2008. február 25. 10:45 - Reckl_Amál

Oscar után

Kiosztották a díjakat. A show maga, amelynek csak a végét követtem, nem különbözött a hagyományostól. Úgy tűnik, hogy a magukat világmegváltó művészeknek képzelő hollywoodiak azért tisztelik a hagyományokat. Ez most különösen hangsúlyos volt, hiszen idén adta át nyolcvanadszor az Akadémia díjait.
 
Meglepően sok nem-amerikai díjazott volt. A négy színész kategóriában például hárman európaiak, és csak egy amerikai.
A legjobb külföldi film díját az osztrák A csempészek/ Die Fälscher  vitte el. Úgy látszik, Hollywood még nem unja a holokauszt-filmeket, ezzel a témával még mindig lehet tarolni. Nekem személy szerint egy ideje nincs hangulatom rájuk, valahogy túl sok volt belőlük az elmúlt évek során.
 
Az est nagy vesztesei angolok. Egyrészt a szerintem harmatgyenge, de kétségkívül brit hangulatú Vágy és vezeklés, szinte semmit sem nyert. De ez egyébként jogos.
A másik Cate Blanchett (aki ugyan ausztrál, de akkor is a királynő van a pénzén, nem? J ). Sem Bob Dylanként, sem I. Erzsébetként nem díjazták. Ez utóbbi különösen keserű lehet, mert ebben a szerepben már másodszor nem kapta meg az Oscart. Igaz, ami igaz, most méltóbb ellenféltől kapott ki, hiszen Marion Cottillard Piaffá alakulása ritkán látható bravúr a filmtörténetben. Utolsó ennyire emlékezetes teljes átszellemülést pont Cate Blanchett mutatta be az első Elizabeth-film záró képsoraiban. Most is futkos a hátamon a hideg, annyira elképesztő volt! Akkor Gwyneth Paltrow verte meg, az egyébként nem rossz Szerelmes Shakespeare Violájaként. De az nem volt Oscar-díjas alakítás, a jelölésnél többet nem ért.
 
A nagy győztes kétségkívül a No Country for Old Men (Nem vénnek való vidék). Összesen négy Oscart nyertek. Ráadásul a legfontosabbakat: ez lett a legjobb film, a legjobb rendezés (Coen fivérek, a Fargóért már van otthon szobruk), a legjobb feldolgozott forgatókönyv és Javier Bardem személyében a legjobb férfi mellékszereplő.
 
A főleg amerikaiaknak érdekes Vérző olaj férfi főszereplője a legjobb színész, Daniel Day Lewisnak hívják. Sok filmben szerepelt már, a neve ismerős, de mély benyomást nem tett rám.
 
A legjobb női mellékszereplő, Tilda Swinton, a Michael Claytonban nyújtott kiemelkedő teljesítményt.
 
Néhány szó zárásul a vörös szőnyegről is. Igazán nagy mellényúlást idén nem lehetett látni. Mindenki elég egyszerűre és elegánsra vette a figurát. A férfiak sosem vállalnak föl izgalmas ruhákat, többségük fekete klasszikus szabású öltönyben vagy szmokingban érkeznek. Bardem tengerészkék Armani öltönye szinte már formabontó volt. Egyébként szokás szerint Armani öltöztette a legtöbb urat.
A nőknek nagyobb mozgásterük van.
Többnyire klasszikus vonalú, egy színű nagyestélyikben jelentek meg. A színek terén is a klasszikusok domináltak: a fekete mindenek előtt, a sötétkék, a piros és a fehér. Úgy tűnik, nem akartak kockáztatni.
 
A legjobban Helen Mirren ruhája tetszett. Szép, mély élénkvörös selyemruha volt, a vállára pedig csipkebolerót applikáltak. Ez nemcsak érdekessé, egyedivé tette a kompozíciót, de, rendkívül tiszteletre méltó módon, szakított azzal az eszement hagyománnyal, hogy hatvanon felüli hölgyeknek huszonévesekkel kellene versenyezniük. Hiába van Helen Mirrennek lassan hatvanöt évesen is kiváló alakja, szép karjai, az ízlés azt diktálja, hogy a korabeli hölgyek már ne járjanak fedetlen háttal, vállakkal, karokkal. Nincs szomorúbb látvány, ha egy idősebb nő húsznak akar látszani.
Ugyanígy dicséret illeti Ruby Dee-t, aki mellékszerplőként volt jelölve idén, hogy ő is egy zártabb ruhát választott, és szenzációsan nézett ki.
 
A legkevésbé Tilda Swinton ruhája nyerte el a tetszésemet. Csak úgy lógott rajta. Mivel testalkatát és színeit tekintve is nagyon különleges nőről van szó, jobban kihasználhatta volna előnyeit.
Az ő hófehét bőréhez, vörös hajához és zöld szemeihez egyszerűen nincs alternatívája a mélyzöld (pl. moha, tenger) árnyalatainak, annyira telitalálat lett volna. Alkata inkább fiús, mint nőies, elől-hátul kivágott ruhát viselhetett volna, az olcsóság vádja nélkül. Valami ízléses smaragdos ékszer és kész a tökéletes toalett.
De Tilda, aki egyébként gyakran tűnik föl extrém öltözékei miatt, most eléggé mellényúlt. Sajnos.
A győztesek teljes listáját itt találják: http://oscar.com/oscarnight/winners/index
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr72353487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása