2009. január 26. 10:58 - Reckl_Amál

Számítógépes öt perc

Egy közepesen netfüggő embernek, mint amilyen én is vagyok, elég bosszantó, ha egyszer csak megszűnik a szolgáltatás, és nem tudok föllépni a hálóra. Eleinte nem központi hibára gyanakodtam, mert a routeres üzem önmagában is elég bizonytalan, de aztán látva, hogy a "nagy" gépen sincs se kép, se hang, belenyugodtam. Igazából jól is jött. Legalább nem a gép előtt gubbasztva töltöttem a tegnapot, hanem aludtam egy jót délután.

Az M6 építési körüli dilettantizmus újabb példája elgondolkodtató azért. Lassan ott tart az ember, hogy még az is jobb lenne, ha egyszerűen csak lelépnének a pénzzel, mert amit eddig autópálya-építés címén láttunk tőlük, az nem éppen biztató.

Állítólag a szolgáltatás már tegnap kora estére helyreállt. Ehhez képest nálunk még ma reggel sem volt net. De egyelőre nem aggódom amiatt, hogy a hiba esetleg a mi készülékünkben volna. Már a bevezetés évekig történő tolódása óta tudjuk, hogy Soroksár nem túl fontos piac a T-Csoport számára. A külvárosi suttyóknak nem kell internet. Mondjuk szomszédaim nagy részéről én sem gondolkodom másképp, de akár kültelkiek vagyunk, akár nem, a T-Online arcátlanul magas díjaiért cserébe elvárjuk, hogy azonnal ugorjanak, nálunk is.

* * *

Azt írja az újság, hogy Magyarországon (is) megbukott a Windows Vista. Már több, mint egy éve használom, és semmi bajom sincs vele. Persze  a nagy szakemberek már előre tudták, ez nem lesz jó. És ez az igazi oka a várt piaci siker elmaradásának valószínűleg. A Vistának már akkor rossz hírét keltették, amikor még kint sem volt. Vannak tehát hibái, de ezek leginkább csak idegesítőek, a normál Office-, Media Player-használathoz és internetezéshez teljesen megfelel. Az örök elégedetlen számítógép-guruknak el kéne lassan magyarázni, hogy tökéletes szoftver nincs.

***

A blo.hu is fejlesztgeti a szolgáltatását, állítólag. Karácsonyra például új sablonokkal lepték meg a felhasználókat. Arról lehet vitatkozni, hogy ezek hogyan sikerültek, de az sajnos többek megfigyelése, hogy ezek - a szerintem is szebb külsejű - új hátterek nem működnek olyan jól, mint a régiek. A Reckl Amál új külsejének alapja a Typewriter nevű sablon volt. Kicsit változtattunk csak rajta, mert egyrészt eleve tetszett, másrészt annyira nem értünk hozzá, hogy nagyon megváltoztathattuk volna.

Ehhez képest a régi oldaldobozok közül van olyan, amit sajnos már nem tudunk kitenni, mert belelóg a szövegbe. Ez csúnya is, meg a lényeget fizikailag elrejti. A másik gond vele, hogy egyes képarányú gépeken (mint például az én munkahelyi gépemen csak az oldaldobozok után, lent jelenik meg a szöveg. Egy bátortalan, először ide tévedő olvasó, aki történetesen ugyanilyen a beállítása nem biztos, hogy rátalál a mondanivalónkra.
Az általános probléma viszont az, hogy az új, kifinomultabb grafikájú sablonnal upgrédelt (Micsoda szavakat ismerek!), vagy újonnan már új kinézettel indított blogok lassabban, nehezebben töltődnek be. Ezt is sokan tapasztalják, sokféle gépeken, nemcsak én.
Továbbá megdöbbentő, ha a szöveg végére illeszti be az ember a képet, akkor az fontos információkat tüntet el: nem látszik a szerző neve, a kommentek száma és maga a kommentelési lehetőség is eltűnik látszólag.

Szóval egyrészt köszönjük a fejlesztést, másrészt kicsit lehetett volna több figyelmet szentelni ezeknek az apróságoknak is.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr55903012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2009.01.26. 13:36:14

"normál Office-, Media Player-használathoz és internetezéshez teljesen megfelel"

Erre megfelel az XP is. És ezt belátták sokan: nem vettek vistát.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.26. 14:05:20

Igaz. Én tavaly újonnan vettem gépet, amin eleve Vista volt.

Ziebi 2009.01.26. 19:03:28

Hehe, pont a hétvégén barmoltuk szét a netünket otthon :D De legalább volt kanapéról hóesés nézés és nyugis filmnézés :)

1 éve nem használok windowst, azóta kisimultak a ráncaim :) ok, ez túlzás :) Az a lényeg hogy amire neked kell arra működjön aztán csókolom.

Blog.hu igyekszik, igyekszik. Meg lehet szokni.
:)

Szép hetet :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.26. 21:34:02

Azt már megszoktam, hogy lassabb, de hol vannak a zászlók? :-)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.27. 02:36:23

nos:ezért "jó" a mobil internet.hatezerért.persze én inkább lennék vezetékes.de ha majd lejárt a hűségidő.a sablonnal nekem annyi a bajom,hogy nem kellene mögé a sötét háttér:nálam a "deszkák"..vistát én is szeretnék egyszer.már rá hasonlító valamim nekem is volt,de lelassítja a gépem.így is borzasztóan lassú az avast miatt.hogy te miket nem tudsz?szenzációs vagy!nekem a fele kínaiul hangzott..

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.27. 10:15:09

Én vasárnap délutánra Internet-stoppot hirdettem... Délelőtt még megnéztem az ebédreceptet, aztán lecsuktam, sétáltunk, játszottam a lányommal, olvasgattam, hatkor bekapcsoltam a Volán meccs miatt, akkor olvastam, hogy nem is volt net...
Nekem IE6-os alatt "csúszik le" a szöveg, de az elég öreg darab...

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.27. 12:27:54

az internetexplorer körülményes,ócska szerintem.sokkal jobb a mozilla firefox..aki még nem ismerné;ajánlom melegen..

Toma001 2009.01.28. 00:06:22

index.hu/tech/net/bixes270109/
vagy nem is kábelszakadás okozta az internetmegszakadást?
süti beállítások módosítása