2008. február 06. 10:03 - Reckl_Amál

Szuper kedd

 Felkérésemre legszorgalmasabb kommentelőm, Dyson összefoglalta a Szuper Kedd lényegét. Köszönjük szépen.
A Szuper Kedd az amerikai választási rendszer egy nem túl régi eleme, 1984-ben volt az elsõ. Része az úgynevezett elõválasztási folyamatnak - ez idén január 3-án kezdõdött Iowában -, ami az USA legtöbb szövetségi államában lezajlik a választási évben. Ilyenkor az egyes államok demokrata illetve republikánus jelöltjei közül választ az adott állam. Két fajtája van (leegyszerûsítve): amikor csak a párttagok szavaznak (Caucuses) illetve, amikor bárki szavazhat az állam lakói közül (Primaries) elõzetes regisztráció alapján, de ilyenkor csak az egyik párt jelöltjei közül választhat! Közvetlenül - akár csak magánál a novemberi elnökválasztásnál - itt sem a jelöltre szavaznak, hanem olyan delegáltakra, akik majd részt vesznek a nyár végén vagy kora õsszel tartandó Elnökjelölõ Konvenciókon. Itt lesz majd ténylegesen kiválasztva a Demokrata,- illetve a Republikánus Párt elnökjelöltje.
A Szuper Kedd abban különleges, hogy nem egy-egy állam tart elõválasztást, hanem sok. Ma 22 állam tartja meg az elõválasztást, közülük is a legfontosabb 3 állam: New York, California és Illinois.
Általában ez a nap eldönti, hogy kik lesznek a végsõ jelöltek, ám ez ma valószínüleg csak a republikánus oldalon lesz meg. Ugyanis a republikánusoknál a nyertes mindent visz alapon, biztosra veheti a jelöltségét a mai nap után, ám a demokratáknál a szavazatok aránya is számít, és mivel Barack Obama és Hillary Clinton fej-fej mellett halad, valószínüleg az õ versenyük a végsõ pillanatban, valamikor szeptember elején fog eldõlni.
Fontos még elmondani, hogy a Szuper Kedd nem az elõválasztási folyamat vége, jó pár állam (pl.: Texas) csak késõbb fogja megtartani a maga választásait. A Szövetségi Kormány tulajdonképpen semmilyen módon nem avatkozik/avatkozhat be ebbe a folyamtba, kizárólag a Titkosszolgálat jelenik meg, hiszen a jelölteket már most is az Elnöknek kijáró védelemben részesítik.
Látszólag bonyolult ez a folyamat, de az USA történetének több, mint 200 éve alatt vált ilyenné, és eszükben sincs rajta változtatni. :)
De az biztos, hogy amit a világ általában lát, hogy két ember csatája ez a választás, az súlyos tévedés! Ez egy igazi demokratikus folyamat, bár igaz, hogy nem árt ha az embernek milliárdos támogatói vannak. :)
 
Bless! Dyson
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr53327484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolimoni 2008.02.06. 13:44:07

Hali!

Háát annyira nem érdekel, némelyekkel ellentétben nem szeretem azt az országot. Viszont a választás esetében csak egy kérdés van, mivel a másik pártban nem igazán hiszem, hogy bárkinek is lenne komoly esélye: a nő vagy a néger? (bocs a szóhasználtért). Szerintem előbb lesz nő. A neve ellenére is, vagy pont azért. Azért izgi, és akár a néger is lehetne, mivel szeretjük azt a gyümölcsöt : )

Aloha!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.02.06. 14:25:18

Bevallom, tegnap én is többet gondoltam a filmről, amiről kritikát is írtam.

Nekem ez az elnökválasztósdi leginkább cirkusz, mint politika. De sajnos az az érzésem, hogy a politika szó egyre inkább jelenti ezt a lufis, konfettis csinnadrattát, mint azt az érdekes stratégiai és logikai "játékot", mint amiért engem elkezdett érdekelni.

Szívem szerint Guillianira szavaztam volna, hiába republikánus. De elég jó elegye van meg benne a kulturáltságnak és a határozottságnak, melyeket egyébként a legfőbb politikai erények között tartok számon.

Hillary - Nem szeretem a politikusnőket. Erőszakosak, nyomulósak, számítóak. Persze most biztos felmerül a szexizmus vádja, de hozzátenném, a fenti tulajdonságban messze lekörözik a férfiakat. "Hülye törtető p*csa!"- ahogy édesanyám egyszer találóan megjegyezte. Ennek ellenére a mai választékból leginkább őt válasszák.

Barack - Üres. Semmit sem lehet róla tudni. Azért senkit se válasszanak meg elnöknek, mert fekete, és az mekkora szám lenne. Az idióta Kennedy-k meg persze őt támogatják. Mindig is elvtelen tuskóknak tartottam őket, és soha sem igazi politikusoknak. (Dyson nyilván felhozza majd, amit már Torgyánnál is, hogy nem az alkalmasság számít, hanem a fennmaradás. Hadd legyenek illúzióim.)

McCain - Vicces, amit Dyson ír. Tényleg van humora az öregnek (már McCainnek!) ! Emberszerű Amerikát ígér, ha vége a Majom uralmának. (Jól látom, hogy egyfajta párton belüli elnökváltásra törekszik?)
süti beállítások módosítása