Padmasambhava nevű kedves olvasónk sikeres kenyérsütését elősegítendő a kenyérsütés leírása mellé mai munkálkodásomról képeket is készítettem. Most egy kisebb kenyér készült, mint amiről a recept mennyiségei szólnak.
Az elkészítése módja tehát egy korábbi poszt kommentjeiből idézve:
Nincs semmi titok.
Öt összetevő kell: 1 kg BL-55 liszt, 6 dkg élesztő, 2 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, kb. 4 dl hideg víz. Ebből lesz egy kb. akkora kenyér, mint ami a képeken is látható. Tömege: 1,3 kg.
Össze kell keverni az alapanyagokat, és tésztává kell gyúrni. A víz mennyiségét nehéz megmondani, mert még nem fordult elő, hogy kétszer ugyanannyi kellett volna.
A tészta akkor jó, ha egyáltalán nem ragadós. Ha mégis az, liszttel kell elvenni belőle a fölösleges nedvességet.
Utána keleszteni kell kb. 30 percig.
Átgyúrás.
Kelesztés: 20 perc.
Átgyúrás.
Kelesztés: 10 perc.
Ezután kell a kenyeret megformázni. És még így is keleszteni kell 10 percig. Utána tűzforró sütőben kb. 70 percig kell sütni. Időnként érdemes a kérgét (amikor már sziárd) hideg vízzel megkenegetni.
Forrón nem jó szétvágni, egy órát hűlnie kell.
Az ilyen kenyér több napig is eláll.
Hajtás után pedig láthatóak az egyes fázisok:
1. a tészta az alapanyagok összekeverése után
2. a tészta már megformázva alig várja, hogy a sütőbe kerüljön
3. sülés közben persze tovább kel, de aztán egyszercsak elkezd megkeményedni a kérge, sikerült ezt a pillanatot megörökíteni
4. a mai végeredmény
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
padmasambhava 2011.01.16. 09:58:51
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.16. 14:46:15
Nincs formám, meg őszintén szólva nem is jutott eddig eszembe se, hogy bele kéne tenni bármibe is. Régebben sütőpapírból tekertem köré egy kis kordont, hogy inkább fölfelé keljen, mint oldalra. De ez nem sokat számít.
Ez a tészta nem lágy. Egyszer kenyérlángost akartam belőle csinálni, túl erőteljes lett a tészta.
halbikvera 2011.01.16. 20:27:34
Kipróbálom, ha bejön, átállok erre.
KZsoci 2011.01.16. 20:45:47
lindalee 2011.01.16. 21:53:21
De visszatérve: nagyon szép lett a kenyér!
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.16. 23:06:38
A porral valószínűleg kell kísérletezni (bár a puha héjú, édes dolog az szerintem kalács, és nem kenyér - utóbbinak egyszerűen borzalmasan hangzik...), de annak is van értelme.
lindalee 2011.01.17. 00:36:25
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.17. 08:53:00
Porélesztővel is működik valószínűleg. A BL-55-ös liszt azt jelenti búzából készült, és 55-ös finomságúra van őrölve. (Utóbbi nem tudom, mit jelent pontosan, de ez egy fontos kitétel. Hogy ennek mi az amerikai megfelelője, nem tudom.)
Az édeskés íz szintén az élesztő miatt kellhet. Ebben a receptben is ugyanannyi cukor van, mint só, de kifejezetten sós íze van a kenyérnek. A viszonylag sok cukor a sokszor kelesztés miatt kellhet az élesztőgombának táplálékul, és mivel semennyi édes mellékíze nincs, el is fogyasztják. Elképzelhető, hogy az amerikai élesztő hatásfoka gyengébb, és emiatt inkább több cukrot tesznek bele. (Arra gondolni sem merek, hogy valami térfogatnövelő adalékanyag ízét akarják az édesítéssel leplezni.)
Egyébként ilyen "magyar" fehérkenyeret csak egy helyen láttam Magyarországon kívül, Horvátországban.
Az a szerencse, hogy viszonylag könnyen alakíthatóak a mennyiségek. Tehát a jó tésztához nem kell mereven betartani az előírásokat, hanem érzed/ látod, mikor épp nem nyúlós-ragadós, de nem is túl száraz, darabos. Ezzel valóban lehet kísérletezni.
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.17. 08:55:55
Nem azért, mert én szoktam csinálni, de az íze mindig jó. Most már azt is kiteszteltük, hogy lesz az alja is jól sült, de még egy kis helyen sem égett.
Másik nagy előnye, hogy nem kerül a héj legszebb részére idegesítő papír. :)
A mindennapi kenyérsütés ellen szól viszont, hogy ez egy igen hosszadalmas művelet, bár közben akármit lehet csinálni. És ha elég nagyot sütsz, akár több napra elég. Mint írtam, sokkal tovább eláll, mint bolti társai.
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.17. 09:34:20
www.youtube.com/watch?v=MQNdLOLrQKQ
Európa visszavár :-)
lindalee 2011.01.17. 20:40:27
Sütő liszt az kétféle van itt: fehérített és nem fehérített... Na nem baj, azért szerintem meg fogom próbálni valamelyik hétvégén. Majd megírom, milyen lett :)
lindalee 2011.01.17. 20:52:21
Egyszer írta is kedves Amál, hogy ki nem állhatja a cukorral leszórt süteményeket. Na akkor gondoltam is magamban, hogy itt nem nagyon szeretné akkor a sütiket, mert annyira édesek általában, hogy max egy falatot lehet enni belőlük és annyi elég is. Általában cukorsziruppal vannak leöntve és csillognak-ragadnak. Az elején még próbálkoztam, mert kíváncsi voltam az itteni édességekre (is többek között), de elég hamar letettem róla, egyáltalán nem vásárolunk ilyesmiket.
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 13:38:53
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.18. 15:15:41
Mi az, hogy fehérített liszt? Nekem mindig nagyon fehérnek tűnt.
Ez túl sok édesség így leírva is... X(
@stivanleroy:
Stephen King? :)
Nekem azok a sokféle színű cukormázba mártott fánkok ránézésre tetszenek.
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 20:01:31
Egy dolog nézni és más dolog enni valamit: a minyon is olyan kis pofás, de...
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.18. 21:38:36
Nyilván ellentmondok magamnak a túlédes dolgokat illetően, de a minyont szeretem. De persze abból is a citromosat. :)
Illetve múltkor megkóstoltuk az ország tortáját. Szilvásgombóc torta. Úgy néz ki, mintha szilvásgombócokból lenne, de az marcipán. De a közepén mégis van friss szilva. Nagyon jó. (A Szamos cukrászdából való volt.)
tritonus 2011.01.18. 21:50:38
@stivanleroy: Almáspite / fagyi. Azért az nem olyan bonyolult kaja... :) Esetleg egy nyári bulin...?
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 22:40:34
stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 23:14:59
KZsoci 2011.01.19. 08:42:54
lindalee 2011.01.22. 19:54:50
Nagyon jó lett, bár kicsit tömörebb, mint az otthoni. Ez tuti a liszt miatt van, még kísérletezek egy kicsit rajta :) Köszönöm az ötletet és a tanácsokat! Szép hétvégét!
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.23. 14:57:31
Szép lett, köszönjük, hogy megosztottad velünk is.
A miénk is tömörebb, mert nincs benne semmilyen térfogatnövelő. Tapasztalataim szerint azzal lehet befolyásolni a tömörséget, hogy a kelesztések után mennyire nyomod ki belőle a levegőt. Az elsőnél kötelező, de a többinél ízlés szerint szabályozható.