2008. június 13. 09:37 - Reckl_Amál

Fordult a kocka

Hétfőn bezár a Csepel Pláza mozija

Link: http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/ccity0612/

Kár. Igaz legalább három éve nem voltam ott, pedig lakóhelyem szerint az a legközelebbi.

Viszont sosem volt jó mozi. A Csepel Pláza túlméretezett építmény, minden szempontból. Túl sok egyforma, drága üzlet van, ezek többnyire üresek. Csak nagyon frekventált időben van nyüzsgés.

A mozi is ilyen (volt). Drága és üres. A filmkínálata pedig olyan emberek ízlésére volt kalibrálva, akiknek úgyis mindent megnéznek. Szóval elég nekik a tv. Tévedés volt kezdettől fogva az a műsorpolitika, hogy 6 teremben hatszor ugyanaz a műfaj és ugyanaz a stílus. Ha csak egy családi vígjátékot adnak, az összecsődített volna annyi nézőt, hogy a filmet érdemes lett volna megnézni. Ehelyett viszont párhuzamosan adtak hat családi vígjátékot, termenként tíz nézőnél nem vonzva többet. És így tovább.

Azért néha adtak jó filmeket is. Nekem az újkori vonzódásom pont Csepelen kezdődött a mozihoz. 1998-ban két barátommal (egyikük ma is az) ott láttam a Miniszter félrelép c. remekbeszabott vígjátékot. (A filmet egyébként a magyar film föltámadásának tartom, egy hosszú és ínséges időszak után, de erről majd egy másik alkalommal értekezem.)

Csepelen láttam, a kicsit vontatott ütemű, de még így is magával ragadó 54-et, a Csak egy kis pánikot és a Chicagót. (Meg persze felejthetőbb filmeket is.)

Aztán kikupálódtam, és az utóbbi négy évben egyszer vagy kétszer jártam klasszikus plázamoziban. (A Corvinban meg a Kossuthban is több terem van, de azok valahogy azért mások.)

Érdekes dolog ez. Tíz éve a kis mozikat sírattuk, mert a nagyok elszippantják előlük a nézőket. Ma az a helyzet, hogy legtöbb csili-vili, ám minden másban rendkívül igénytelen és méregdrága mozi bukdácsol, a kicsik meg, köszönik, megvannak. A verseny szebbik arca ez: a kis mozik igényesebb kínálattal és emberibb service-szel szép lassan lenyomják a behemótokat. Kénytelenek voltak. (Igaz, jó pár hagyományos mozi is elvérzett ebben a küzdelemben.)

A csepeli Cinema City a mohóságba bukott bele. Túl nagyot akartak markolni, a legolcsóbb eszközökkel. A személyzet mindig is rendkívül alacsony színvonalú volt, sőt még a Fantát is annyira vizezték, hogy egyszer vissza is adtam. (Mondjuk, szó nélkül kicserélte halvány sárgás hideg vizet a csaj.)

Egyrészt sajnálom, másrészt viszont a Cinema City kapuinak bezárása jogos. Pont amiatt kell most megszüntetni, ami miatt alapították és alakították ilyenné: kapitalizmus.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr40517789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.06.13. 13:38:31

Úgy legyen ötösöm a lottón, mint ahogy tudtam, hogy ezt a palotás dolgot le fogod írni...! :D
süti beállítások módosítása