2011. szeptember 07. 11:51 - Reckl_Amál

Szerződjünk!

Végre egy, a földtől egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet! A felsőoktatásba belépőkkel szerződést készülnek aláiratni, melynek értelmében a hallgatót tanulmányi jogviszonyával járó felelősségviselésre köteleznék. Ha a diploma megszerzése után külföldön vállalna munkát, akkor taníttatásainak költségeit ki kell fizetnie. Ugyanígy utólag benyújthatja az egyetem (?) a számlát, ha a tanulmányokat nem fejezi be a delikvens.

Elvileg egyébként jogos elvárás, hogy azok, akik a magyar adófizetők pénzén tanulnak, lehetőleg itthon kamatoztassák a tudásukat. De az EU állampolgáraként mindenki oda megy dolgozni, ahová csak akar. Kikötéseket legfeljebb a fogadó ország tehet, a távozáshoz nem tartozhat szabályozás. Ráadásul a Vastagbőr cikkében a technikai akadályt is felvetik: ki és hogyan ellenőrzi, ki melyik országban dolgozik éppen.

Ehhez még hozzá tehetnénk azt a bonyolító tényezőt is, vajon minden egyes diplomásra ugyanakkora szükség van-e. Vajon a túl nagy számban képzett kommunikátorokat is mindenáron vissza akarjuk tartani, vagy csak az orvosokat?

Kivételesen azonban nem csak ostorozom az elképzelést, de két megoldási lehetőséget is felvázolok.

Az első unalmas és unpopularista. Általános tandíjnak nevezik. Ha mindenki fizeti, akkor utána nincs elszámolási vita. Az egyetem kiképezte a szakembert, a diplomás pedig kifizette ennek az árát. Az állam, amelyben manapság különösen nagy a késztetés a beavatkozásra, az egyes szakok különböző támogatásával állíthatná föl a fontossági sorrendet. Egyedi esetekben pedig alkalmazhatná továbbra is a jól bejáratott ösztöndíj intézményét.
Egy drága orvosdiplomához több segítséget tenne hozzá, mint kevésbé kurrens szakokéhoz. A szorgalmasabbak - szaktól függetlenül - kevesebbet fizetnének, mint a lógosok.

A lényeg mégis az, hogy minden hallgatónak is hozzá kell járulnia a saját tanulmányaihoz. Így nem kellene Pokorni Zoltánnak sem kiülnie a határra, hogy számolgassa a távozó agyakat. Mert mire a diploma meglenne, addigra egyik félnek sem lenne nyitott követelése a másikkal szemben.

Ez egyébként válasz lenne a tanulmányaikat elhagyók ügyére is. Mivel a legtöbb esetben nem brahiból hagyja ott az egyetemet a hallgató, hanem van valamilyen, általában személyes oka erre. Éppen elég bosszússág, ha az ember eljut valameddig a tanulmányaiban, aztán mégsem lesz eredménye. Külön, utólag "büntetni" nem lenne túl barátságos megoldás.
Ha viszont lenne tandíj, amit minden szemeszterben beszednének, akkor pontosan annyiért fizetne mindenki, amennyit elvégez. A mai költségtérítéseseknél is alapszabály: tandíj vissza nem jár. Így is kvittek lehetnének a felek.

Ahogy mondtam, ilyen megoldás persze rendes, erkölcsös, keresztyén ember eszébe sem jut. A tandíj elavult, szocialista találmány, a zemberek ráadásul le is szavazták, úgyhogy nem marad más, mint a szerződés és a röghöz kötési kísérletek.

A szerződés nagy előnye, hogy mindkét félnek be kell tartania. Éppen ezért szerintem még jó is kisülhet belőle.

A leendő hallgatók vállalják csak el, hogy maradnak az országban, ha az ország teljesíti néhány szintén jogos igényüket.

Először is átlátható felsőoktatási viszonyokat. Ha valaki beiratkozik egy iskolába, akkor rá azok a szabályok vonatkozzanak, amelyek tudatában vállalta a tanulmányokkal járó kötelezettségeket. Csak enyhíteni lehet a terheken, szigorítani, keményíteni nem.

A hallgatókat megilleti a folyamatos és hiteles tájékoztatás. Kezdve attól, hogy végre egyszer a Felvi szerverei bírják a strapát azon az egy-két napon, amikor nagy terhelésnek vannak kitéve, át azon, hogy minden tanszék egyértelműen, már a szorgalmi időszak elején közli, miből fog vizsgáztatni, egészen a záróvizsga transzparens feltételeinek közléséig.

Javaslom, hogy azt is foglalják írásba, az egyetem/ főiskola korszerű és piacképes tudást biztosítson hallgatói számára. Ez hivatalos minőségirányítási rendszerrel, az oktatók folyamatos továbbképzésével (képességeik rendszeres felmérésével) érhető el. A szerződés megkötése előtt érdemes lenne felülvizsgálni az oktatott tárgyak tantervét.
Továbbá biztosítja a megfelelő eszközöket is, és személyre szabott gyakorlati képzési programokat szervez.

Ezek mellett érdemes lenne rögzíteni, hogy az egyetemről/ főiskoláról kilépő hallgatónak maximum három hónapig kelljen munkát keresnie (hiszen az állam mai, érvényes álláspontja szerint 90 nap bőségesen elég erre a célra; ezen túlmenően ugyanis nem kívánja e tevékenységet támogatni). Ha valamiért ez az idő nem volna elegendő, akkor az államnak kell az oklevélnek megfelelő állást biztosítani. Természetesen piacképes fizetésért mindaddig, amíg a friss diplomás a versenyszférában nem lel foglalkoztatásra.

Amennyiben az ex-hallgató önerejéből talál munkát Magyarországon , úgy elvárható, hogy az állam ezt az álláshelyet hosszú távon (tíz évig minimum) fenntartsa. Intézkedjék továbbá arról, hogy a fizetésben visszatükröződjék az a minőségi munka, melyet a felsőoktatásban hallgatóként végzett. Természetesen a magas színvonalú oktatási körülmények után minimálisan ugyanilyen minőségű munkahelyi környezetet is biztosítani kell.

Az állam továbbá delegálja az önkormányzatoknak, hogy a helyi igényekhez igazodó, rugalmas menetrendű, kuturált, tiszta buszok szállítsák a dolgozókat a munkahelyükre.
Aki ezen felül vállalja, hogy három évente tíz munkanapnál még magánügyben sem hagyja el Magyarországot, még kapjon egy autót is, hogy a munkába jutás igazán kényelmes legyen. (És, ha már úgysem megy el az országból, a belföldi turizmus is felélénkülhet.)

Ha mindenezeket az állam képes volna teljesíteni, a szerződésre sem lenne különösebb szükség, mert az emberek zöme szívesen maradna egy ilyen Magyarországon. Amíg viszont máshol jobbak a feltételek, addig egy ilyen szerződésbe (egyoldalú kötelezettségvállalásba) nem ildomos belekényszeríteni az embereket. Ugyanis nem tisztességes.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr153208597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.09.07. 14:00:52

Tisztelt Reckl Amál!

Viccolsz, vagy mi a szösz?

"Először is átlátható felsőoktatási viszonyokat. Ha valaki beiratkozik egy iskolába, akkor rá azok a szabályok vonatkozzanak, amelyek tudatában vállalta a tanulmányokkal járó kötelezettségeket. Csak enyhíteni lehet a terheken, szigorítani, keményíteni nem." - ezt röhögés nélkül olvasni sem tudom. Segített valaki begépelni?

"Hoppon maradtak a rendvédelmisek nyugdíjügyben"
profitline.hu/hircentrum/hir/241528/Hoppon-maradtak-a-rendvedelmisek-nyugdijugyben

"98%-os különadó rendelkezései 2010. október 1-jétől"
www.penzugyihirek.hu/adohirek/98-os-kulonado-rendelkezesei-2010-oktober-1-jetol/

No comment.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: 2:1 a javamra.....

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.07. 15:38:25

@anonymand:

Tisztelt Olvasó!

Csak alkudozunk. Ők azt akarják, hogy maradjon, aki okos. Aki pedig okos, magasról indítja a licitet.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 15:41:53

Hát... Igen...

Vicces ez a szerződés... Mondjuk bölcsészeket nem csábítgatnak sehová... Mellesleg ha csábítanának, se lenne gond mert ÉN spec fizetek rendesen... Aztán majd a bölcsész közalkalmazotti fizetésemből fizethetem vissza a diákhitelt (sajnos a szüleim nem tudják kicsengetni a kb. 2 millát), illetve csak a kamatokat, mert a tőkét nem tudom törleszteni pluszba'. Arra már nem marad.

Az egész közoktatás, minden szinten egy VICC!

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 15:43:14

De szerződjünk a gyerekkel is, aki ingyen kap könyvet, hogy tanulni fog, bejár órára, és nem hagyja el a második héten.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 15:44:34

@Reckl_Amál: Lassan olyan lesz, mint az Ecseri. Ott mondjuk olcsóbb...

anonymand 2011.09.07. 15:59:03

@Reckl_Amál:

Tisztelt Reckl Amál!

Valószínűleg mindenki azt szeretné, hogy maradjanak a képzett, okos, értelmes diplomások.
Ennek azonban ára van. Egyszerűen meg kell fizetni.
Nem a sztambuli bazárban vagyunk, hogy "Aki pedig okos, magasról indítja a licitet." alapon többszörös árról indítunk, és ha sikerül jól átverni a vevőt, akkor milyen rohadtul jól jár az eladó.
És mi van akkor, ha a vevő kész minden árat megfizetni és megy?
Jobban járt az eladó? Jobban járt az ország? Ha több elsikkasztható pénze lesz az eladónak, akkor működik majd az egészségügy, az oktatás, a hozzáadott értéktermelés, stb.?

Rossz kiindulópont, rossz végkövetkeztetés.

Tisztelettel:
anonymand

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.07. 16:22:56

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:
Csakhogy a felsőoktatás nem része a közoktatásnak. Más szabályok vonatkoznak rá.
A közoktatásban nincs helye pl. a tandíjnak, mert az érettségiig igenis jár mindenkinek az oktatás.

A felsőoktatás viszont extra, ezért nem árt tudatosítani, hogy ez nem jár automatikusan.
Szemforgatásnak tartom, hogy sokan már most is fizetnek érte, de populista okokból úgy csinálnak, mintha ingyenes lenne. Sokaknak ma sem az.

@anonymand:

Tisztel Olvasó!

Hát azért a jogbiztonságot elvárni nem többszörös ár.

De tárgyalni mindenképpen kellett volna. Ha szerződéssel akarják rászorítani a fiatalokat a maradásra, akkor valamit kérni kell cserébe. A szerződés - a kötelezés - annak beismerése kvázi, hogy önszántából senki sem marad szívesen.

Visszatartani senkit sem lehet. De hiszek abban, hogy sokan tényleg csak azért mennek el, mert itt nagyon nem találják meg a számításukat. Egyébként nem helyeslem ezt a nagy fokú emigrációt. De az okosok itt tartásának jobb módja lenne - minden gúnyolódást félretéve - ha olyan körülmények között dolgozhatnának a friss diplomások, amelyek között jól érzik magukat.
Az az érzésem, hogy a pénz csupán egyfajta objektív közös nevező. Az egészségügy hangulata magas fizetéssel is nehezen elviselhető.

A tömeges távozás a legerősebb hangú proteszt, amit egy ország kaphat. Erre az viszont kicsinyes és cinikus válasz az állam részéről, hogy aki megy, az fizessen bánatpénzt az elhagyottnak. Tényleg azt akarják, hogy Magyarország olyan legyen, mint egy öregecskedő feleség?

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 16:52:42

@Reckl_Amál: A közoktatás tényleg más ügy. És nem is a tandíjról van szó. Bár el kellene gondolkodni, kell-e mindenkinek gimnáziumi érettségi... Inkább lenne szakmájuk. Jobban is kereshetnének vele.

De az dühít, amikor az iskola megveszi a méregdrága könyvet, és a gyerek nemcsak tojik a tanulásra, de tönkreteszi a könyvet, elhagyja, széttépi... Ezt is MI fizetjük... De minek?

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 16:54:01

Más. Ha én fizetem a tandíjat, akkor nem kell aláírni?

anonymand 2011.09.07. 16:56:00

@Reckl_Amál:

Tisztelt Reckl Amál!

"Hát azért a jogbiztonságot elvárni nem többszörös ár." - hány éves vagy Te szép herceg(nő?)?
Ha az elmúlt tizenegynehány hónap nem az ellenkezőjét bizonyítaná, elvárhatnád. Nem egészen véletlen a két, forrásmegjelöléssel adott példám. Ennyit az elvárhatóról.

"De tárgyalni mindenképpen kellett volna." - ki az, akinek nem szokása tárgyalni, kik azok, akik a tárgyalásokat rendre elszabotálják?

"A szerződés - a kötelezés"... - igen, jogállamban. lásd fentebb.

"De hiszek abban, hogy sokan tényleg csak azért mennek el, mert itt nagyon nem találják meg a számításukat. Egyébként nem helyeslem ezt a nagy fokú emigrációt." - Tökéletes az összhang közted és köztem. Szebben én sem tudtam volna megfogalmazni.

"De az okosok itt tartásának jobb módja lenne - minden gúnyolódást félretéve - ha olyan körülmények között dolgozhatnának a friss diplomások, amelyek között jól érzik magukat.
Az az érzésem, hogy a pénz csupán egyfajta objektív közös nevező. Az egészségügy hangulata magas fizetéssel is nehezen elviselhető." - nagyjából így igaz, mert lehet, hogy a hangulat minősége a mennyiségnek (részben) folyománya. Pénzről beszélünk ugye?

"Erre az viszont kicsinyes és cinikus válasz az állam részéről, hogy aki megy, az fizessen bánatpénzt az elhagyottnak." - ez megint tökéletesen igaz. Korábbi bejegyzésemben azt is próbáltam érzékeltetni, hogy nem megoldás.
Ötlet, egy a sok közül, amit nap, mint nap olvashatunk, hallhatunk.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: kérlek, becézzél. Paraszti egyszerűséggel: anonymand-nak kéne híívjál, kb. 8 éve jegyzem így magam. Mexoktam.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 16:58:05

@anonymand: Én maradok. Na nem azért, mert agyonfizetnek... Szeretek itt. :) Tudom, hülye vagyok.

anonymand 2011.09.07. 17:56:35

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Mint fentebb írtam, egyetértek Amállal, hogy :"Egyébként nem helyeslem ezt a nagy fokú emigrációt."
Én, elvileg nem helyeslem, hogy a magyar szürkeállomány külföldön kamatozzon.
Gyakorlatilag helyeslem, hogy egyik lányom kiment.

"Szeretek itt. :) Tudom, hülye vagyok." - én is, mert amikor lehetőségem lett volna rá, nem éltem az alkalommal. Én itt szerettem volna boldogulni, nem csak meg.
Az érzelem és az értelem harcából csak az egyik kerülhet ki győztesen.
Nem vagy hülye.

Tisztelettel:
anonymand

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 23:49:54

@anonymand: Nem tegeződhetnénk? (Én vagyok a nő...) :)

anonymand 2011.09.08. 04:34:23

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Szerződjünk?
A neten általános a tegeződés, én eddig is tegeztelek. Azért, mert olyan ijesztően öregnek nézek ki (gondolom kb. 120-nak), még nyugodtan tegezzél.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: nem vagyok olyan öreg, még a 100 is odébb van....

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 09:29:10

@anonymand: Nem tűnsz se 120-nak, se 100-nak. Inkább egy kicsit olyan "őrült alternatív művész"-re hasonlítasz.

Szeréna-szótár:
Őrült = vannak ötletei, amik érdekesek
alternatív = tehetséges és nem arccal a kassza felé dolgozik
művész = szereti amit csinál, és mások meg szívesen nézik/hallgatják/olvassák.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.09.08. 09:39:20

youtu.be/N4Y9dvlsviE

"Az élet kaland itt ezen a helyen,
De maradok, mert kalandvágy
Tombol bennem"

anonymand 2011.09.08. 10:21:08

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Ne is tagadd, hogy erősen Bonsai Duce kötődésed van.
Dakota indián neved is erre utal. Hogy a szavak jelentését magyaráznod kell (mint pl. a nyugdíjmegvédést a Fidesznek), az is.
Az én értelmezésemben:
Őrült = olyan valaki, aki ezt a mostani kifordult világnak káros hatásait próbálja semlegesíteni, megpróbál túlélni (mint Claudius, anno)
alternatív = az ironikus, keserédes, nonpesszimista megközelítés híve
művész = nem teljesen független (feleségem van), impresszionista véleményalkotó

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: kicsit bővebben: Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, aki a túlélés érdekében kissé lököttnek adta ki magát....

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 10:31:20

Nos. Én holnap megyek beiratkozni egyetemre. Sajnos fizetnem kell, mert nem volt más lehetőség. (Ez is milyen szemétség!! 20 ponttal túlléptem az állami ponthatárt, de mégis fizethetem, mert csak a pótfelvételire tudtam elmenni, mert későn derült ki, hogy muszáj.) Szóval én azt tervezem, hogy e írom alá a szerződést, mert ugye rám nem vonatkozik... Tényleg! Ha érdekel benneteket beszkennelem!

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 11:00:32

@stivanleroy: A képek már a Főbloggernél... Gondolom hamarosan megjelennek.

Most megyek nevelni!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.08. 14:46:48

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:
Itt a "Főblogger" (:D) a szerződéssel, melyet Szeréna volt kedves elküldeni.

kepfeltoltes.hu/110908/hallgatoi_szerzodes_2011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/110908/hallgatoi_szerzodes_2011-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Még nincs szó a röghöz kötésről.

Egyébként nagyon okos felvetés, hogy aki költségtérítéses, szabadon távozhat-e. Hiszen kifizette a tanulmányait.

Újabb szuperhivatal épül. (Végülis nekem igazgatásszervezőként munkalehetőség az ilyen... Nem is készülök külföldre.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.08. 14:59:49

@anonymand:

Tisztelt Anonymand!

Régebben szigorúbb voltam a távozókkal. Viszont egyre inkább azt érzem, hogy azoknak lesz mindig egyre nehezebb és rosszabb, akik "csak" normális életre vágynak, és ezért normális erőfeszítéseket tesznek. Mondjuk, tanulnak, dolgoznak, adót fizetnek, betartják a törvényeket stb. Ezt - innen nézve - más országokban honorálják, nálunk pedig nemhogy nem díjazzák, még újabb és újabb nehezítéseket építenek a rendszerbe. Nem csodálom, ha ebből sokaknak elegük van.

anonymand 2011.09.08. 15:46:49

@Reckl_Amál:

Tisztelt Reckl Amál!

Én, a magam részéről, magánügynek tekintettem, hogy ki hol keresi a boldogulást. Nem is gondoltam azzal, hogy mi pénzbe került a kinevelése, hogy kvázi tartozik a hazájának, stb. Talán helytelenül.
Át kellett értékelnem azonban a helyzetet, először akkor, amikor a 400%-os egészségügyi dolgozókat érintő béremelés egy kampányban elhangzott. Igazából nem is akkor, hanem amikor 4 év bérbefagyasztás volt a rémes valóság, nem is nekem, de nagyobbik gyermekemnek. Frissen diplomázott orvosként nem számíthatott, csak a szüleire. Tehát akkor, abban a négy évben kezdtem úgy gondolni, hogy ha már mindenkinek csak egy élete van, akkor botorság lenne érzelmi alapon a kilátástalanságot választani. A gyermekem többet hezitált, mint én, ő sokkalta később tudott elhatározásra jutni, és végül döntött. Helyesen, helyeslem.
És az utóbbi hónapok eseményeit látva, még inkább helyeslem, hogy kiment.
Ami itt most van, az egy őrültekháza. A kulcs és minden eszköz az őrültek kezében.
Ha még munka és nemzőképes lennék (magyarul néhány tíz évvel fiatalabb), magam is kimennék.
Nem vagyok egy harcos fajta és nekem nem lenne itt tulajdonképpen semmi keresnivalóm, mert szóval, békés eszközökkel itt mélyreható változást elérni nem lehet.
Vélem, nem jósolok, így gondolom.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: már majdnem jó!
anonymand - csupa-csupa kisbetű
Tudok én józanul gondolkodni és írni, nem is kell hozzá más, csak egy kis szilvapálinka....

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 20:30:09

@anonymand: Ó... Azt én is szeretem... Meg az Unicum-ot! :)

anonymand 2011.09.08. 20:46:47

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Vagy rokonok vagyunk genetikailag, vagy testvérré fogadlak, fogadhatsz.

Tisztelettel:
anonymand

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 22:52:38

@anonymand: Megtisztelsz! Mikor iszunk rá pertut?

Én itt szemezek egy (most már csak) fél üveg Unicummal... :)

anonymand 2011.09.09. 05:06:46

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Mivel napközben vezethetnékem támadhat, ma este, 10 óra 00-kor, kocc!

Én tekintem megtiszteltetésnek!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: 1/2 liter házi szilva, amin úgy gondolom, hogy simán meglesz az elsöprő, 2/3-os győzelmem.....

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.09. 10:03:57

@anonymand:

Kedves anonymand!

Tényleg hasonlóan látjuk a dolgokat. Az jutott eszembe elsőre, hogy a gyereked még "szerencsés", mert olyan szakmája van, amelyre külföldön igényt tartanak. Az enyém például nem olyan. De aztán rögtön arra is gondoltam, micsoda világ az, ahol annak jó, aki könnyen "elmenekülhet" a hazájából...

Attól tartok, abban is igazad van, hogy a "normalitás" még sokáig nem lesz errefelé kifizetődő. Annyira pedig már én sem vagyok fiatal, hogy ne legyek emiatt gyakran levert. Az őrültek - habár nagy felelősek az ország ilyenségéért - csupán meglovagolják a hangulatot. Az irigységre és kicsinyességre mindig megérte apellálni a politikusoknak.
Akármekkorát is álmodhatnak az emberek, ha éberen kisszerűek. :(

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:
Mindig örülök, ha a vendégek egymással is jól szót értenek. :)

anonymand 2011.09.09. 11:06:17

@Reckl_Amál:

Tisztelt Reckl Amál!

Igen, én is úgy gondolom, hogy hasonlóképpen látjuk a világot. Ez természetesnek tűnik, hiszen józan paraszti ésszel szemlélődve, hasonló kell legyen a véleményünk is.
A mai politika híján van a józan észnek és a racionális gondolkozásnak (hazánkban).
Ez azonban meghatározó a jövőnk szempontjából (lásd mnyp. elherdálás) és következményeit nem is annyira mi, mint inkább gyermekeink kell hogy szenvedjék.
Nos, ezért jutottam el odáig, hogy bár fájó gyermekem távolléte, de ha magától nem indult volna, hát én szorgalmazom.
Bonsai Duce nem csak egy autokrata veszedelem, de bunkó is.
Ha annak idején nem a libalegelőre ment volna focizni irodalomóra helyett, talán eljutott volna a tudatáig: "Álmodozás az élet megrontója, mely kancsalul festett egekbe néz".

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.09.09. 22:00:05

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Akkor most: szervusz!
Kedves egészségedre!

Tisztelettel:
anonymand

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.09. 22:39:57

Jelentem... Kénytelen voltam aláírni azt a sz... ...erencsétlen papírt... :(

Viszont az iskolaigazgatóm ma bejelentette, hogy elvben a suli hivatalosan nem támogathatja anyagilag a tanulmányaimat, de valahogy megoldották... Még nem tudom, mennyivel szállnak be... de bármi jó lesz!

Vannak még normális igazgatók...

anonymand 2011.09.10. 09:58:43

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Hát ennyire lehet bízni benned?
Én mindenesetre 10.00-kor ismét pertut iszom Veled.

Skoal! Zum Wohl! Egészségedre!
Szervusz!

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.09.13. 05:44:37

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Ámen!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: majd elfelejtettem, prosit!

anonymand 2011.09.14. 20:36:18

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Megbocsáss, de elkerülte figyelmemet, hogy névnapod van.
Ez úton kívánok még sok boldog névnapot!
www.weddings.hu/images2/0807/VD0001/0005-k.jpg

Kocc!

Tisztelettel:
anonymand

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.15. 21:55:13

@anonymand: Nagyon köszönöm! Még "kezdő" Szeréna vagyok. Nagyon jó érzés egyből egy névnappal - és ennyi jókívánsággal - indítani!

anonymand 2011.09.15. 22:06:24

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Tisztelt Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna!

Nagyon szívesen!

Kívánok sok sikert, nyilván belejössz, mint kiskutya az ugatásba.

Tisztelettel:
anonymand

Os.: merre szoktál még károgni?

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.17. 19:10:38

@anonymand: Főleg itt.

Eddig is kommenteltem, csak más néven...
süti beállítások módosítása