy szorongani valot, mig egy kiegyensulyozott el fogadja a meg oly nehez helyzetet is, es megoldast keres a problemara.

Egy depis - nem talalok ra jobb kifejezest - nyomorultul erzi magat akkor is ha a helyzet nem rosszbodot a korabbihoz kepes. A hajnali feleberedes szinten tünet, persze nem tudja magat kialaudni, farad, az fokozza a deperesszojat. A tulterheles, az allano faradsag is kivalthat depreszzios tüneteket, de ha van mod a pihenesre, ez javulhat.

A feny szinten jo hatassal lehet - ilyenkor telen a szolariummal is be lehet csapni a szervezetet, tavasszal nyaron javul a helyzet.

Sok csalad megy szet felnem ismert depresszio miatt: a mama kiabal, a papa le dob egy ket felest - mint mondtam az alakohol nagyon jo a szorongasra, legtöbb alkoholista ezzel "kezeli" magat, de persze ki alakul a függöseg, a mellekhatasorol nem is beszelve.

A depi egy biokemiai folyamat az agyban, ezt pszichoterapiaval nem igen lehet gyogyitani.

Mindenkeppen szakemberhez kell fordulni, mert a pszichologia tankönyvekböl legfeljebb a tarsadami interakciok ismerthetök meg, ami az eletvzetesben segithet ugyan, de magat a betegseget nem lehet ugy kikuralni mint egy nathat.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.09. 21:54:05

@Reckl_Amál: ezt nem nagyon értem..mármint mi is az én szerény személyem szerepe?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.10. 17:01:54

@Prinzessin Erbsen:
Teljesen igazad van, csak éppen nem vagyok beteg. Nincs mit kikúrálni.

@2itailor:
Ez nagy kérdés. Mit tehetsz másért? Mert magadon még csak-csak segíthetsz. De pont ennél a betegségnél merül föl az a kérdés, meddig mehet el az ember a másik "megmentéséért". A választ én sem tudom, de a stabilitás érzése biztos segít a barátnődnek. A "baj" ugyanis akkor következik be, amikor valaki teljesen egyedül marad.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.11. 07:08:20

@Reckl_Amála
: mivel ezt a blogot sokan olvassak:

azt irtam hogy orvoshoz kell fordulni, nem neked, hanem annak aki fenti tüneteket produkalja

Makaysilk · http://megbocsatas.com 2009.03.27. 20:53:48

Szia Amál!
Nagyon tanulságos a történeted, és kiderül belőle mennyivel egészségesebb lett a gondolkodásod.
Nekem nincs saját hozzáfűzendő történetem (sajnos-szerencsére). Viszont van itt egy, aminek a fényében szerintem még értékesebb lesz a "felnőtt életed rövid története". www.testi-lelki-erzelmi.com/antistressz-stop.html
És ha büszkévé tenne, hogy gyógyszer nélkül oldottad meg az életedet, akkor minden okod megvan rá!
Üdv.
süti beállítások módosítása