2008. november 06. 13:35 - Reckl_Amál

Viccnek erős

A bohóctársadalom tiltakozik az ellen, hogy a Fővárosi Nagycirkusz száműzte a bohócszámokat a műsorából! A bohócok műsorai hozzátartoznak a cirkuszművészet tradíciójához, hiszen bohóc nélkül nem cirkusz a cirkusz! Követeljük, hogy a Fővárosi Nagycirkusz vezetése tartsa szem előtt a hagyományokat, az értékeket, és tegyen ígéretet, hogy a Ritmus Cirkusz mellett a hagyományos előadások is porondon maradhassanak!

A bohócszakszervezet Zozo bohóc elnökletével alkotta meg felhívását. Aki azt hiszi, ez vicc, téved. A bohócokkal nem lehet viccelni, kérem!

Már egyszer értekeztem itt arról, mennyire taszító számomra a cirkusz világa. Elavult marhaságbnak tartom, ahogy akkor írtam állat-és emberkínzásnak. Főleg a színvonaltalan vándorcirkuszok formájában találkozom vele, és messze el is kerülöm. Tudom, vannak olyan artisták, akik emberfölöttire képesek, engem mégsem nyűgöznek le. Mi értelme van egyik trapézról a másikra ugrani?

Amiért nemcsak érdektelen, de utálatos is a cirkusz, az pont a bohóc. Gálvölgyi Jánoson kívül nem láttam még embert, aki a bohócokkal csak egy kicsit is szimpatizált volna. A bohóc számomra a ripacs archetípusa, egy irritáló, hangos, csicsás idióta, aki inkább elvesz a cirkusz műsorából.

Na ezek tiltakoznak most a cirkuszigazgatónál. Az igazgató szeretett volna ugyanis valami olyat mutatni a cirkuszban, amit ott ritkán látni, pantomimelőadást. Én mondjuk arra sem mennék el, de hátha van, akit a gyereküket/ unokájukat bugyutának tekintő anyucikon/ nagyszülőkön kívül érdekel. Aki a gyereknek szeretne adni egy kis cirkusz-feelinget, de mégsem azt a kritikán aluli értelmetlen vinnyogást, amit mi (a ma kisgyerekes szülők generációja) láttunk annak idején.
De bohócszakszervezet nem akar változtatni, el akarja lehetetleníteni ezt a hagyományokat nem tisztelő műsort, mert még a végén kiderülne, hogy bohócra nem nagyon van szükség, pontosabban tortadobálásra, banánhéjon való elcsúszásra és hasonló elcsépelt dolgokra nincs. Úgyhogy most figyelmeztetik az igazgatót.

A Helyi Téma cikkéből (ahonna a Nyilatkozatot is kimásoltam, és a történetről értesültem) kiderül, Zozo igazának bizonyítása érdekében azért hajlandó modern dolgokra, például piackutatást is végzett. A cirkusz körül mászkáló emberektől meg is tudta, ha nincs állat és bohóc, akkor ők bizony nem is vesznek jegyet a műsorra...
A cikkben Zozo, akit Zoboky Zoltánnak hívnak, innen a frappáns művésznév, még védi is a mundér becsületét, mondván bohócnak lenni nehéz dolog. Ki kényszerítette őt vagy bárkit is erre a pályára? Nagyon nem szeretem azt, ha valaki panaszkodik, milyen kemény szakmát választott, de nem vált.
Persze az is elhangzik, hogy Zozóban tombol a küldetéstudat (Ajjaj!): a bohóc a cirkusz pillére, nélküle meginog a cirkusz.

Ezzel egyet tudok egyébként érteni. Többek között ezért nem járok cirkuszba. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr66753811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemtudom 2008.11.06. 14:29:08

"Az igazgató szeretett volna ugyanis valami olyat mutatni a cirkuszban, amit ott ritkán látni, pantomimelőadást."

Erről is volt egy south park rész, pantomimes francia cirkuszba viszik a szülők a gyerekeket, mire a nagypapa: "Billy, ne feledd, férfi vagy!"

Amúgy a cirkusz intézményét én is elutasítom. Szerintem, ha egy gyerek 10 éves korára nem sejti meg az egész értéktelenségét, az állatkínzást az idomítás mögött, akkor a szülőkkel valami gond lehet...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.06. 14:43:59

Ha már rajzfilm, akkor a Simpson. Ropi bohóc az egyik legjobb karakter. Rühelli a gyerekeket és drogozik. :D (Mégis tudok egy bohócon nevetni...)

Nem értem, minek vannak még cirkuszok. Sajnos ahol lakom, van egy nagy üres terület, és oda szoktak pofátlankodni szegény, kivénhedt medvéikkel, farkasaikkal. Asszem Wertheimnek hívják őket. Alig érdekel valakit a szánalmas műsoruk. Ahogy látom, még a dodgemeik is üresen állnak(másik nagy kedvencem a vidámpark). Egyszer úgy odamennék és megkérdezném, porondmester bácsi, miért jó a tigrisnek, ha tüzes karikán ugrik át? Mert én leszarom, csak sajnálom őket. (Bár most a hely beépítését tervezik, úgyhogy van remény.)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.07. 08:21:34

Tavasszal jártam Wertheimben, ott meséltek arról, kiket hívnak Wertheimnak. :)

A cirkusz felett eljárt az idő. Döbbenetes, de ha meglátom őket, ismét gyereknek érzem magam. Pont mint a búcsúkban a nagy ringlispieleknél, meg a céllövöldéknél. (Na azok megint csak megérnének egy külön posztot.)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.07. 08:22:18

Ja, és Ropi bohóc nagy király. Bár az én kedvencem Disco Stew. (Nem tudom miért, de nagyon csípem.)

Ron Vibbentrop 2008.11.10. 14:37:20

Az akrobaták sokszor fantasztikusak, és lehet tudni, mennyi munka és lemondás áll mögötte. A jó bohóc egyben jó akrobata is, lásd Buster Keatont. (Ma ritka.)
Ha nem lenne cirkusz, nem lenne kínai cirkusz sem. És akkor nem lenne Jackie Chan meg kungfu-filmek. Vagy legalábbis nem a ma ismert formájukban.
És nem lenne orosz cirkusz sem.
Azért az nagy kár lenne.
süti beállítások módosítása