2008. november 12. 12:03 - Reckl_Amál

Tökéletes névválasztás

Bár olvasóimnak csak töredékét ismerem a web2-es világon kívül is, valahogy feltételezem, többségük már rég nem tini, szóval valószínűleg nem ismeri túlzottan a mai tinisztárokat. Másrészt azt vallom, aki nem érti a tinibálványokat, az már bizony menthetetlenül öregszik. Hölgyeim és uraim, elő a járókerettel! Bemutatom Barbee-t, a vadonatúj tinisztárt.

2008 tavaszán fedezték föl a most 18 éves, bár fiatalabbnak kinéző lányt. Pedig tehetségét már előtte is bizonyította különböző iskolai darabok főszerepében. Aztán egy producer rátalált és addig házalt a demóival, amíg le nem csaptak az ügyes lánykára.

Innen már indul is a sztárság. A magyar könnyűzene nyálas egyhangúságáért nagy mértékben felelős Rakonczai Viktor írt is neki egy dalt, egyelőre ez az egy publikus. Ehhez rögtön klip is készült, melyet a műfaj egyik legelismertebb mestere, Indián rendezett. (Kicsit lejebb a videót be is tettem.)

Barbee körül egyébként komplett birodalom épül föl. Az egyelőre egy számmal rendelkező sztárról készültek fotók, van MySpace oldala, profi honlapja sok fotóval, fórummal és webshoppal (!) is. Továbbá Barbee máris a főszereplője egy divattervezős pc játék (Divatsuli) magyar változatának, melyhez a képeket nem más, mint a méltán világhírű fotós, Kasza Tibi (igen, a chrystalos) készített el. Rajongóit is olyannyira megihlette, hogy máris húsz nem hivatalos Barbee-oldal érhető el a www.barbee.hu linkgyűjteményéből.

Az image is nagyon ki van találva. Előre közlik, mik/ kik Barbee kedvencei. Természetesen Harry Potter, Bajos csajok, Tokio Hotel (sic!), az Olsen ikrek (mint kedvenc színésznő, naja). Apropó Olsen lányok: Barbee előző imidzse (most esett át imidzsváltáson) erősen táblálkozik a békaarcú egypetéjűek stílusából. Ami azért kár, mert a mi Barbee-nk alapvetően szebb kislány, mint túlértékelt dúsgazdag amerikai kollégái.

Ez tehát Barbee első és egyelőre egyetlen munkája. A klip készítőit egyértelműen az Adams Family ihlette meg, ami nem baj, sőt a gyatra magyar klipek világában legalább valami újdonság. És ha már itt tartunk, a klip egésze egyáltalán nem rossz, sőt. Néhol kifejezetten ötletes, a tánc egyszerű, de jó, a figurák érdekesek, emlékezetesek. És végsősoron egy videoklip nem más, mint egy hosszabb reklám, célja, hogy figyelemfelkeltő legyen. Ezt ez a klip mindenképp teljesíti.

Viszont! A klip gyengesége maga Barbee. Először is nagyon nem mindegy, hogy hány éves a kis bébiszitter, akit játszik. Mert ha ez egy kislány (akinek tűnik), akkor szegény Fester bácsi nem csak a különböző kínzások szintjén perverz... (Ez a Fester bácsi szexuálisan mintha kicsit túlfűtöttebb, mint a filmből ismert. Ami elég vicces a karaktert ismerve.) És kedves, Barbee, felejtsük el gyorsan azt a fekete parókát, mert rettenetes, kifejezetten csúnya. Szintén érthetetlen a grafitszürke szaténban való forgolódás, ahol mindenféle kezek nyúlkálnak felé.

Mindezek ellenére ez a klip nem lenne rossz, ezt újra leszögezem, talán csak több benne az értelmetlen, öncélú és olcsó utalás, mint kéne. (Egy kis szexisség úgy kamaszlányosan, kezelhetetlen rosszcsont, látványos téboly stb.)

Csak sajnos Barbee dalra fakad. Szegény tinisztárnak gyenguska, jelentéktelen és színtelen hangja van. Nyilván a stúdióban lehet rajta segíteni, de egy ilyen hanggal elvileg nem érdemes lemezt csinálni. (Főleg ilyen béna dalokat fölvenni.) Barbee nem véletlenül van körbebástyázva honlappal, számítógépes játékkal, olsenes imiddzsel, mert a benne szunnyadó tehetség még nem ébredt föl. Szóval amennyire találó a Barbee név ennek a szőke, műanyaggá formált kislánynak, annyira passzol a bemutatkozó dal címe is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr54764946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.13. 09:17:24

Bár nem akartam, belenéztem a klippbe. Addig néztem, amíg nem kezdett el énekelni. Ilyen átlagos, jellegtelen és művészi szempontból értéktelen hangot még a magyar könnyűzene viszonylatában is ritkán hallani. Ami azért nagy szó.

Az egész imidzsépítés engem a szandiéra emlékeztet, az volt az utolsó, amit önkéntelenül figyelemmel kísértem. (Aztán öntudatra ébredtem...)

Érdekelne azért az, hogy Barbeenak mit kellett ezért prezentálnia, mi az, amit úgy tud, amit kevesen. Tippem lenne, de megvárom a Playpoy címlapot, mielőtt elárulnám, mi az...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.13. 09:18:15

Ja, és kifelejtettem: külön pontot adnék az obligát beszédhibáért.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2008.11.17. 17:06:22

Mintha a "sztárok" 90 százaléka nem ilyen megcsinált majom lenne... :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.18. 08:21:11

Persze, persze, de ahogy Loge írta: "Ilyen átlagos, jellegtelen és művészi szempontból értéktelen hangot még a magyar könnyűzene viszonylatában is ritkán hallani."
süti beállítások módosítása