2012. január 19. 15:56 - Reckl_Amál

Egy nap tűzszünet

A tegnapi ütközetet Orbán Viktor nyerte. Ezért ma nem ő van a célpontban.

Hanem az az Európai Parlament, amelytől én naivan azért a tegnapinál lényegesen többer vártam.

Első benyomásomban egyet kellett értenem Tóta W. Árpáddal és a Jobbikkal is. Tóta W. még az ülés elején kiírta facebookos üzenőfalára, hogy az EP még a magyar parlamentnél is komolytalanabb. És tényleg.

A Jobbik nemrég azzal állt elő, hogy népszavazással megtámogatva kivezeti az országot az EU-ból.
Amit tegnap nyújtottak az ún. európai politikusok, nem volt túl meggyőző, finoman szólva.
Az ember szolidan lezabált atlétatrikós énje már meg is hozta a verdiktet: nemcsak mi küldünk dajcstomikat Brüsszelbe lébecolni, más országok pártjai is alibi-képviselőkkel töltik föl a kék padsorokat. (A neók terve ennek ellenére hajmeresztően ostoba.)

A hozzászólók közhelyeket mondtak el. És igenis látszott, ismereteik többnyire megalapozatlanok volt. Tényleg mintha csak újságokban olvastak volna egy s mást Magyarországról. Egy-két intelligens megnyilvánulást leszámítva - bár az időkeret miatt ezek is elég kurtán-furcsán megbicsaklottak - semmi érdemlegeset nem mondtak.

A kritikáért nem rajongó Orbán Viktoron először látszott a nemtetszés, de aztán már csak mosolygott. Érezte, ő ezeket a közepes képességű alakokat - akárhányszor mondják is el az egyébként igazat, vagyis, hogy országunk öles léptekkel távolodik a európai értékektől - ő megeszi reggelire.

És lőn! Az ülésteremben nem volt nehéz dolga a képviselők orra alá dörgölni, hogy nem olvasták sem az Alaptörvényt, sem a többi kifogásolt jogszabályt. A bírák idő előtti nyugdíjazása csupán szociálpolitika például. Nyugodtan lehetett Orbán ilyen arcátlan, hiszen az ezt kifogásolók a lényeget nem mondták csak ki. Ennek az intézkedésnek ugyanis az a kritikus pontja, hogy így a párthoz hűséges, ifjú titánok ülnek majd a bírói székekbe a régiek helyére.

Később, a sajtótájékoztatón aztán tovább fölényeskedett Orbán, aki ekkor már azt a minimális szerénységet sem erőltette magára, amelyet bent fölvett álcából. Tudta, a saját tutyimutyiságuk csapdájába estek ezek nagyszerű, európai elmék.

Orbán szereplése kellően simulékony volt ahhoz, hogy a piacok díjazzák, az Eurónak is jót tett.

Belpolitikailag pedig különösen nagy a zsákmány. Orbán Viktor nemcsak kiállt a nagy, európai plénum elé, hanem helyt is!
Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy Orbán könnyedén visszaverte ezt a megatámadást. Mielőtt örülni kezdenénk nagy tehetségű miniszterelnökünknek, azért belátható, Orbán nem érvekkel, nem is erővel, csupán személyiségével volt ellenállhatatlan. Ám a személyiség, tehetség - és ez közös tragédiánk Orbánnal - nem helyettesíti sem a szaktudást, sem a tisztességet, sem a józan észt.

Az EP felkészületlensége és alkalmatlansága követketében Orbán Viktor olyan csatát nyert, amelyet nem lett volna szabad megnyernie. Ezek után ugyanis az EU presztizse a közvélemény szemében még kisebb lesz. A Fidesz pedig immáron joggal háríthat el mindenféle, általános jogelveket érintő kritikát azzal, hogy azoknak ott Brüsszelben fogalmuk sincs. Többnyire tényleg nem volt ugyanis.

Orbán újabb tabut döntött le: az EP már nem ellentmondást nem tűrő európai csúcsszerv többé, hanem egy ügyetlen emberekből álló testület. Egy kis nemzetközi MSZP.
Neki ez most nyilván nagyon jól jön. Kérdés azonban, hogy hosszútávon ez valóban eredmény lesz-e.

A hosszú távú gondolkodás azonban nem európai érték, szűrheti le az ember. És már nem is jövőre nézve, hanem a közelmúltra is tekintve.
Egy ügyes szélhámos (ál)keresztény szólamokkal, határozottsággal (arroganciával) és némi okoskodó humorral semlegesítette a rá szórt, amúgy jogos vádakat. Mi lesz Európával, ha egy fontosabb, nagyobb ország termel ki valaki hasonlót?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr793590387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.01.19. 17:00:48

Így van. Tegnap Orbán Viktor és az Európai Parlament két óra kemény munkával megállította az Orbán-kultusz destabilizációját. El kell ismerni, hogy rétori, politikusszakmai szempontból Orbán magasan verte a többi résztvevőt. Úgy sikerült az EB-IMF-fel szemben teljes vereséget prezentálnia, hogy abból belpolitikai értelemben nem lesz érdemi hitelvesztés.

Ennek örülök, hiszen így a rapid államcsőd számomra igen komoly réme is enyhült, de kedvetlen is vagyok, hiszen OV hatalmának legitimációja a közvélemény szemében újra javulni fog az eddigi tendenciával ellentétben, márpedig arról továbbra is meg vagyok győződve, hogy OV nem lenne, nem lesz jó hatással hosszabb távon Magyarországra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.01.19. 21:27:32

Az EU/EP legkésőbb a szlovákiai kisebbségekkel szembeni igen durva jogsértések (semmilyen) kezelésekor járatta le magát teljesen. Azok után nyilvánvalóan nem is lett volna hiteles egy Magyarországgal szembeni föllépés. Szóval én teljesen elégedett vagyok.

Anselmo 2012.01.26. 06:18:14

"az EP már nem ellentmondást nem tűrő európai csúcsszerv többé"

sose volt az, hanem egy parlament, sok különböző érdeket képviselő, vitatkozó, mutyizó emberrel: egy parlamentnek ez a dolga.

annyiban különbözik az "igazi" parlamentektől, hogy nincs legitimitása. senki nem tudja, kik is a tagjai és mit csinálnak ott.

Ami Viktort illeti, úgy tudom hogy megígérte pár problémás törvény megváltoztatását. Nem hiszem, hogy igazából ez érdekelte ez európéereket, de ezt vallották be nyíltan, és ez a kívánságuk most teljesül. Abban egyetértek, hogy a demokráciaféltésük álságos és hiteltelen azok után, hogy a szlovák nyelvtörvény miatt viszont nem jártak el. Ugyanezért gondolom, hogy a demokráciaféltés Magyarországgal kapcsolatban is csak egy álca volt. Mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy az Orbán elleni támadást nem az a pár száz európa-parlamenti majom tervelte ki és szervezte meg, ők csak eszközök voltak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.26. 13:48:17

@Anselmo:
De csak erre a színvonalra futja? Ha én lennék a megbízójuk, most nagyon elégedetlen lennék velük, mert akárki érdekeit is képviselték, nagyon rosszul csinálták.

Anselmo 2012.01.26. 18:58:50

@Reckl_Amál: egy régi angol sorozatban hallottam a "felfele bukni" kifejezést: ha egy politikus elbukik, akkor kinevezik egy uniós hivatalba, elvileg felfele lép, gyakorlatilag a kukába.
süti beállítások módosítása