2008. szeptember 22. 10:59 - Reckl_Amál

Édenkert az üvegen túl

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének köszönhetően tegnap családostul elmentünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Sokáig odzkodtam ettől a helytől a rácsok miatt, viszont ma már ezek a rácsok nem láthatóak, talán az Állatkert az egyetlen intézmény ma Magyarországon, amely teljesen EU-szabványok szerint működik. A rácsokat fölváltották az erős, masszív, zajvédő üveglapok, melyeknek hála az ember egészen közelről figyelheti meg az állatokat.

Nem jártunk mindenhol. A Pálmaház és az Aquarium teljesen kimaradtak például, de még maradt Üdülési Csekkem (ez a Szakszervezet szerepe), valószínűleg hamarosan újra elmegyünk.

Egyébként csak ajánlani tudom az egész helyet: rendkívül kulturált, nagyon kellemesen kialakított és szemet gyönyörködtető a park. Az állatok pedig lenyűgözőek és rendkívül szelídek.

Az összes nagy "klasszikussal" találkoztunk. Voltak, akik a szokásos formájukat hozták: az oroszlánok és a szibériai tigris fenséges szépségükben feküdtek, a párducok vadul játszottak egymással.
Az Állatkert új büszkeségénél, a Szavanna-kifutónál együtt legelnek a zsiráfok, a gazellák, a struccok és az orrszarvú. A zsiráfok egyébként kézből esznek, kicsit reszelős a nyelvük. A rinocéroszt pedig meg lehet simogatni. Olyan a tapintása a bőrének, mint a meleg kőnek. (Ajánlom az éppen első születésnapjukat ünneplő Vastagbőr - teamnek a figyelmébe!) A Jurassic Park számomra egyik legkedvesebb része, amikor a paleontológusok először járnak a még békés Parkban, és egy beteg triceratopszot találnak. Ehhez hasonló érzés lehetett.

És megtörtént a nagy találkozás is. Pár hónapja áradoztam a gorillákról, ill. Kokóról, a kézjelekkel kommunikáló gorilláról. Izgatottan vártam, hogy végre élőben láthassam ezeket a csodálatos lényeket. Arra számítottam, hogy majd a távolból látom ahogy jönnek-mennek a kifutójukban. Ehhez képest bent ültek a téli szállásukon (tegnap ideális idő volt nekünk, de a ruandai hőmérsékletektől azért messze voltunk), ez a Nagy-Szikla gyomrában van. Az üveglapoknál állva figyeltük, ahogy három gorilla tett-vett. Aztán a nagy, ezüsthátú nemes, nagyszerű léptekkel elsétált az üvegablakok előtt, hogy szemügyre vegye a kinti majmokat. Ez a hatalmas lény lassan, nagyon figyelmesen és kifejezetten szigorú tekintettel fürkészte a látogatókat. Egyszercsak ott állt velem szemben, és erősen belenézett a szemembe. Megdöbbentő erő és méltóság sugárzott belőle, pont olyan volt, amilyennek a távolból a gorillákat mindig is képzeltem. Hihetetlen kifejező arckifejezése és tekintete volt. Nem kedves vagy aranyos volt, mint az állatok általában, hanem egészen megdöbbentően kifejező és emberi. Itt az emberi nem minőséget jelent, hanem annak konstatálását, hogy tényleg rendkívül közel van hozzánk. A leírás szerint mindössze 1,4%-ban tér el a genetikai állománya az emberétől, és valószínűleg nemcsak azért értettem a gesztusait, mert nagyon fejlett állatról van szó, hanem mert közeli rokon.
Kicsit később a két fiatal gorilla a szabadfogású birkózás olimpiai döntőjét játszotta le újra, elég durván, de nagyon beszédes arcokkal. (Például még sosem láttam kifejezetten bosszúszomjasan dühös állatot.)

Ezután már minden csak bónusz volt: az elefántok indiai palotája Ganésa-oltárral, amelyet egy Magyarországra látogató indiai bölcs szentelt föl; a halat fogó gólya; a kedvesen erőszakos, kecskék; vagy a csótányoknak kedves emberi humorral berendezett kamra igazi lekvárral és kukoricakonzervvel.

Már alig várom, hogy újra menjek!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr42675453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.22. 12:07:39

Mi is voltunk nemrég. Az állatkert felújítására legalább valóban áldoztak.
Nem tudom, az üveg számomra egyvalamiért volt zavaró: üvegen keresztül ugyanis nem lehet fényképezni. A rácsok közé be lehetett illeszteni a filmes gép objektívét (az automata és félautomata kisgépekre gondolok).

Mi lemaradtunk a majmokról, mert először nem találtuk, aztán a végén kerestük meg, és addigra bezárt a majomház.

Igen, valóban. Az állatok között nincs az a mérhetetlen rosszindulat és bosszúvágy mint az emberben. És egy nagy dolog becsülendő és elsajátítandó dolog az állatvilágból: ha nekik problémájuk van, azt TISZTÁZZÁK. Nem hallgatják el/használják fel a másik ellen, mint az ember. Pedig az ember sem önmagában azzal bánt meg, ha elmondja a problémáját.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.22. 12:29:17

Fotózni nehéz valóban.

Most belépéskor adtak egy kis térképet, és amúgy is arra indultunk volna.

A német blogon sem írtam nagyon mást, csak a többi állatot nem meséltem el, hanem a gorillákról, és a csodálatos Kokóról írtam. De, ugye, ez itt már megvolt.

Johnson Doe 2008.09.22. 19:30:01

Én még nyár elején voltam, és bent, abban az épületben, ahol az a bizonyos Ganésa szobor van, ott volt akkor egy majom (gondolom még ott lakik), és valami hihetetlen kifejező volt az arca. Azt fejezte ki: "ezek most azt hiszik, én vagyok a primitív állat, pedig ők állnak tátott szájjal, amíg én kényelmesen ülök" :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.23. 11:33:50

Ízlések és pofonok. Én meg pont a madarakat nem szeretem annyira. Bár a sas az kicsit más.

A főemlősök azért zavarba ejtőek valószínűleg, mert sokkal jobban érteni a testbeszédüket. És hát a közeli rokonság is elgondolkodtató. A csimpánzokat én sem szeretem túlzottan, de most éppen nincs is egy sem Budapesten.
Egyébként elkaptam, amint két majom egymást kurkászta (sziamang volt talán?), szerintem kedves és az embertől sem idegen dolog, legfeljebb mi nem kapjuk be a tetvet (ha találunk), de sok majomnak az egyébként is táplálék.

Bár írtam, hogy ízlések és pofonok, de Téged is lenyűgözött volna az a gorilla. Közelről pedig egészen selymesnek tűnik a szőre.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.23. 11:36:09

"ezek most azt hiszik, én vagyok a primitív állat, pedig ők állnak tátott szájjal, amíg én kényelmesen ülök" :)

:D Pont így nézett ki a gorilla, amikor vakuval (Naná!) fotózták. Annyira felsőbbrendű arcot vágott, hogy öröm volt nézni.

Egyébként egyszer mérgében az egyik kisebb szép nagyot odab*szott az üvegre. (Elnézést, de ez történt.)

Zolimoni 2008.09.23. 15:19:01

Én is szívesen elmennék állatkertbe! Két éve voltam, és még egy csomó minden le volt zárva.

Nekem akkor az akvárium tetszett a legjobban! A jegesmaci és a fókák, alulnézetből : D

A majomházban meg a nyári melegben annyira büdi volt, hogy nem mentem be....

Szombaton voltam a Tropicariumban! Az is nagyon tetszett! Főleg az alagút, ahol a medencében/alatta kellett átmenni, és felettünk úszkáltak a cápák, meg a ráják, meg a halcskák.

Ajánlom mindenkinek, egyszer érdemes elmenni!

De mindenkit kérek, hogy ne dobáljon pénzt és semmi mást az állatokhoz! Még az aligátor hátán is pénzérme volt, borzasztó ez a bunkóság, figyelmetlenség. Ha jól emlékszem az állatkertben egyszer egy bedobott labda miatt halt meg egy vizipaci - persze egy aligátor nem valószínű, hogy megfullad egy ötvenestől, de akkor se!

Johnson Doe 2008.09.23. 15:55:09

A kurkászásról az jutott eszembe, hogy bár nem túl feltűnően, de átvettük, vagyis továbbvittük ezt az emberi szintre. Nemrég volt egy műsor valamelyik ismeretterjesztő csatornán, amiben pont ezt taglalták Ilyen az pl. mikor az asszonyka megigazítja a férfi nyakkendőjét, inggombját begombolja, eligazítja a haját.:) Egyfajta gyengédségi mutató, csak már nem a szőrből-tetvet résznél tartunk.:)

pdjames 2008.09.29. 00:37:39

makik, mosómedvék, szurikáták, zsiráfetetés, vízidisznó, tapír,állatsimogató. az állatsimogató mellett van egy magyar parasztház és 1 vendéglő, ott van 1 nagyon jó fej mudi+mangalica. amikor még normálisak voltak az állatkerti koncertek (jurij szimonov vezényelt és nem valami musicalhím előadói estje volt a program) a pelikánok kijöttek zenét hallgatni, csoportosan odagyűltek a tópartra. először azt hittük, h csak arra úszkálnak, de a szünetben szétszéledtek és a második rész elejére visszajöttek. ezen szimonov mester is jót derült és köszönt is nekik a pálcájával. tök csöndben végighallgatták a koncertet és elmentek utána aludni. ezen kívül baromi jó szinkronúszók, nagyon szépen mozognak együtt. egyébként ez is megér egy kérdést, miért kell mindent tönkretenni, az állatkerti koncertek éveken át nagyon jól működtek, aztán átvette a projektet valami dilettáns csókos és szépen lerohasztotta az egészet. a ráják valahogy jobban elérhetők a a camponában, tényleg szeretik, ha simogatják őket. az ottani kedvencem a tehénhal (lactoria cornuta), annyira lúzer fejük van, hogy az már tényleg szeretetreméltó.
süti beállítások módosítása