2010. augusztus 24. 00:04 - Reckl_Amál

Világbéke!

Nagy próbatétel előtt áll Amerika. És Barack Obama is.

Nagy közéleti vita zajlik ugyanis arról a tervről, hogy nem messze a Ground Zerótól, vagyis a 2001. szeptember 11-én elpusztított World Trade Center romjaitól felépüljön-e egy iszlám vallási központ, melynek része egy mecset is.

Ha az amerikaiak kövtkezetesek imádott alkotmányuk szelleme iránt, nem görgethetnek akadályt az építkezés elé. A szabad vallásgyakorlás olyan demokratikus alaptétel, melyet nem lehet megkérdőjelezni. A nyolcvanas években egészen bizarr vallások (szekták) sora nyert meglehetősen magas összegeket a bíróságokon, mert úgy érezték, nem élhetnek maradéktalanul e jogukkal. (Ennek állítanak tanulságos emléket Az ördög ügyvédje c. filmben. A sátánista papot végül állategészségügyi okokból pereli be a város, kecskéket tart az alagsorban. De még ezt a vádat is az Alkotmány ezen passzusára hivatkozva sikerül elhárítani.)

Az iszlám ezzel szemben kvázi világvallás, nem mellesleg az amerikaiak között is számos követője van. Túlnyomó többségük békés, jó amerikai, ill. akárhol is éljen a világon, rendes ember, vagy nem rosszabb, mint bárki más.

A terroristák bűnözők vagy őrültek. A vallás csak ürügy. Aki az iszlám nevében öl, az az iszlámnak és követőinek tesz rosszat. Az, hogy pont New Yorkban, a liberalizmusáról híres világvárosban, felmerülhet egyáltalán ez a kérdés, bizonyítja az előbbi állítást.

Obama elnök igen példamutató következetességgel őrzi az Alkotmány szavát. Persze sokan ezt apja vallása iránti, túlzottan elnéző gesztusnak tartják. Sőt, az amerikaiak 30%-a úgy is gondolja, elnökük maga is mohamedán vallású. Szegény Obamának amúgy sem áll túl jól a szénája, nemrég esett a népszerűsége 50% alá. Ehhez hozzájárult ez az ügy is.

Nem csoda, hogy a republikánusok bulldog módjára nem eresztik. (Nekik) sajnos pont Sarah Palin a vezérszónok. A rá jellemző szellemességgel a "békeszerető" muszlimokat megértésre kérte, a "békeszerető" amerikaiakat meg ellentüntetésre...

Nagyobb fejtörést okozhat Obamának, hogy saját pártja sem egységes a kérdésben, és ezt nem is rejtik véka alá. Több demokrata szenátor nyilvánosan tiltakozott a terv ellen. Ami ennél is rosszabb, hogy választóik nagy része sem támogatja. A republikánusoknál ez az arány közel háromnegyed.

A kritikusok úgy érzik, végtelenül tapintatlan dolog három saroknyira a modern amerikai történelem legsötétebb napjának élő emlékhelyétől, több ezer ember tömegsírjától fölépíteni annak az istennek a házát, amelyik nevében azokat az ártatlan embereket megölték.

Elvek és az alapvető emberi igazságérzet áll szemben egymással; a new yorkiak érthető módon nem tudták feldolgozni a támadát, nemcsak honfitársaik, illúzióik is odavesztek azon a koraőszi napon. Az egész eset teljesen abszurd, értelmetlen, felfoghatatlan. És most észérvekre akarnak apellálni... Miért is kellene a muszlin bütykök körül lábujjhegyen lépkedni, amikor az iszlám nevében Amerika lábát tőből lemetszették, érzéstelenítés nélkül?

Hogy nem minden muszlim ilyen? A WTC-ben dolgozó mindenféle emberek (talán iszlámhitűek is voltak köztük) pláne ártatlanok voltak. Rosszkor, rossz helyen lenni nem bűn, talán még Allah előtt sem.

De akkor mitől jobb Amerika?

 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr102242595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.08.24. 18:19:47

Kopipésztelném egyik korábbi hózzászólásomat az ügy kapcsán:

Szerintem a főcímekben (mindenhol) van némi csúsztatás, mert Obama azt nem mondta, hogy támogatja az építkezést. Ellenkezőleg, ő azt mondta, hogy tiszteletben kell tartani az emberek érzékenységét. Azt értelmezi mindenki támogatásként, hogy kijelentette, mint állami szerv, nem hajlandó beavatkozni egy vallási/építészeti ügybe.
Valahol azt is olvastam egyébként, hogy a kulturális központ azért kell oda, mert épp a manhattani muszlimok számára készül, tehát máshol nem lenne értelme felépíteni.

De azért gáz. Szobrot Haynaunak az örökmécses mellett? :)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.25. 07:31:21

Erről már írni akartam én is.
Nekem meg az a véleményem,hogy a Ground Zero-nál mecsetet építeni olyasfajta perverzitás,mintha Moszkvában,Londonban,Varsóban,Párizsban,stb.,szobrot emelnének Hitlernek,vagy Emlékmúzeumot a "hős náciknak,akik megtámadták ezeket az országokat."
Vagy: Izraelben,kitüntetni Hitlert a Jad Vashem díjjal,és emlékszobát csinálni neki a Múzeumban.
Nincs itt helye a mellébeszélésnek. A keresztény világ,a modern civilizáció halála az lesz,hogy engedjük a mecsetépítéseket,hogy a muzulmánok bevándorlásának,a nyugati világba, senki nem szab gátat..
Majd emlékezzetek ezekre a szavakra harminc év múlva,amikor már nem lesz internet,és ti ott fogtok térdepelni egy csadorban egy mecsetben,körülmetélve, brutális szadista muszlim férjekkel a hátatok mögött,Allah-hoz imádkozva..
(Amál:Nem téged akartalak bántani ezekkel a szavakkal,remélem érted a lényeget..)

KZsoci 2010.08.25. 13:06:39

Mindkét hozzászóló (különösen ruszkibaka) példái teljesen rosszak, pont fordítva nézik az egészet: a mecset egy vallás, egy kultúra, egy civilizáció megnyilvánulása, amely önmagában nem lehet se jó, se rossz, se angyali, sem ördögi. Hogy - sajnos nagyon sok - követője ellenségként tekint ránk, és hogy milyen bűnöket követ el, más lapra tartozik, még akkor is, ha a bűnösök sokszor eleve a kultúrára és a vallásra hivatkoznak bűnük elkövetésekor. Itt írtátok Haynaut meg Hitlert - ők minősítik az egész német vagy osztrák népet? Azért ne lehessen német nemzetiségi iskola, mert létezett Hitler?

Ha minden egyéb törvényi és hatósági előírásnak megfelel, miért ne épülhetne mecset - feltéve, ha tényleg többen értenek ezzel egyet a manhattani lakosok közül, akik ott élnek, mint nem.

Írom én ezt úgy, hogy az iszlám kultúrát nem nagyon ismerem, és alapvetően nem nagyon szimpatikus számomra.

A máskor ultraliberális ruszkibakától ez a hozzáállás különösen szórakoztató. :D

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.08.25. 16:01:06

@KZsoci: Ne érts félre, én elkötelezett híve vagyok az iszlámnak, de ez az ügy nagyon szerencsétlenül jött ki. Ilyen hamar és pont "arrafelé" nem túl illedelmes egy mecset építése. Elsősorban azért, mert a nyugati világ a jelenkori terrorizmust az iszlámmal azonosítja. kellett volna várni még pár évtizedet.

ljosecska 2010.08.25. 20:37:23

Érdemes elkülöníteni az egyszerű mecsetjáró embereket az iszlám ideológia mögé rejtező terroristáktól.
Nem látom az okát, miért is ne épülhetne a WTC közelében egy ilyen központ.

@attila.1969.: Ha harminc év múlva ez lesz, biztos lehetsz benne, hogy eszembe fognak jutni a szavaid, bár a dologra nem látok túl sok esélyt.:)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 09:29:01

@KZsoci: A máskor ultraliberális ruszkibakától ez a hozzáállás különösen szórakoztató. :D
:-)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 09:37:40

@Rhodes: Fröcsögsz,amit akarsz.Mindenkinek meg van a saját igaza.
Amellett ki is tart következetesen.
És,hogy felvilágosítsalak: A nőket is körülmetélik egyes muzulmán országokban.Erőszakkal,még ha nem is hallottál még róla.Járj utána.. Mielőtt rajtam köszörülnéd a nyelvedet!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.08.26. 12:10:09

A női körülmetélés ügyében történetesen Attilának van igaza. Az iszlám világ és fekete Afrika kevésbé felvilágosult részében ijesztő higiéniai körülmények között, kvázi egy Gillette-pengével távolítják el a csiklót. Természetesen nem sebészek, hanem a helyi javasasszony. Ennek célja, hogy a nő soha ne élvezhesse a szexet. Ezt "tisztaságnak" nevezik e barbár szokás követői, valójában ez a házasságtörés durva megakadályozása. Az ilyen nőknek ugyanis nemhogy nem élvezetes a szex, hanem kifejezetten fájdalmas állítólag. Tehát szemben a férfiak (fiúk) körülmetélésével, amelynek tényleg vannak előnyei (sőt, azt hiszem, főleg előnyei vannak), ez egy ronda, hímsoviniszta szokás, melyet ez a nőgyűlölő-és elnyomó társadalom (én többek között ezért nem kedvelem túlzottan az iszlámot)férfiúi kikényszerítettek, hogy tárgyként birtokolják a nőket.

Rhodes többi szóvirágán viszont halálra röhögtem magam. :D

Azért egyet megkérdeznék a tisztelt manhattani iszlámista közösségtől: van annak valami jelentősége, hogy pont ott akarják fölépíteni a Cordoba Centert? Kicsit Sarah Palin farvízén haladva azt is feszegetném, nem érné-e meg az iszlám jobb megítélése érdekében föladni azt a helyet. Sokkal többet nyernének vele, és utána szinte bárhol építkezhetnének.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 12:32:58

@Reckl_Amál: Örülök,hogy jót nevettél azon,ahogy durván sértegetett,és bántott-alázott: Rhodes.
Nálam ezt nem tehetné,se velem,se a barátaimmal,se az ismerőseimmel,se más kommentelővel,mert megvédeném ezektől önmagam és őket,nem hagynám,és nem tűrném az ilyesmit,hanem az elkövetőt örökre kitiltanám.... :-(
Liberalizmus ide,szólás szabadság oda..Mert mindennek van határa!
Azért nem haragszom rád.Barátok vagyunk.Ez a te blogod.
Már megbeszéltük egyszer.
Puszillak. :-)

KZsoci 2010.08.26. 16:19:53

@Rhodes: LOOOOL :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 18:03:37

@Rhodes: Bicskanyitogató stílusod színvonalára,a keszonbetegség kockázata nélkül nem lehet lesüllyedni.

Azért néhány mondat.
A ma fejlett,gazdag arab országok is Afganisztán szintjére süllyednek,ha elfogy a kőolaj.És akkor a demokráciát is eltemethetik.
Én két helyen dolgoztam párhuzamosan és fizettem a járulékokat.Sokan ezek nélkül is magasabb ellátásban részesülnek.Én sem csak a rokkant nyugdíjból élek.Nem kívánom neked azokat a betegségeket,amelyek miatt így kell leélnem,hátralévő napjaimat.
Kismókus nagyon nehéz fizikai munkát végez,és adófizető.Nem te adsz a szájába kenyeret.
Megérne egy próbapert,amit te itt ellenem művelsz.
Sajnálom,hogy Amálnak semmi véleménye nincs erről.(Talán még nem volt ideje elolvasni.)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 20:21:47

@Rhodes: Honnan veszed,hogy én húsz éve nem dolgozom? Az r..nyugdíjhoz is minimum 10 év munkaviszony kell. Nekem több van annál. 13 év munkaviszony,különböző helyeken.Gyakran párhuzamosan,több állás is.
Nem tudom,hogy meddig folytatod ezt ellenem.Én nem használok veled szemben ilyen stílust.Amit leírsz téged minősít.Honnan ez a fékeveszett gyűlölet az irányomban,amikor soha nem is találkoztunk? Amál véleményére is kíváncsi lennék már nagyon..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 21:31:14

@Rhodes: Amálnak most már tényleg meg kéne szólalnia! Ezt nem vagyok köteles eltűrni!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.08.26. 21:47:56

@attila.1969.:
Először is: eléggé szórakoztat az a tény, hogy ez a kedélyes szóváltás a Világbéke! cím alatt zajlik. :)

A rossz hír meg az, hogy Rhodes nekem a legjobb barátom a világon. És éppen ezért értem, hogy mit miért ír.

Azt mondtam, hogy nevetek a szóvirágain, ami kb. azt jelenti, hogy viccesnek tartom a stílusát. Szavai tartalma persze sértés és nem túl leplezett utálat. Mennyiben szól ez neked? Amennyire ismer, amit lát tőled.

A kívülálló mit lát? Egy 41 éves rokkantnyugdíjast, aki éli világát, cigarettázik, piál, és persze panaszkodik.

El tudom képzelni, hogy van olyan, akinek ez az életforma nem tetszik. Nem várhatod el, hogy mindenki tolerálja ezt az életet. És ezt rendszeresen tapasztalnod kell, erről is sokat írtál már. Rhodes-nak joga van kritizálni ezt az életstílust, mivel elénk tárod.

Engem nem zavar, ha a barátodnak nevezel. Én mindenkinek örülök, aki barátnak tekint. Mint mondtam, Rhodes legjobb barátom, szinte olyan, mint a testvérem. Téged is kedvellek, de pont azért nem ütközöm meg azon, ha te is és ő is a barátjának nevez, mert ez az ötbetűs szó egész mást jelent a te esetedben és az ő esetében.

Nem ítéllek el azért, ahogyan élsz. Én is voltam "naplopó", és ha egy másik barátom nem segít, talán ma is az lennék. Tudod, hogy nem értek egyet jópár dologgal, amit teszel és ahogy gondolkodsz. De át tudom érezni, milyen az, amikor az ember élete összeomlik. Ha annak idején nincs Rhodes, ma én is hasonlóan élnék, mint te. Az részletkérdés, hogy én sosem dohányoztam, inni sem szoktam, de bezzeg a cupákos falatok nem állnak messze tőlem sem... :)
Akkor Rhodes, aki nagyon fiatal volt, velem sem volt kíméletes, és ez helyre tett.
Azt persze nem hiszem, hogy a lelki üdvödért írta ezeket a gúnyolódó sorokat. Mégis, ha azt várod, hogy majd én helyre teszem, esetleg moderálom, csalódni fogsz. Őt soha.

Love is stronger than justice - ahogy Sting énekelte. Abban pedig igaza van, hogy a minimálisan sem bírod a kritikát. Én sem szeretem, így ezért sem ítéllek el. De ez látszik. Aki ezt szóba hozza, annak igaza van. Ahogy annak is, aki kettős mércével vádol. Írtam nálad, pont mikor Rhodes-ot voltál kedves eltanácsolni, hogy meg kell érezni a különbséget a nyílt sértések (mint ezek a tirádák) és az ellenvélemény között. Ő ott akkor csak figyelmeztetett egy ellentmondásra, teljesen normálisan tette, te pedig elzavartad. Hát ő most kikarikkíroz...

Ha rám hallgatsz, ne veszed a szavait túl komolyan, kissé elragadta a hév ugyanis.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 21:58:00

@Reckl_Amál: "A te létezésed vicc. :) Még dr. Mengele is csak mosolyogna rajtad és visszalökne a sorba.
Még arra is alkalmatlan lény vagy, hogy rendesen megbántsanak vagy megsértsenek, mert ostoba vagy, hogy felfogd.

Te vagy az emberiség hulladéka, szomorú szimbóluma fajunk tökéletlenségének, és az igazi ok arra, amit a Harmadik Birodalom (is) megpróbált..."
Neked ez is belefér?
Mert ez már tényleg nem vicc.
Sajnálom,hogy így esett.Én továbbra sem tűröm el a blogomon,hogy a kommentelőimet így megalázzák,sértegessék.Egyet tanultam az esetből mégis: Bár továbbra is olvaslak,mert az írásaid kedvelem,de soha nem írom le ide a véleményem többé.Tényleg sajnálom,hogy nem olvasod el figyelmesebben a hozzám intézett sorait.Nekem lehetne bármilyen jó barátom,akkor sem hagynám az ilyesmit szó nélkül..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.08.26. 22:01:52

@Rhodes:
Ugye, tudod, babám, hogy a hsz vége nem elfogadható. Még tőled sem. Arra, amire utalsz, nincs magyarázat, nincs felmentés.

Attila minden nap megfizeti annak az árát, hogy úgy él, ahogy. Lehet, hogy élhetne másképpen, lehet, hogy nem, én sem ismerem annyira, hogy ezt meg tudjam ítélni. Mindenesetre egy percre sem cserélnék vele. Az élet kamatostul megbünteti minden rossz döntéséért. Az öngyilkossági fantáziálások egyrészt a betegségének a tünete, másrészt meg klasszikus cry for help, kell neki, hogy mi, az ismeretlen olvasók biztassuk, mégis van értelme az életének. Kegyetlenség bíztatni; ha nem akarod az életre bátorítani, inkább ne mondj semmit. Ez ugyanis már nem vicces.

Most egy kicsit elragadtadtad magad, de tudom, hogy utólag érzed is. És Bakának abban teljesen igaza van, hogy nem kell eltűrnie a halálára vagy az elpusztítására való utalásokat sem.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 22:02:42

@Reckl_Amál: "Nem ítéllek el azért, ahogyan élsz. Én is voltam "naplopó", és ha egy másik barátom nem segít, talán ma is az lennék."
Nem érzem magam naplopónak.Csak azért,mert gyógyíthatatlan betegségeim miatt munkaképtelen vagyok..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.08.26. 22:05:16

@attila.1969.:
Te meg türelmetlen vagy. Amikor az előzőt írtam, még nem láttam legutóbbi hozzászólását, amellyel természetesen nem értek egyet.

Nem az a blog célja, hogy bárki sértegess egymást! Gondold meg azért döntésedet, továbbra is szívesen látlak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.08.26. 22:07:48

@attila.1969.:
Nekem is van gyógyíthatatlan betegségem, hasonló, mint neked. A naplopó szó viszont idézőjelben van, vagyis nem szó szerint kellene érteni.

Azt akartam mondani, hogy megértem a helyzetedet. És azt, hogy egy kívülálló nem feltétlenül érti meg.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.08.26. 22:20:16

@Reckl_Amál: Utolsó komment:
Csak,hogy megértsd:
Czeizel Endre: Aki költő akar lenni,pokolra kell annak menni c. könyvet ajánlom a figyelmedbe.
Miért halnak meg a költők tragikusan fiatalon? Miért lesznek öngyilkosok? Miért isznak,dohányoznak,élnek önpusztító életet?
Mert anélkül képtelenség verset írni.
Azért le kell menne a pokolba..
Ha elolvastad,vagy találtál róla valamit a mátrixban,majd megérted.Részemről lezártam.
Szívesen leírnám ide a véleményem.De többé nem akarom magam kitenni ennek,ami ma velem megtörtént nálad;Rhodes jóvoltából.
Továbbra is naponta többször elolvaslak,mert szeretem,ahogy és amit írsz..
De nem akarok stroke-ot kapni a barátod miatt.
Üdv:attila

ljosecska 2010.08.26. 22:23:30

@attila.1969.: Czeizel említett könyve nagyon érdekes. A legmegrázóbb az a megállapítás volt benne, hogy a közelebbről megvizsgált magyar költők közül egyedül Radnóti Miklós volt az, aki nem rendelkezett semmilyen mentális problémával, öngyilkossági hajlammal, komoly testi betegséggel.
süti beállítások módosítása