2008. április 09. 09:36 - Reckl_Amál

Blogajánló: killtheradical - Tibet lángja

http://killtheradical.blog.hu/2008/04/08/tibet_langja_masodik_nekifutas

Ajánlom figyelmébe a kedves ide tévedőnek a fent belinkelt blogot. (Nemcsak ezt a cikkét, áltlában jó írások olvashatóak ott. Is.)

Nagyon jól rámutat arra a képmutató nyugati mentalitásra, amelyet már én is kritizáltam itt a blogon.

Semmit, de tényleg semmit nem ér ez a hippi-játszma. "Free Tibet!" - a többség azt se tudja, hol van Tibet, vagy hogy ki a Láma. Csak ez most egy divat, mint tíz éve ugyanezekben az országokban megjelenő Che Guevara-póló. Che meglehetősen vitatható történelmi személyiség, akinek a kezéhez vér is tapad. Ha valaki egyetért a ténykedésével, értsen egyet! De azok a német fiatalok, akiknek a szivárvány minden színében volt che-s pólójuk, azt se tudták, van olyan, hogy Dél-Amerika.

Soha sem jártam Kínában, így Tibetben sem. Megítélni az ottani helyzetet tehát nem tudom, és nem is akarom. A Dalai Lámát szimpatikus, intelligens és mindenek előtt hiteles embernek tartom. Annak ellenére, vagy éppen azért, mert nem félti a hitelét, és rendszeresen szerepel a nyilvánosság előtt. (Innen lehet róla bármilyen benyomásom.) Népéért és vallásáért folytatott békés küzdelméért tisztelem. A nyugati hobbi-szabadságharcosoknak rá kellene figyelniük (lehet, hogy dalai lámás pólók is lesznek?), ő ugyanis azt mondja, az olimpiát nem kell bojkottálni.

Én meg azt, és ezzel újra ismétlem magam, már nem is lehet. Amikor a NOB - nyilván pénzéhségből és amerikai politikai érdekek miatt- Kínának adta az olimpiát, azzal legitimizálta az országot. A Tibet elleni időnként erőszakos fellépés, a halálbüntetések végrehajtása, a politikai foglyok kínzása nem azóta kezdődött. Aki egy kicsit is tájékozott, már előtte is hallhatott erről bőven, mégis Peking nyerte a megrendezés jogát. Innentől kezdve nem lehet az egyébként oly szelíd és kulturált Nyugati Világ (Gondoljunk csak az értelmetlen iraki háborúra, ott már több ezer ember halt meg!) nevében  Kínát móresre tanítani. Különben is lúdbőrözöm ettől a fajta gyarmatósító mentalitástól: ne akarjuk rákényszeríteni az értékrendünket más kultúrákra!

Az erőszak ellen persze tiltakozni lehet és kell is. De először talán a saját portánkon kéne söprögetni (és például kivonulni Irakból), és ha már proteszt, akkor ne a dacos óvódások szintjén! (Poroltóval az olimpiai láng ellen, idióta banda!)

Jó példával szolgál nyitottságban, bölcsességben és médiaérzékenységben (!) maga a Dalai Láma Őszentsége. Inkább őt hallgassuk, ha már annyira fontos Tibet!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr25417997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.09. 16:05:16

Nem tudom. ÉN személy szerint nem tiltakozom Kína ellen, de semmi kifogásom maga a TILTAKOZÁS ellen. Sőt, egyetértek vele. Pont azért nem csatlakozom, mert megalkuvó vagyok.

Miért kell elvitatni, hogy lehetnek a tiltakozók közt olyanok, akik nem megalkuvók?

Ha csak EGYETLEN ilyen is van, erkölcsi kötelességem mellé állni. A feltűnéskeltésből tüntetők meg nem érdekelnek.
süti beállítások módosítása