2008. november 21. 15:03 - Reckl_Amál

Borongós idők

Még nem írtam külön könyvről, mert félek, nem tudnám rendesen visszaadni egy regény teljes gondolatrendszerét. Amit viszont most olvastam, ugyan könyvformában adták ki, de valójában a Popper Péter által szervezett Mesterkurzus - Az élet dolgai előadássorozat írott formában, és bizony eléggé felzaklatott.

A téma izgalmas: Egészséges egyén - beteg társadalom? Az előadók többnyire próbálták megfogalmazni, mit jelent a mentális egészség. Mikor tekinthető valaki lelkileg egészségesnek? Nem tagadom, hozzám Popper Péter meghatározása áll a legközelebb. Szerinte a legfontosabb jele a lelki egyensúlynak, ha az egyén a képességeinek megfelelően teljesít. Ezek mellett az örömérzés és az alkalmazkodás képessége is igazi indikátor.

De fölmerül egy ennél még érdekesebb gondolat. És az a megdöbbentő, hogy gyakorlatilag a kötet mindhárom szerzője ugyanazt sugallja: a mai társadalom beteg, az egyén egyetlen "menekülési útvonala" a magánéletbe vezet. Popper leírja a belső emigráció kifejezést is, amely arra utal, az ember akkor tudja megőrizni lelki egészségét, integritását (vagyis jó teljesítményét, életörömét és alkalmazkodóképességét), ha elvonul a világtól. Azt javasolja hát Popper, hogy mindenki húzodjék vissza a csigaházába.

Ez nagyon szomorú, ha igaz. Ezek szerint a mai ember vagy önzően kizárólag a saját köreivel van elfoglalva, ha szerencséje van, részese valamilyen kisebb közösségnek, és nem magányosodik el végzetesen; ha nincs, akkor viszont teljesen egyedül marad. (Már több éves elméletem, hogy felnőtté válni annyit tesz, egyre inkább egyedül maradni.) Ez bizony beszűküléshez, elsivárosodáshoz vezet, ami nem elmbetegség, de nem is a boldogság legjellemzőbb állapota. (Ne álltassuk magunkat, attól, hogy bélyeggyűjtő klubba járunk minden kedden este, még nem óv meg ettől, sőt!)
És persze ott a másik út: aki túl sokat foglalkozik a nagy közösség problémáival, az egy idő után belebetegszik ebbe. Akár ez a hivatása, akár csak az érdeklődése. Nézzük meg csak a politikai jellegű tüntetések résztvevőinek arcát! (Már akiét lehet, de szerintem az is minimum gyenge jellemre utal, ha valaki elrejti az arcát, és aztán randallírozik, vagy nem.)

A társadalom nem működik az egészséges egyének többsége nélkül, ez már a könyv másik szerző, Mohás Lívia mondandójának egyik lényege. De ha az előbbi gondolatkörből indulunk ki, akkor az egészséges egyéneket lefoglalja a magánélet. A közélettel meg betegek foglalkoznak. Kizárt dolog, hogy ebből valami jó süljön ki!

A társadalom tehát nem pusztán beteg, hanem így haldoklik is. Mert - és ezt az elméletet is Mohás L. írja le - a "századik majom" mechanizmus következtében egyszer csak többen lesznek azok, akiknek "drágább a rongy élete", és még tesznek is érte, de a társadalmat hanyagolják. A századik majom nem más egyébként annak a szimbóluma, hogy ha valaki kitalál valami használhatót, akkor az hamarosan közkinccsé válik. Az eredeti leíró (Sheldrake) ugyan valóban majmok viselkedésén figyelte meg a dolgot, de jól látszik is ez  az emberek között is. Ilyen a divat például. Diktátorai többnyire nem tesznek mást, mint információkat közölnek, semmilyen irányzatot nem kötelező követni, és mégis... De az eszmetörténet egyik fő mozgatórugója is ez az elv szerintem. Az egyes ideológiák is így terjednek el: egyre többen látnak benne valami fontosat, valami nekik szólót.

Az emberek jól szeretnének élni. Tudom, illúzió azt gondolni, hogy a jó élet materialista, földhöz ragadt defíniciója majd valami ködös jövőben megtöltődik (transzcendens) értékkel, mindig a felszínes emberek lesznek többen. De az ilyen embertársaink sem akarnak bizonytalanságban élni, vagy rendszeresen fölbosszantani magukat. Így a belső emigráció, a visszavonulás a közélettől általánossá válik. (Erről már ma is panaszkodnak. De aki a magyarországi állapotokról sír, az nem sejti, hogy mekkora az érdektelenség pl. Németországban.) Ez együtt jár a szolidaritás folyamatos csökkenésével is.

A társadalom megszűnik, mert a többség kivonja magát belőle. Önmagával lesz elfoglalva, és nem fogja úgy érezni, hogy rajta kívül bármivel, bárkivel is törődnie kéne. Ha pedig a társadalmi szolidaritásnak is vége, a társadalom legfőbb funkcionális célját veszíti el. Vagyis nem csupán a "támogatottsága" fogy el szép lassan, de az értelme is.

Már érezni a társadalom nélküli társadalom hideg atmoszféráját. Elég, ha pl. a mostani hitelválságra gondolunk. A nagy cégek, akik jó időkben gondolkodás nélkül tesznek el bármekkora hasznot, most zsarolják az államot, ha nem segít, akkora munkanélküliség lesz, hogy az állam bedől... Vagyis a magánszektor szent és sérthetetlen, ha jól megy neki, de ha baja van, akkor tartja a markát. És ez még csak fokozódni fog!

Annak ellenére aggaszt ez a dolog, hogy alaptermészetem szerint eleve a magánszféra érdekel jobban, viszont foglalkoztatnak a társadalom nagy kérdései is. (Elég végigfutni csak ennek a blognak a témáin.) Viszont magamon is tapasztalom a fásultságot. A múlt heti, szerencsére rövid lefolyású ihlettelenség is annak a rovására írható, hogy sok minden már nem tud érdekelni. Sőt, már lassan és rosszkedvűen, de barátkozom a tartózkodás gondolatával: egyszerűen nincs kire szavazni. Pedig régebben hogy vertem a tamtamot, hogy aki nem megy szavazni, az nem is érdemli meg a szavazati jogot..., hogy az felelőtlen és tudatlan! Most meg, lassan én is ilyen leszek.

Elnézést, hogy most nem csillantok föl kiutat. Nem látom egyszerűen. Pedig nincs rosszabb, mint a rezignáltáság, amikor nincs miről beszélni. Gyerekkorom egyik legérdekesebb ajándéka egy pakli cigánykártya volt, melynek legfélelmetesebb lapja az Állandóság volt. (Az én kártyám nem pont így nézett ki, mint amit most beteszek képnek, de azt nem találtam meg a neten.) Alapvrtően jót jelent, de én mint magányos, sokat unatkozó gyerek mindig láttam benne valami fenyegetőt. Ez ugrott be a leírt jelenségről.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr16781362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2itailor 2008.11.27. 13:58:17

Csak most olvastam el ezt a bejegyzést. Most először találok olyan írást amely olyan megközelítésben látja a társadalmi helyzetet, amivel én is tudok kezdeni valamit. Ugyanis ilyen gondolatok kavarognak bennem, csak én nem tudok így fogalmazni, ezért kellenek a rokonlelkek:)

Úgy érzem, nincs befolyásom arra, ami a tágabb környezetmben történik, az országban, a politikában...Az ilyen "kisember" véleményére senki sem kíváncsi és csak azt látom, hogy rengeteg - köztük jó pár ismert és nagy - érdekvédelmi szervezet van, amely küzd valamilyen fontos célért és mégsincs semmi hatása a sok erőfeszítésnek. Akkor jogosan veszíti el az ember a hitét abban, hogy fontos, építő része a társadalomnak, amelyben él.

Most lehet jönni azzal, hogy - amire utaltál - választások és részt venni a közéletben. Csak az nyüzsög, akinek anyagi érdeke fűződik hozzá, nincs már hazafiasság és lelkiismeret, és soha nem elégszenek meg a fizetésükkel ezek a politikusaink, a magas elvárásaiknak pedig - húzzunk még egyet a nadrágszíjjon, például - képtelenek vagyunk eleget tenni.
Nem csoda ha ebben a fene nagy reménytelenségben és fásultságban, ha van az embernek egy kis családja, akkor végső menedékként bezárkózik és így próbálja meg a gyerekeinek megmutatni, hogy vannak még értékes dolgok a világban. De reszketve takarja el az ablakot, mert ha a gyerek kinéz már csak győzködheted, arról, hogy amit tőled tanult az megállja a helyét.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.27. 22:22:34

Először is köszönöm kedves soraidat, örülök, hogy itt vagy!

Másrészt engem az a pesszimizmus lepett meg, ami ebből a könyvből áradt. Hogy még csak nem is reménykednek semmiben...

Engem lelomboz, hogy annyi közönyös ember van, akiket semmi sem érdekel. Annak ellenére, hogy néha elszomorítanak ezek a dolgok, azért nem áll le az agyam. Nem értem, miért nem lehet legalább elméli szinten kicsit gondolkodni.
De nem akarok telhetetlen lenni. Elismerem, magas az az elvárás, hogy mindenki gondolkodjék. De, ahogy Te is írod, sokakból alapvető emberi érzések is hiányoznak. Én is azt tapasztalom, hogy szinte senki sem képes vállalni a felelősséget, és ezt még nem is tartja bajnak. Az is nagyon zavar, amikor valakinek a hazaszereteténél fontosabb a másikok utálata, ill. ebben nyilvánul meg. Ahelyett, hogy tisztes munkával és normális viselkedéssel a hétköznapok és a tettek szintjén tenne a hazájáért az ember.

Egyébként a blog erre időnként rácáfol. Mert bizony nagy vigasz rokonlelkekre bukkanni. Eleinte azt gondoltam, főleg a barátaim és a magam szórakoztatására írom majd a blogot, de az indulás óta számos olyan visszatérő olvasó - író van, akiket talán sosem ismertem volna meg, ha nincs a blog. Ez azért jó.
süti beállítások módosítása