2008. május 12. 19:19 - Reckl_Amál

A legégetőbb probléma

XVI. Benedek véleménye egy magyar törvényről

Persze ismerem a Vatikán nézeteit, és tisztelem is, hogy ki akarnak tartani alapvető értékek mellett. Ilyen a házasság szentsége. A pápa jogosan szólal föl egy olyan dolog védelmében, amely lassan 2000 éve az ő "hatáskörébe" tartozik.

A pápa most írt egy levelet, amelyben nehezményezi, hogy a magyar jog decembertől tisztázza az élettársi viszony jogi státuszát. Érdekes mozzanat, hogy a Szentatya a magyar Alkotmányra hivatkozik.

Az, hogy a házasság intézményéhez ragaszkodik, amely az egyház egyik alapintézménye, érthető. (Kérdés, mi köze Istennek a Magyar Köztársaság Alkotmányához.) De értjük, mert hát nem is titkolják, hogy a melegek miatt kellett reagálnia a pápának erre a törvényre.

Fogalmam sincs, miért kell ezzel a Vatikánnak foglalkoznia. Ma már tudjuk, hogy a homoszxualitás nem betegség, őrület vagy megszállottság, hanem egy állapot. Nem várom a pápától, hogy propagálja a homoszexualitást, én is furcsállnám. De lassan el lehetne fölötte siklani. A világ felvilágosultabb fele már nem ítéli el a dolgot, sőt számos országban (pl. a mélyen katolikus Spanyolországban) már engedélyezték is a melegek legális együttélését. Nem a melegség ellen in general kellene felllépni, hanem a hűség, a bizalom és a szeretet mellett.

Ha már úgy érzi az egyház, hogy beleszól az emberek magánéletébe, akkor pozitívan tegye! Ne az élettársi kapcsolat alkotmányellenességéről beszéljen, mert civiljogi kérdésekben nem ő a mérvadó, hanem arról, miért is jó a házasság. Milyen fontos egy gyerek lelki - szellemi egészségében (és ez már abszolút az egyház asztala), hogy biztos szülői háttérrel nőjön föl, és ne csonka családban, folyamatos gyülölségben, erről szóljanak a pápai levelek!

Mert vannak nagyobb bajok a Világon, mint az, hogy decembertől a magyar melegek is ugyanolyan állampolgárként élhessenek, mint a nem-melegek. Demagóg módon beszélhetnénk az éhező afrikaikról, ill. pl. fair trade mozgalomról. A pápa következő levelében írhatna arról, mennyire keresztényi gondolat volna mostantól csökkentett áron adni az élelmiszert az éhezőknek. Én azért hiszek benne...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr64465397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolimoni 2008.05.19. 09:52:11

Nahát! Csodálom, hogy erre a cikkre senki sem harapott rá, pedig nagyon jó téma!

Részemről csak annyit, hogy egyetérték Veled Amál.
(Így viszont nincs sok minden, amiről írhatnék!)

A pápának, és alapvetően a vallásnak egy jó PR-osra lenne szüksége.

Úgy látom, hogy az egyháznak magának is vannak problémái, ami nem csoda, mivel vallásosságot, mondhatni hitet hirdetni, tanítani, nem lehet egyszerű dolog,a "mai világban". De lehet, hogy ezt csak én gondolom így, a pápa nem, és a saját háza táján sepregetés helyett, inkább beleszól valamibe, amihez alapvetően nem sok köze van, de minek?
Azért, mert akik élettársakként élnek, bűnben élnek! Ha ráadásul még melegek is, akkor ez a bűn még meg is sokszorozódik, akár hatványozódik is! (mármint ezt gondolhatja a pápa, aki, mint kiderült a magyar alkotmányban is igen jártas! : )

A pápának pedig ezt üzenem:

Kedves Benedek! Ne járassa le önmagát, és tisztségét azzal, hogy elnökökhöz hasonlóan, de jóval feltűnőbb módon, írnokok által írta baromságokkal traktálja a népet! Isten törvényeit, az ember, sőt!, az állam törvényeinek nem kell kötelező érvénnyel másolniuk! Minél korábban felismeri ezt, annál hamarabb végezhet érdemi munkát! (és csak eddig bírtam, hogy meg ne említsem a papos-gyermekmegrontós sztorikat!)
Tudom, hogy hivatalból nem teheti, hogy túllép ezen a témán, de azért mégis! Legalább ne említse külön, annyi minden másról lehet még beszélni!

Köszönöm!
Egy nem híve.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.05.19. 13:36:56

Nyilván nem az én tanácsomra vártak eddig a nagy megújulás előtt az egyháziak, mégis lenne néhány jámbor javaslatom.

A modern egyháztól azt várnám, hogy inkább a jézusi toleranciára és emberszeretetre koncentráljon. A dolgok pozitív oldalát tekintse szem előtt, hiszen a hitetlenség mint "elméleti" bűn gyakorlati változata a kétség és a pesszimizmus.

De leginkább: ne ítéljen! De legalább is viselje a kritikát.

Az egyház egyébként nehéz helyzetben van. Ha továbbra is ragaszkodik a kirekesztő és fölöslegesen maradi gondolataihoz, akkor a gondolkodó emberek szép lassan mind elfordulnak tőle. Ha nyit, akkor meg a bigottok pártolnak el, esetleg egy keményvonalas szektához. (Volt ilyen már a történelem során. Amikor az inkvizíció a végnapjait élte, Spanyolországban működött még egy kínzókamra, és mestere, a háborodott Torquemada atya körül egy közösség, amelyik Jézushoz nagyon nem méltó módon mészárolt le mindenkit, aki nem tetszett neki.)

Zolimoni 2008.05.21. 10:46:48

A szekták és az újabb "vallási" közösségek virágoznak, az egyház pedig lassan elvirágzik...

Az a baj, hogy valamilyen szinten ragaszkodnia kell a maradi gondolatokhoz, mivel a Biblia - mint AZ ALAP - nem egy törvény pl, amit bármikor egy szavazással módosíthatnak, ha elavulttá válik. Szerintem a hangsúlyt kéne inkább máshova helyezniük, mint ahogy Te is írtad, pl a jótékonykodás, segítségnyújtás - főleg most, amikor 100 ezren vesznek oda egyik pillanatról a másikra ciklonokban, földrengésekben.

Én egyébként azt gondolom, hogy az egyháznak pont most kéne "beerősítenie", amikor nagyon sokan csakúgy tengenek-lengenek a világban céltalanul, utat keresve, vagy csak egy közösséget keresve, ahova tartozhat.

Tudod Amál, az a baj, hogy mi sok mindenről nagyon hasonlóan vélekedünk! : )

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.21. 12:18:30

"Én egyébként azt gondolom, hogy az egyháznak pont most kéne "beerősítenie", amikor nagyon sokan csakúgy tengenek-lengenek a világban céltalanul, utat keresve, vagy csak egy közösséget keresve, ahova tartozhat."

Ez nagyon találó gondolat. És szinte biztos vagyok benne, hogy hosszú távon ez fogja biztosítani az egyház jövőjét.
süti beállítások módosítása