Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2008. október 30. 16:20 - Reckl_Amál

Az fix!

A melltartó meglehetősen érdekes ruhadarab. Elsősorban azért, mert a világ minimum felétől idegen, a férfiak általában nem hordják. És ennek ellenére többségüket izgatja. Szerintem jópár meleget is, de a transzvesztitákat mindenképp.

Másrészt a melltartó nem csupán egy ruhadarab, hanem kifejezett funkciója van. Ha fennkölt akarnék lenni (és miért ne?), akkor azt mondanám, civilizációs eszköz. Az ember (a nő) természetes állapotát mesterségesen átalakítja. A nő másodlagos nemi jellegét - ha illuziorikusan is - de elsődlegessé teszi. Nem akarom ezzel persze a férfivágyakban a női nemi szervek szerepét degradálni, mégis a mellek "sztárstátusza" nagyrészt köszönhető a melltartóknak.

A mai értelemben vett melltartó száz év körüli. A szabadalmat 1914-ben vette meg egy amerikai nőtől, Mary Phelps Jacobtól egy fehérneműcég. Népszerű pedig a háború alatt lett, amikor a nők is kénytelenek voltak fizikai munkát végezni, mert a férfiak a küzdőtéren (lövészárkokban főleg) harcoltak a hazájukért. Szóval a fűzőt praktikussága miatt ütötte ki a nyeregből.

Érdkekes, hogy a ruhadarab eleinte pont a modern, dolgozó nő szimbóluma volt, addig pár évtizeddel későbbre pont a férfiuralmat jelképező dolognak tartották, és nyilvánosan elégették.
Az igazi csapást a férfiakra azonban a '90-es évek elején mérte a melltartó, amikor is megjelent a wonderbra (erről egy kicsit később). Bár ez a fehérnemű nagyon nem természetes, de kétségkívül gyönyörű dekoltázst varázsol. Azóta minden férfi csak a csomag kibontása után tudja meg, mi van benne igazából.

Mára rengeteg féle melltartó létezik, sokféle igényt ki is tud szolgálni. A fehérneműgyártás külön iparág, a fehérnemű ugyanúgy a popkultúra része, mint az edzőcipők vagy Jacko. Akinek nem futja rá túlzottan, az talál párszázért a Tescóban; aki szereti (és tudja is) a rongyot rázni, az több millió dollárért is vehet egyet magának gyémántosat.

Én kifejezetten szeretem hordani. Mindig furcsálom azokat a nőket, akik az emberek közé mennek melltartó nélkül. Szerintem hozzátartozik az ember kulturáltságához, hogy egy bizonyos kor fölött kordában tartsa a melleit. Ez teljesen független a mérettől, a formától, mert állítólag minden típusnak megvannak a drukkerei és az ellendrukkerei. Az angolszász országokban kifejezetten rossz néven veszik a hiányát. Őszinté szólva valóban közönségesen hat az össze-vissza mozgó mell, vagy az egyértelműen áttüremkedő mellbimbó látványa. (Férfiaknál sem szeretem.)

A legfőbb hiba a méret megválasztása, de a kérdés valóban összetett. Két méretet kell megmérni, és kivonni egymásból. Majd egy táblázat segítségével meghatározni a kosárméretet.

Néhány alapvető modell:  

A legelterjedtebb valószínűleg a merevítős melltartó. A merevítő nem más, mi egy az anyagba varrt kis műanyag (régebben halcsont), melynek segítségével a melltartó teszi a dolgát: tart és formáz.
Bármilyen típusú mellhez alkalmas. Ha jó a méret, akkor a kényelmetlenségre sem lehet panaszkodni.

Előnye: szolíd, elérhető

Hátránya: néha unalmas

 

Ennek egy "alfaja" a push up. A fejlesztés ennél a darabnál az, hogy a kosarak is előre formázottak, néha ki is vannak párnázva kissé. A hatás egyébként megdöbbentő, mert egy jól megválasztott modell segítségével akár annak is lehet látványos dekoltázsa, akihez a természet nem volt túl bőkezű. De a nagyobb méreteknek is kedvez.

Előnye: szemetgyönyörködtető dekoltázs

Hátránya: nem túl természetes, esetleg félrevezeti a szemlélőt

 


 Igazi Wonderbrám sosem volt, de utánzat egyszer igen. Furcsa érzés viselni. Az embernek saját magának is az az érzése, hogy minimum kétszer akkora a melle, mint egyébként. Kicsit pornósztárnak tűntem magam előtt is.

Előnye: feleslgessé teszi a plasztikai sebészetet

Hátránya: ettől még természetellenes, szerintem kényelmetlen

 

Bár annyira nem szexi dolog, de mellkisebbítő műtétek is léteznek. Ennek is van fehérneműs alternatívája. Aki túl nagynak érzi a mellét, az vehet méretcsökkentőt, melynek olyan a kialakítása, hogy maximum egy kosármérettel kisebbnek látszik.

A kép azért nem túl jó (csak sajnos nem találtam mást), mert a modellnek nem különösebben nagy a melle. (Illetve lehet, hogy az, akkor viszont a termék zseniális!)

Szerintem egyébként az ilyesmi nem sokat változtat a dolgokon, pontosabban én már néha azt is eredménynek tartanám, ha néhány tényleg dúskeblű hölgytársam bármilyen melltartót fölvenne. Nem akarok méret-diszkriminatív lenni, de a fizika törvényei miatt minél nagyobb (nehezebb) a mell, annál inkább kellene melltartót hordani.

 A bikinifelsőről azt írja a Wikipedia, hogy az egyetlen nyilvánosan hordható melltartó. (Én mondjuk egy ízléses, jó minőségű sportmelltartót is el tudok képzlni.)
Tény, hogy adott szituációban önálló ruhadarab.
A bikini, ugye, a csendes-óceáni Bikini-atollról kapta nevét, mert akkorát villant, mint az ott végrehajtott atomkísérlet. (Milyen kedélyes is volt a hidegháború!)
Rengeteg stílus van, a képen a brazil látható.

Előnye: mutatós

Hátránya: nem mindenkinek áll jól (és sokan nem tudják ezt)

 

 A végére szántam egy furcsa darabot, persze lehet, hogy csak nekem az. Ez, kérem szépen, egy egyszerhasználatos, fölragasztható melltartó. Olyan ruhák alatt ajánlatos használni, amelyek nagyon kivágottak.

Előnye: praktikus (lehet)

Hátránya: nem szép, szerintem nem kellemes, nem tart különösebben, így inkább csak kisebb méreteknek jó; végig félnék, hogy elveszítem

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr26736822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.31. 09:02:33

Lemaradt egy komoly kategória: a szoptatós melltartó. :)

Amúgy roppantul diszkriminatív, hogy a nagymellűeknek kb. 3-5-ször többet kell fizetniük egy melltartóért, mint egy A kosarasnak. (Akinek amúgy is szinte felesleges.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.31. 09:30:28

A szoptatós melltartó, aki még nem látott ilyet, ide kattintson:

shop.unas.hu/shop_ordered/3712/shop_pic/unas_943430.jpg

Előnye: nem kell levenni szoptatáskor

Hátránya: az embernek gyereke van ;)

Végre valaki elolvasta!
Inkább az a diszkriminatív, hogy valamilyen számomra nem érthető okból a magyar kiskereskedelm azt hiszi, a magyar nők maximum 85-ös mellbőséggel rendelkeznek. Közben meg az "ideális" méretek, ugyebár, 90-60-90. A mostani szépségkirálynőnek is ilyen.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.31. 09:41:32

És megkérdezhetem, miért olvastad el?

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.31. 09:49:23

Próbáljon meg akárki 75- C/D-set venni. Az elfogadható modellek 6-8.000 forintba fájnak, és semmi extra dizájn, csak konszolidált külső.

Az, hogy az embernek gyereke van nem hátrány!
Csak le kell mondani mindenről. :) (Ez, a mai önző világban sokaknak nem igazán megy.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.31. 09:55:12

A gyerek-dolgot ironikusan értettem.
Komolyra fordítva, nem az a baj, ha vki nem mond le mindenről, és nem szól gyereket, hanem amikor továbbra is önző marad, de mellette van gyereke is.

És a magas ár nem is garancia semmire. Az egyik legdrágább darab nálam legfeljebb szemétkidobásra felvehető. (12 e Ft-ba került.)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.31. 09:58:51

Az önzőség sokszor sajnos valóban nem szűnik meg a gyermek születésével. A legdurvábbak a plázacicák, akik 35-40 évesen, nyolc-tíz éves gyerekkel is húsznak hiszik magukat. Na azokat a gyerekarcokat érdemes figyelni. (Bár a legkevésbé sem vidám dolog.)

A magas ár nem garancia semmire, olcsó viszont nincs. (Nálunk legalább is nem kapható, pedig megyeszékhely...)

ckai/poke and destroy · http://www.nyariviola.blogspot.com 2008.10.31. 10:08:25

ejjha ennyi fele melltarto..., kar h mindegyik kivetel nelkul kenyelmetlen, es barki barmit is mond, a legtermeszetesebb, ha B/C kosarasokg senki nem is hord egy sport-topnal tobbet. Ugyanis tudomanyos teny h a melltarto lustava teszi a tartoizmokat, igy logo cickokat eredmenyez kis meretu melleknel, ezert egeszsegesebb nem hordani. Ugyhogy en is csak elvetve hordok B es C kozotti merettel. Masodsorban azert sem szeretem, mert bevag es faj es irritalo es utalom.:D Amugy szep dolog, ha nem kenyelmetlen.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.31. 10:13:55

"B/C kosarasokg senki nem is hord egy sport-topnal tobbet"

Az már elég ahhoz, hogy ne legyen afrikai őslakos kinézete az embernek. Bár a C-ben azért nem lennék biztos, hogy elég...

"Ugyanis tudomanyos teny h a melltarto lustava teszi a tartoizmokat."

Én pont fordítva hallottam. Hogy aki nem hordja még rugalmas korában, annak hamar föladja a kötőszövete. Bár nem specializálták a kérdést kis mellekre.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.31. 10:41:56

Én is úgy tudom, hogy annak lesz lógósabb, aki nem hord melltartót. Nyilván főként nagyobb méretnél.

milena 2008.10.31. 23:07:36

Érdekes poszt :)

A gyerektémához: nem tudom, mi számít önzőségnek. Egyesek szerint már az is önzőség, ha az anya egyáltalán gondol magára, legalábbis addig, amíg a gyerek iskolába nem megy.

Egyszer olvastam egy cikket (nem posztot!), sajnos nem emlékszem, hol: az író látott egy anyukát, aki kocsiban tolta a gyerekét, és közben telefonált. Ebből le is szűrte, hogy önző az illető nő, hiszen unalmában másokkal pletykálkodik ahelyett, hogy a gyerekével foglalkozna.

A melltartótémához: úgy látszik, vannak előnyei is a B kosárnak :) Legkedvesebb melltartómat kb. 2000 forintért vettem leárazások idején.

Szerintem a push-up a legjobb, nem csak a dekoltázskiemelés miatt, hanem azért is, mert nem átlátszó. Ha észreveszem, hogy valakinek átlátszik (az ember ugye akaratlanul is észreveszi az ilyesmit), az elég zavarbaejtő tud lenni...

cranberries · http://cranberrry18.spaces.live.com 2008.11.01. 20:09:38

Mókás, mennyi minden felmerül egy ilyen írás kapcsán.
Nem igazán tudok hozzászólni a melltartótémához, én olcsón veszem, minél olcsóbban és inkább a kényelemre figyelek. [akkor mégis hozzá tudok szólni?!] Jobb, ha a nő azt mutatja, ami van neki. Nehogy később csalódást okozzon. Nem ? ...
Gyermek. Anya. Önzőség. Van olyan élethelyzet, amiben az ember nem önző ? Szerintem nincsen. Persze, pillanatok vannak, de inkább hosszútávú emberi kapcsolatokra gondoltam ...
süti beállítások módosítása