2008. szeptember 30. 09:58 - Reckl_Amál

Releváns újságírás 3

Ma kivételesen nem a Velvet címlapjával jelentkezik ez a visszatérő rövat, hanem három tv-s példával arra, mennyire képben vannak a mai szerkesztők Magyarországon, mennyire a világ ütőerén tartják a kezüket politikusaink.

"Lógni fogsz!"

Arnóth Sándor Fidesz képviselő ezzel a kedves beszólással fejezte ki véleményét az államtitkár mondandójáról. Ekkor az Országgyűlés elnöke, Szily Katalin a dolgot némileg túlreagálva azonnali hatállyal házbizottsági ülést hívott össze, a képviselőt elmarasztalták, aki végül lemondott. Sajátos dolog, hogy a nyilvánvaló bunkósága után a logikus utat választó politikust egyesek már egyenesen korrektnek tartják.
És én még azt hittem, a kisgazdák kieséséve eltűntek a parasztok a parlamentből...

A történet mai szempontból érdekesebbik fele azonban, ami az esti műsorban zajlott. Kálmán Olga ugyanis behívta az MSZP egyik szürke figuráját, Göndör Istvánt, aki már bűncselekményről beszélt. Mert ez a tapló elszólás kategóriájánál súlyosabb, ez már tényleges fenyegetés. Rögtön előkerült persze a kölcsönös megfigyelés témaköre is. Erre csak annyit mondanék, a németek mondását ide helyezve: aki üvegházban lakik, ne dobálózzék téglával.
 

The monster's back

Komolyan mondom, nem értem a Mokka szerkesztőit. Lehet, hogy van ott valaki, akinek Papp "Pimasz" Gergő ellenszenvesebb, mint nekem? Hihetetlen megalázó feladatokat lőcsölnek rá helyszíni tudósítások formájában. Ma reggel például a jó arányérzékkel megáldott Mokka-szerkesztőség a műsor első 13 percét egy nem létező ügynek szentelte. Húsz évvel ezelőtt történt egy kegyetlen bűncselekmény valahol vidéken, és a tettes most szabadul. A helyiek meg állítólag rettegnek a bosszújától, páran már látták is a faluban körbesomfordálni. Erre Papp kiszáll, de semmi mást nem tud mutatni, csak egy reggeli csendbe süppedő mezőt. A bácsi, akit megszólít, meg nem fél, sőt magasról tesz erre az egészre.
Komolyan várom már Papp Gergő riportját arról, hogy róka ólálkodik a tyúkól körül Középkunszabaggyán.
 

A Vének Tanácsa kicsit lemaradt

Az ATV azzal alapozta meg kb. tíz évvel ezelőtt a brandjét, hogy hétfőn baloldali, pénteken (szélső)jobboldali sajtóklubot sugárzott. A pénteki, legendás társaság szétszéledt: Lovas már csak ír, Bayer echós lett, Csermely mondatokra vadászik, Bencsik meg eltűnt a süllyesztőben. Ám az azóta nyugdíjas-csatornaként üzemelő ATV a balos újságírók három doyen-jét megtartotta, akik Désy János kicsit tenyérbemászó moderációjára reagálnak, általában így: Orbán? Pfui, Teufel!
Tegnap sem volt másképp. Egy egész műsoron keresztül képesek voltak a megfigyelési ügyön agyalni. Miközben a szokásos szólamok (nem européer, nem demokratikus, álságos, dajcs nagymamája stb.) mentek, az amerikai kongersszus a 700 milliárd dolláros "segélycsomag" ellen voksolt. Ez a döntés az egész világot befolyásolja, ha történt valami tényleg fontos  a világban az utóbbi időben, akkor ez az volt. (Nem szembeállításként, de az Echón szintén akkor futó Ez történhet a héten c. elemzőműsort egy pillanatra megszakították, hogy ezt közöljék a nézőkkel, és onnantól kezdve eszerint folytatták a diskurzust a rendszerváltás óta nem nagyon szereplő Botos Katalinnal.)
Szóval a három öreg róka, de főleg a műsor hátterében dolgozók most jól megmutatták, mi a lényeg.

Egyébként egy ideje már le akartam írni, hogy mit gondol rólunk, bloggerekről Mészáros Tamás. Hát kedves kollégák, bizony hülyék vagyunk, persze ő nem így mondta. Pontosabban fogalmazva tehát nincs meg sem a kellő történelmi/ politikai/ társadalmi ismeretünk, sem pedig a tisztességre való hajlandóságunk, amikor ezeket a blogokat írjuk. Jobb lenne, ha nem csinálnánk.
Hát igen, milyen szép idők voltak azok, amikor mindenféle hülye állampolgár még nem ugatott bele a közéletbe, mikor még csak a kocsmapultot támasztva mondta el a véleményét, és a nyilvánosságot igazi profik uralták.

A bloggerek felkészültsége valóban változó, én sem vagyok politológus, sőt még újságíró sem. Csak időközben változott a világ, és mi, laikusok többek között azért is írunk, mert hivatásos kollégáink szövegeivel nem vagyunk megelégedve. De biztos ez is a mi sarunk.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr4688572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.30. 14:41:58

Arnóth-témához:

Mondjuk az is biztos, hogy ha MSZP-sel történik hasonló, az életben nem mond le. Esetleg megválasztják Bács-Kiskun megyei párttitkárnak...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2008.09.30. 19:00:23

Hát ja kedves Csöncsön, volt rögtön hörgés és fogaknak csikorgatása....Óh Istenem, a
"kurva oszág" jelzős-szerkezet, senkit nem zavart közülük?
Egyet értek Veled, már ami a szocis végkifejletet illeti.

Hadd idézzem be / bocsánat előre is, de kényelmes megoldás magamtól beemelni néha témába vágó cuccokat/ amit ma ezzel kapcsolatban, Tótawé blogjába szóltam, nem hosszú, pár mondat az egész :

"Arnóth Sándor végletekig feszített idegszálai elszakadtak, helytelen, hisz az utóbbi 6 évben polgármesterként, s most parlamenti képviselőként, éppen lett volna ideje szépen összerendezni őket, mondjuk egy Möbius szalaggá...
Leszögezem, ostoba, ártalmas mondat volt!
Ám ezt a "lógni fox"-os _idegességet_, társadalom szerte érezni...."

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.01. 15:09:36

Arnóth amatőr, ilyet nem lehet mondani. De az idióta püspökladányi szocik most ugrálnak, hogy polgármester se legyen.

És lehetőleg haljon is meg! Az talán elégtétel lenne.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.10.03. 20:06:05

Egy SZDSZ-es kurvaanyázott a parlamentben, ezt a Napló mutatta is anno.
Az MSZP-ben zsidóznak, és Steiner pedig patkányokhoz hasonlította a szavazókat. Utóbbi bő 2 éve volt, de mint a ploitikai életet figyelni kezdő választóképes nagykorú, ezt megjegyeztem.

A Fidesz nem engedheti meg magának ezeket a kiszólásokat. Azzal is (jó) erkölcsi példát állít, ha csak azért zárja ki, mert nem akarja, hogy ezt is felhozzák ellene.

Papp Gergő más eset: pimasz riporterként egyszer az autósokat vette célba, Zsigulival. Mivel a pesti közlekedési morálnak blogon keresztül is nagy kritikusa vagyok, azt látom, hogy pont azokhoz nem jutott el, akikhez kellett volna. És lehetett volna pimaszabb is.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.10.03. 20:08:28

Mészáros a bloggerekről:
az internet, mint olyan hagyományosan nem sorolható a médiumok közé. Azért nem, mert itt (viszonylagos) szólásszabadság működik. Ebbe a blogok, fórumok, videomegosztók is beletartoznak.
A másik: jobb helyeken a blogok VÉLEMÉNYFORMÁLÓAK. Nagyobb szerepük van, nagyjából olyan, mint az index címoldalon. Mert egy-egy jó vélemény, gondolat megjelenhet a blogokban, és bizony hitelesebben tud megélhetési gondokról írni egy blogger, mint beszélni egy politikus.
süti beállítások módosítása