2008. október 26. 06:27 - Reckl_Amál

Jutalomjáték Gálvölgyinek

Jókedvet adj! - tv-kritika

Nem mondom, hogy előítéletmentesen vártam volna a szombatesti showt, mely Gálvölgyi János vezénylete alatt futott. Lehet, lemaradtam valamiről, de csak a műsor megtekintésekor tudtam meg, a műsor Gálvölgyi 40 éves színpadi jubileumának ünneplése, vagyis bruttó másfél órás, élő Gálvölgyi-show.

És bárcsak az elmúlt negyven évről szólt volna... Azonban az RTL-nél úgy döntöttek, inkább adnak egy pillanatképet a hatvan éves színészről, minthogy tényleg az életművét mutatják be.

A célcsoport egyértelműen a Heti Hetes nézőközönsége volt. Pont annyit láttattak Gálvölgyiből, amennyit az átlag tv-néző tudhat róla. Így az első szám a Ki mit tud? - ot idézte. Gálvölgyi is unta már egyébként szenzációs paródiáit. Negyven év telt el azóta, talán ki lehetett volna találni valami mást. Latinovicsot persze még jól ismerjük, de Rajz Jánost kizárólag Gálvölgyitől.
És ha már ezeket a "régi" nagyokat még mindig ilyen remekül meg tudja idézni Gálvölgyi, miért nem talált ki/ találtatott ki magának valami újat velük? Szerintem nemcsak én lettem volna vevő a múlt és a jelen abszurd keverékére. Feleki Kamill a Mátyás király téren, Mensáros a Celeb vagyok-ban... Ha valaki jól megírja ezeket, új műfaj születik.
Ugyanilyen elcsépelt és taktikailag téves volt, Gálvölgyi későbbi paródiái közül pont Lagzi Lajcsit és Zámbó Jimmyt levenni a polcról. Kik ezek az emberek ma? Egyiküknek sincs már igazán relevanciája, és a túl sokáig bejátszott jelenetből csak az derült ki, mennyivel jobb volt Ki mit tud?-os korában Gálvölgyi.

Ezt követte a műsor kakukktojása, Dolák-Saly Róbert, aki sejpegő-raccsoló cirkuszigazgatóként diafilmet vetített. Kár, hogy ez a szám is volt már. Csak szólniuk kellett volna, nekem legalább harminc diafilmem van, bármelyiket kölcsönadtam volna egy pár friss poén kedvéért, mert egyébként imádom ezt az ötletet.

Innentől viszont már minden nagyon kiszámíthatóan ment. Természetesen a Heti Hetes többi tagja teljesen spontánul beszélgetett a hatvan éves Gálvölgyi negyen éves karrierjéről. Ez kb. olyan szellemes volt, mint bármelyik véletlenszerűen kiragadott 3 perc a műsorból.

És persze Farkasházy Tivadarnak személyesen is meg kellett jelennie, hogy szokásos, sótlan, izzadságszagú rádiókabarésnak nevezett, valójában csak vizualitásában nem kidolgozott jelenetét Gálvölgyi és Bajor Imre rettenetesen ripacskodva előadja. Tényleg, mikor szól már valaki Farkasházynak, hogy a tv-ben rádiójeleneteket előadni non sense? A Heti Hetes nézhetetlenségi faktorát is nagyban növelik ezek a kínkeservvel összetákolt marhaságok, ahol a színészek kénytelenek a legidiótább hangjukon beszélni, hátha valaki azon bír nevetni. És a szerkesztőktől is kérdezném: mit keres egy Farkasházy kaliberű figura egy szombat esti showműsor színpadán?

Ezután jött a Hernádi-blokk. Először egy gyengén megírt, rosszul szerkesztett békebeli - szerű jelenetet adtak elő. Csak rutinjuk és összeszokottságuk miatt nem lógott ki teljesen a lóláb.
Aztán Hernádi Judit a maga részegnek tűnő énekmodorában adott elő két számot. Egy is elég lett volna. És egy ötven fölötti színésznő tütüben inkább keserédes látvány, mint vicces. Ezt is csak a két kolléga egymás iránti barátságának kedves légköre mentette meg.

A műsort zenés produkciók zárták. Először az egész jó Freddie Mercury hangimitátor Serbán Attila énekelt, szerencsére egy olyan Queen-számot, ami azért nem folyik a csapból is. Aztán Heilig Gábor a műsor címét adó Jókedvet adj! c. dalt, gospelkórussal kísérve. Ez is rendben volt.

Gálvölgyi az egyes műsorszámok között összekötőszövegeket mondott, egyfajta fáradt standup volt ez. Sokszor megcsillant általam egyébként kedvelt humora. De az intimbetét-reklám vacsoraidőben problémakört már lassan húsz éve hallgatjuk különböző humoristák tolmácsolásában. Szóval inkább az állt jól Gálvölgyinek, amikor saját magáról, rövidebben beszélt a műsor elején. Ezt a vonalat is lehetett volna követni. Például, ha színházi dolgokat mesél, hiszen - bármekkora meglepetés is ez az RTL szerkesztőinek és nézőinek - Gálvölgyi egyúttal színpadi színész is, aki meglehetősen ügyesen választ magának olyan szerepeket, amelyek illenek hozzá. Esetleg valami utalás a remek Csinibabára?

Szerettem volna valami frappánssal zárni ezt a kritikát, mint például: "Legalább te adj jókedvet, ha nekünk nem megy". De ez kb. annyira frappáns, mint az egész műsor. Valószínűleg szokás szerint az ötlet hiányzott belőle. Mert egyébként a fönt leírtak ellenére jobb volt a műsor, mint amilyennek eredetileg gondoltam. Vagyis nem menthetetlen. Egy pár ötlet itt, egy pár személycsere stb ott., és egy kellemes, nézhető program lehetett volna. Dehát ilyen rizikót az RTL Klub nem vállalna föl, szóval maradnak a jól megszokott dolgoknál. Sajnos.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr50732095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.27. 07:58:13

Köszönöm a remek ismertetőt. A jelek szerint ismét nem sokról maradtam le.

Kapcsolgatás közben belebotlottunk a Farkasházy-féle jelenetbe. Fejcsóválva szörnyülködtünk, s mi is megállapítottuk, hogy Farkasházynak semmi keresnivalója nincs a képernyőn. Az még hagyján, hogy megír egy olyan jelenetet, amilyet kb. fél óra alatt hoztunk össze gólyatáborban, de még szerepel is benne. Na ezt aztán végképp nem kellene.

Mindenesetre örülök, hogy ezt a részt kaptam el, mert lehet, hogy a másikaknál pár perccel többet pazarolok el az életemből.

Az RTL Klub szánalmas, a Heti Hetest vagy 3 éve nem nézem, csupán véletlenszerű villanásokra, amelyek alatt konstatálom, hogy miként az országban, ebben a műsorban sincs változás már vagy 5-6 éve...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.27. 10:57:43

A Heti Hetes és az ország állapotának összevetése nagyon találó megfigyelés.
süti beállítások módosítása