2008. június 21. 11:07 - Reckl_Amál

Az élet show-ja

Tvrtko és az afrikai magyarok

Vujity Tvrtko, a hangzatos című Pokoli történetek atyja, újabb távolba szakadt magyarokat mentett meg.

Most a szomáliai magyar Németh Szamirát. A helyes, fiatal lányra egy menekülttáborban bukkant. A lány apja magyar, de sajnos a gerillák kegyetlenül kivégezték. Szamirát pedig kínozták, mert világosabb a bőre, mint a többieké.

Most Tvrtko elhozta a magyar rokonokhoz, egyúttal befogadta magához. Szamira iskolába fog járni és sok-sok pizzát eszik majd.

Ez így szép és jó. Volna... De miért kell ennek a sokat szenvedett lánynak (és pont tegnap a Tények közben megtalált testvérének, Németh Bélának) az életéből showt csinálni? Miért kell ennek a bulvárriporterré hanyatlott fickónak ezeket az embereket is saját fényezésére használni?

Tvrtko valaha a legbátrabb riporter volt az országban, mert a délszláv háború olyan helyszíneire is bemerészkedett, ahova még a CNN sem, párszor az élete is veszélyben volt. A stílusát akkor sem szerettem (már akkor is arrogáns volt, de újságírói hitelessége sziklaszilárd volt.

A háború végeztével azonban valami másból kellett megélni, ez ráadásul egybeesett a kereskedelmi tévézés elindulásával. A tv2 meg is vette kilóra Tvrtkót, aki azóta rémesebbnél rémesebb történeteket szállít a csatornának.

A mostanihoz hasonló akció volt az utolsó magyar hadifogoly, Toma András hazahozatala. Szerencsétlen öregúr sorsa megdöbbentő és jóvátehetetlen. Fogalmam sincs, hogy jót tettek-e vele, hogy kimozdították sanyarú, de megszokott életéből az utolsó egy-két évre. A történet igazi tanulságát (és ez a mostani esetre is igaz), hogy a háború az emberiség legkárosabb és legfelelőtlenebb dolga. Akibe egy kis józan ész szorult, mindent megtesz, hogy soha többé ne legyen háború.
Kár, hogy Tvrtko, aki maga is megjárta a poklot, nem ezt tartja fontosnak elmondani. Lényegesebbnek tartja saját eredményét hangsúlyozni. Fontosabb, hogy ő, a VIP riporter hosszú, kitartó munkával megtalálta és haza vezette az afrikai magyar lányt, és majd Ő biztosítja is a jövőjét. (Persze megkérdezném, mitől magyar valaki, aki nem is itt született, nem is beszéli a nyelvet, nem is tud semmit az országról, csak az egyik már szülője magyar származású volt. Ez vita nagyon messzire vezet, csak fölvetettem.)

És hogy az infotainment álompárjának, az egykor legjobbnak számító Bárdos Andrásnak és a mindig is bulvárhíradós, de azért színvonalas Máté Krisztának is be kell szállnia ebbe? Hogy az esti, nagy híradóban úgy kell csinálniuk, mintha tényleg most jött volna a hír, hogy Tvrtko megtalálta Németh Bélát is a menekülttáborban, ez tényleg egy újabb mérföldkő a magyar televíziózás útján. Lefelé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr61531936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása