2008. október 06. 08:05 - Reckl_Amál

Hangulatkeltés a zsűri ellen

Milyen jó is volt, amikor a rendkívül szimpatikus és sokoldalú Pély Barnabás kis táblákon közölte a nézőkkel a véleményét! Vagy a Mamagésa a nála harminc évvel fiatalabb Torres Daninak (Emlékszik még rá valaki rajtam kívül?) csapta a szelet a "kis latin bika" szexepiljének állandó felemlegetésével! Esetleg a Nemzet Lelkiismerete, Bakács Tibor Settenkedő próbálta fontoskodó módon kioktatni az országot hazaszeretetből, hiteltelen pátoszával rengeteget elvéve Oláh Ibolya talán legfényesebb előadásából. Az is rettenetesen szakmai és korrekt volt, hogy az első széria győztesének húga, a rettenetesen irritáló ripacs, Tóth Gabi a másodikban bármilyen gyenge lehetett, tovább jutott, mert aztán a Naplóban lehetett mutogatni a TV2 saját bejáratú tehetséges családját.

Mindig szerettem ezt a műsort, többek között a zsűri miatt is. (Persze leginkább Pierrot, az őt váltó Novák Péter és Presser miatt, de Bakácsot leszámítva a többiekkel sem volt alapvető probléma.) Ettől függetlenül az a zsűri is követett el számos hibát. Ők viszont már a többé - kevésbé dicső múlt.

Valamiért a magával szembeni igényességéről méltán híres Velvetnél szúrja valakinek az új zsűri a szemét. Legfrissebb cikkükben ( http://velvet.hu/celeb/mega1005/ ) már arról írnak, a zsűri leváltását követelik. Milyen praktikus ez a magyar nyelv! Következmény nélkül lehet csúsztatni. Ha akarjuk, ez a mondat úgy általános alany, hogy ez az emberek általános véleménye, jópáran kirúgnák a zsűrit, ha tehetnék. Ehhez képest a cikkből kiderül, hogy egy olvasói levélben szerepel csupán ez a szigorú kitétel. Azért ez csupán csepp a tengerben. (Mégha a Velvet szerzője egyet is ért ezzel a cseppel.)

Korábban azt írták meg, hogy nem nézik a műsort. Ezt 60 találomra megszólított utcaembere válaszai alapján állapították meg. Érdekes, hogy a hivatalos nézettségi mérések ugyan szintén nem egetverő számokat mutatnak, de 10%-nál azért lényegesen többet. Ráadásul ebben a tendenciózus cikkben (nem ugyanaz a szerző!) is fölmerül a zsűri alkalmatlanságának vádja. A cikket végigolvasva kiderül, van olyan válaszoló, aki ezzel egyetért, és van, aki nem. Szóval itt aztán megint jogosan vonták le a kemény konklúziót.

Nem az a baj, hogy Velvet néhány vagy akár összes szerzője nem szereti ezt a zsűrit, szívük joga, ahogyan ezt leírni is. Sőt, én magam is tudok olyan döntést említeni, amivel nem értettem egyet. De ez a módszer, hogy az olvasók mögé bújva keltik a hangulatot a műsor ellen, enyhén szólva is furcsa. Ha nem akarok mindenféle összeesküvés elméletekbe belemenni, hogy a Velvet kinek az érdekeltségébe tartozik és hasonlók, akkor csupán arra gondolok (és ez tűnik valószínűbbnek), hogy egyszerűen ezek a nagy formátumú szerzők nagyon szívesen beülnének egy jó kis ítészi székbe észt osztani.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr58697929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.10.06. 11:34:19

A régi Zsűriből Soma és Presser véleményére tudam adni, szakmai tudást adtak át.
Bakács( ts?) pedig épp valami humorosan és kritikusat akart mindig mondani, de látszott, hogy nem ért hozzá.

Egyetértek, a 2 nővér nem ugyanaz, azért mert az egyik tudott, még nem jelenti azt, hogy a másik is. már csak azért sem, mert fiatalabb 2-3 évvel, és lehet, hogy ha van tehetsége, az később érik be.

Velvet:nem olvastam, de az alapoknál kezdeném. Milyen műfajú a cikk? Amennyiben a publicisztika kategóriába sorolható, van helye személyes véleménynek, sőt kell is!
De ha hírközlő (mondjuk tudósítás) ott nincs!
Nem állítható be egy nem reprezentatív minta kész tényként.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.06. 11:53:42

Szerintem Bakács. De majdnem mindegy.

Szegény Tóth Gabi számomra élvezhetetlenné tette a második szériát. Annyira szörnyű volt látni, hogy mellette elvéreztek olyanok, mint Gál Csaba Boogie. A második kör szönyen giccses és bulváros volt, egyúttal jól kiszolgálta a sms-ezésre leginkább hajlamos kiscsajok ízlését. Bálint Ádám? Palcsó Tamás? Ugyan kérem!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.07. 08:24:06

Alapból nem szeretem a műsort, s meg is mondom, miért.

Akkor fordultam el végleg tőle, amikor az alapján döntöttek a továbbjutásról, hogy musicalt/rockot/meg mit tudom én, mit énekeltettek a gyerekekkel.
Megnézném Pressert, ahogy musicalt énekel (!). (Presser zseniális zeneszerző, csak ne énekelne...)

Amúgy az addig számomra ismeretlen, Spitzer Györgyi, Bakács Tibor, meg a két másik nyikhaj ne ossza az észt az éneklésről. Nem voltak olyan előadóink, akiket valóban az egész ország ismer és elismer? Koncz, Bródy, Szörényi, stb. Ja, hogy ők nem prostituálják magukat? Akkor nézzük a második vonalat... S a mostani zsűrit elnézve csak romlott a színvonal.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy a "megasztárok" teljesen átlagos kis valakikké válnak, semmivel sem emelkednek ki a messze földön híres magyar előadóművészek sorából.

Porhintés az egész.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.07. 09:25:17

A mostani zsűri legnagyobb hiányossága, hogy egyik tag sem producer. (Persze Fenyő az volt, de Szandi óta már csak magát menedzseli.) Ettől eltekintve nagy előnyük, hogy nincsenek elájulva a versenyzőktől. Hogy volt bátorságuk kiejteni majdnem az összes gyereket, sőt az égett arcú, egyébként nem rossz hangú fiúnak is azt tudták mondani, hogy rossz volt, amikor tényleg rossz volt. Pedig micsoda sírós-riportot lehetett volna róla csinálni a Naplóban...

Azért volt, aki megcsinálta a szerencséjét: Gáspár Laci első lemeze nagyon kellemes volt, egyenletesen jó színvonalú, igényes hangzású dalokkal. Oláh Ibolya is csak főleg azért nem szerepel sokat a tv-ben, mert nehezen skatulyázható be. Nem kedvelem különösképpen, de sok dolog tetszik, amit csinál. A második szériát en bloc el lehet felejteni. A harmadik győztese, Rúzsa Magdi a mai fiatal énekesnők egyik legjobbika. Csak sajnos szétordítja a torkát.

De nem is ez a lényeg, hanem a Velvet csúsztatása.
süti beállítások módosítása