2009. január 05. 12:44 - Reckl_Amál

Az a fránya piros tinta!

Az eduline.hu-n találtam a következő hírre:

http://www.eduline.hu/hirek/20081227_piros_tollal_javitani_tilos.aspx

Összefoglalva: egyes angol iskolákban eltekintenek a piros tintával való javítástól, mert ez túl nagy megrázkodtatást okoz a gyerekek lelkében. Az uralkodó szín ugyanis csak azt hangsúlyozza a diák számára, hogy mennyire gyenge képességű.

A hír (kár)örömteli része: nemcsak a magyar oktatás hanyatlik.

Egyébként felbőszít az ilyen szőrszállhasogatás. A piros toll mint a megaláztatások netovábbja! Szegény, finomlelkű kis gyerekeknek!

Sajnos bármennyire bámulom is az angolokat, ők sem világelsők az oktatásban. Sem a tanulmányi eredményeket, sem a fiatalok "emberi" minőségét tekintve. (Halljuk a híreket, öngyilkos közösségek, egymást viccből halálra verő gyerekek, és persze a drog.)

És akkor ez a legnagyobb probléma? Hogy a tanár már a tényleges hibákat sem javíthatja ki rendesen? Miféle pedagógiai non sense ez már megint?
Szegény tanároknak már teljesen meg van kötve a keze. Fegyelmeznie nem szabad, mert ne éreztesse a gyerekkel szemben a dominanciáját. És egyébként is a nevelés a szülő dolga. (Lenne, ha csinálná.)
De a szülővel sem lehet csak úgy beszélni, mert természetesen a szülőt pláne nincs joga nevelni. (Hiába férne rá párra igazán.)

Úgyhogy most a szigorúan a katedra mögé visszaszorított tanártól még az értékelés lehetőségét is be akarják szűkíteni. Közben olyan marhaságokra hivatkoznak, mint például ez:

Nem hivatalnokokat gyártunk, hanem megpróbálunk olyan oktatást nyújtani a gyerekek számára, amely alkalmassá teszi őket a 21. századi munkaerőpiacra. Az elképzelésnek szabvánnyá kell válnia, megkövetelve a pozitív megközelítést. Az egyik színnel azt kell kiemelnünk, amiben igazán jók a diákok, és egy másik szín használatával azokat a területeket kell jelölni, amik javításra szorulnak.

Ez ráadásul önellentmondás is. Kicsit olyan, mint az a bizonyos vicc az amerikai politikailag korrektség elharapódzásáról. Az iskolabuszban előre a világoskékek, hátulra a sötétkékek...
Itt is az szerepel, hogy egyik színnel bátorítanak, a másikkal, ami nem megy. Vagyis akkor nem a piros lesz a mumus, hanem a hupilila. Ha valaki nem tud helyesen írni, vagy hozzám hasonlóan csodálatosan számol, akkor ez úgy is igaz lesz, ha mosolygó napocskákat rajzol a tantónéni a margóra ennek jelölésére piros aláhúzások helyett. (Apropó margó: minek korlátozni szegény kis nebulót az önkifejezésben!)

Aztán itt ez a szöveg a XXI. sz. munkaerőpiacáról. Nem tudom, tanáréknál mi a szokás, de a munkahelyek nagy részén többször alkalmazzák a korbácsot, mint a cukrot. Ha tényleg az életre akarják úgymond a gyerekeket fölkészíteni, akkor nem ártana, ha (ön)fegyelemre, szorgalomra és lényeglátásra tanítanák őket.
A javaslatból viszont látszik, ez utóbbiból az ötlet kitalálóinak sem ártana pár órat vennie, mert bizony nem az erősségük.

Elvileg persze egyetértek azzal, hogy az iskolának figyelnie kell a munkaerőpiacra. De azért esetleg megpróbálkozhatna annak a szemléletnek a terjesztésével is, hogy az ember tetteinek vannak következményei. Nem tanultál, fiam, ülj le, egyes! (Persze van, ahol már egyest sem lehet adni, merthogy az a kényes kis gyermeki lélek...)

A cikkből kiderül, ez nem csupán egy szakmai vita, számos iskola át is vette, és ott már sokkal hepibb színekben megy a dolgozatok javítása. De megint nem vagyok persze korszerű, hiszen a régimódi dolgozat már csak a nekem való begyepesedett tanároknál működik. Ma már feleletválasztós teszteket iratnak. Nyilván, nehogy szegény agyonhajszolt gyermek kacsója elfáradjon a nagy körmölésben!

Szomorú látni, hogy egy ilyen nagy múltú és nemes kultúrnemzet, mint a briteké sem képes megvédenie az oktatási rendszerét az ilyen sarlatán ötletektől. Hogy csak ilyen lényegtelen butaságokra futja, ahelyett, hogy a igazi kihívásokkal foglalkoznának. Nem akarok most újra ezekre a burjánzó fiatalkori bűnözésre utalni, bár lehetne. Valahogy nem érzem azt a kicsipkézett kis lelkecskét az egyre kisebb bűnözőknél, amelyet annyira védeni kellene...
De - ha már az a Neveléstudományi Intézet végzett ilyen kutatásokat - azon is érdemes lenne elgondolkodni, miért olyan kicsi az angol iskolások önbecsülése, hogy egy pár piros aláhúzástól "kevésnek érezhetik magukat". Na ne mondja, hogy csak a piros tintától!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr65859057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milena 2009.01.05. 16:22:39

Én sem használtam piros tintát, amíg tanítottam, pontosan azért, hogy a gyereket ne ijessze meg a szín. Helyette rózsaszínnel javítottam.

Igaz, ez csak azért jelentett bármit is, mert a legtöbb tanár pirossal javít.

Az is igaz, hogy ha az ember pl. idegen nyelvű fogalmazást írat majdnemkezdő tanulókkal, akkor még viszonylag nagy számú hiba sem jelenti azt, hogy rosszul teljesítettek. Van egy csomó olyan dolog, amit még nem kéne tudniuk. Ezt nyilván kijavítja az ember, de szeretné érzékeltetni, hogy nem tragédia, ezt még nem kellett volna tudni.

Eddig a kötözködés :)

A többivel egyetértek. Valóban nem jó, ha túl megengedő szellemű iskolába jár az ember, és azon kívül szembesül azzal, hogy milyen is a védett környezeten kívüli élet. Az se jó viszont, ha egy idegroncs kerül ki az iskolából. Nagyon nehéz tanárként megtalálni a szigorúság és a bátorítás közötti egyensúlyt...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.05. 17:16:00

Én még azt fűzném hozzá, hogy a hiba nem "szégyen", hanem természetes része a tanulási folyamatnak.

Nagyon súlyos baj van annak a gyereknek a lelkével, aki egy nyelvtani vagy helyesírási hibát szégyenként értelmez.

Meggyőződésem szerint senki sem születik így, vagyis beteges elvárásokat támasztó szülők (esetleg pedagógusok) nevelésének következménye lehet, ha valaki szégyelli a hibáit.

Ziebi 2009.01.05. 19:45:54

Jajj erről én is olvastam, tiszta őrület.

Szerintem ha enyhíteni akarják a terhet, akkor pl. áttérhetnének arra hogy ne csak a hibákat jelezzék, hanem pl. a dolgozat végére írjanak valami pozitívat is, vagy összefoglalást.

"Pistike, a szorzást gyakorolnod kell még, de a kivonás a múltkorihoz képest nagyon szépen megy, ügyes vagy"

Így képzelem. Persze csak azért mert mondjuk nekem ez így jobban esett volna. DE: nem lettem lelki beteg attól sem hogy csak a hibákat jelölték, szerintem ez hülyeség, jobban nem tudom megfogalmazni.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.05. 22:23:33

az idiota tanaroktol a lila tinta sem menti meg a gyerekeket

az en gyerekemet nem a piros tinta vetette vissza a fejlödesben, hanem hogy az allat igazgatojuk hajnali 7.15-re tette az elsö orajukat, hogy eleget tegyen a lepcsözetes kezdesnek - mindezt egy Gazdagreti iskolaban. Allig gyöztem az igazolasokat gyartani, hogy ki ne rugjak, bar lehet hogy ezzel jart volna jobban.

Ziebi 2009.01.06. 03:08:08

7.15?
most komolyan, ki van akkor már észnél?
Általános vagy középsuli?

Amúgy meg szerintem azért azt ki lehet bírni, vidéken aki mondjuk középsuliban nem kollégista és úgy jár be, az bizony van hogy 5-kor kel.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2009.01.07. 12:18:42

"(Persze van, ahol már egyest sem lehet adni, merthogy az a kényes kis gyermeki lélek...)"

Buktatni sem! Alsóban ne buktassunk gyereket! - mondja a liberális oktatáspolitika. De ha alsóban nem bukik, tehát nem tanul meg írni olvasni számolni, az MAJDNEM MINDEN felsőskori tanulási probléma, illetve funkcionális analfabetizmus oka!!
(Azért majdnem, mert a diszlexia, diszgráfia meg a számolási nehézség más kategória)

A másik: egy félévben csak két gyereket lehessen buktatni, mert hálóval kell fogdosni a gyerekeket az iskola hírneve miatt. - Ez megy egy 8. kerületi iskolában... Én odaraknám a legkeményebb tanárokat és nem mp3 hallgatás lenne órán hanem tanítás. határozott, fegyelmet tartani tudó, de érdekes órákat tartó tanárok kellenének oda, legalábbis koncentrálni kéne párat.

Bocs a hosszúságért, ide kívánkozik.

Piros tinta, lila tinta, egyre megy. Az életnek a kudarc meg a siker is része, mindegy milyen színnel jelölik azt.
süti beállítások módosítása