2008. február 24. 19:17 - Reckl_Amál

Közlekedési káosz

Fény az alagút végén

Végre valaki felemelte valaki a szavát a BKV botrányos járatleépítése miatt!

Mivel a járatmegszüntetés Csepelt (és általában Dél-Pestet) különösen súlyosan sújtja, a csepeli polgármester nyílt levelet intézett a BKV vezérkarának.
Link: http://index.hu/politika/belfold/budapest/csepel080224/

Elég elgndolkodtató, hogy úgy hoznak meg ilyen döntéseket, hogy a helyi emberekkel, akik a helyi viszonyokat jobban ismerik, nem is egyeztettek előzetesen. Miért nincs minimális esélye a szakértelemnek? Miért kell mindig olyan - számomra kifürkészhetetlen - érdekeket szolgálni, amelyek kifejezetten nem jók a budapestieknek?

Nem tudom, mire elég ez a levél, de mindenesetre mint félig-meddig csepeli, köszönöm a határozott fellépést! Az nekem egyelőre megnyugtató, hogy a fideszességgel nem túlzottan vádolható, biztos baloldali bázist jelentő kerület ilyen egyértelműen szembe megy a dilletáns fővárosiak kártékony terveivel.

 

Alagút - fény nélkül

Azt fontolgattuk a testvéremmel, a mai ad hoc sztrájk - bejelentést követően, hogy Gaskó Kóka embere, és most így próbálja a vasútat lezülleszteni, ha már nyíltan nem sikerült. (A szárnyvonalak bezárására a helyiek és a szakszervezetek tiltakozása miatt került sor.)

Hogy lehet olyan alattomos a szakszervezet, hogy egyszer csak, vasárnap délben kiül Gaskó, és bejelenti: 12 óra múlva sztrájk, szokás szerint határozatlan időre persze, elégséges szolgáltatásról megállapodás nélkül. Ismerve a magyar viszonyokat, ez tisztességtelen lépés volt. A fővárosba és a vidki nagyvárosokba számtalan ember jár be dolgozni, tanulni. Ezeket az embereket föl kell készíteni erre. Holnap reggel kaotikus állapotok lesznek, hiszen a hétfő reggel különösen kritikus idő.

Engem személy szerint nem érint ez a kérdés, szerencsére. De kibicként is úgy látom, végtelen gerinctelen dolog ez a sztrájk. Elképzelhetőnek tartom, hogy az eddig alapvetően türelemes magyar utazóközönség most elveszti toleranciáját.

Nem tudom, hogy Gaskónak mi a célja ezzel. Konszenzusra képtelen viselkedésével végleg komolytalanná tette a követeléseket, lejáratva az egyébként sem túl erős szakszervezetiséget.
Nem kellenek ide gonosz kapitalista kizsákmányolók, ha ilyenek képviselik a dolgozók érdekeit!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr83352814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.02.25. 11:05:37

Szellemes! Mindkét cikk megnyitásakor autóreklám jelenik meg először. Ügyes húzás.

A nagy szrájknak vége. Nekem erről az a vicc jut eszembe, hogy miért vesz be a matektanár csak fél Viagrát reggel?
Mert nem baszni akar, csak baszogatni.

Komolytalan banda!

Zolimoni 2008.02.25. 11:25:27

Hali!

Tóth Misi a tököslegény, aki megmondja, amit kell. Nagyon szimpi a tett, és jó az a néhány ötlet is, amit mondott - kivéve a végállomások lejebb tolását - persze nem saját 5let, de azért jó. Csak hát mit várhatunk..... Tavalyi történet, ami nagyon hasonló ehhez: Dél Budapest, és főleg Csepel felé terelték a felszálló(?vagy leszálló?) repcsiket (messze el Budától, vajon miért is?). Tóth M. akkor is írt, hogy ezt így nem lehet, blablablabla, és mi lett? hát semmi. De azért legalább megpróbálta. Ezt mindenképp értékelem.

A másik téma: BKV. Csepeliként nagy szívás lenne. Persze valószínűleg mindenki így érzi, aki Bp-i és bkv-val utazik. Mi lesz, ha be is vezetik az új tervet? Többszöri átszállás, és vége-hossza nincs várakozások. Várakozás a megállóban, és várakozás a dugóban, főleg, ha még a buszsávokat is megszüntetik, mert a rengeteg autó nem fér el már máshol. Az autók száma egyre nő, mert ilyen szolgáltatást ilyen áron már sokan nem fognak igénybe venni, mivel olcsóbb/vagy legalább kényelmesebb lesz autóval járni. Újfennt több dugó, és több bosszankodás. Mindkét (gyalogos-autós) oldalról.

Mi az indok minderre? Hogy veszteségesek vagyunk, tehát sajnos, de tényleg nagyon-nagyon sajnos, de sajnos ezt kell tennünk, más megoldás nincs.
Az már nagyon régen történhetett, amikor mástól sem zengett a híradó, mint, hogy a metró vonalak szigorított ellenőrzése (vagyis a befelé áramló tömeg ellenőrzése: ha nincs jegyed nem tudsz lemenni) napi 8 millió forintos bevételt hozott, és mindez 2007-ben a régi jegyárakkal számolva, és csak kevés helyen ellenőrizve. Nem lenne nehéz matek ezek után, hogy egy olyan rendszer, ami a világ számos országában működik, és országunkban is sok nagyvárosban, városban, és falun, esetleg Budapesten is beválna, nevezetesen, hogy csak az utazhasson, akinek van jegye vagy bérlete, tehát csak az első ajtónál lehet felszállni a járművekre (akár busz, akár villamos - pl: Miskolc, trolli bármi, illetve a bemenő zárt megállójú állomásoknál: metró, Hév, vagy kinél mi). Tudom, hogy ez az ötlet sok ember idegeit borzolná, mert elképzelem, ahogy reggel a Blahán a tömeg egyesével száll fel a combinóra, vagy a 7-esre, ami szintén nem kevés idő, de a külterületeken ezt zavar és hosszasabb várakozások nélkül meg lehetne tenni. Valószínűleg ez sem százas megoldás, és sok helyen nem kivitelezhető, de azért jobban nőne az árbevétele a cégnek, mint amennyit egy ilyen ritkítással, járattörléssel megspórol (hozzáadva azt is, hogy a kevesebb járaton kevesebben fognak utazni, mint pl én: tavalyhoz hasonlóan, idén is bringával közlekedem). Jó példa lehetne a Bkvnak Miskolc, pl.
Ja, és még valami: én mindig megveszem a bérletet, mivel naponta min. 6 járművel utazom, de már az is 8350,-. Egy négy tagú családnak gyakorlatilag már megfizethetetlen az utazás. (Egy átbringázott nyáron majdnem 50 ezer forintot spórolok!és sportos életmód, jeeehhhh.... : )

egy 2007 májusi cikk, csak úgy....

index.hu/politika/belfold/budapest/bkvveszt3627/?main&rnd=103

Végül: MÁV. Nagy szemétség, amit művelnek, és hihetetlen, hogy ezt megenegdhetik maguknak! Szerencsére nem járok nap, mint nap vonattal, de sok kollégám igen, és szívnak, mint a torkosb.
A MÁV szerintem sosem lesz nyereséges, főleg csak a személyszállításból (mivel ha jól tudom, a MÁV Cargo-t, a szállítmányozót eladták). Én örülnék annak, ha megnyitnák a sineket más szolgáltatók előtt! A vasút ma annyira drága, hogy ha 2 fő felnőtt utazik (ha nem kapnak semmilyen kedvezményt), akkor már megéri autóval menni, még a pályadíjakat számolva is!
Ez persze nem a sztrájkolók miatt van, de az amúgy is rossz helyzeten - már ami az utazó közönséget illeti - biztosan nem segít! Sőt! Még egy sztrájk után esetleg azt mondom, hogy jó, okés, ezt még kibírom, ma kicsit később érek be, vagy korábban kelek, de sztrájkoljanak, hátha elérnek valamit, elvégre én is a fizetésemből élek, és talán én is ilyen drasztikus eszközhöz fordulnék, ha megtehetném. De ez, hogy egyik pillanatról a másikra bejelentik a sztrájkot, de azt nem tudják megmondani, hogy hol mi indul el és mi nem, na ezt tutira nem tolerálja már a magyar!!!
Az én tippem, ami persze nem környezetvédő és meg is kaptam érte a magamét, hogy a busztársaságok kompenzálják a kieső járatokat, ugrásra készen, nem pedig úgy, ahogy tették ezt korábban, hogy ja, sztrájkol a máv, azért tapossák itten halomba egymást a népek?! Talán indíthatnánk még egy buszt. ja, talán jó lenne. Minden társaság sír, hogy nincs utas, ilyenkor meg töketlenkednek...
A sztrájkolók meg csak azt fogják elérni, hogy nem lesz utas, mert ahol lehet, inkább a megbízhatóbb alternatívát fogják választani, még akkor is ha drágább, de ha azzal biztosan beér a munkahelyre, akkor jó lesz az.

Az én tippem mindenkinek, hogy keressen mindenki testhezálló alternatívát a közlekedési gondjainak megodlására: kerékpár, motor, ló, csacsifogat, hajózás, siklóernyőzés és ami még az eszünkbe jut.

nemkellmárnick 2008.02.29. 23:17:45

Szerintem meg ha mindenki venne jegyet / bérletet és nem lógna, nem nekünk kéne fizetni. Vagy így (drágább jegy), vagy úgy (járatritkítás).

Mellesleg megjegyzem, hogy nappal a Déli pu.-tól metróval és busszal 1,5 eljutnom Délpestre, ugyanez éjjel 50 perc... (pedig akkor is át kell szállnom, és a busz össze-vissza kanyarog a városban...)
süti beállítások módosítása