2008. december 12. 08:51 - Reckl_Amál

Szavazás: Világörökség vagy fejlődés?

Ez a kérdés annyira nem villanyozta föl az olvasókat, a szokásosnál lényegesen kevesebb szavazat érkezett.

Ha rosszindulatú lennék, elmosolyodnék, hogy bezzeg a fiktív titkosügynök banális története kb. tízszer annyi embert mozgatott meg, mint egy valódi és húsbavágó kérdés.

Mert a tokajiak - számomra még mindig döntetlen - dillemája rendkívül aktuális, mondhatni akár Magyarország igazi szibolikus kérdése.

Mert ha eltekintünk a két nagyszabású gittegylettől, amelyek a valóságban nagyon is egyformák, akkor ez a fő törésvonal. A magyar ember szentimentalizmusra, múltjára büszke és értékpárti hagyományos mentalitása áll szemben egy másikkal, elnézést, de a történelmünket kissé átgondolva, ránk nem túl jellemző pragmatikus, a problémákat megoldani akaró, dinamikus és jövőközpontú szemlélettel.

Szóval mindkét oldal érvei elfogadhatóak. Azé is, aki azt mondja, a Világörökség részének lenni nagy dolog, pláne, hogy értékörző hatása is van. Míg olyanok is vannak, itt kisebbségben, akik a haladás mellett teszik le a voksukat. Azt mondják, az önkormányzat feladata a jelen problémáinak megoldása.

Szóval még az idősíkok szemlélete is összekeveredik. Hiszen a kezdeményezés ellenzői évszázados perspektívában is gondolkodnak, míg a praktikusan gondolkodók a ma kérdéseit akarják elsősorban megoldani.

De a vita nyelvi, értelmezési is lehet. (Szemantikai?) A Világörökség szóból a címet megtartani vágyok az időtényezőt, vagyis az örökkévalóságot hallják ki; a többieknek meg az örökségről ebben az esetben a vagyon, a juss jut eszükbe.

Egyiket sem tudom elítélni, nem is szavaztam kivételesen.

(Ma délután 16:20-kor az m1-en ismétlik a Szempont c. műsor tegnapi adását, melyben az érintetteket meg is szólaltaták.)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr58818473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.12. 20:33:39

"A magyar ember szentimentalizmusra, múltjára büszke és értékpárti hagyományos mentalitása áll szemben egy másikkal, elnézést, de a történelmünket kissé átgondolva, ránk nem túl jellemző pragmatikus, a problémákat megoldani akaró, dinamikus és jövőközpontú szemlélettel."


???

Szerintem sem az országban, sem ebben a szavazásban nem ez (volt) a fő törésvonal.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.15. 12:24:29

Nem arról van szó, hogy a nemmel szavazók ne akarnák megoldani a problémákat. Egyszerűen véleményünk szerint kell lennie olyan megoldásnak, amely nem jár együtt az önfeladással.

Tokaj eddig is elvolt erőmű nélkül. Mint ahogy a világ más olyan helyei is, melyek nem az iparból, hanem a turizmusból élnek és virágoznak.
süti beállítások módosítása