2008. január 31. 15:05 - Reckl_Amál

Kisebbségi politika - csak a kisebbségek ügye?

Nem szabad Mokkát nézni. Ma reggelre beharangozták Száva Vince, cigány politikus és Vona Gábor, Jobbik-elnök vitáját a Magyar Gárdáról. Ez akár érdekes is lehetne, de miért is lenne az, ha két hülye ül egymással szemben, és egy stréber, Azurák Csaba moderálja azt.
A lényeg, hogy Száva Vince a legfelszínesebb sablonokat vág Vona fejéhez. Ráadásul beszéde szakadozott, láthatóan, nem készült föl erre a vitára. Vonának erre már hosszú ideje kész válaszai vannak. Persze nem igaz, amit mond, de a tv-néző számára nyilván imponálóbb higgadt, de határozott fellépése. Akkor is, ha az eminens tanuló Azurák végig próbál segíteni Szávának. Vona nem hagyja, konkrétan rendre utasítja, Csabi pedig onnantól csak pislog.
Ha nem döntöttem volna még el, hova nem tartozom inkább, akkor engem Vona Gábor meggyőzött volna. Szörnyű, hogy a jogvédők, akikre oly nagy szükség volna, majdnem mind idióták.
 
Náciveszély?
 
Fontosnak tartom leírni, hogy NINCS náciveszély ma Magyarországon. A xenofóbia az állatvilágból velünk hozott tulajdonság. Vannak, és mindig is lesznek páran, akik ebben a kérdésben nem akarnak elszakadni a természettől, és áttérni arra a gondolkodó emberhez méltó magatartásformára, hogy mindenkit az egyedi tulajdonságai szerint kell megítélni. De párezer futóbolond miatt még ne keltsünk hisztériát!
Inkább akadályozzuk meg, hogy „ordas” eszméiket lépten-nyomon hirdethessék! Inkább pont arról beszéljünk, hogy ez a barna mocsok nem nagyobb annál a barna mocsoknál, amelyet a kutyám helyezett el a lépcső mellé! Nevessük ki őket! Hadd masírozzanak a vicces egyenruhájukban! Hadd beszéljenek baromságokat! Csak, könyörgöm, ne vegyük őket komolyan!
Kedves média! Ne adjanak rendszeresen felületet ezeknek az embereknek. Nem igaz, hogy az emberek arra kíváncsiak, hogy Buda-Senkiházy György, hivatásos hőzöngő, bűnös vagy ártatlan. Ahogy az sem fontos, hogy pár szlovák idióta lőgyakorlatot tart egy állítólag Hedvig nevű babára. Ezek az emberek pont ezért csinálják ezt az egészet, feltünősködni akarnak. Ha a sok önjelölt jogvédő végignéz rajtuk, valami félelmetest lát, ha a józan ember, akkor pár elhanyagolt kölyköt, külvárosi lúzert és tehetségtelenség miatt mellőzött figurát. Nem kell tőlük félni, le kell őket sajnálni. Ahogy Moldova írja a Kis aljasságok lányaimnak c. könyvében „A forradalmakat nem szőke, kék szemű adoniszok csinálják.” Vagyis, akinek van jobb dolga, az nem ártja bele magát ebbe az operett-náciskodásba. (De ugyanezt gondolom a Che Guevara-szekta tagjairól is.)
 
Új iparág
De azt is be kell látnom, jó üzlet ma a szélsőséges gondolatok terjesztése, ill. az ellene történő „lelkiismeretes” fellépés.
Sokan élnek abból, hogy újságokat, sőt könyveket jelentetnek meg a gonosz New York – Budapest – Tel Aviv – tengelyről, a karvalytőke kegyetlen lecsapásairól, ill. a szegény, de tehetséges és becsületes magyar legényekről és leányokról. Vagy például itt van az írói képességeket illetően csak közepes, avitt stílusú Wass Albert. Komoly irodalmárok mondják róla, hogy milyen jó, pedig szerintem egy egész évszázaddal le van maradva. De persze erdélyi és Erdélyországról is ír. Ez valakinek bőven elég – wasskalaposság ide vagy oda.
De ennek ellenpólusa is van. A hivatásos ellen-nyilatkozók. Számos példát lehetne felsorolni. Ezek azok az emberek, aki szintén szép pénzért szidják azokat, akik a másik oldalon kereskednek a szélsőjobb szellemtelenségeivel. Külön szeretem azokat, akik tv-kbe is eljárnak kifejteni, milyen rasszista a magyar. Hadd magyarkodjam én is kicsit, kikérem magamnak az ilyen általánosító kijelentéseket! Ráadásul mindez tudományos alapon hangzik el.
Azért, mert egyesek magukat mandelai szerepkörben látják a legszívesebben, gondoljanak kicsit bele, hová vezet vészmadárkodásuk!
Ahogy írtam, engem fölháborít és sért, ha egy kalap alá vesznek mindenféle fajgyűlölőkkel. Gondolom, ezzel sokan mások is így vannak. Joggal dühíti őket ez. Nem hiszem, hogy ettől jobban szeretnék bármelyik kisebbséget. Inkább kialakul valami látens ellenszenv.
A kisebbségi politika egyik legnagyobb tévedése a pozitív diszkriminációnak nevezett jelenség. Átmenetileg persze előnyökhöz juttatja egyik-másik embert, de valójában csak irigységet szít. Lehet, hogy Amerikában működik, de nálunk nem. A Magyar Gárda egyik legütősebb érve, a többség elnyomása a kisebbség kedvéért. Nehéz így ugyanis elhitetni, hogy szó sincs erről (pedig nincs, hiszen én akkor sem cserélnék egy cigánnyal, ha kapna egy ösztöndíjat).
 
Megoldás?
A legegyszerűbben megfogalmazható megoldás persze az volna, ha a társadalom valós problémáin segítenének. A szegénységet és a depriváció minden egyéb formáját kellene csökkenteni. De nem úgy, ahogy mostanában próbálják, vagyis hogy kedves télapóként segélyeket osztanak boldog-boldogtalannak.  De az is látható, ezen nem törik túlzottan a fejüket manapság azok, akiknek kellene.
Egy másik út a kisebbségi politika újrafogalmazása lehetne. Én nem tudom, mit is csinálnak pontosan a kisebbségi politikusok. Látható eredménye ugyanis nincs a munkájuknak. Ha én cigány politikus lennék, nem a Parlamentben ülnék (nyilván egy olyan, aki nemcsak saját maga miatt van ott), szóval, elmennék a népemhez, és elmondanám nekik, az elfogadás nem automatikus dolog. Azt elvárni, hogy a szintén gondokkal küzdő „többség” majd alkalmazkodik csak úgy a kisebbséghez, tévedés. Ezt kellene megértetni. Ez az út sem valószínű.
 
Jövő
Nem vagyok optimista. Sajnos a világ nem a hegeli utat járja be, vagyis az idő múlása nem jár fejlődéssel. Nem nagyon hiszek abban, hogy javulnának a dolgok, hiszen egyik hatalmi ág sem érdekelt igazán benne. (A bírónak egyszerű az előítéletei mentén dönteni; a kormány csak lenácizik mindenkit, akit nem szeret; a Parlament meg nem igazán működik; a média egy részének pedig egzisztenciális kérdés a status quo fenntartása.)
Szóval ma is fölösleges volt írnom…
26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr59319559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.01.31. 15:18:39

Na igen. A szélsőjobb felszínre törése mindig tünete valaminek.

Jelenleg annak, hogy az általános kilátástalan és (így) elkeserítő anyagi és szellemi elszegényedés az emberek egy bizonyos részét az egyszerűsítő megoldások felé tereli.

Nincs ebben semmi új.

Miután nem létezik ma Magyarországon olyan őszinte politikai akarat, hogy ezt a közéleti vulgarizálódást (mert a szélsőjobb voltaképp a vulgarizmus egy formája) visszaszorítsák, változást én sem várok. Az egyetlen helyes megoldásnak itt az ignorálás tűnik...

movhu 2008.01.31. 16:42:39

Az a baj, hogy az egész témáról nem beszél senki őszintén. Akkor hogyan lehetne segíteni? Hogyan tudnám, hogy kin kellene segíteni, ha nem lehet kimondani milyen nemzetiségű. Amíg marad az "erősen kreol"-ozás, addig marad ez is így. Ha majd ki merjük mondani, hogy "cigány", akkor lehet javulásra számítani.

Sáfrány 2008.01.31. 17:29:30

Nem vagyok előítéletes, utóítéletes vagyok. Ezt hívják tapasztalatnak, a tapasztalataim pedig többszörösen ellentmondanak annak a mesének amit bizonyos liberális gondolkodású egyének az üveghegyen túlról szórnak le az egyszeri polgárok betevő újságaiba.

A cigányok minden civilizációban nemembernek számítanak, ezt kizárólag saját maguknak köszönhetik.

Szívem szerint megvonnám tőlük az összes alapvető emberi jogot, cserébe azért mert több emberöltő óta kizárólag visszaéltek a jogaikkal, azokkal a jogokkal amiket a leendő integrálódásukért - vagy legalábbis a békés egymás mellett élés iránti reményünkért - megelőlegezett nekik a többségi társadalom. Tönkreteszik a demokratikus alapintézményeket közismert tulajdonságaikkal, élősködnek mindenkin aki nem úgy él mint ők.

Rousseau 2008.01.31. 17:31:49

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a műsorvezető kit és miért segített! Hogy ÁLTALÁBAN a műsorvezetők kiket segítenek? Mit hallunk állandóan: a romák között is vannak művészek, értelmiségiek, becsületes emberek stb. stb. Akkor hogy lehet, hogy a cigány kisebbségi, önkorányzati képviselők közül (így írom diplomatikusan) igen sokan börtönbe kerülnek sikkasztásért,rendőrverésért, és ha megszólalnak a médiában, igazán hatásos, korrekt érvelést nem igazán használnak. Pozitív diszkrimináció pedig, kedves Amál, igenis hogy létezik, de ha akarod nevezheted kivételezésnek is, de sokszor megfélemlítésnek is. (Lásd a roma társaság és a BKV-ellenőr relációját!)Minthogy cigánybűnözés is bizony, kedves Amál, létezik! De ezt is mondhatjuk úgy, hogy arányszámuk relatíve magas bizonyos bűncselekmény-kategóriákban. Én nem vagyok a híve a Magyar Gárdának, egyáltalán nem, de azért azt vegyük figyelembe, hogy ők azért még nem vertek agyba-főbe senkit (pedig hogy örülnének egyes politikusok, ha végre megtörténne), olyan sztorija meg majd minden ismerősömnek, vagy az ő ismerettségi körének már volt, ami így kezdődött: "Odajött három cigány cigit kérni........" Na erre azt mondod, több roma van, mint gárdista. Igazad van. De több nem roma van (kb. 9x), mint roma, a bűnözők jelentős hányada (bizonyos bűncselekménytípusokban 70% felett)pedig mégis roma. Azt meg, hogy ez az én bűnöm is (mert ugye a társadalom..... aminek én is a tagja vagyok), azt pedig határozottan visszautasítom! Magamról annyit, hogy elég öreg vagyok, vagyis nem forrófejű, nincs bomberdzsekim, kopasz ugyan vagyok, de nem azért (genetika), és sok romát ismerek személyesen, rendeset is, nem rendeset is.

Kerti Öröm 2008.01.31. 17:33:39

Halkan jegyzem meg, hogy van egy GyF monogrammal rendelkező honfitársunk, aki igazán sokat profitál ebből a magyargárdás hisztiből. Meg is tesz mindent, hogy felszínen tartsa a témát. Ebben rengeteg önkétes segítőre is talál butácska társadalmunk minden rétegéből.

ombucman 2008.01.31. 17:45:19

Az új iparág a megélhetési cigányfajvédés. Lépten nyomon rasszistázzák a bűnöző cigányok ellen fellépőket, miközben a cigányok naponta megvernek, megaláznak, megkéselnek és kirabolnak magyarokat.

Idéznék: "Ebben az országban a lakosság túlnyomó része évtizedek óta abszurd mértékű toleranciát gyakorol egy végtelenül aljas, emberalatti, bűnöző szubkultúrával szemben, amelyik életvitelszerűen élősködik az országon."

Ezek között a magyargyűlölő náci cigányférgek között kell rendet tenni, nem pedig igazi liberális idiótaként a teljesen ártalmatlan gárda nevét mantrázni.

states 2008.01.31. 18:26:53

Az összes cigányjogvédőnek kívánom, lakjon egy hónapig cigányok lakta házban, ahol a purdék az udvarra szarnak, hugyoznak, reggeltől estig egyetlen üvöltözés az egész ház, és ahol egyetlen pillanatra sem mered nyítva hagyni az ajtódat, mert ha igen, megnézheted magad. És az életed egyetlen rettegés még akkor is, ha minden bíztonsági előírást betartasz. Hadd ne folytassam...

Rousseau 2008.01.31. 18:52:28

Pedig a kislány, akinek a szívében, a szemében vagy nemtudoménhol ott van egy ország, tudjátok hogy hol, a tévében, az is romakislány, meg a közéletben is sok romakislány és kisfiú tűnik fel. Ez elég gyenge marketing, és inkább a Gárdának kedvez, mint a romáknak!

redriot77 2008.01.31. 18:54:51

Szeretnék elosztani egy tévhiedelmet. Nem pártolom a Gárdát, a szélsőjobbos gondolatok távol állnak tőlem. De hazugság azt állítani, hogy ők gerjesztik a cigánygyűlöletet. Akkor mi gerjeszti?

-olaszliszkai tragédia - legalább 20-an lincseltek, nyolcat állítottak bíróság elé, hét ártatlannak vallja magát

-a magyarcsanádi lány megerőszakolása, elevenen felgyújtása. A tettes semmi megbánást nem tanúsít, az édesanyja aggódik, hogy a kisfia nem szereti a bezártságot

-bokszoló cigánygyerek agyonveri az utcán az osztálytársát

-cigány suhancok módszeresen szétverik bokszoló osztálytársukat, senki nem lép közbe. Érdemi eljárás csak a felvétel médiába szivárgása után kezdődik

-tavaly erdészek önvédelemből lelőttek egy rájuk támadó fatolvajt. Vadliberálisok rasszista gyilkosságot nyüszítenek

-Ózd környéki falopások felelősségre vonás nélkül
Sajóládon 100 hektár "védett" erdő ellopása - nyomozás bűncselekmény hiányában megszűntetve

-Kelet-Magyarországon teljes gátakat, védműveket lopnak szét, tízezrek házát, földjét, életét veszélybe sodorva. Felelősségrevonás gyakorlatilag nincs. Gesztely polgármesteri hivatala 33 feljelentést tett, 1 embert nem állítottak még bíróság elé.

Tovább is van, mondjam még?

Az ilyen esetek keltenek az emberben félelmet. És aki ennek a félelmének hangot ad, arra manapság pillanatok alatt rásütik a rasszista bélyeget. A félelmet tovább növeli, és elkeseredett dühöt szít az is, hogy politikai elitünk is egységesen a vadliberális álláspontot képviseli, a problémát a szőnyeg alá söpri.

A fenti hírek alapján szerintem nekünk, csendes többségnek több a félnivalója van a több tízezer bűnöző cigánytól, mint nekik 150 félhibbant masírozótól. A Gárda csak szónokol a cigányokról. Ők nem szónokolnak rólunk hanem... Tisztában vannak a jogi helyzetükkel, a pozitív diszkriminációjukkal, és ezt az utolsó cseppig ki is használják.

iszkiri 2008.01.31. 19:16:40

Ebben a műsorban egyetlen jó dolog volt. Láthattuk, hogy a cigány buta, mint a tök, a gárdista legény pedig az ő pontos hasonmása.
Imígyen foszlott szerte az a remény, hogy ezzel a cigányhordával szemben valaki hatékonyabban lép fel ennél az impotens államnál.
Azt hallom mostanában, hogy az állam nem gondoskodhat rólunk, magunkért felelünk.
Szerintem ez rendben is van.
Akkor mondja meg valaki miért van, hogy ha meg akarom védeni magam -legyen a nevem mondjuk Magyar Gárda- rögtön rasszista is leszek.
Kikérem magamnak! Nem vagyok rasszista. Csak utálom a cigányokat.

kiábrándult 2008.01.31. 20:00:17

Reckl Amál blogja életem első blogja, amit olvastam. Későn érő típus vagyok, ha úgy tetszik: konzervatív.Örülök, hogy van egy fórum, ahol mi, szürke polgárok is "elmondhatjuk" a gondolatainkat. Az "illetékesek" is olvassák vajon a többség véleményeit? Sok véleménnyel egyetértek. Ha az ombudsman-nélküli többség - mi -
nem teszünk valamit, a kisebbség teljesen fejünkre nő, mert máshoz nem értenek, csak a bűnözéshez, meg a jogaik hangoztatásához.
/ Sajnos nagyon kevés a kivétel, de szerencsére az is van. /
Ma pl. nálunk 8-an megvertek egy gimnazista fiút, de senkinek nem szólnak, nem lesz belőle semmi. "Ezek" mindent büntetlenül megúszhatnak, mert mindenki fél tőlük, mert csapatban nagyon bátrak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.01.31. 21:00:58

Tudod, Dyson, pont ez lett elrontva. Hogy annak idején nem ezzel kezdték a kisebbségi politikát. Nem azt mondták, a kisebbség feladata az alkalmazkodás, hanem arra kényszerítették a többséget, ő legyen toleráns.

Mindig az ártatlanok szívják meg végül. A bűnözők (nyilván a cigány bűnözők is) válogatás nélkül támadják meg az embereket, nyilván a legnagyobb liberális jogvédőt is ugyanúgy megverik, leszúrják, kirabolják, mint a rasszistát.
Ahogy azok a cigányok, akik nem szarnak az udvar közepére, nem lopnak, nem verekszenek, csak élnek, mint bárki más, ugyanúgy áldozatul eshetnek egy-egy hülye bőrfejűnek.

Nem gondolom, hogy mindenki rasszista, aki elmeséli a rossz tapasztalatait. De azért mindekit óvnék a túlzásoktól!

Azt is látni kell viszont, hogy miért történnek ezek a dolgok, és hogy végső soron kinek jó mindez. Akarunk nekik segíteni? Én nem.
Mert én nem utálom a cigányokat, nem is szeretem őket. Rég nincs közöm egyhez sem közülük, régebben voltak cigány osztálytársaim, volt, akit kedveltem, volt, akit nem.
Akit én nem szeretek, aki mesterségesen gerjeszti az indulatokat. Pl. aki kitalálja, hogy Maugli az áldozat, és mi mind felelősök vagyunk érte. Egy fenét! A primitív szülei felelnek érte. Az áldozat pedig az a fiú, akit megszúrt.
Azt nem szeretem, aki azzal akarja maga mellé állítani az embereket, hogy aki velem van, az a nácik ellen van. Hamis! Az igazi náciknak, terroristáknak és bűnözőknek az segít, aki hagyja, hogy emberek tömegesen ki legyenek szolgáltatva. Ez pedig politikai felelősség.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.01.31. 21:07:16

Kedves Kiábrándult!

Köszönöm, nagyon megtisztelsz.

Nem hiszem, hogy az "illetékesek" olvasnák az én kicsi blogomat. Pedig lehet, hogy jót tenne nekik...

Nem is azért, mert ÉN osztom itt az észt, hanem azért, mert akkor látnák, milyen a hangulat ma itthon. Látnák, hogy értelmes, tanult, fiatal emberek (ahogy a hozzászólásokból látom) is mennyire elutasítják a jelenlegi helyzetet. Én leginkább erre a "PC-nek lenni minden áron" magatartásra haragszom.

Azért ne legyél annyira "kiábrándult"!

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.01.31. 21:19:11

Azt hiszem, hogy itt két külön témát boncolgatunk. Egyik oldal a Magyar Gárdát támogatja, illetve azzal riogat, létjogosultságát hangoztatja, míg a másik oldal - a hasonszőrű topikokban megszokott módon - globálisan megtámadja néhány (na jó, számos) példa alapján a teljes cigányságot.
Ahogy Csöncsön mondta, a Magyar Gárda - mint általában a szélsőségek, ideérte jobbról, de balról is) politikai indulatok alapján jött létre, egyrészt találtak hozzá x db dologtalan embert, aki kellően műveletlen ahhoz, hogy megértse, kinek és milyen eszközeként szolgál, másrészt azért egy figyelmeztető jelnek kellene lenni a kormány felé, hogy a szélsőségek egyre jobban "zajonganak", valamit kellene csinálni - velük is meg a szótlan, de fogát összeszorító - többséggel is.
A Kormány ehelyett határtalan ostoba és felelőtlen módon az évek óta alkalmazott - meg merem kockáztatni, hogy legalább a rendszerváltás óta - az "oszd meg és uralkodj" elvét alkalmazza, nem tanult 2006 őszéből, amikor "kicsit" kinyílt a szelep, és én a nagy veszélyt ebben látom, nem pedig a Magyar Gárdában, akiket szerinten egy ötfős spicces társaság hazakergetne anyuhoz. Megjegyzem, hogy még nagyon baj az, hogy a kormányváltás sem hoz javulást, nem én mondom, hanem a tetteik beszélnek, egyenlőre csak a pénzért történő sorbanállás és lökdösődés folyik, ami az országban történik, az tulajdonképpen mindig mindenkor bagatell magyarázható (csürhe, söpredék, elszigetelt eset stb-stb).

És most jöjjön a cigányság: nem vagyok fajvédő, sőt mint "divatszakmát", meg is ritkítanám, ha pedig az ún. "diszkriminált" kisebbséghez tartoznék, ezeket a képviselőimet vasvillával zavarnám el, mert kb. annnyit érnek, mint a parlamentben ülő "nagy" társaik.

Az hogy "cigánykérdés" van, annak megkérdőjelezéséért ugyanúgy büntetést adnék, mint Dajcslandban a holokauszt-tagadásért, ám hajlamosak vagyunk csak azt meglátni, amit agyunk a sufnijában szelektál és ezért a felhozott példákra emlékezni csak.

Kikérem magamnak azt, hogy jogvédőnek tituláljanak, ennek ellenére azt is mélységesen elítélem, hogy a cigányságot egyetemesen támadják vagy védjék, azon egyszerű oknál fogva, hogy magam is voltam "megvetett kisebbség" Szlovákiában, ahol IQ 37-es emberek ijesztgették fajtársaikat, hogy az a MAGYAR 10 motoros vissza akarja állítani Trianont.

Utcánkban a lakosság 90 %-a, a faluban kb. 25-30 %-a cigány. Ha jól visszaemlékszem, egyikükkel sem volt komoly konfliktusom, igaz nem is szoktam laposkúszásba váltani láttukra, de számtalan olyan van közöttük, akiket ha a zsidóüldözéshez hasonló cselekmények indulnának, valószínűleg rejtegetnék.

A cigányság kapcsán nem rég felszólalt az általam nagyon kevésre tartott Farkas Flórián kisebbségi képviselő, és mint még soha életében, okosat mondott, olyannyira okosat, hogy ha valaha találkoztunk volna, azt mondanám, ellopta az ötletemet.

Olyasmiről volt szó, hogy a kormány pénzt az, az nagyon jó, de sem az eddigi, sem a mostani kormányok részéról egyetlen komoly javaslat sem hangzott el arra, hogy hátazt a sokat hangoztatott "felzárkóztatást" hogyan is képzelik el. Ráadásul tetézte észrevételét azzal, hogy a mostani felnőtt generációt nyugodtan elveszettnek tekinthetjük, szerinte a mostani fiatal generációnál kellene kezdeni az elvárások kényszerített emelését, az iskoláztatás és a szociális hálózat egyfajta összekapcsolását (pl. ha bukott a gyerek, nincs segély, ha osztályelső, akkor a maximális támogatást kapja), így később logikusan nagyobb eséllyel jutna munkához. (Nem tudom ki találkozott már azzal a képpel, amelyen a roma kisebbség munkahelyi és tanulmányi elnyomatását hirdeti, miközben 3-4 jassz félmeztelen cigány van egy stranon, mindegyiken legalább 6-8 kiló arany, meg akkora kereszt hogy a farkát veri, olyan aranyláncon, mint az öttonnás flasencúgon.

Na szóval, mit kapott erre Farkas Flórián a fajtájától, a többi kisebbségi képviselőtől, stb???

Lehurrogták a p.ba, mindennek elhordták. Persze más megoldási javaslat nem volt.

Konklúzió: a hibás a kormány. Neki kellene rendet tartani, nem egy nevetséges Magyar Gárdával ijesztgetni. A kormány ehelyett rendfenntartó szerveinek élére egy ombudsmant állított, a szervezetet leépítették és gyakorlatilag cselekvőképtelenné tették. Nem kell itt példákat felhozni negatív élményekre, az áldozattá válást elmondani, hanem ki kellene nyitni a szánkat és rendőrt hívni, ha már bejelentést tettünk, akkor elmondani hogy mi történt és ne kelljen kibarkóbázni hogy tulajonképpen ismeri a támadót, csak nem mer konfrontálódni.

Megijeszteni azt lehet, aki hagyja magát. Befolyásolni pedig azt, akinek nincs saját eszméje és kell valami degenerált, aki "tök jó okosságokat mondott öcsém vazze".

Ja és elővenni az ötvenesévekbeli Btk, százezres lopásért nem próbára bocsátást, hanem 3 évet, rablásért kapásból ötöt, szándékos emberölésért pedig a kiszabható maximumot - de ha kell, tényleges életfogytiggal.

Amíg viszont ez a fanyalgás megy az állampolgári hozzáállás, a rendőri munka és az igazságszolgáltatás szintjén, addig ne nagyon viccelődjünk Albániával, mert bizony amikor Brüsszel Balkánról beszél, akkor nem körülnézegetni kell, mert akkor rólunk is szó van.

Az a baj, hogy gyakorlatilag zsákutcába jutott az ország, a közélet, a megélhetési biztonság, és még sok minden.

Ha lehetne, porig kellene rombolni mindent és az alapokról újraépíteni mindent, drákói szigort és részrehajlás nélküli ítélkezést létrehozni.

Megmondom őszintén: ha még mindig magányos lennék, vagy nem lenne csak a feleség, már régen Új-Zélandon lennénk, és még mielőtt bárki hazaárulást kiáltana, gonkodjon el, kit és mit jelent neki ez a szó: az anyaföldet? A megszokott életkörnyezetet? A fenét: azt jelenti, amilyen körülmények közé taszítva nyűglődik a szemetes külvilágot, az örökös "paranoiát" hogy mikor és hol fognak megint átverni. No ez nekem nem anyaföld, hanem nyűg, ami ellen maximum átkozódhatsz, de változtatni nem tudsz rajta, mert ügyesen kirekesztettek a döntéshozatali folyamatokból.

És ez az én véleményem, tehát aki nem ért egyet, nem ellenség, csak máshogy látja.Ok?

hgf 2008.01.31. 21:34:04

Kedves Amál!

Ahogy látom, te a józan ész nevében akarsz érvelni. Az egész blogod erről szól. Mármost, én szívesen olvasom, mert a józan észről való felfogásom 90%-ban megegyezik a Tieddel (és örül az ember szíve, ha olyat olvas, amit maga is írna). Hanem ez még nem jelent semmi többet annál, hogy majd szívesen olvassák a blogodat olyanok, akik amúgy is egyetértenek. Ezt pedig elmondhatja magáról a Jobbiktól kezdve az ufóhívőkön át a szcientológusokig mindenki.

A józan ész - ha szabad prédikálnom - mindenki számára olyasmi, amit ő birtokol, a többiek meg nem. Még egy paranoiás vagy egy csökkent értelmű is maradéktalanul, megingathatatlanul, holtbiztosan hisz a saját józanságában, és a többiek más véleményét nem fogadja el annak. Szóval mire mégy Te, vagy mire mennék én, ha lusta nem volnék blogolni, az igehirdetéssel?

Józansággal senkit sem lehet meggyőzni. Adatok, tények kellenek, kutatások, statisztika, és erre épülő módszeres társadalmi meggyőző kampány. És nem utolsósorban az eredmények alapján cselekvő vezetés. (Igen, idealista vagyok, vágd a fejemhez. De ha máshol működik, hát itt is tud - majd.)
A blogok annyira hasznosak, mint amennyire kampány idején a választási plakátok: senkit sem térítenek át, csak a hívek számára jelzik, hogy "itt vagyunk". Én ezentúl rendszeres olvasód leszek, de nem nyertél velem semmit, mert jórészt eleve egyetértünk. A blogon kívül, a "való életben" kellene cselekedni azért, hogy a "mi józanságunk" fokozatosan kényszerítő erejű érvekben és cselekedetekben öltsön testet.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.01.31. 22:03:22

Kedves hgf!

Köszönöm, igyekszem majd úgy írni, hogy érdemes legyen ide vissza-visszatérni.

Bár bloggerként újszülött vagyok, 4 napja fogtam bele, de olvasóként már régóta nézegetem ezt vagy azt a blogot. Ennek a műfajnak sok változata van, a legfőbb vonás megfigyelésem alapján viszont a szubjektivitás.

Szívesen tennék is valamit, valami "valóságosat", csak sajnos nem tudom, mit tehetnék én. Azon kívül, hogy - egyelőre itt - hallatom a hangomat.

Nem akarok senkit meggyőzni, bár nyilván nem bánom, ha egyetértenek velem. Őszintén szólva meglepett, hogy ennyien szóltak ma hozzá, de nyilván a téma miatt. Nem szándékozom minden alkalommal ilyen kényes kérdéseket feszegetni.
Főleg szószátyárságom kiélése és a munkahelyi üresjáratok kitöltése miatt fogtam hozzá.

De azt mindenképp megszívlelem, hogy a színvonal emelése érdekében néha kis kutatómunkába bocsátkozom.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.01.31. 22:09:05

kőporosvazelin 2008.01.31. 21:17:00 bejegyzését azért moderáltam, mert a hangnemét túlságosan agresszívnak találtam.

Kérem a megértéseteket!

redriot77 2008.01.31. 22:53:28

"Akit én nem szeretek, aki mesterségesen gerjeszti az indulatokat. Pl. aki kitalálja, hogy Maugli az áldozat, és mi mind felelősök vagyunk érte."

Igen, a harcias jogvédők egyik fő érve, hogy a cigányság tehet az állapotáról, hanem az aljas társadalom rekesztette ki őket, és kényszerítette őket mellékpályára.

Így kollektíven az egész magyar társadalom! (Persze ezt úgy mondják, mintha ők egyik oldalhoz sem tartoznának, hanem szeplőtelen angyalként lebegnének a fejünk felett, az igazság megkérdőjelezhetetlen bajnokaként.)

És vajon mit mondott Kállai Ernő egy reggeli tévéműsorban? Elfogadhatatlannak tartja, hogy egymást követik a gyűlöletkeltő beszédek, amelyekben a cigányságra kollektíven rásütik a bűnöző bélyeget!

Hogy is van ez? Ők felelőssé tehetik az egész társadalmat az állapotukért, de cigányságot ne ítéljük el kollektíven? Fasza kis kettősmérce, gratulálok kedves vadliberálisok!

Csak egyet kérek tőletek kedves Gusztos (nem hagyom hogy a kerepesi romák rettegésben éljenek!) Péter és hozzád hasonlók:
szeretném megnézni az arckifejezésedet, mikor a te családtagod hasába döf kést egy "áldozata a társadalmunknak", és mikor bemondja a híradó, hogy Borsod megyében az összes hegyet tarra vágták, ha fát akarunk látni át kell menni Szlovákiába.

Egyébként is, miből vonjunk el pénzt az integrációra? Csökkentsük a nyugdíjakat? Emeljük az adókat?

Nem tudom, mi lenne a jó megoldás. Annak a 386 embernek kéne tudni, akik ott pasziánszoznak/smseznek/olvasgatnak abban a díszes épületben a Kossuth téren. Azért kapnak 4 évre 18milliót közpénzből adómentesen, hogy találjanak ki valamit! Arra azonban úgy néz ki hiába várunk.

Jövő nélküli ez az ország, lehet hogy le kéne lépni, mint annyi más embernek. Itt védik a kisebbség érdekeit, védik a politikusok kiváltságait, védik egymást az oligarchák, a maffiák, egyedül a dolgozó, adófizető kisember maradt képviselet nélkül, mögöttünk nem áll semmi.

Dolgozd szarrá magad, fizess adót, járulékot, illetéket, hozzájárulást - ehhez jogod van! Ebből vesznek maguknak luxusterepjárót, adriai nyaralót, ebből tartasz el a sajátodon keresztül egy nem dolgozó romacsaládot, ebből fizeted a soha meg nem térülő négyes metrót (ha vidéki vagy akkor is), a ki-tudja hogyan kilobbizott Gripenek lizingjét, és még a f@sz tudja mit. Erre megy el a befizetett pénz. Normális nyugdíjat szeretnél majd? Figyi, Te hozzám beszélsz? Hahaha...

Kösz, de nekem ez egyre kevésbé tetszik.

steelhand 2008.02.01. 07:36:25

Csak tudnám, hogy mi volt benne agresszív:(
De azért gáz, hogy nem mered blogod következményeit felvállalni!
Amúgy nem moderáltad, hanem törölted. Azért ez különbség, de szíved joga.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.02.01. 08:21:22

A lángszóró mint megoldás a nem kívánatos elemekkel szemben azért agresszív, nem.

Ha nem merném fölvállalni, szó nélkül töröltem volna. De az ilyen "írtsuk ki, aki nem tetszik" nem vezet sehova. Ahogy ezt a vitát sem viszi előrébb.

Igyekszem kulturáltan intézni ezeket a dolgokat, de ez nálam elérte az ingerküszöböt. Ezért kértem, hogy értsétek meg, néha cenzúrázni kell.

De azt azért köszönöm, hogy nem küldtél el egyből a pittybe!

Vincent71 2008.02.01. 10:07:27

Ezzel az egész dologgal az a baj, hogy nincs kimondva. Mert igenis van cigánykérdés. Hiszen tíz egy sorba tartozó bűncselekménytípusból 9 cigány elkövetővel történik, hiszen 100 romából 95-nek még általános iskolája sincs, hiszen tíz fukszos kőgazdag, palotában élő cigányból 9 kitudja honnan szerezte a pénzét - sose dolgozott, csak seftelet, hiszen 10 kőgazdag cigányból 9 még saját népét is kihasználja, hiszen 10 "iskolás" romából 9 problámás.

Mi ez ha nem cigányprobléma?

A baj pedig az, hogy ezt mindenki látja, tudja. Még a "jogvédők" is.
De az, hogy ennek ellenére úgy teszünk, hogy ez "normális" és nem cigányprobláma... attól az emberek - legyenek jobbosok-balosok, stb. - még nem hülyék. Viszont ettől hülyének érzik magukat, "na ne mondják már hogy nincs cigánykérdés, hisz látom, amit látok"...

Így volt ez a kommunizmussal-szocializmussal is. Mindig hangoztatták(uk), nagy felvonulásokkal, zászlólobogással, munkaünnepekkel, stb., hogy a világ legjobb dolga a szocializmus, de mégis mindenki tudta, ez nagy marhaság.
Be is fuccsolt minden.

Most is be fog. Vagy magyar gárdával, vagy bármivel, de nem fog működni a dolog a cigányokkal, a tömeg előbb utóbb megoldást fog keresni és találni. Vagy megvédi önmagát - aztán lesznek jó kis pogromok valamilyen formában, vagy nem védi meg önmagát, akkor meg...

Szóval attól még hogy kimondanánk, nem lenne rasszizmus, csak szembenézhetnénk a valódi problémákkal, nem kellene álszenteskedni. Mert kilóg most a lóláb...

Vincent71 2008.02.01. 10:09:12

bocs az elütésekeért

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.02.01. 10:52:46

Az baj, Dyson, hogy olyanról írsz, amiről most történetesen nem áll rendelkezésedre elég információ. Olvastad, miket írtak az anyaság kapcsán "kedves szülők"? Szerintem nem.
Nem kell eltűrnöm, és nem is fogom eltűrni ezt a hangnemet. Én senkivel szemben sem személyeskedtem, általános megfiyeléseket írtam le. Ha ez sért valakit, sajnálom.

Másrészt nem csak olyan véleményt hagyok bent, amelyik 100%-ig egyezik az enyémmel. Jó példa erre a jelenlegi topic. Sok olyat írtak ide lelkes kommentelők, ami nekem már sok lenne, és mégsem tüntek el. Csak egy. Ez konkrétan a lángszórózásról szólt, ezért kellett mennie.
Igenis van határ. Én most úgy döntöttem, hogy ezt a vonalat a személyeskedésnél és a fizikai erőszaknál húzom meg.

Egyébként a lehetőség mindenki előtt nyitva áll: írjanak blogot, és ha akarnak sértegessenek benne, akit akarnak. Engem is. Ott ők mondanák meg, mi a rend, itt én teszem.

Ne ess abba a hibába, hogy a szólás szabadságát összekevered a szólás szabadosságával!

Az amőbás összehasonlítást meg kikérem magamnak. Ez nem egy agyonfinaszírozott pártblog, amelyet kampánycélokra alapítottak.
És nem szándékom túl gyakran cenzúrázni, de néha kell.

Láttam Gönczöl Katalint. Nekem a tegnapi műsor különösebben sem tetszett egyébként.
Vele ellentétben én nem vagyok állam (nemcsak vele ellentétben, igaz-e ;) ), vagy közszolgálati média. Nem érzem magamra kötelezőnek, hogy méricskéljem az igazságot: 5 érv magam mellett, 5 érv mások mellett... Nem ezért kezdtem ezt az egészet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.02.01. 16:23:25

Én most Hgf eszmefuttatásához kapcsolódnék.

Alapjában egyetértek. Igazad van, hogy "józan ésszel" (tekintve, hogy teljesen viszonylagos fogalom) senkit sem lehet "meggyőzni". De tovább mennék. Szerintem "adatokkal" sem lehet senkit sem meggyőzni. Valójában azok is viszonylagosak, és minden adatnak ellentmondhat a tapasztalat.

Vagyis a legfőbb véleményformáló erő a saját közvetlen tapasztalat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy fölösleges leírni a véleményünket. Épp ellenkezőleg: a vélemény is formálja a tapasztalatot, főleg akkor, ha eltér a mienkétől.

A cigányokkal kapcsolatban sokaknak vannak negatív tapasztalataik, így pl. nekem is. De amikor megtanultam az egyetemen [hehe, ez itt az önfényezés helye], hogy az antiszociális viselkedés fogalma eleve kultúrafüggő (valahol antiszociális az (pl. a lopás), ami máshol a közösség természetes működése), a helyzetet bonyolultabbnak látom. Avagy: miért csodálkozunk azon, hogy mások azok, akik tényleg mások?...

hgf 2008.02.02. 12:22:03

Kedves Csöncsön!

Az adatok nem viszonylagosak, ha megfelelő alapossággal - mondjuk: tudományos igényességgel, kutatási programok során - gyűjtötték őket. Egy országos szintű szociológiai felmérés, egy részletes és megalapozott statisztika: ezek az adatok.

A tapasztalat valójában a legkevésbé objektív ítéletképző, mert a saját tapasztalataiból az ember hajlamos általánosítani, és így a saját, egy szűkebb helyen vagy környezetben megszerzett tapasztalatait messzire kivetíteni.

Az antiszociális viselkedés kultúrafüggőségéről pedig annyit: ha a cigányság vagy bármilyen kisebbség kultúrája annyira eltér a mienktől, hogy még a legalapvetőbb antiszocialitás is mást jelent számukra és számunkra - teszem fel, a magántulajdon háboríthatatlansága -, akkor már csak emiatt is biztos, hogy VAN cigánykérdés, már csak a kultúrák összeférhetetlensége miatt is - így az antiszocialitás kultúrafüggősége éppenséggel azon az oldalon releváns érv, amelyet a jogvédők manapság ezzel az érvvel démonizálnak.

És végül: ha elismerjük, hogy a "józan ész" nem meggyőző erő, ha elismerjük, hogy a tapasztalat se az, és ha belátjuk, hogy csakis az igényesen interprtált adatok lehetnek azok - akkor végül látnunk kell: társadalmi és állami szintű adatgyűjtés- és értelmezés, és ezek kellő kommunikálása az, ami segíthet. Magyarán: a kérdés rendezése a végrehajtó hatalmi ág, a mindenkori kormányok felada, mert ő rendelkezik a szükséges erőfotrásokkal.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.02.03. 15:05:07

Kedves hgf!

Ne haragudj, most nincs időm részletesen válaszolni.

Csak röviden: az objektivitás nem cél (Nagyon-nagyon hosszú lenne kifejteni, hogy miért).

Term. szerintem is van cigánykérdés. Aki ezt tagadja, az vagy hülye, vagy hazudik.

Azzal egyetértek, hogy a kormány kezében vannak olyan eszközök, amelyekkel változtathatna.

Csak sajnos: alkalmatlan és tehetetlen + rosszindulatú. Így aztán jó irányú változás nem várható a közeljövőben.

Üdv:

Csöncsön
süti beállítások módosítása