2008. december 28. 00:37 - Reckl_Amál

Karácsonyféltők

Péntek este a HÍR tv-n a karácsony valódi szellemiségéért aggódtak a beszélgetőpartnerek.

Előszöris azt hiányolta a műsorvezető, miért nem csináltak a keresztény egyházak az idei karácsonyból olyan látványos utcai demonstrációt, mint az izraeliták a hanukából. A zsidó szokásokat nem ismerem, nem tudom, a hanuka mennyire intim ünnep, a karácsony mindenesetre az. Mert, ugye, miről szól? A Megváltó születéséről. Ez persze világraszóló dolog, de maga a születés - és ez a Bibliában is így van - meglehetősen intim esemény.
A nem vallásos emberek is szűk családi körben vannak szenteste. Mindig is egyetértettem egykori osztályfőnökömmel még az általános iskolában, aki nem tartott osztálykarácsonyt. Nála elmaradt ez a képmutató gesztus is, amikor egymás nevét kell kihúzni, hogy mindenki kapjon ajándékot. Ez annyira sértő! Azt feltételezi, hogy egyes gyerekeket nem szeret senki az osztályban. Szóval Jutka néni mindig arra hivatkozott, hogy a karácsony családi ünnep, az iskolának nem sok köze van hozzá.

Aztán az volt a baj, hogy nem-keresztények is ünneplik a karácsonyt. Nem is Magyarországon, hanem pl. Japánban. Engem mint keresztényt nem zavar. Vagyis nem azért zavar, mert privilégiumnak tartom a faállításos ceremóniát, hanem inkább azért, mert bosszant, hogy a csodálatosan sajátos kultúrával rendelekező japánok europizálódni akarnak. A különlegességre büszkének kell lenni, nem pedig szégyellni kell!
Egyébként ebben a dologban a sosem túl éles eszével feltűnő Czakó Gábor író apokaliptikus látomást érzékel: akkor jön el az antikrisztus, amikor már az egész világon ismerik az Igét.
Kedves Czakó úr! Dehogy ismerik! Lassan már azok sem, akik akár ismerhetnék is...

Annak érdekében, hogy a bécsiek megismerjék, az ottani egyház óriásplakátokon hirdette: jön a karácsony, a Megváltó születésnapja, és ez jó. Magam is láttam ezt a hirdetést, nagyon ízléses: csak ez a szöveg látható a nagy, fehér papíron.
Fontos és okos dolog ez: nem árt tudatosítani az emberekben a nagy rohanásban.
Czakó mondta megint a butaságot. Demagóg szövege szerint az osztrák egyháznak jótékonyságra kellett volna költenie a kampány árát. A műsorvezető hozzátette, több osztrák reklámügynökség ingyen hozta létre az egészet. Nem baj, kötötte Czakó az ebet továbbra is a karóhoz, akkor is...

Végére került az a téma, amely a műsorban elsőként szerepelt. Vagyis a politikailag korrektség legfrissebb őrülete. Állítólag az Áldott karácsonyt! kifejezés sérti a nem-keresztényeket, tekintve, hogy kirekesztő.
Ezért Amerikában - és állítólag Budapesten is, bár én még nem hallottam - ildomos Boldog ünnepeket! kívánni, ill. semmit sem, hátha beszélgetőpartnerünk nem érintett.
Ennek a marhaságnak az elítélésében egyet kell értsek az asztaltársasággal. Nem azért, mert emögött valami szőrös liberális lólábat sejtek, hanem, mert egyszerűen hülyeség, és biztosan csak egy fontoskodó kisebbség sznobkodása marad. A karácsonyt még az ötvenes évek kommunista diktatúrája sem tudta eltörölni, nevezhették fenyőünnepnek, és bevezethették a semleges Kellemes ünnepeket! jókívánságot, az emberek szeretik a karácsonyt, és kész!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr22844652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2008.12.28. 03:34:59

Mostanában divat szidni a karácsonyt, meg álszenteskedésnek tartani, meg hogy ne csak ilyenkor szeressük egymást...tényleg ne...de az ünnepek kellenek...és olyan lesz amilyennek mi akarjuk, csak ezt nem értik meg sokan...hozzáállás kérdése. Legalábbis én így gondolom...

Engem amúgy az zavar amikor valaki mondjuk Áldott Ünnepeket kíván olyannak aki nem vallásos, az pedig fel van háborodva, persze csak utólag...úgy viselkedik mintha megátkozták volna...pedig pont hogy a legkedvesebbet kívánta neki a másik, akinek pl. az áldottság valami pozitívat jelent.

Mi gimnáziumban minden évben csináltunk karácsonyi műsort osztály szinten, a tanároknak, minden évben nagy sikere volt, összekovácsolta az osztályt, és még a legkőszívűbb tanár is elmosolyodott mikor az osztály rosszfiúja is ott állt velünk és felolvasott pár sor verset....szóval lehet ezt a közösségi karácsony dolgot is jól csinálni szerintem... :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.28. 12:15:02

A karácsony szidása (legalábbis azoknál, akiket én ismerek) nem divat, hanem nyomasztóan megélt tapasztalat.

Egy időszak, amikor boldognak KELL lenni, és az ember egyáltalán nem érzi úgy, hogy boldog, mert egyedül van, mert magányos, mert nem értik meg stb. stb.

Persze ezen lehet változtatni, valóban "csak hozzáállás kérdése"; ám én semmiképp sem ítélkeznék azok fölött, akiknek ez esetleg nehezebben megy.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.12.28. 19:41:36

Hmm...
Cserébe a japánok eleurópaiasodásáért, mi meg elamerikaisodunk...
Mindjárt jön a Szívnap, újabb alkalom a kényszerű költekezésre... Hatalmas hagyományai vannak ennek is...

Ziebi 2008.12.28. 22:46:44

Nem ítélem el, de hiszem azt hogy a dolog jó része hiszti és ahelyett hogy tennének azért hogy olyan legyen az ünnep amilyet szeretnének könnyebb durcáskodni.
És sajnos simán elhiszem hogy nem olyan egyszerű ez...

Jacint: Valentin nap? :)
Nem azzal baj van hogy kijelölünk egy napot az ünneplésre, hanem hogy hogyan ünnepelünk..szerintem :)
És azt sem érzem gondnak ha más népektől veszünk át dolgokat...az a baj hogy nem azokat tanuljuk el amik jól működnek, esetleg hasznosak... :)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.12.29. 22:09:53

a hanuka egy nagyon vidam ünnep, ilyenkor a zsidok meg a nem zsidokat is meghivjak, olyasmi mint egy szilveszteri buli, nem szabad a karancsonhoz hasonlitani

egyebkent regen a karacsony is sokkal nyitottabb volt, faluhelyen este összejöttek a szomszedok, kartyaztak iszogattak, es vartak hogy mennnyenek a templomba, a buli resze csak ezutan jött, az angyali hurkaval

Tancsics Mihaly gyermekkori visszaemlekezeseit ajanlom, mint szakirodalmat, ott bukkantam erre a kifejezesere is hogy legyen neki karacsony, erdekes, hogy ma is ezthasznaljuk ha valami jot kivanunk valakinek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.29. 22:53:16

Öööö...A legyen neki karácsony nem egyfajta cinizmus?
süti beállítások módosítása