2011. június 25. 03:03 - Reckl_Amál

Der Himmel über ihm

Múlt vasárnap adta a Viasat a délutáni matinéban a legjobb Columbo-részt. A zseniklubban gyilkosság történik, és a legokosabb tag - az elkövető - hiúsági rohamában saját maga leplezi le magát. Ez már az első megtekintéskor is nagyon tetszett, és nem is felejtettem el sosem, sőt szívesen meséltem az okosság, vagy ha úgy tetszik, intelligencia nem minden. Eddig csak arra emlékeztem, mennyire bután viselkedik végig ez a nagyon okos ember.

Most, hogy újra láttam az epizódot, kibontakozott a dolog mélylélektana is. Ahogy a szuperokos, magabiztos (fölényeskedő), kifinomult és sikeres ember maga szolgáltatja ki saját magát, bár először csak a szövevényes indítékot.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki látta már az összes Columbót, ezért nem érzem magam poéngyilkosnak, ha elmondom, mi az. A népszerűtlenség.
Az okos ugyanis folyton a butább emberek irigységétől szenved. Elmeséli Columbónak, hogy még a testvérei előtt is butábbnak kellett mutatnia magát...

De bosszút állt a világon. Megmutatta nekik, hogy ő, akit mindig kizártak, mert nem értettek meg, még így is elért mindent, amit csak akart. Sikeres, gazdag, és nem utolsó sorban a felesége szép és fiatal. És butus. (Ez is egy csipetnyi pazar fűszere a sztorinak.) A férfi el is halmozza mindenfélével. Egyre több és több pénz kell a szépséges madárka kényeztetésére. És egy idő után így a máséhoz is hozzá kell nyúlni. Erre a szintén nagyon okos üzlettárs és barát is rájön, de mire felelősségre vonhatná a sikkasztót, az már kitervelte, hogyan végez vele.

Miért kell ehhez Columbo hadnagy? Akiről persze tudjuk, hogy szétszórtsága mögött rendkívül logikusan analízáló elme dolgozik. "Ellenfelei" általában eszes emberek, de ez alkalommal egy zsenivel áll szemben. Olyannal, aki bizonyítottan az emberiség legintelligensebb két százelékához tartozik. Hogy jár túl az eszén?

Columbo sokszor veri át a gyilkosokat. Hol annyira irritálóan levakarhatatlan, hogy a legtudatosabb bűnözők is belebuknak a szerepükbe. Máskor pedig azt a cselt alkalmazza - tudatosan? - hogy ügyefogyottságával altatja el az elkövető óvatosságát.

Ebben a részben is eljátssza - és itt kétséget kizáróan szánt szándékkal - hogy sokkal butább. Nem is próbál versenyezni egy zsenivel. Aki hatalmas intelligenciahányadosa ellenére folyamatosan szarvashibákat vét. Szörnyű, buta hibákat, az ember csak fogja a fejét.

Columbo pedig úgy tesz, mintha nem venné észre az észkombájn folyamatos szétesését. Ördögi kelepcébe csalja: a zseni agyát használja a rejtély megoldására. Hátralép, hadd érezze magát kényelmesen ez a zilált lelkű ember a saját területén. Közben pedig hiúságára is apellál.

És még kegyelemdöfés is marad a végére. A zseniklub föltesz egy találós kérdést Columbónak első találkozásukkor. A hadnagy csak a fejét vakargatja... Ennyivel máris átlagos butának álcázta magát, ennyi elég is volt az okos becsapására.
Amikor már majdnem leleplezte, még teszteli Columbo az álcáját. Megfejti a találós kérdést. De a zseni ekkor már nem fog gyanút. És benn is ragad a csapdában. Zseniális!

Tegnap Peter Falk meghalt. Nyugodjék békében!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr623012811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2011.06.25. 05:56:12

Nyugodjék Békében! Én is nagyon szerettem ezt a színészt.

KZsoci 2011.06.25. 08:52:05

Én is nagyon szerettem. Most nézni is fogom a Columbókat hétvégén. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.25. 09:25:35

Volt egy remek Napsugár fiúk-feldolgozás vele és Woody Allennel. Én ott szerettem meg igazán: kiderült, valójában tényleg milyen remek színész volt.
Nyugodjék békében.

padmasambhava 2011.06.25. 23:44:01

Columbo olyan volt, mint egy távoli rokon - hiszen (ha jól emlékszem) azelött minden vasárnap este vendégségben volt nálunk. Szomorú, hogy elment.

Birdemic 2011.06.26. 16:00:06

@attila.1969.:
Nahát, ezer éve nem láttalak!

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2011.06.26. 19:16:01

@Birdemic: Látom,ma lettél ezzel a nick-el tag. Akkor az a troll lehetsz,aki miatt abbahagytam a blogolást. Ezért felesleges volt regisztrálni..

gesztenyi 2011.06.26. 23:59:29

Tudod esetleg az epizód címét?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.02. 16:43:52

@gesztenyi:
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de talán kárpótollak a nevezetes jelenettel.

www.youtube.com/watch?v=GnWScg95paA

The Bye Bye Sky High IQ Murder Case az eredeti címe.
Magyarul: A szuperintelligens gyilkos csődje.

www.port.hu/columbo:_a_szuperintelligens_gyilkos_csodje_columbo:_the_bye-bye_sky_high_i.q._murder_case/pls/fi/films.film_page?i_film_id=69269&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=1

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.02. 17:13:22

Tegnap (ma) a Copa América nyitómeccse előtt megnéztük a Berlin fölött az eget. Nagyon vártuk a Copát, ezután a film a után a foci csak mellékes.

Peter Falk humora szenzációs.

KZsoci 2011.07.02. 18:57:17

@Reckl_Amál: örülök, hogy tetszett. :)

Als das Kind Kind war...

2011.07.03. 16:35:01

Jól megcsinált filmek voltak ezek.

Gyilkosság, gazdagok, hírességek, mi meg tudtunk azonosulni a gyűrött balokabátos ügyefogyott hadnaggyal. Nem voltak nagy bunyók, nem folyt vér, egy óra kikapcsolódás, garantált pihenés. Ne akarjon az ember mindig világmegváltást a képernyőn.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.03. 20:12:05

@Frengi:
A legtöbb gyilkosban is van valami szimpatikus. Ha más nem, hogy okosak.

Aztán a szimpátiánkat el is veszítik azzal, hogy lenézik a kis ügyefogyottnak tűnő Columbót. És általában ilyenkor vétik a hibát is.
süti beállítások módosítása