2008. december 06. 08:28 - Reckl_Amál

Világökörség?

A sajtóhír szerint a világon először egy a Világörökség részének nyilvánított terület kéri ennek a címnek a visszavételét.

Naná, hogy ez Magyarországon van! A Tokaj borvidékének néhány települése a Világörökség szigorú szabályait látja régiójuk ellehetetlenülésének egyik okaként. Ezért kezdeményezni akarják, hogy Tokaj ne legyen többé a Világörökség része.

Nagy dilemma ez egyébként. Mi a fontosabb? Az, hogy egy tényleg varázslatos magyar tájat és annak értékeit független, külső szemlélők is nagyrabecsülnek, ennek elismerésére ezt a nagyon megtisztelő címet adományozzák. Ráadásul ez a kitüntetés együttjár privilégiumokkal is, például különböző turisztikai támogatásokat lehet kapni az UNESCÓ-tól. (Eddig 2 milliárd forint folyt be ebből a forrásból.) Nem beszélve természetesen azzal a rendkívüli presztizzsel, amelyet egy ilyen kiemelés jelent.

Viszont Tokajban nem épülhet erőmű és csak korlátozottan lehet az ipart fejleszteni. A munkanélküliségi ráta a térség egyes településein 20 % fölött van. A jelek szerint mégsem vonz annyi turistát és borkedvelőt Tokaj, hogy az eltartsa az összes ott élő embert.

Így kilenc önkormányzat, melyhez esetleg Szerencs városa is csatlakozik az év végéig, le fog mondani a megtiszteltetésről, és területrendezési szempontból szabadabb kezet kapva próbálja a lakosság megélhetési esélyiet javítani.

A következmény azonban elég kemény: valószínűleg Tokaj egésze elveszíti a címet. Ez egyébként az UNECO részéről érthető, mert ezt a kitüntetést csak nagyon kevesen érdemlik ki, nem túl elegáns először lobbizni érte, aztán köszönettel visszaadni, mert mégsem felel meg.

Szóval a kérdés nagyon nehéz, és egyáltalán nem egyértelmű. Ezért is fordulok a kedves olvasóhoz, tiszteljen meg a szavazatával ez ügyben!

Egy dolog azért biztos. Szégyen a magyar állapotokra nézve, hogy döntésre kényszerülnek ezek a települések. A Világörökség részének lenni általában fellendülést, felvirágzást hoz magával, nálunk meg a jólétet akadályozza. Ki érti ezt?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr41807112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2008.12.07. 11:43:42

"A jelek szerint mégsem vonz annyi turistát és borkedvelőt Tokaj, hogy az eltartsa az összes ott élő embert."

Nem erre kellene akkor ráhajtani? Van egyáltalán összehangolt térségi idegenforgalmi stratégiájuk?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.07. 11:57:43

Nem tudom. Ezért fordultam az olvasókhoz.

Bár az ún. országimázs-tevékenységet elég gyengének és szellemtelennek tartom.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.07. 12:50:15

Olyan nekem ez a történet, mint egy tál lencséért eladni az elsőszülöttséget.

Tokaj ötszáz év múlva is a Világörökség része lehet, az ezzel járó mindenféle reklámerővel.

És aki járt már ott, tudja: nincs az az erőmű, amely ne rondítaná el a táj egészen különös báját, a Bodrog-part békéjét.

Lehetetlen, hogy ezt a bájat ne lehessen pénzre váltani. (Vagy ne lehessen legalább annyira pénzre váltani, mint egy erőművet.)

rozsomák 2008.12.07. 13:23:02

"A világörökségi védelemre való felvétel indokai, amelyek egyúttal a térség egyediségét is képezik:
* a világ első zárt borvidéke (1737)
* világhírű borvidék
* a vitis tokajensis – a miocénkori ősszőlő lelőhelye
* a vitis sylvestris ősszőlő ma is vadon él Tokajban
* 1000 éves szőlőkultúra
* gazdag földtörténeti örökség
* talajok sokfélesége
* sajátos földrajzi fekvés
* kedvező klíma – botrytis cinerea (a szőlőkben)
* sajátos mikroklíma – gladosporium cellare (a pincékben)
* helyi erdők adják a hordók anyagát (kocsánytalan tölgy)
* a kaukázusi és római borkultúra találkozó helye
* sok nép és sok vallás települési öröksége
* a társadalom sok rétegének építészeti öröksége
* történelmi borpincék
* szüreti ünnepek
* a hely a táj és az ember évezredes összetartozásának ma is élő tanúja "

Azért valljuk be, hogy a felsoroltak nagy része nem érdekes, izgalmas látnivaló, ezért meglehetősen nehéz lehet erre folyamatos turizmust építeni... Szezonális turizmus lesz itt mindig is....
Presztízsből meg nem lehet megélni...

KZsoci 2008.12.07. 18:53:07

nem speciel az erőművel értek egyet, hiszen most már kizárólag atomerőművet lenne szabad építeni újonnan, és ott speciel nem erre készülnek. ráadásul -ha jól emlékszem- az építők is gyanús, pártközeli emberek, akiknek nem lenne szabad kiszolgáltatni egy kistérséget (lehet, hogy utóbbit keverem mással).

viszont úgy érzem, hogy ez esetben a világörökség-cím többet vesz el az ott élőktől, mint amennyit ad(hatna). 20 % a munkanélküliség, és ha lenne lehetőség ezen javítani, se tehetik meg, mert több ezer kilométerre innét olyanok, akik még fényképen se (nemhogy élőben) látták Magyarországot, Tokajt, nem engedik meg.

még Budapest és a Balaton is egyre kevésbé népszerű célpontja a külföldieknek: be kell látni, hogy egyelőre nem lehet arra számítani, hogy nálunk kizárólag turizmusból élhet meg egy régió. szomorú, mert pl. a nehézipar bukása szükségszerű volt 90 után, ez viszont elkerülhető lett volna... de engem nem vigasztalna, hogy 500 év múlva is rajta lesz a falum neve egy olyan jó hosszú listán, amelyet csak az olvas végig, akinek ez a feladata...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.08. 08:16:48

Élhetetlen ország.

A sebes a karom akkor vágják le, mert pillanatnyilag nem tudom használni? Gratulálok azoknak a jól megfizetett polgármestereknek, akik ilyen megoldást kínálnak. Szégyen.
süti beállítások módosítása