2008. október 25. 00:18 - Reckl_Amál

A rosszabbik fajta nevében

Ahogy nézem a jobboldali beállítottságú tv-ket, feltűnt október 23. közeledtével, hogy a jobbolalon van egy népszerű nézet, mely szerint a magyarok közül "a jobbik fajta" (Czakó Gábor) elment '56 után Amerikába, és azért jut újra és újra hatalomra a csaló baloldal. Ha ez a kétszázezer ember itt maradt volna, akkor ma egész más lenne a helyzet Magyarországon.

Én az ittmaradottak, de főleg a nagyszüleim és a szüleim nevében kikérem magamnak ezt a lenézést!

Talán az egyik legnagyobb szörnyűség egy ember életében, ha nem marad más választása, minthogy el kelljen hagynia a szülőföldjét, mert az élete forog kockán. Senki sem vitatja (senkinek sem szabadna vitatnia), hogy akik akkor elmenni kényszerültek Magyarországról, igaz ügyért küzdöttek. Ebből következik, hogy nyilván igaz emberek is voltak.

De az akkor is égbe kiáltó igazságtalanság azokkal szemben, akik nem hagyták el az országot akkor, hogy ők nem annyira értékesek, mint emigráns kortársaik. (Nem beszélve arról, hogy az Echo egyik nyugdíjasa kiterjesztette ezt a dolgot több generációra is. Vagyis az amerikai ötvenhatosoknak a gyerekei, unokái is jobbak, mint mi.)

Nem kívánok messze menő történelmi okfejtésbe bocsátkozni. Valami mégis azt súgja, nemcsak amerikai magyarként volt rögös az út, hanem magyarországi magyarként sem volt egyszerű az élet. Amennyire tudom, a bevándorlás nehézségei ellenére, abban az időben a magyarokat hősként kezelték nyugaton, leginkább azért, mert a hidegháborúban szembe mertek szállni a Nagy Szovjet Medvével. Az itthoniak meg retteghettek, mikor csönget be a rendőrség. Azok is féltek, akik nem vettek részt az eseményeken, úgy képzelem az 1957 - 63 közötti időszakot, hogy mindenki félt mindentől és mindenkitől. És sokszor sajnos nem ok nélkül.
Aztán lazultak némileg a viszonyok, de aki akkor a hatóságok látókörébe került, az a rendszerváltásig nem nyugodhatott meg, és ugyan sokaknak kiszúrták a szemét a gulyáskommunizmussal, azért ez diktatúra volt, mégha egyre puhább is, ahogy az idő telt. De az ország működött, és ez nem kis mértékben az ittmaradottak érdeme.

Szóval senki érdemeit nem akarom alábecsülni, ahogy senki szenvedéseit sem szeretném elvitatni, csak meglehetősen dühít, hogy pár ostoba ember már megint éket akar verni a magyar emberek két csoportja közé.  Egyúttal alaptalanul megsért több generációt, és másodosztályúnak titulálja őket. Bezzeg, ha azok, akik elmentek, itt maradtak volna... Nem tudjuk, mi lett volna. Leginkább meghurcolták volna őket is, és utána már csak az egészen elhivatatottakban maradt volna erő az ellenállás folytatására. De az ő elhallgatattásukra mindig vannak eszközök a diktatúrák tarsolyában.

De ha már minden áron különbséget kell tenni, akkor bízzunk a hősökben (ha vannak), és ne foglalkozzunk (túl sokat) az ilyen szájhősökkel!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr96730537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 11:52:51

És akkor a fenti okfejtéshez (minek pofázik bele az, aki nem itt él + az elszököttek szavazatai a jobboldalt támogatnák) tenném hozzá, hogy OV-ék merő magyarbarátságból ki akarták terjeszteni a választójogot a külhoniakra is.

A témához még passzol Hofi egyik kabaréja, amikor az '56-os magyar színésznő visszatér "Losziból", és körbesztárolják, villognak a vakuk, minden. Erre Hofi kommentje valami olyasmi, hogy "Na és? Művésznő, drága! Mi ittmaradtunk! Az volt ám a valami!"

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 14:21:28

Egyetértek veled, de én azt állítom alaptételként, hogy aki nem az országhatáron belül él és nem az itteni törvények vonatkoznak rá, annak nem szabad szavazati jogot adni, hiszen "nem a saját bőrére" dönt: akárkit juttat kormányra, nem az ő adóját fogják emelni/csökkenteni, nem az általa használt egészségügy lesz jobb/rosszabb színvonalú (amit mellesleg az itteniek fizetnek).
Ezen az alapon pedig nincs különbség a kényszerből vagy önszántából nem itt tartózkodó között. Sőt, a szomszédos országokban élő magyarság esetében még diplomáciai balhé is lehet belőle, hiszen az az ország, ahová ők adóznak, és amelynek a közszolgáltatásait igénybe veszik ezt valószínűleg nem nézné jó szemmel, így csak saját maguknak árthatnak a szomszédos magyar szavazók.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 16:39:21

A te véleményedtől az enyém egy kicsit különbözik. Szerintem az nagyon klassz dolog, hogy az embernek vannak távoli rokonai, és még támogathatja is őket, küldhet pénzt borítékban - ha lehetőségei engedik. Amikor azonban otthon sincs minden rendben, akkor előbb ott kell rendet tenni - szerintem - és csak utána fér bele, hogy szélesebb körben jótékonykodjunk.

Biztosan szép gesztus lett volna a kettős állampolgárság - mondjuk az amerikás magyarnak, akinek esze ágában sincs hazajönni, mert megvan kint mindene.

Őszintén elhiszem, hogy szarul esett mindenkinek, aki kimaradt most ebből. Viszont a kettős állampolgárságnak a mi helyzetünkben megvan az a veszélye, hogy az - egyelőre még - kevésbé fejlett szomszédságból az újdonsült polgártársak átjártak volna mondjuk a mi egészségügyi rendszerünket igénybe venni. A "saját" nyugdíjasainkat sem tudjuk ellátni, a TB-járulékok emelkednek, az egészségügyi rendszer recseg-ropog - és ilyen feltételek mellett hívjuk meg ingyenorvosra a rokonságot? Nem szerencsés.

Persze lehetett volna átgondoltabban szavazásra bocsátani a kérdést, hogy már megvan a tervezett háttér, miszerint a kettős állampolgárok ott vehetik igénybe az ingyenes közszolgáltatásokat, ahol adóznak - na de akkor mit szólt volna a szomszéd állam, hogy egyszeriben az állampolgáraiból kettős állampolgár lesz, majd (a szomszéd fűje zöldebb-alapon) a rokonság hazajön, és le is mond a "régi" állampolgárságáról, mert minek az neki. Konkrétan adóbevételt vontunk volna el a szomszéd államoktól.

És generáltunk volna magunknak újabb gondokat, hiszen aki így idekerül, annak dolgoznia is kellene valamit, képezni kell, nem csak az egészségügybe kerül bele, hanem a teljes szociális ellátórendszerbe...

Szép és keresztényi gondolat az, hogy ha csak egy nadrágunk van, azt is adjuk oda a felebarátunknak, de a tél nem elméleti, hanem hideg.

Ja, és persze a szomszédság is tudja sanyargatni az ottaniakat: látod, most fel sem merül a kettős állampolgárság kérdése, mégis Szlovákiában és Ukrajnában erősen magyarellenes oktatási törvényeket koznak - pedig most aztán még csak nem is szítottuk a hangulatot semmivel. Ezek nem ceaucescu-i szintű dolgok, de fájnak eléggé.

Még egyszer: a gesztus szép dolog, segítsünk ha tudunk - de csak akkor gesztuskodjunk meg segítsünk, ha az kidolgozott terv alapján történik, nem ötletszerűen, és ha nem megyünk rá mi magunk is a nagy segítésbe meg gesztusba.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 16:59:15

Úgy van! (Felüdülés itt beszélgetni a másik posztodban folytatott zsidózás után...) :)

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 17:00:28

Ja, azt nem is te írtad. Vatevör. :)

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.25. 17:01:04

Vagy mi van? Ehh... Belegabalyodtam. Hazamegyek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.10.26. 20:41:09

elég szomorú látni, hogy cyr polgártárs mennyire benyelte a propagandát a tömegével átáramló 'rokonságról' (bocs, de a cyr félékkel való mindennemű rokoni kapcsolatot kikérek magamnak), lásd 'az újdonsült polgártársak átjártak volna mondjuk a mi egészségügyi rendszerünket igénybe venni'

afölött persze hajlamosak elsiklani az ilyen 'rokonok', hogy a határon túl is van egészségügy, sok esetben nem is akármilyen, és valljuk be, a magyar betegellátás nem éppen áll azon a szinten, hogy akár a romániai vagy az ukránföldi emberek elkezdenének áramlani, hogy igénybevehessék... amig nekem veseröntgent kb egy proszektúrával hasonló helyiségben végeztek és a plafonon csövekből csorgott valami lé, vagy amikor a jánoskórházban nem tudtam elmenni pisilni, mert az összeszart vécében (ahol sem papir, sem viz, sem szappan - egy kórházban, Uram! -, sem egy villanyégő nem volt, két bazinagy csótány figyelt, nos nem gondolom, hogy a magyar egészségügy volna annyira vonzó, hogy bárki akár öt métert is megtenne azért, hogy igénybevehesse :D

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.27. 08:46:32

Rékuc, nem kell ez a hangnem... Pont az én véleményem lényegét fogtad meg egyébként: idehaza sem olyan jók a (kórházi) viszonyok, de bőven vannak rosszabbak is a szomszédságban. Semmi elítélendő nincs abban, hogy ha valaki választhat jó és rossz (ingyenes) szolgáltatás közül, akkor a jobbat (illetve a kevésbé rosszat) választja.
Az itthoni egészségüggyel vannak rossz tapasztalataid, oké, vettem az adást. És miket tudsz mondani a román vagy az ukrán eü-ellátásról?
Ugyanígy említettem azért más dolgokat is, amiket előbb át kell gondolni. Azokról mi a véleményed?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.10.27. 12:29:59

'ha valaki választhat jó és rossz (ingyenes) szolgáltatás közül, akkor a jobbat (illetve a kevésbé rosszat) választja.'
1. elég arrogáns és tudatlan dolog azt gondolni, hogy a magyar egészségügy jobb, mint a környező országoké. Ki kellene mozdulni egy kicsit itthonról és rögtön árnyaltabb lenne a kép.
2. nem, nem a 'jobbat' fogja választani, még ha abban a fatális tévhitben is élne valaki, hogy a magyar egészségügy jobb, akkor sem utazna sok kilométereket a legközelebbi kórházig, mert a beteg ugye pont beteg, szarul érzi magát és vajmi kevés kedve van elzarándokolni a legközelebbi ősmagyar csótányneveldébe.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.27. 13:03:35

Azt gondolni, hogy a magyar egészségügy jobb, mint a környező országoké legfeljebb tudatlanság lehet, ha ez az állítás nem igaz - az arrogancia egy kicsit mást jelent.

Mindazonáltal az imént beírtam a Google-be, hogy "egészségügy Ukrajna", és nem túl szimpatikus cikkeket találtam. Tehát ha pl. ha az Ukrajnába utazóknak azt tanácsolják, hogy ne fogyasszanak vezetékes vizet, ha azt olvasom, hogy hanyatlik az ágazat, akkor el tudom képzelni, hogy egy ukrajnai magyar szívesen hozná a gyerekét egy hazai kórházba, akár csak azért is, hogy kisebb eséllyel kapjon el a gyerek valamilyen fertőzést akkor ,amikor a kórházban össze van zárva a többi beteggel.

Lehet, hogy mindez nem igaz, de ugye ha egy kettős állampolgárságot népszavazáson mérettetünk meg, akkor nem csak azoknak van joga szavazni, akiknek - képletesen mondva - ötvennél több pecsét van az útlevelükben. Vagyis a kérdéses részek nem lettek tisztázva időben, a kételyek nem lettek eloszlatva. Erről nem a választók tehetnek.

És még mindig ott van a többi kérdés, ami bennem felmerült a téma kapcsán, amire szintén nem kaptam választ sem a megfelelő időben, sem azóta: egy kettős állampolgár hol adózik? Összefügg-e ez azzal, hogy melyik állampolgársága szerinti ellátórendszert és szociális hálót veheti igénybe? Milyen módon lett volna ez rendezve, ha életbe lép a környékbeli rokonság kettős állmpolgársága? Milyen diplomáciai helyzetbe kerülünk egy ilyen - a szomszéd államok szemében nyilván provokatív - lépéssel? Satöbbi, satöbbi, satöbbi...

Mégegyszer: LEGYEN MEG a kettős állampolgárság mindenkinek, aki akár csak azt mondja magáról hogy magyar - de átgondoltan és felkészülten legyen ez meg, legyen meg mögötte az a rendszer is, amely minden területen, minden kétséget kizáróan elbír a megnövekedett létszámmal.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.27. 13:57:21

CLS: No látod, én tényleg tudatlan vagyok, mert például ezt sem tudtam. Mea maxima culpa, vagy azoké, akiktől én ezt nem tudhattam meg, amikor erről kellett döntenem.

Node miről is döntöttünk volna akkor, ha pl. a kárpátaljaiak, így is, úgy is a "szabhatják" kategóriába esnek?

Ron Vibbentrop 2008.10.28. 19:40:31

Kedves Amál, mikor veszed már észre, hogy a jobboldali médiumokban a valóság konstruálása folyik, nem pedig a tükrözése...
A jobboldal még a Csurka-dolgozat óta azt gondolja választási vereségeinek okaként, hogy a ballib média sikerrel konstruál egy álvalóságot, és ezt a - részben - vélt gyakorlatot kívánták tükrözni a jobbra elkötelezett médiabirodalom létrehozásával. Amely pedig a létrejötte óta kizárólag a (saját) pártközpont néha valós, néha vélt érdekében, de mindig gőzerővel gyártja a virtuális valóságot. Véleményük sajnos éppen ennyit ér. Pedig egyáltalán nem lenne baj, ha lenne más, érvényes szempont is a konkurencián kívül.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.29. 08:42:46

Ezzel akár egyet is lehetne érteni.

De először nem egy jobboldali megmondóember, hanem egy ún. civil szájából hallottam ezt a marhaságot. És persze ő (is) a jobboldali médiumokból tájékozódik.
süti beállítások módosítása