2010. május 30. 15:20 - Reckl_Amál

Tévézős nap

Szombat nagyon tévézős nap volt. Na jó, nekem majdnem minden nap tévézős, de a tévézés első számú műfaja mégis az események élő közvetítése.

A választási bohózat Szigeti "Kököjszi" Péter és társulata előadásában megalapozta, hogy minden lényegesebb közjogi aktust a Süveges Gergő, Giró-Szász András és Török Gábor trióra bízzanak. Így volt ez tegnap is a Kormányalakítás 2010 című élő adás során is.

Nem mondhatnám, hogy nagyon izgalmas lett volna, az elkövetkező minimum négy év hasonló lesz. Akkora a kormánytöbbség, hogy az ellenzék bármelyik tagja, bármilyen ügyben vagy láthatatlan lesz, vagy - ellenkezés esetén - aprócska kerékkötőnek fog tűnni. Az viszont tetszett, ahogy Orbán bemutatta minisztereit. Mondjuk, azt mindig is tudtuk, hogy van érzéke a ceremóniákhoz. De a szombat erről szólt.

Háromtól aztán a Hír TV közvetítette a Fidesz-KDNP önünneplését. Természetesen a határontúli izével kellett kezdeni; rezignáltan tudomásul kell vennem, hogy csak másodrendű magyar vagyok hozzájuk képest. Valami önjelölt költő bunkó versével kezdtek, mely arról a sajátos demokráciafelfogásról tett tanúbizonyságot, mely gyakorlatilag elátkozza azokat az embereket, akik nemmel mertek szavazni annak idején. Anyád, így a nagy nemzeti összeborulás nevében.

Utána mint budapesti is megkaptam a magamét. Már nem Mr. Kettősállampolgárságtól, a tökkelütött Semjéntől, hanem Kósától. Mi is utáljuk Budapestet, a gusztustalan szocializmus, és a még gusztustalanabb liberalizmus fellegvárát, de azért viseljük valahogy el! - ez volt a mondanivalója lényege. Nem lehet mindenki paraszt - gondoltam magamban a kedves megszólítottság kapcsán. Ha annyira szar ez a város, minek itt gyülekeznek mégis mindig a népnemzetiség nagykutyái? - jött a második gondolat is hamar. Azt pedig már most teszem hozzá, hogy az ilyen okoskodás (mármint eszmék kiszorítására való törekvés) az MSZP demokráciaféltésének malmára hajtja a vizet. (Hajtaná, ha az MSZP nem lenne a klinikai halál állapotában.) Nem a szocialista és liberális eszmerendszert és főleg nem az ilyen gondolkodású embereket kell kiszorítani a fővárosból. Elég azokat a pártokat, akik a várost tönkretették és a nem mellesleg a maradiak rémképeit élővé téve lerombolták a baloldali értékek nimbuszát. Aztán hagyóizmusról beszélni sem kell már! Hagyó azon kevés politikusok egyike, akit el is kaptak.

Ha a Fidesz valójában nem bosszúálló vidékiekből állna, hagynák, hogy a kiváló munkát végző fővárosi ügyészség folytassa a dolgát. Hullába rúgni magas lóról esetlen mozdulatsor, kedves Kósa Lajos. Az is felsejlett, hogy Kósa talán be akar előzni Tarlós elé a főpolgármesteri versenyben. Kósát - a tegnap is bemutatott pökhendiséget leszámítva - kedvelem, de nagyon igazságtalan lenne Tarlóssal szemben. Meg vagyok annyira lokálpatrióta, hogy nekem ne egy vidéki város vezetője jöjjön ide rendet rakni! Persze ha belegondolok, akkor lefeljebb harmadik sorbeli magyar vagyok, se nem határontúli, se nem vidéki, egyenesen a Bűnös Városból...! De lehet, azon is el kellene gondolkodni, miért csak akkor tud a Fidesz elsöprő lenni itt, amikor már tényleg lenullázza magát az ellenfél. Nehogy aztán a Fidesz elhiggye, hogy mind örökre átálltunk.

Este a teljesen értelmtlen és halálunalom Fosforvard utáni kapcsolgatás meghozta a gyümölcsét: a száz éve is elavult Eurovíziós Táncdalfesztivál legérdekesebb részére toppantunk a Duna TV-re; már csak ezt az amatőr csatornát érdekli. Szóval szerencsére az összes vacak, nyálas plágiumot elénekelték, így csak a pár összefoglaló pillanatot láttuk. Most se volt persze egy se, ami jó lett volna legalább egy kicsit is. A műsr vitatlhatatlan erénye viszont, hogy az ember kiélheti minden rosszindulatú nemzetkarakterológiai beállítottságát. Az Eurovíziós katyvasz annyira leleplezi az európai együttműködés álszentségeit. Annak viszont örülök, hogy a németek nyertek. No nem azért, mert annyira jó számot énekelt volna a tizenkettő egy tucat nagykamasz, Lena. Hanem hogy az Európának csak nagy jóindulattal nevezhető Azerbajdzsán azért mégse diadalmaskodhat. Tudom, hogy az M1 azért nem vállalta, mert nincs pénze nevezni, de szerintem egyáltalán nem baj, hogy ebben a viccben nem vagyunk ott.

Azért díjazom azt az önkritikát, hogy az európai könnyűzene seregszemléjén (höhö!) a sztárvendég a Madcon volt. Egy amerikai sztárpáros.

Ittunk egy Bacari Breezert, és lefeküdtünk aludni.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr102042367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2010.05.30. 17:48:14

Madcon norvég banda. Tavaly voltak a CampusFest-en Debrecenben. Remélem idén is eljönnek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.30. 17:54:09

@kis_kiraly:
Meg voltam róla győződve, hogy amerikaiak.

Akkor miért nem ők indultak norvég színekben? Az egyik leggázabb produkciót a házigazda norvégok adták.

A Madcont én is bírom. Ordító volt a különbség az ő profizmusuk, dinamizmusuk és a többi fellépő panoptikumba való performansza közöt.

padmasambhava 2010.05.31. 09:24:49

A hétvégen ugyan magyar tévé közelében voltam, de nem tudtam magam rávenni Orbán király megnézésére. (A parlamenti alakuló gyülés napján meg véletlenül hosszú idö után a baloldali-liberális Budapesten voltam, aztán nagyon felfordult a gyomrom, mikor a Jobbikékat megláttam...). Úgyhogy köszönöm az összefoglalást. Állatian felháborít, hogy Orbán & co. kihasználnak engem (eredetileg felvidéki vagyok, de 19 éve máshol élek) a populisztikus és olcsó ügyeikre. Már megírtad, mekkora baromság ez a kettös akármi és beléd is szerettem érte. Ebben az is a kár, hogy a szlovákiai választások elött ezzel elöhuzakodni a lehetö legrosszabb idöpont volt, az ottani magyar pártoknak még soha nem volt ilyen nehéz a helyzetük, mint most - O.V. & co. jóvoltából. Akkor most kinek használtak vele ??? (ja, elfelejtettem, sajátmaguknak...)

padmasambhava 2010.05.31. 12:36:30

@Rhodes: 25 évet éltem le Csehszlovákiában és soha nem voltam magyarul beszélö szlovák. A szlovákiai (romániai, stb.) magyarok életén a kettös állampolgárság nem fog semmit sem változtatni. Hogy miért mentenm el, ahhoz magának nagyon köze nincsen - sem Slota, sem Orbán nem befolyásolta ezt az elhatározásomat. Ami végülis többé-kevésbé a véletlen müve volt. Jövök-megyek a világban, és sehol sem vagyok otthon, de a körülményektöl függöen mindenhol otthonosan tudom magam érezni. Többek között a butasag tud állatian zavarni...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.31. 13:51:02

@padmasambhava:

Köszönöm. Remélem - úgy hiszem - érzed, nem ellenetek, felvidékiek, erdélyiek stb-k ellen van kifogásom. Semmi bajom veletek, nem is tőletek féltem az "identitásomat". Hanem azoktól, akik szerint a határon túl élők "magyarabbak". Ez még csak nem is politikai kérdés. Tegnap a Heti hetesben Farkasházy, akit jobboldalisággal vagy nacionalizmussal nehezen vádolhatunk, ellenben demagógiával annál inkább, arról pofázott, hogy bezzeg Erdélyben élnek az igazi magyarok, mert ők népviseletben vannak. Én még soha sem jártam Erdélyben, de együtt dolgozom ma is a szülőföldjükön élő erdélyiekkel. Nem fokossal a hónuk alatt, mezőségi mellénykében mászkálnak. Másrészt a népviselettől tartozik valaki egy néphez? Van nekem is kimonóm, ha felveszem, egyből japán leszek? Dehogy! Ez pusztán jól hangzó, hamis közhely. Butaság.

Eddig csak dühös voltam, amiért ki akarnak zárni, le akarnak értékelni, csak, mert nem veszem be ezt az idejét múlt és hazug propagandát. Most rezignáltságot érzek, és ezt már a posztban sem cinizmusból írtam. Azt látom, hogy valaki ki akarja sajátítani a nemzeti hovatartozásunkat az olcsó népszerűség érdekében. Mert ez a törvény, mégha talán jól is esik néhány honfitársunknak, ezért született. Értelme, haszna szinte semmi. Az, hogy Szlovákián kívül szinte szóra sem méltatta a többi ország pont azt mutatja, hogy ennek ma már nincs jelentősége. Egy gesztus, amit - és ezt is mondtam már - tőlem nyugodtan megadhatják annak, aki ettől boldogabb. De állati rosszul esik, és csak növeli bennem az ellenérzéseket, hogy meg sem akarják érteni az ellenérveimet. Hanem egyenesen hazaárulónak tekintenek, egy kalap alá vesznek olyanokkal, akik beszopták a 23 millió románról szóló rémmesét, és egyébként is mindenki előtt lezárnák a határokat.

Kevés olyan sértést tapasztaltam, mint amikor szombaton az a bajuszos úriember kiállt azzal a gyűlöletkeltő verssel, melyben elküldött a 'csába. A decemeber 5-i népszavazást egy Magyarok Világszövetsége nevet bitorló, majdnem szélsőjobboldali gittegylet találta ki (kikérem magamnak, hogy ezek ezt a fennkölt emblémát kisajátítsák), a Fidesz meg ráült. Rosszkor terjesztették elő, és belefutottak a pofonba, pontosabban belehajszolták a határontúliakat a pofonba. Ezt nemrég még a józanabb fideszesek is elismerték. Elhiszem, hogy egyeseknek fájt.

A legfőbb ellenérvem pont az volt mindig is, ami Szlovákiában ma történik. Még Csáky Pál, aki azért jóban van Orbánékkal, is nehezményezte a törvény elfogadásának időpontját. Egyszerűen nem igaz, hogy nem lehetett volna egy hónapot várni! Ha nagyon rosszindulatú lennék, azt gondolnám, Orbán szánt szándékkal gerjeszti az indulatot, hogy amíg mi itt kapkodjuk a levegőt az eszement hivatalos szlovák reakciók láttán ő nyugodtan tegye, amit tenni akar. Mégis mire számítottak Ficótól és Slotától? Ez nem bátorság volt, hanem vakmerőség. Más bőrére. Sajnálom a szlovákiai magyarokat, mert sajnos el tudom képzelni, hogy ott is lesz olyan politikai hangulat, mely szerint aki nem veszi föl a magyar állampolgárságot, az nem is magyar. Annyira nem ismerem a felvidéki politikusokat, de azt már hallottam magyarországi publicistától a tévében, hogy persze a HÍD vezetésében és híveiben nem lehet annyira megbízni... Micsoda aljas dolog ez!

Senkitől sem veszem rossz néven, ha az egzisztenciáját, a nyugalmát választja egy címeres papírdarab ellenében. Nem attól magyar valaki, hogy Semjén Zsolt annak nyilvánítja. Azt viszont nagyon kártékonynak, sőt kül-és nemzetpolitikai fiaskónak tartom, hogy a felvidékieknek egyáltalán választaniuk kell. (Reméljük, azért nem eszik olyan forrón a kását.)

Úgy látszik, ez a magyar sors. Az ember akármelyik országban is él, mindenhol erőszakkal háttérbe szorítják...

@Rhodes:

Hát látod, kedves barátom, most szépen lebuktattad magad. Padmasambhava is felvidéki (volt), ha válogatás nélkül szeretünk minden határontúlit, akkor az neki is járna, gondolkodjék bárhogyan. A Fidesz és főleg az őket kiszolgáló média nagy nemzetösszetartása is ezért sántít nekem. Minden magyart szeretünk, már aki tetszik nekünk. Akkor mégsem a magyar a varázsszó, hanem valami más. Ne használják/ -játok a mi kárunkra!

padmasambhava 2010.05.31. 14:13:12

Aha, nem vagyok eléggé polgári beállitottságú a Kárpát medence izléséhez ? Na ez a szegény medence...
A gyökereim Párkányban vannak, abban a házban ahol megszülettem és a szüleim ma is élnek. Meg abban a lakásban Bécstöl picit nyugatra, ahol a könyveim vannak és ahová újra, meg újra visszajárok. Ja, de ezt nehéz annak megértenie, akinek az egész Kárpát medence az otthona. Én eddig még nem ismerek egyetlent sem, aki kérné a másodosztályú magyar állampolgárságot, pedig jófajta Kárpát medencei magyar emberek azok (másodosztályú az, csak egy kis színes könyv, ami semmiféle jogra/kötelességre nem hatalmaz fel - választójog, stb.). Ez egy olyan külsöség, mint eskü a szentkoronára a Magyar Közt. parlamentjében, mit székelyhimnusz ugyanott. Hölgyeim - Uraim, a XXI. századot írjuk !!!

padmasambhava 2010.05.31. 14:21:31

Amálka, utolsó beszólásom Rhodes-nak szólt. Te meg én, mi ugyanazt recklamáljuk...

padmasambhava 2010.05.31. 16:06:49

@Rhodes: 2. Erzsébet a Commonwealth (of Nations) királynöje.
Az Egyesült Királyság (+ Északírország) egy konstituciós monarchia.

Magyarország egy köztársaság.

Most miért is kellene öket akkor összehasonlítanom ?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.31. 17:20:07

Rhodes mellett állok a vitában; tényleg elgondolkodtató, hogy sem Szerbia, sem Románia, sem Ukrajna, sem Horvátország, sem Ausztria, sem Szlovénia, sem az Egyesült Állomok, sem Nagy-Britannia, sem Argentína, sem semelyik másik ország, amelyikben pedig jelentékeny számban élnek magyarok, semmiféle kifogást nem emelt (sőt egyetlen kósza szemöldökfölhúzást sem engedett el) sem a törvénymódosítás, sem annak időzítése kapcsán.

Nem gondolom, hogy egy Slota nevű nyilvánvaló elmebeteghez kellene alkalmazkodnunk. Sokkal helyesebb civilizáltabb politikusokat követni.

A kettős állampolgárság intézménye a világ számtalan országában létezik, többek között Szlovákiában is. Nem értem, hogy ha valaki ennek magyarországi bevezetése ellen tiltakozik, az a világ többi országának hasonló törvényei ellen miért nem emeli föl a szavát.

padmasambhava 2010.05.31. 21:05:46

Nem is Slota csinálja most a problémát, hanem Fico. Akinak alkotmányváltoztatása ("aki felveszi a magyar állampolgárságot, az automatikusan elveszti a szlovákot") szerintem az EU-ban nem jogszerü. Szerintem eddig is létezett kettös állampolgárság (magyar+akármi), csak nem vitték a populisztikus dobra (én legalábbis ismerek egy párat).
Aki akarta, eddig is felve(he)tte.
De ez MOST és IGY egy olcsó és populista színház volt. Különben, Ausztria csak kívételes esetekben engedélyezi a kettös állampolgárságot...

Nagybritannia most és itt királyság, és nem 65 évvel ezelött, egy más formában. Ez az érv tehát nálam nem megy át.
Apropos, Napoleon + emléke : senki nem akarja a császárságot Naoleonra való tekintettel visszaállítani... (francia férjem révén az életem egyik fele Franciországban játszódik).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.31. 21:12:38

@Rhodes:
" Érdekes, hogy elvben ugyanazt az eseményt láttuk, és én mégse érzem magam se másod, se harmadrendű állampolgárnak, sőt kevesebbnek sem a határon túliaknál, vagy a vidékieknél.
Ki érti ezt? :)"

Egy szóval sem mondtam, hogy kevesebbnek ÉRZEM magam. De az elvbarátaid évek óta, különösen dec. 5 óta mindent elkövetnek, hogy így érezzek. Nekem nagyon visszás, hogy nemzeti egységről beszélnek, és ugyanabban a mondatban kvázi kizárják azokat a magyarokat, akik nem értenek velük egyet. Persze, hogy jól érzed magad, hiszen elhiszed, ettől a magyaroknak jobb lett. Engem nem zavar, ha valaki ettől boldog, de hadd legyen nekem meg ellenvetésem. Én nem fogok kukákat borogatni ezért, csak nem tetszik. Tessék nektek meg ezt vádaskodás nélkül elfogadni! Örüljetek neki, de más kárán legyetek bőkezűek.

Ehhez kapcsolódik, amit Csöncsönnek szeretnék mondani.

@Csöncsön:
Leszarom Slotát, nyilvánvalóan egy elmebeteg, és tényleg Szlovákia szégyene, hogy egy ilyen minősíthetetlen alak tényező lehet ott. Fico sem sokkal jobb.

Hozzájuk nem azért kell idomulni, mert annyira igazuk van. Semennyire sincs igazuk, ez a törvény non sense. Az EU meg semmit sem ér, itt már olyan szakncióknak kellene lenniük legalább fenyegetés szinten, hogy csak na, de én onnan sem láttam szemöldökfelvonást sem... Bár mérget én sem vennék rá, de ha talán próbálta volna a újszülött Orbán-kormány azt a látszatot kelteni, hogy nem önhatalmúlag hoz döntést a kérdésben. Ha Martonyi nem csak bejelenteni ment volna oda, hanem legalább próbált volna tárgyalni... Nem tudom, nekem sem feltétlenül tetszene, ha valaki a fejem fölött döntene az országom lakosságának 10%-ról. Pont Trianon miatt kellene értenünk, mit jelent ez. Csak szerencse, hogy a többi érintett országban viszonylag normális vezetés van.

Azért kell Slotáékhoz "alkalmazkodni", mert sajnos ők képviselik Szlovákiát, velük kellene zöld ágra vergődni. Én is tudom, hogy ez lehetetlen. Éppen ezért nem kellene megnehezíteni az ottani magyarok dolgát. Mert valójában nem a hülye államvezetésre kellett volna tekintettel lenni, hanem azokra, akik miatt állítólag ez az egész most zajlik.

És én még amellett is kitartok, hogy Orbán hivatalosan a jelenlegi Magyarország miniszterelnöke, lesz szíves időnként velünk is foglalkozni.

Ja, Kósát nemcsak én értettem félre. A Facebookon csoport is alakult, akik szintén nehezményezik ezt lesöpréses dumát.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.31. 21:16:24

Helyesen: Örüljetek neki, de NE más kárán legyetek bőkezűek

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.31. 21:32:19

@Reckl_Amál:

Azzal egyetértek, hogy érdemes lett volna (tényleg semmibe sem került volna) megvárni azt a pár hetet, amíg Slota feltehetően eltűnik a színről. Mert Fico valószínűleg nem elmebeteg, csak cinikus, és nem akarja elveszteni a Slota-szavazók rokonszenvét. (Annyira nem ismerem, szóval ez inkább feltételezés.)

Azt nem gondolom viszont, hogy látszattárgyalások (mert hát mit lehet egy ilyen törvényről tárgyalni?) megváltoztatták volna e két politikus reakcióját. Ez nyilvánvaló provokáció volt, amelynek fölösleges lett volna fölülni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.31. 21:51:00

@Csöncsön:
Akkor lényegében ugyanazt gondoljuk. :) Kibírtuk volna azt a pár napot mindnyájan.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.31. 22:35:47

@Rhodes:
Neked nem azok, neked fontos. Sosem mondtam, hogy ez baj. Sok ilyen ember van, én viszont nem ilyen vagyok. És ezért engem ma megbélyegeznek. Amikor a Fidesz önmagát, az új kezdetet gyűlik össze ünnepelni, amire én is szavaztam egyébként, azzal kezdik, hogy verbális agresszióval elítélnek. Köszönöm szépen!

Azt viszont engedd meg, hogy egy politikusról elsősorban jelenidejű pragmatizmust feltételezzek! A Fidesztől nem áll messze a populizmus, és az sem titok, hogy Orbánék legfőbb riválisa most a Jobbik. A harcos Trianon-ellenesség az ő kenyerük, a Fidesz egy nagyon fontos szelet vett ki a vitorlájukból. Elismerem színvonalasabban, mint ahogy a gárdás bunkók tették volna.

Nyugodtan gondold azt, hogy ez most a szívük legőszintébb álma volt, de az belátható, hogy ezzel könnyedén lehet szimpátiapontokat nyerni. És tudod, mit? Ha ezzel megágyaznak a kevésbé népszerű, de szükséges lépéseknek, legyen!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.02. 10:09:47

@Csöncsön: Tegnap (szóban) kérdezted, mi volt az a vers, amely felháborított a kormányalakítási ünnepen. Találtam hozzá egy linket, és továbbra is kikérem magamnak.

kaposvar.fidelitas.hu/kaposfidel_elemei/text/vers.html

padmasambhava 2010.06.02. 14:38:46

@Reckl_Amál: A vers felháborító - es mit mndjak ?! Poéziának sem nagy...

KZsoci 2010.06.02. 22:43:31

@Rhodes: "Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!"

Szerintem ez elég konkrét - ahhoz a néhány százezer-millió embernek szól, akik más véleményen voltak egy olyan témában, amely szerintetek se sorskérdés, hiszen gyakran hangoztatva van, hogy gesztusértékű változtatásról van szó; és ennek nem átallottak 100 %-ig demokratikus formában hangot is adni.

Az, hogy a kormánypártok dzsemborija ezzel kezdődött, jól mutatja, milyen a hozzáállása az ún. "polgári" oldalnak a már-most-is állampolgárok jó részéhez; ezt egyelőre csak azért tűrjük el, mert még nem veszett el a remény, hogy a hőzöngők kiszolgálása mellett az érdemi kérdésekben is jobb döntéseket hoznak, mint az előző garnitúra.

u.i.: elnézést, ha kétszer megy el, valami nem stimmel a rendszerben. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.02. 23:23:57

@Rhodes:
Akkor a tisztelt költő mondja azt, hogy a Gyurcsány menjen a sunyiba! Sőt! Írjon bármit ez a kortárs noname! Csak az rettenetesen ízléstelen, hogy így kezdődik a Fidesz - KDNP ünnepe a Parlamen előtt. Tudom, hogy a Fidesz tele van egy csomó túlmozgásos Szíjjártó-klónnal, akik ezt helyénvalónak tartják. Jól megmutatták a büdös pestieknek!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.02. 23:49:35

@Rhodes:

Azonnal abbahagyom, amint a Fidesz is! ;)

KZsoci 2010.06.03. 09:09:23

@Rhodes: a Fideszen kívül csak az MSZP-re lehet(ett) szavazni? Na nem mintha olyan sokkal jobb lett volna a választék többi része, sőt (Jobbik).

Békélj meg azzal, hogy mi mindig is utálni fogjuk a Fideszt és azt a pökhendi, néha becsületsértő stílust, amellyel a hozzánk hasonlóan, vagyis az ő elképzeléseiktől eltérően gondolkodókkal szemben nyilvánulnak meg prominensei. :) És az index fórumait nézve ez nem triviális (ti. ott ez teljesen bináris: vagy velünk, vagy ellenünk): ettől még nem fogjuk szeretni az MSZP-s gengszterbandát sem, sőt, a jobbikos nácikat meg pláne nem...

Ez most érdekházasság, fent leírtam, hogy miért kell elviselni.

"Gondolod, olyan hülye a Fidesz - jó-jó, egy-két tagja sajnos igen -, hogy magára haragítsa a pestieket?"

A közhiedelemmel ellentétben a Fidesz, mint entitás, egyáltalán nem okos, sőt, ostoba és bunkó (most konkrétan a pártra értve, bár nyilván a rajongói között is nagy számban vannak ilyenek, nem az itt jelenlévőkre értem). Inkább azt mondanám, hogy egy-két tagja nem olyan hülye, és belátja, hogy a mégoly élvezetes fröcsögésnél és "végre-nálam-van-a-homokozólapát-bebebe!"-nél is fontosabb a hosszabb távú stratégia. Remélhetőleg ők lesznek dominánsak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.03. 09:31:14

Például nem úgy kellene a párt ügyvezetőjének BP-ről beszélnie, mint valami fertőről, ahová a libsik meg a bolsik végleg visszaszorultak.

Jól ismerem ezt a vidéki attitűdöt, amelyet leginkább a Fidesz képvisel. Az igaz magyar ember vidéken él, ahol jó a levegő, mindenki ismer mindenkit, az asszonyok még tudják, hol a helyük stb. Pest a bűnös város, mert lakói sokáig nem vették be a Fidesz populista szövegeit. Még most is, amikor az MSZP egyéniben megszűnt, a belvárosban két képviselőnek mégis sikerült bejutni. Lehet, hogy mi pestiek hülyék vagyunk (Demszky háromszor újrázott), de másképp, mint ahogy azt a Fidesz szeretné. Ha nem ez a mostani töketlen - bűnözői garnitúra bénázta volna végig az elmúlt éveket, akkor a Fidesznek megint nem lett volna semmi esélye. Bár a fölénye ma Budapesten is egyértelmű, azért jól látszik, hogy nem olyan erős, mint máshol. Az LMP - amelyre sokan szavaztunk jobb híján, mivel más baloldali vagy liberális erő nem volt a kínálatban - Budapesten a legerősebb, sok helyen bőven 10% fölött van. Bár a Jobbik szittyaprolii inkább Borsodban taroltak, hagyományosan még a szélsőjobbnak is BP a bázisa, legalábbis a MIÉP máshol nem is igazán létezett.

A Fidesz utálja Budapestet, egyrészt, mert meghatározó arcai mind kisebbségi konfliktusos vidékiek (volt szerencsém jópárhoz ebből a típusból a főiskolán), másrészt, mert Budapest sem szereti a Fidesz hamis népieskedő étoszait. Nekem a Fidesz semmi mást sem mondott, csak annyit, leváltjuk ezeket, akik most vannak. Ez 2010-ben szimpatikus ígéret volt, de ettől még nem lettem sem fideszes, sem jobboldali. Engesztelhetetlenül pipa vagyok azokra a pártokra, akikre egyébként szavazni szoktam. Amit itt műveltek, arra nincs magyarázat! Elsősorban ők a felelősek a Fidesz túlhatalmáért, mellyel, reméljük, inkább jót kezd, mint rosszat.

Annak ellenére, hogy Demszky is ezt állítja, Budapest egy világváros. Sok emberrel, helyenként rossz levegővel, buzifelvonulással és nemzeti vágtával, és sok-sok szocialista és liberális értelmiségivel. Akik nem ájulnak el Orbán és Semjén nemzetegyesítő show-jától. (Annál nagyobb baj, hogy másnak meg bedőlnek...)

KZsoci 2010.06.03. 10:36:10

@Rhodes: "Elfogadom, nektek csak az 1. érv játszott szerepet a döntésetekben"

Melyik döntésben? Én a Fideszre, mint pártra, soha nem szavaztam (nem is fogok, teljesen vállalhatatlan), csupán a második fordulóban LMP-jelölt híján próbáltuk csökkenteni a beszédhibás gazember és a helyiérdekű barnainges szavazatainak arányát, ezt elismerem.

Előtte sem nyaltuk a Fidesz seggét, ahogy most is kritizáljuk, nem értem, miért lenne ez pénztártól való távozás utáni reklamáció. Egyelőre pontosan azt kapjuk, amit vártunk - sajnos.

A Budapest iránti ellenszenvet már csak onnét is lehet látni, hogy a világ egyik legellenszenvesebb és legbunkóbb emberét, Tarlós bácsit fogja indítani a Fidesz ősszel a főpolgármesteri választáson, pedig "Budapest többet érdemel!" :) Kéretik nem beírni, hogy a Demszky meg milyen gonosz volt, mert egyértelmű, hogy neki menni kell, erről nincs vita.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.03. 12:52:42

Tarlóssal kapcsolatban különvéleményt szeretnék megfogalmazni.

Bunkónak bunkó, de ezerszer hitelesebb városvezető, mint a mostani garnitúrából bárki. Nekem ráadásul nem is ellenszenves. Vannak elképzelései, és van gyakorlata. És szerencsére nem tipikus fideszes, ő is érdekből állt össze a jobboldali párttal, és nem is vidéki. A politikában nekem minden gyanús, ami nem bevallottan érdekből történik. Mert persze a legszebb szándék mögött is érdekek húzódnak meg, csak éppen még valami erkölcsi fölényre is be van nyújtva az igény.

@Rhodes:

Budapest nem mint város gyűlöletes a Fidesznek, hanem mint szimbólum. Erről szólt Kósa beszéde is.

A Fidesz nem teljesen valós elképzelése szerint Budapesten élnek azok az emberek, akik nem állnak be az ő csikóbőrös, Mária országás sorukba. Nem azt mondom, hogy nacionalistának vagy vallásosnak lenni ne lenne joga bárkinek is. Ez az az elv, amely alapján azt mondom, tőlem tehetnek egy gesztust a Trianon által elszakított területeken ma élő emberek felé. Nekem nem fontos, de ha nekik ez kell, legyen!

Elvárnám viszont cserébe ezt a természetes toleranciát az én értékrendem felé is. Hogy ne legyek - hogy is írja az a tehetségtelen fűzfapoéta? - "rongy" ember, ha másképp merek gondolkodni.

Mindaddig azonban, amíg ezt a demokratikus és főleg emberi minimumot nem látom, addig nekem a nemzeti egységről szóló szózatok nem hitelesek, és Orbánék sem azok. Nem azért, mert jobboldaliak, hanem mert még az ünneplésük is a bosszúvágyra és a kárörömre volt kihegyezve. Éppen ezért nem tetszett a 2002-es narancsos bukta sem, igaz, az a választás estéjén és nem az Országház előtt lett szervírozva. Ekkora fölényre már lehet szerénynek is lenni. A nagy lehetőséget nekünk, józan belátás alapján mellettük döntőknek (bár ugyanúgy szavaztam, mint Zsoci, szóval a Fideszre nem, csak a helyi jelöltjére a második fordulóban) köszönhetik. Legalább az elején csináljanak úgy, mintha nem utálnának minket!

Magyarországon két párt bukott meg, nem két eszme. A Fidesz pedig nagyon hülye, ha már az elején maga ellen haragít bennünket, ráadásul fölöslegesen. Felénk is tehetne gesztust, egy párt választói ugyanis nem egyenlőek a párttal. Amikor az MSZP-re szavazott az ember, akkor nem Hagyó Miklós és tettestársai szabad rablását óhajtotta.
Most úgy érzem magam, hogy a Fidesznek csak arra kellettem. Szavazni jó voltam, egyébként meg forduljak föl! Ez nem tetszik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.03. 13:07:31

@KZsoci: "(nem is fogok, teljesen vállalhatatlan)"

Ezzel én úgy vagyok, hogy a legrosszabb Fidesz is jobb, mint a legjobb MSZP. :-)

A Budapest-vidék vitához: szerintem mindkét oldalon dolgoznak többé-kevésbé alaptalan előítéletek, melyeket a pártok időről időre meglovagolnak (mindegyik politikai oldalon). Én ebbe nem látok bele valóságos tartalmakat; a legcsóróbb falvakban legalább ugyanannyi MSZP-szavazó van, mint fideszes; mint ahogy az ország legelitebb (ha úgy tetszik: legkevésbé "vidéki") helye (a budai hegyvidék) kifejezetten nagyszámú jobboldali szavazót rejt.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.03. 21:41:56

@Rhodes:
Már megköszöntem a Fidesznek, hogy a barnákat elgáncsolta. Remekül csinálták!

Gyurcsány nem volt semmi! Kálmán Olga hátradőlt, semmi dolga nem volt. Háborogtunk, el tudod képzelni... ;)
süti beállítások módosítása