2008. július 16. 14:50 - Reckl_Amál

Dinnyék országa

A termelők másodjára borítottak ki több mázsa dinnyét a soroksári Auchan parkolójában. Álláspontjuk persze érthető: a hipermarket megalázóan alacsony áron forgalmazza a görögdinnyét, ezzel a magyar őstermelők lehetetlen helyzetbe kerülnek.

Tiltakozni kell, ezt nem vitatom. Sőt, egyszer-egyszer ez is belefér, elvégre egy békés felvonulásra az Auchan (vagy bármelyik multi) csak megvonná a vállát. Ennek pedig már tegnap is volt eredménye, hiszen az Auchan értékesítési igazgatója hajlandó lett volna áremelésre, igaz ennek mértékével a termelők nem voltak megelégedve.

Ez máris rávilágít az első problémámra, vagyis arra, hogy a magyar őstermelőnek fogalma sincs a piacról és a kapitalizmusról. Közgazdasági alapvetés, hogy mindennek annyi az ára, amennyit a piacon hajlandóak fizetni érte. A dinnyeszórós akció nagyon érzékenyen érinthette az Auchant, mert azonnal reagáltak, és tárgyalás nélkül azonnal felajánlották a 65 Ft/kg-os árat, amely33%-os áremelés, vagyis nem csekély. Egy multival szemben ez óriási siker, de makacs magyar parasztnak persze nem jó! Ő ragaszkodik ahhoz, amit otthon kitalált. El kellett volna fogadni, de nem ez történt.

A multi meg pont ezt szereti: a sok tudatlan vagy értetlen embert. Mert amíg ez a cirkusz tartott, melynek szemtanúja voltam, lévén a környéken lakom, a vásárlás zavartalanul zajlott. Sőt, az ingyen dinnye ígérete talán még a szokásosnál is több embert vonzott oda.

Hát persze, hogy a multik lubickolnak ebben az országban. Egyrészt vannak a pici, erőtlen, szervezetlen és tudatlan beszállítók (erről Mover írt alaposabban: http://mover.blog.hu/2008/07/14/dinnyehaboru), akiket akkor és úgy lehet átverni, kizsákmányolni vagy éppen ignorálni, ahogy a nagy cég csak akarja. (Mert tegyük föl, hogy a Versenyhivatal több tíz milliós büntetést sóz a nyakukba. Egy hipermarket napi bevétele 70 - 80 millió forint. Szóval zsebből kifizetik.)

A másik oldalon meg ott van a magyar vásárló, akinek tudatossága az árcéduláig terjed. Nem érdekli, nem érti, mi miért történik. Szellemileg a fogyasztói társadalom első fázisában tart, ahol mindent meg kell venni, mert lehet, hogy holnap jön a III. világháború és akkor mit csinálnánk orrszőrnyíró nélkül? Erre utal a magyar lakosság eladósodása is. Abszurdum, hogy házi mozi rendszerek miatt (Mert mi más kellene egy szép panellakásba?) jelzálog terheli a lakást.

Egyébként a fönti állításokat tökéletesen illusztrálta az a képsor, amelyet többször is megnéztem, mert annyira jó. A nyugdíjas bácsi békésen tologatja a buszmegálló (!) felé az ingyen összeszedett dinnyékkel teli kocsiját. Az őstermelő rohan utána és agresszív fejjel dobálja ki a kocsiból az ép dinnyéket, hadd loccsanjon szét a betonon.


A bácsi tipikus példája a bármit csak ingyen legyen mentalitásnak. Mit csinál vele? Hogy eszik meg 30 kiló dinnyét egymaga? Hogy viszi haza? A Soroksár-busszal?


A termelő jelszava ezzel szemben az, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is! Itt van a dinnye, amit azért hozott, hogy kiszórja a szemét multi elé. Vagyis nem kell neki, de kellhet másnak. De azé se legyen!

(Persze nem minden vásárló így járt el, és a termelők között is volt szép számmal civilizáltabbak.)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr47571014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sir Sör Béla 2008.07.16. 16:39:39

És megint ugyanoda jutottunk el.

Ha a termelők azt asok dinnyét ingyen odaadták volna annak,aki nem vásárol semmit... Talán több értelme lett volna...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.16. 19:35:56

Szegény bácsi, a mohóságára fizetett rá. Ha elég lett volna neki annyi dinnye, amennyit meg is bír enni, aligha járt volna így.

Nem olvasta gyerekkorában Az öreg halász és nagyravágyó felesége című mesét. Mindig mondom én, hogy az irodalmi neveléssel van a legnagyobb baj ebben az országban...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.17. 08:36:57

Vagy legalábbis (!) valamilyen nevelés. De tény, hogy nálunk nem azért tanítanak irodalmat az iskolában, hogy emberileg profitáljunk belőle, hanem hogy különböző kvízműsorokban milliókat lehessen nyerni egy lényegtelen részletkérdés megválaszolásával. (Mely többnyire életrajzi adat.)

Demagóg leszek. A dinnyéseknek osztogatni kellett volna a dinnyét, ingyen, ha már úgyis megsemmisítésre szánták. Ennél jobban nem szúrhattak volna ki az Auchannal. 0 Ft alá nem lehet menni.

Zolimoni 2008.07.17. 15:59:32

Igen, ingyen kellet volna osztogatniuk, mert akkor legalább annyival is visszaesett volna az auchan forgalma.

A másik probléma, hogy magyar ember a legolcsóbbat veszi, nálunk nem létezik olyasni, hogy hazai termékek védelme. Persze mostanában már legalább van valami olyasmi,hogy fogyasztóvédelmi ismeretek a középiskolákban, de szerintem ilyen összefüggésekről ott sem esik szó valószínűleg.

Szerintem azért lassan-lassan nem fogja megérni görögdinnyét Dél Amerikából hozni magyarországra, meg Észak-afrikából vagy akár dél -európából sem, tekintve pl a benzinár gyors emelkedését, és talán a környezettudatosság "erősödését" (?) az emberi fejekben, na mindegy. Szóval eljön még a hazai termelők ideje is....csak addig is változtatni kellene ezen az elavult termelési rendszeren, és ne kövezzetek meg ezért a gondolatért, de valami "TSZ" szerű szervezet sem lenne rossz, mert akkor tervezni lehetne a termelést is. Nem elég, hogy csak a traktort veszik közösen. Szerintem. Bár én nem értek hozzá semennyire sem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.17. 16:30:37

Ja, ja, Amál, az tényleg érdekes lett volna. Pláne, mondjuk, kimenni hetekre az Auchan elé, ingyen vagy valami jelképes áron dinnyét árulni.

(Mondjuk, jogilag, gondolom, problémás, helyfoglalási engedély stb.)

Nemrég hallottam egy műsorban, hogy abból az élelmiszermennyiségből, amelyet a nyugati országokban szemétbe dobnak, kétszer el lehetne látni az egész harmadik világot élelemmel. Abszolút nem értek a gazdasághoz, de szerintem ez egy tébolyult helyzet. (Tudom, a dinnyekidobás egyszeri és figyelemfelhívó akció, de ilyenkor önkéntelenül is mindig arra gondolok, hogy az élelemre vigyázni kell, mert sokan éheznek.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.18. 08:39:35

Különösebben én sem értek a gazdasághoz, de aki igen, annak sem ér sokat a tudománya. Az utóbbi években semmi sem jött be, amit mondtak. És ez az egész világra igaz.

Én is olvastam ezt, Csöncsön, és megdöbbentett. Ugyanez volt a reakcióm. Miért nem adták a dinnyét egy árvaháznak vagy a menekülttábornak.

De sajnos a magyar ember tudata elavult (nemcsak ebben, pl: Trianon), ezért nem számítok arra, hogy az üzemanyagárak miatt majd közelebbi földekről jön az élelmiszer. Inkább majd blokád alá veszik egész Európát a kamionosok. Lassan lehetne tanítani az iskolában valami hasznosat is a 7 ismeretlenes egyenlet meg a sejten belüli mozgások mellett/ helyett.

gargoyle 2008.07.18. 12:56:53

reckl amal: ha legalabb a 7 ismeretlenes egyenletet es a sejtmozgasokat tudnak nem szolnek egy szot sem mert abbol kovetkezne egy alapveto informacios szint es analitikus gondolkozas. de bolti eladok nem boldogulnak az osszeadassal sem.

gargoyle 2008.07.18. 14:13:31

amugy meg nyilvanvalo a megoldas

- a versenyhivatali birsag osszegenek emelese, hogy ne erje meg beszerzesi ar alatt akciozni

- a gazdak fogjanak ossze es ne talicskankent aruljak a dinnyet az auchannak vagy barkinek aki bejon

azert ez nem urtechnologia... a tobbi ize meg a magyar mezogazdasagrol es a protekcionizmusrol bullshit. azt eszem ami a legjobb ar/ertek aranyban. ha kelet kuvaitban termesztik egy teve seggeben akkor ott termesztik. ha izetlen a marokkoi szilva akkor nem veszem hiaba olcso. ha draga a magyar szilva nem veszem hiaba ugyanolyan jo.
süti beállítások módosítása