2008. július 10. 10:31 - Reckl_Amál

Az én napom

Kedvenc alteregóm névnapja van ma. Nem mehetek hát el szó nélkül az Amália nap mellett.

A névszótár szerint az Amál- kezdetű szavak az európai kultúrában egy gót királyi családra utalnak, és mint később kiderül, ez nem is nagy ritkaság.

A másik értelmezés szerint az Amál arab női név, melynek jelentése remény. Mindkét magyarázat tetszetős.

Még egy érdekesség: Amál(ia) névnap van ma, 07.10-én és durván három hónap múlva 10.07-én.

 

Híres Amálok

 

Sisi - vagyis Elisabeth Amalie Eugenia Zweibrücken - Birkenfeld - Gelnhausen, Bajorország hercegnője

Róla nem is sejtettem, de múltkor valahol megláttam a teljes nevét, és mivel egyébként is kedvelem, gondoltam, róla is írok. Pláne, mert az életét - hibásan - a wales-i hercegnő címre teljesen méltatlan Dianáéval szokták összehasonlítani. Ez teljes tévedés. A magyar királynőnek számos szeszélye volt, de végig tökéletesen látta el feladatát, és főleg nem csalta meg férjét. Végig népszerű maradt népe körében anélkül, hogy közönséges vagy olcsó lett volna.
Mániái és szépségkultusza egész életében kísérte, de különösen fia elvesztése után erősödött föl. Ferenc József az idő múltával elhanyagolta, de ő inkább befelé fordult. Egy idő után már nem akarta játszani a szerepét (melyről számos levele és naplóbejegyzése tanúskodik), mégis megértette, mit jelent a nép szolgálata.
Érdekesség, hogy számos mai női betegségben szenvedett: állítólag bulímiás volt és vásárlási kényszer is gyötörte. De mivel szerencsés időben ült a Habsburg Birodalom trónján, ez nem okozott visszatetszést.
Élete egy olasz merénylő gyilkos tőrdöfésével ért véget a Genfi-tó partján.
Az 1960-as években készült róla Romy Schneider főszereplésével egy bidermeyer hangulatú film, mely ugyan maga a tömény negédes giccs, mégis sok kellemes személyes élmény fűződik hozzá.

Amélie Poulain

Az egyik legkedvesebb, legeredetibb francia film főhőse. Amélie csodálatos életének szintén fontos érintkezési pontja Diana hercegnő. Az ő halálának napján kapja meg Amélie ugyanis az égi jelet, amely aztán az életét megváltoztatja.
Az Amélie-film műfaja meghatározhatatlan, és az benne az igazán csodálatos, hogy sosem lehet tudni, mi igazi és mi elképzelt. Bevallom, eleinte idegenkedtem tőle, nem szeretem túlzottan a francia filmeket. De ez a film a fantázia ünneplése! Valójában sok szomorúságot láthatunk benne, de Amélie csodákat tesz. És még happy end is van.

Amelia Earhart

Ő volt az első nő, aki egyedül átrepült az Atlanti-óceánon 1932-ben. Ez a hőstette a szüfrazsettek utolsó nagy generációjának éllovasává tette. Repülési szenvedélye (több világrekordot is fölállított) azonban vesztét okozta: földi maradványait egy lakatlan szigeten találták. A repülés eddigi történetének legnagyobb keresőakciója indult útnak, de nem találták meg. Bár arról is szól könyv, hogy a hölgy vissza akart vonulni, és csak megrendezte a balesetet...

 Egyébként rendkívül népszerű volt a nők körében. Az egyenjogúságot valószínűleg ő hangoztatta a legértelmesebben. Igaz, ő már folytathatta elődjeinek munkáját.

Azt állította, hogy a nők semmivel sem hitványabbak, mint férfiak, és ennek megfelelő bánásmódot is érdemelnek. Első műve, a Nők kiengedése a kalitkából (nyersfordítás) amerikaszerte ismert íróvá tette, és onnantól kezdve megvolt az alaptőke is költséges hobbijához. Számos egyetemen adott elő, a férfiak nagy megrökönyödésére.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr32561835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.10. 13:10:01

Köszönöm.

Ezt jócskán elbuktam. Dehát így jár, aki túl sokat olvas németül.
süti beállítások módosítása