2008. december 15. 00:05 - Reckl_Amál

Egy majdnem jó étterem

Ferencz József Söröző - étteremkritika

Szokásos, karácsonyi - év végi díszebédünket Tritonus kolléga javaslatára idén a belvárosi Ferencz József Sörözőben költöttük el.

A hely teljes mértékben a K u. K kultuszát vette alapul: a falakon Ferenc József portrék láthatóak, de a császár/ király arcképe a tányérokon, a söröskrigliken, sőt a hamutartókon is visszaköszön.

Egyszóval kellemes, békebeli hangulatú hely ez. Az árak nem alacsonyak, de még éppen megfizethetőek. És a felszolgált ételek színvonala olyan magas, hogy nem is sajnálja rá az ember a pénzt. Az étlap ugyanis sokszínű, de mégis van irányultsága, saját stílusa. A kínálat klasszikus magyar ételekből áll , és semmit sem ígér, amit nem tud megtartani. Nem kísérletezik divatos ételekkel, viszont az ételek zöméről elképzelhető, hogy a boldog békeidőkben is ilyesmiket ettek a vendéglők vendégei.

Szóval az étlap azok szájára csal elégedett mosolyt, akik a hagyományos, belvárosi kis éttermi gasztronómia rajongói. A reformkonyha és a sushi-féleségek rajongói azonban nehezen találnak maguknak valót a sok emberes étek között.

Az viszont sajnálatos, hogy a neten közzétett étlap árai nem aktuálisak. Majdnem minden lényegesen drágább, mint ahogyan ez az on-line választékból kitűnik. Ha már készítettek egy használható, kellemesen egyszerű honlapot az étteremnek, akkor érdemes lenne aktualizálni...

De - mint már mondtam - az ételek színvonalával nincs semmi probléma, sőt. Megfelelő hosszúságú várakozási idő után egyszerre (!) szolgálták föl az étvágygerjesztő külsejű fogásokat. Tehát a tálalás, ízesítés és állag triásza nagyon jó.

De sajnos bennünket egy rendkívül modortalan pincér szolgált ki. Viselkedése nagyon sokat levett a hely megítéléséből. Először is civilben volt, és sajnos a saját ruhatárából mára valamiféle sötét mackót választott. Aztán tegezett bennünket. Sajnos - ahogy ezt egyszer már itt is kifejtettem - vagyok annyira arrogáns sznob, hogy az automatikus tegezést vadidegenektől, pláne egy ilyen helyzetben nem szeretem. Ez nem a McDonald's, kicsit több pénzt is hagytunk ott, akkor a pincér ne érezze magát automatikusan följogosítva arra, hogy tegezze a vendégeket. Főleg, hogy nem vagyunk már gyerekek, többségünk közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz... és ez látszik is rajtunk.
A csúcs mégis az a szereptévesztés volt, hogy a pincér gesztusokkal, néha apróbb megjegyzésekkel véleményezte a döntéseinket. Az alkoholmentes sört kérő Dysont például nyíltan lesajnálta... Tritonus tejszínhab nélkül kérte a fagylaltkelyhét, és erre is pofavágás volt a reakció. Egyáltalán nem érdekel a felszolgáló véleménye. A szokásos, jópofizástól is falra tudok mászni egy idő után, de ezt meg egyszerűen bunkóságnak tartom.

Ahogy azt is, hogy mai, 26 ezres fogyasztásunkkal a feketegazdaságot támogattuk valószínűleg. Mert számla gyanánt odaadta azt a noteszlapot, amire a rendelést fölírta. Aztán odajött azzal: "Na, megvan már?" - mármint a pénz. Sajnálom, de én már csak ilyen maradi vagyok, elvárom, hogy a kiszolgálás udvarias legyen!

Összességében tehát a Ferencz József Söröző nem rossz hely, de nem hibátlan. Kár, hogy a személyzet kiválasztásakor a felszolgálóra ennyire kevés figyelem jutott, mert látszik, a szakáccsal nincs baj. Azért a jókedvünket nem vette ez sem el.

Duchemin skála: *** (5-ből)

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr27823438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.15. 08:38:20

És akkor a kritika kritikája: jójó, de mit ettetek? És az hogyan volt elkészítve? Ételpornót követelek!! :)
ja és a másik: hol található ez a hely? Már csak mazochista kíváncsiságból is meglesném ezt a pincérkedő bohócot :)

Csülök 2008.12.15. 12:04:43

Hmmm....

Esetleg kérni kellett volna a számlát, nem?

Locke 2008.12.15. 12:04:45

Lehet abban a kegyben részesültetek, hogy maga a tulaj szolgált ki benneteket! ;)

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.15. 12:08:53

mackós pincér, és 3 pont az ötből?
csak ez a húzás miatt én 3 pontot adnék a tízből

Rebelde 2008.12.15. 12:15:35

nem tom, mi nem estünk hanyatt anno, mondjuk velünk rendes volt a penszér, de már több, mint egy éve voltunk ott

Bandee@index 2008.12.15. 12:20:33

Ettől a tegeződős stílustól én is a falra tudok mászni. Esetleg egy mekiben elmegy (bár én ott sem szeretem), de semmiképpen nem egy étteremben.
Benzinkútra inkább oda járok vissza, ahol jó napottal köszönnek, nem egy foghegyről odavágott hellóval.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2008.12.15. 12:25:00

A helyzet az, hogy egyre kevesebbet kerll majd várni a felszolgáló személyzettől,
Tisztelet a kivételnek!
Mindez azért mondom, mivel jómagam is pincér voltam 12 évig, és nem csöves kiskocsmákban, hanem a top kategóriában.
Az egyik fő oka volt, hogy abba hagytam, az a színvonal iránti kereslet esése a tulajdonosok részéről. Nem igazán érdekelte őket, hogy ki képzi magát és ki nem, ki udvarias, ki nem, stb...
Az "ócsó" pincér kell. Nem mindegy, az is kiviszi az ételt, stb...
Ettől függetlenül sok olyan kolléga van, aki lelkiismeretes és tud bánni a vendéggel és érzi mikor, meddig lehet elmenni. pl.: tegezés, jópofizás, szb.....

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2008.12.15. 12:28:47

A tegezésről meg az a véleményem, hogy az élet sok területén sokkal jobb, mint a magázás,
azonban a szolgáltató iparban a szolgáltató indítson magázva és amennyiben letegezi a vevő, vendég , akkor ő is tegezhet. (kivételt képeznek a szórakozóhelyek, bárok, ahol szerintem senkit nem zavar a tegezés )

funfun 2008.12.15. 12:31:35

Amit úgy általában nem értek: miért nem reklamáltok ott és akkor, mikor valami nem kóser? Én rögtön szoktam szólni, szarok arra, duzzognak-e, vagy sem. Ha meg étteremben durcásak lesznek, ugrott a jatt. Ja, és ilyen alkalommal nyomatékkal kérem a kötelező nyugtát, és ingyenes tájékoztatót tartok a nyugtaadási kötelezettségről. Tartsanak kekecnek, a pénzemért elvárom, hogy elégedett legyek. A tegezés speckó nem zavar, hacsak nem csendőrpertu van mögötte, de ha zavarna, simán kikérném magamnak. Ilyen egyszerű.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2008.12.15. 12:36:20

Egyébként én nem a pincért szídnám, illetve nem csak őt.
Ő valószínű ennyire egyszerű (durvábbat nem akartam írni).
A tulajdonos mekkora prosztó? Segítek. ÓRIÁSI.
vendéglátóhely= vendégül látok egy idegent a házamban, biztosítva ezzel, hogy jól érezze magát és kellemes élményekkel távozzon
nagy vonalakban ezt jelenti nálam
Ebbe nem fér bele egy prosztó pincér, sehogy sem.
Persze azért csak az egyik oldalt hallottuk és megemlítette a blog írója, hogy szorult bele némi olyan jellegű sznobság, ami nem biztos, hogy csak pozitív

u.i.: a sznobság nálam nem negatív dolog, bizonyos dolgokban én is az vagyok

Haloperidol 2008.12.15. 12:51:51

A múltkorjában a Szilvakék Paradicsomban vacsoráztam a barátaimmal. Nagyon finom volt a kaja, a bor is, az árak sem voltak olcsóbbak. Mégis kis keserű szájízzel távoztam (borravalót sem hagyva), mert a pincérnő foghegyről beszélt velem, mint a ki meg van sértődve, hogy melózni kell. Igenis nagyon sokat nyom a latban a kiszolgálás minősége és a pincér modora. Valószínű ezután (bár az étel ízlett) kerüni fogom ezt a helyet.

OFF:
Egyébként kártyás fizetésnél ti hogyan adtok borravalót?

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.15. 13:22:16

ha az árak is mások, akkor fogyivédelemnél fel lehet nyomni őket, hiszen ez alkalmas lehet egy megtévesztésre, a honlap pedig az ő felelősségük.

C10H12O6 2008.12.15. 13:25:10

Azért is megyek étterembe, hogy kiszolgájanak, és csak az ételre és az asztaltársaságomra kelljen figyelni.

Otthon is tudok főzni, de pont azért megyek egy helyre, hogy új dolgokat próbáljak ki, és kényeztessenek azzal, hogy elém rakják az ételt.

A prolikat osztani kell, mert másképp nem nevelődnek. A gond az, hogy a proli azt hiszi, hogy szívességet tesz nekem azzal, hogy kiszolgál.
A tisztességes profi pincér felszolgál és viselkedik.
Megtartja a 2 lépés távolságot. Ezzel is emelve a ház becsületét és tisztességét.

fokaorr 2008.12.15. 13:31:38

hmm
hetvegen voltunk az iguana nevu helyen, szep es kedves felszolgalolanyok vannak! ;)

2008.12.15. 13:42:32

Lionheart! Ha kártyával fizetek, én megkérdem, hogy ezen a módon eljut-e a jatt a célszemélyhez, ha nem, akkor pontosan annyit vegyen le róla (és ha van nálam kp, akkor megtoldom azzal jattként), ha igen, akkor írjon hozzá x összeget.

ohmyFgod 2008.12.15. 13:50:08

Én nem értelek titeket. Nyusziságotok miatt inkább elrontjátok (vmilyen szitnen) a saját estéteket, ahelyett, hogy szóvá tennétek? Ilyenért egyből szólni kell, már csak azért is, hogy legközelebb másokat se szívathasson. Ha már magatok miatt nem megy...

Nekem egyszer volt rossz tapasztalatom pincérrel. (ok, több is volt, de azok csak apróságok) Zamárdiban kajáltunk, persze, hogy a Mauroban. Voltunk vagy 10-en, néhány svéd diákkal egyetemben. A valóban kissé kaotikus rendelés végén összesítettük és tisztáztuk a pincérrel, hogy ki milyen piát kér (magyarul). Erre a svédeknek rosszat hozott. Mondtuk, hogy nem ezt kértük. Erre elkezdett pattogni, hogy ne szórakozzatok már, ezt az ő pénzéből fogják levonni, stb.
Csak leesett állal hallgattuk. A Mauroban többször kajáltam már, szerintem nagyon jó hely, sosem tapasztaltam hasonlót. A különbség az, hogy egyből felálltunk, odamentünk a főpincérhez, és mondtuk neki, hogy ne haragudjon, de adjanak egy másik pincért, mert ezzel az illetővel nem vagyunk hajlandóak együttműködni, abban a helyzetben nagyon illuzió- és hangulatromboló volt, amit a fickó csinált.

A főpincér meghallgatta a sztorit, azonnal kaptunk másik kiszolgálót, sűrű elnézést kértek, megmondták, hogy nagyon röstellik, többé nem fog ilyen előfordulni, és nem akarnak jelenetet csinálni most az étteremben, de a nap végén nagyon meg fogják büntetni a pincért.
Mondtuk, hogy mi nem kívánunk rosszat neki, csak ne ő szolgálja ki a társaságot.

Így is lehet.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy igenis tessék szólni!

(ugyanitt előző évben kajáltam, kértem egy sörös kólát, hogy kipróbáljam. Erre kaptam egy korsó csapoltat. Mondtam, hogy sörös kólát kértem. Erre a pincér elnézést kért, mert félrehallotta, ugyanis dieselt kellett volna mondanom, az étlapon is ez szerepelt. Elnézést is kértem én is, mert nem figyeltem erre oda. Ettől még szó nélkül hozta a dieselt, és ajándékba megkaptam a csapoltat is. Le a kalappal tényleg!)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.15. 13:59:08

"Nyusziságotok miatt inkább elrontjátok (vmilyen szitnen) a saját estéteket, ahelyett, hogy szóvá tennétek?" (ohmyFgod)

Ha veszekedésbe fullad az este, az miért jobb?...

Haloperidol 2008.12.15. 14:27:30

@OMFG:
Kissé nehéz a dolog.
Ha a pincér csak pofákat vág, vagy kelletlen, akkor kötekedésnek minősülhet a beszólás. "Figyeljen, ne fintorogjon már. Nézzen udvariasan!" Ez kicsit hülyén jön ki.

Ha pattog, vagy bunkózik, az más. Akkor nyilván kikérem magamnak, és szóvá teszem. Az első esetben csak NO JATT.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.15. 19:42:19

Ha a vége előtt teszi szóvá az ember, akkor fennáll a veszély, hogy beleköpnek az ételébe... Magyarország 2008.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.15. 19:43:21

Amúgy a legtöbb helyen már annyira elvárják a jattot, hogy a borravaló mellőzése - fizetéskor mélyen a pincér szemébe nézésével kisérve - eléggé erős gesztusnak számit.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.17. 10:44:56

Kicsit megkésve, de itt az ételpornó Rékuc kedvéért.

Egyikünk baconbe font csirkemellett evett sült krumplival, gyorsan elfogyott, és állítólag jó volt.
Aztán egy másik barátom diós-márványsajtos pulykamellett evett, nagyon mutatós és finom volt, ezt már csak elmondása alapján tudom.
Nagy klasszikust is sikerült választani: kijevi jércemell. Igazán esztétikus látvány volt, és szép emberes adag.
Roston sült sertésszelet, sok szép grillzöldséggel, ha még megyek ide, ezt választom majd.

Ketten a ház specialitásának számító Királyi csirkefalatokat választottuk. Ez kapros gombaszószban lubickoló húscsíkokat jelentett, a barátnőm rösztivel ette, én héjas krumplival. Jól volt elkészítve.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.17. 10:48:08

Számlát kértünl, igaz, nem áfásat. Velem eddig azért ilyen nem fordult elő, hogy egy ilyen sajtpapírra kelljen fizetni.

Csöncsön (aki egyébként szintén ott volt) jól látja, bunkókkal nem érdemes vitatkozni. Meg az milyen reklamáció, hogy "csúnyán" nézett rám a pincér bácsi? Erre nem a fogyaztóvédelem, hanem maximum a blog való...

Sajnos Rékucnak igaza van. Tényleg azt hiszik egyes pincérek, hogy kegyet gyakorolnak, holott az alázat a munkájuk része. Természetesen nem megalázkodást vagy szolgalelkűséget várok el tőlük, de udvariasságot, kedvességet mindenképpen.

Zed 2008.12.18. 09:04:53

Én még új vagyok itt!
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy sokáig vendéglátóztam, és tudom, hogy az hogy a pincér valakit letegez, az nem biztos, hogy bunkóság, mert csak azt tegezi le az ember akit lehet. a másik az hogy a pincér pofákat vág na az tényleg bunkóság, és ténleg felháborító, de akkor ezt mindenképpen szoktam én is azzal honorálni, hogy nem adok jattot!!!
Ha pedig nem ad számlát a pincér, az nem azért van, mert ő keres vele sokat, hanem akkor a blt keresi meg a jobb pénzt!

Csak ennyi, de majd megnézem magamnak azt az étteremet! Majd megmondom, hogy milyen volt

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.18. 21:22:08

Nézd meg nyugodtan, mert mindennek ellenére nem rossz hely. Akár ajánlanám is, de az ilyet eléggé zokon veszem.

A tegezés önmagában nem bunkóság. De ha úgy lépünk be egy helyre, hogy Jó napot kívánok!, akkor abból lehet sejteni, hogy mi milyen vendégek vagyunk.

Amúgy, kedves Zed, örülök, hogy ide látogattál. Remélem, még jössz.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.12.20. 19:57:06

Hááát, engem inkább elriasztotál, mint vonzóvá tetted a helyet... Az biztos, hogy a jatt ugrott volna... Ilyenkor pontosan kiszámolom az összeget, és leteszem...
süti beállítások módosítása