2009. június 22. 17:36 - Reckl_Amál

A gólem

A szokásos péntek esti ejtőzésem most már közel két éve azzal telik, hogy a jobboldali tévék közéleti beszélgetős műsorait nézem. Nem tehetek róla, valahogy ez kapcsol ki. (Tudom, miért, de ezt most nem fejtem ki.)

Fél kilenckor az Echón kezdem Bayer Zsolttal és válogatott asztaltársaságával, amely jobb esetben szürke, és szinte értelmes magyar hírlapos újságírókból, rosszabb esetben Bayer haverjaiból (Kondor Katalin, Bencsik János András) , legrosszabb esetben pedig a szörnyen ostoba Tóth Gy. Lászlóból áll.

Most vegyesen voltak: Szentesi Zöldi László (MH), Bencsik és Kondor vitatták meg az előző hét eseményeit.

A szokásos futamok (monnyonle!, cigánybűnözés, határontúliak stb.) mellett még hétvégi kókadtságomban is feltűnt, hogy megjelent egy új elem: a Jobbik szidása. Ez eddig nem volt. A radikálisokkal nagyon látványosan ugyan nem borultak össze, de titokban kicsit kedvelték őket. De most, hogy a Fidesztől (Orbántól) jobbra megjelent egy erős, markáns társaság, akik könnyen a második helyre is feltornázhatják magukat, beindult az ő lejáratásuk is.

Persze nem szemtől szemben, hanem oldalról, sunyin becserkészve, a kuruc.infón keresztül. Eddig a Fidesz és barátai nem beszéltek a kuruc.infóról, az Orbán-univerzumnak az nem volt része, ellenben titkon élvezték a gyümölcsét, ha a kurucok elvitték a balhét. Nem kellett sokat tenni, csak nem elítélni, csak szó nélkül hagyni, amikor a kurucon megjelentek a bírák nevei, címei, vagy amikor valamilyen tüntetéshez verbuváltak turbómagyarokat. Passzív ellen-nemállás - ez volt a mottó. Eddig.

Mert most látszik, hogy a Jobbik nem a MIÉP, amelyik fénykorában is éppen átvitte az 5%-ot. A Jobbik profi párt, amelyiknek nagy a támogatottsága, ami nem csupán relatíve sok szavazót jelent, hanem azt a hátországot is, amelyet számos bizonytalan alkot. A másik jobbos tévé riportja (a Célpontban) nagyon lényegretörő volt. Bemutatta, hogy a Jobbik szavazói nem elmebeteg náci hordák tagjai, hanem egyszerű, magyar emberek, még a helyi párttisztségviselőik sem isznak vért a reggeli mellé. Teljesen normális emberek. Teszem gyorsan hozzá: ez a legrémisztőbb az egész jelenségben. És a Hír TV stábja is azt akarta üzenni, a Fidesznek, hogy a Jobbik nekik is konkurencia vidéken, figyelni kell!

Olcsó húzás a mai Jobbikot egy az egyben a Fidesztől származtatni. De annál nagyobb a felelőssége a fideszközeli, ill. jobboldali sajtónak a Jobbik által képviselt hangnem és stílus elterjedésében! Felettébb ízléstelen, ha Bayer Zsolt és Bencsik János András finomkodnak a kuruc.info láttán, amikor ők egy évtizede élen járnak a sarkos megfogalmazások hangoztatásának és a politikai korrektség teljes mértékben történő elvetésének. Egyikük sem túlzottan válogatós, amikor arról van szó, hogy kritizálni (vádolni) kell a baloldalt; vagy az etnikai kérdéseket kell boncolgatni. Akkor ne lepődjenek meg azon, ha lesz, aki ezen fellelkesedve még tovább megy! Aki szelet vet, vihart arat.
Most, hogy van, aki a szélsőséges szövegekben "jobb" náluk, nem kimondottan úriemberhez méltó fújni ezekre. Természetesen a vacak kormányzás az oka a szélsőségek megerősödésének, de a "megzenésítése" Bayerék műve, ők nagyban hozzájárultak ahhoz a hangulathoz, amelyben aztán a kuruc.infóhoz és a Jobbikhoz hasonló közösségek, szervezetek igazán felerősödtek. Kicsit késő van már a finnyáskodáshoz. Tetszettek volna akkor kicsit higgadtabban írni, beszélni, talán ma nem lenne, aki sikeresen túlordítja a hangjukat.

Persze most sem az a baj, amit mondanak. Ezek az urak és hölgyek nem lettek egy fokkal sem szelídebbek. Csak éppen az a gond, hogy az igazán szélsőségesek már nem a Fideszben gondolkodnak. A nyugtalan, összezavart és főleg elégedetlen néptömegek pedig most már választhatnak: egyrészt ott van továbbra is a Fidesz, de őket jobbról azzal kritizálják, hogy nem tettek semmit a nagy pillanatokban (nem döntötték meg Gyurcsány hatalmát), és bizony most már nem értelmetlen szavazni a Jobbikra sem. Persze a Fidesz még mindig sokkal nagyobb, még mindig sokkal vonzóbb, de egyátalán nem mindegy, hogy erősen győznek-e, vagy éppenhogycsak, esetleg ez megizmosodott Jobbik formális vagy informális segítségével.

A holdudvaruk szintén félhet: eddig hagyományosan az ő feladatuk volt a szélsőségek kiszolgálása. A Fidesz azért alapvetően ügyelt rá, hogy az igazán csúnya dolgokat inkább a Demokratában írják le, vagy az Echón, esetleg a Hír TV-n mondják ki nem-politikus szimpatizánsaik. De most a holdudvarral szemben ott áll a szélsőjobb média is (leginkább internetes formában), és a Jobbik is mint párt.

Ezért fújnak erre társaságra, ezért lett büdös egyszerre a kuruc.info is. Csak az a baj, hogy Bayerék még mindig nem értik: értelmetlen a kurucokra a szokásos szövegeiket ráolvasniuk, mert azok ezen nevelkedtek, immunisak rá, és válaszul kétszer akkora átkot mondanak a Korrektúra fejére, ha nyilatkozatháború kell. Bayerék esélye ezekkel szemben nem a szokásos személyeskedő hangvételű lejáratás, hanem a normális beszéd lenne. Annak ugyanis, meggyőződésem, a hívei még mindig túlnyomó többségben vannak. Csakhát ez a probléma! Azért lett ilyen a közbeszéd az elmúlt években, mert ezek a véleményvitézek csak ilyet tudnak! (Nemcsak ők, csak most náluk pattog a labda.) Ők hívták ezt életre, ők tették szilárdították meg, ők tették trenddé, szóval most nem áll jól a nagy megdöbbenés (utólag) és a nagy felháborodás. Akinek vannak követői, annak számítania kell arra, hogy egyik - másik túlszárnyal rajta. Ez a felelősség, amellyel eddig nem törődtek, és most visszaesik a fejükre.

Persze relatíve kevéssé érdekel, hogy hol és mennyiért fog dolgozni ezentúl ez a társaság, nekik mindig meglesz a helyük, ebben biztos vagyok. Csak éppen az nem mindegy, mi lesz a 2010-es választások eredménye. A mostani kormányt el kell küldeni, és erre egyelőre a Fidesz egyedül is képes. Normál esetben nem örülnék a Fidesz győzelmének, de most még mindig ez a legelfogadhatóbb forgatókönyv. Ne rontsák el már megint!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr911201467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McH 2009.06.22. 22:31:05

@Dyson: "Érdekes - és valóban így van -, amire Szentesi Zöldi László utalt ebben a műsorban, hogy ti. a Magyar Hírlap és az EchoTV a 168Órának szélsőjobboldali - és ha jól értem neked is -, a kuruc.info-nak meg cionista. Én ehhez annyit teszek még hozzá, hogy ha ezek egyikének sem tetszik, akkor valamit csak jól csinálnak. :)"

Ezzel egyetértek. Nem szoktam túl sokat foglalkozni a politikával, mert undorító, de ezt észre lehet venni.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.23. 04:33:35

Érdekes,hogy ha szenvedni vágyok,én is a rémhír és az echo tévével kínozom magam.Persze közben dühöngök rajtuk.Nem is értem,miért kell azok hazugságait beengedni magunkhoz,akiket gyűlölünk.Jobb lenne tudomást se venni ezekről a férgekről.De egyre erősebb a hangjuk.Az Államtól ellopott milliárdokat Széles(!) körben lehet teríteni ezekben a szégyentelen médiákban.Vona mondta,hogy felrobbantaná a kereskedelmi tévék épületeit..Én ezeket a médiákat robbantanám fel mind..De akkor,amikor teljes létszámmal bent tartózkodnak a kútmérgezők az székházakban..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.23. 10:46:37

@Dyson:
Pont azt írtam, hogy Bayerékat messze túlszárnyalták már a kurucok. De ezt a stílust akkor is ők kezdték, csak most van, aki messzebbre ment. Ők konkurencia, és ezért fáj a létük annyira. Ezért lett hirtelen színvonaltalan meg ízléstelen a kuruc.info. Persze, hogy eddig is ilyen volt, csak eddig nem volt a Fideszen kívül párt. Az EP-választásokkal változtak meg a dolgok. Előtte én ilyen finnyáskodást Bayeréktől nem hallottam.

Igenis a régi, klasszikus pénteki Sajtóklub kezdte a kocsmapolitizálást a nyilvánosság előtt. Csak amíg Bayerék - és ezt pont Te szoktad hangoztatni - fizetett emberek. A kurucok viszont megszállottak, többnyire, gondolom, nem pénzért, hanem meggyőződésből csinálják. Már leírtam, hogy mit gondolok az ilyen emberekről, hogy valami alapvetően nem stimmel velük. Csak a Jobbik megerősödése előtt ez pár futóbolond volt, most meg normálisnak látszó emberek is csatlakoztak hozzájuk. Persze a fideszesek azzal nyugtatják magukat, hogy az MSZP szavazóit csábították el, de pontosan tudják persze, hogy a Fidesszel sem mindenki elégedett, és könnyen átmennek a Jobbikhoz, mert az most már szalonképes.

Bár a Bayer-féle cinikus és bunkó szövegek nem egyenlőek a kuruc szövegeivel, az ilyen féle beszéd szellemét pont ezek az újságírók engedték ki a palackból, úgyhogy csodálkozniuk kicsit visszás.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.23. 10:58:59

Én úgy tudom, hogy a Jobbik is rossz szemmel nézi a kurucinfót. Vona mondta, hogy az a portál kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy szélsőséges hangvétele miatt lejárassa őket, hiszen így azt látják az emberek: lám, ez a Jobbik, ez az elvtelen fröcskölődés.

Vagyis én nemcsak a Fideszről választanám le a Jobbikot, de a Jobbikról is a kurucinfót.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.23. 13:05:47

Látom, nem akarod megérteni.

Bayerék igenis elindítottak valamit, amit aztán kurucék továbbfejlesztettek. (Nem véletlenül az a poszt címe, ami.)Bayerék nem antiszemiták (annyira), de a cigányellenes gondolatok Zsolti bácsitól sem idegenek. Tudom, hogy nem egészen az a véresszájú náci, aminek beállítják, és hogy elsősorban jelenségekről beszél. De pont a stílusa az, ami miatt annak tűnik, aminek szeretnék beállítani.

@Csöncsön:
Erre írta Tóta W., hogy a Jobbik válaszút előtt áll. Vagy maradnak "kurucosok", és akkor ez pünkösdi királyság; vagy kicsit normálisabbak lesznek (szóban, ez megy most is), és akkor nem annyira ciki, hogy 15%-on állnak.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 13:36:13

Ahelyett hogy a tisztelt értelmiségiek - beleértve pártunk és kormányunkat - azon gondolkoznának el, hogy mi lehetett az oka, hogy a népek ilyen arányban szavaztak egy jobb oldali pártra, hát nem! Basztatják inkább őket, hátha ezzel jobb lesz.

Az eberek nem olyanok, hogy na most aztán kurvára meg vagyunk elégedve mindennel, a szocik kurva jók, a fidesz még jobb, az életünk gyönyörű, az ország teljel mézzel folyó kánaán, de mi elhatározzozzuk, hogy holnaptól a jobboldalt támogatjuk.

Még véletlenül sem jut eszébe senkinek egy percig sem elgonodlkozni, azon, hogy nem lehet hogy véletlenül elbasztunk valamit egy kicsit, lehet hogy mégsem tudunk mindent? Vajon mit csináltunk rosszul, hogy már nem biznak meg bennünk népek, még egy Eus mandátum erejéjig sem? Ah, nem mi fasza gyerekek vagyunk, a népnek meg nincs igaza, hülyék ezek! Hisz nálunk van a tudja!

Olyan ez mint amikor figyelmeztetik az autósokat hogy vigyázat valaki visszafelé megy az autópályán, mire az illető: egy! dehogy mindenki!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.23. 16:09:03

De mégsem érted! Nem az a lényeg, amit mond, azzal esetenként én is egyetértek. Hanem ahogy mondja. Bayerék azt mutatták meg, hogy lehet így is. Arról nem ők tehetnek, hogy őrültek is vannak a világon. De arról igen, hogy ezt a tiszteletlen - nincs jobb szavam rá - kocsmapolitizálást elkezdték, és azóta is űzik. Bayernek pont az a fő stíluseleme - és erre Csöncsön mutatott rá a Cosma-gyilkosságról szóló publicisztika megvitatásakor - hogy a nyilvánosság előtt ki mer mondani olyan dolgokat, amit mások nem, de sokan gondolnak. Ez néha jó, néha pedig egyszerűen alpári. Most Bayerék sem csinálnak egyebet egyébként, mint amit ellene állandóan az ún. független értelmiségiek, fanyalog és tiltakozik. Szerintem ez felettébb ízléstelen pont tőle és Bencsiktől.

@P. Erbsen:
Hadd idézzek a szövegből:

"Természetesen a vacak kormányzás az oka a szélsőségek megerősödésének, de a "megzenésítése" Bayerék műve, ők nagyban hozzájárultak ahhoz a hangulathoz, amelyben aztán a kuruc.infóhoz és a Jobbikhoz hasonló közösségek, szervezetek igazán felerősödtek"

Alapvetően egyetértünk, de azt se felejtsük el, hogy Bayer Zsolt és a hozzáhasonló figurák más szemszögből nézve sokat "segítettek" a baloldalnak és főleg a semmirekellő SZDSZ-nek. Nagyon sokan azért szavaztak a baloldalra, mert a jobbon ezek határozták meg a hangnemet. Velük riogatott az SZDSZ és ez 2002-ben és 2006-ban is elég jól bejött nekik. Most viszont, hogy van tőlük is jobbra életképes alakulat, már sérti az érzékenységüket. Nekem ez nagyon képmutató viselkedés.

phaidros 2009.06.23. 19:17:59

@Reckl_Amál: az első lépést már meg is tették. Elhatárolódtak a holocausttagadástól.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.24. 05:34:26

@Dyson: Örülök,hogy érted,mert én nem.Látom folytatódik a vita.A süketek párbeszéde.Mindenki fújja a maga igazát,pedig egyetlen igaz és fontos dolog van.A legfőbb parancsolat a szeretetről..(Szeresd felebarátod,mint önmagadat!)-Óh,A Szentruszkibaka felszinre tört megint..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.24. 12:36:25

Biztos vannak tiszta pillanataid, de ez most nem ilyen volt.

Szerinted ilyennek kellene lennie a közbeszédnek? Szerintem meg nem. Na, akkor kinek van igaza? Természetesen egyikünknek sem. Mert egyetemes igazság nincs. Amit Bayerék csinálnak, az a demagógia. Néha igazuk van, és így talán átcsúsznak a kisebb-nagyobb csúsztatások is.

A stílus pedig igenis fontos. Egyátalán nem mindegy, hogy elküldenek a p*csába, vagy megkérnek rá udvariasan, hogy távozz. Igen, lényegében mindkettő azt jelenti, hogy menj el. De pont az árnyalatok miatt ég és föld. Mert az elsőt nyilván sértő szándékkal mondták, a másodiknál meg pont az volt a cél, hogy minél kevésbé sértsenek meg. "Csupán" ennyi a különbség.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.24. 13:42:55

Bárcsak olyan egyszerű volna a világ, hogy csak 100%-os hazugságokból és 100%-os igazságokból állna!

"Nem gondolom, hogy ilyennek kell lennie a közbeszédnek, ideális esetben nem ilyen."

Nem vagyunk ideális esetben, de azért ne az sírjon a leghangosabban amiatt, hogy mások milyen csúnyák, aki maga is csúnyán beszél időnként.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.25. 12:47:11

Ne hagyjuk! :)

Nem Jack Lucas húzta meg a ravaszt, ő csak össze-vissza beszélt a rádióban, mégis vétkes a dologban. Az őrültről nem tehet, de azért a szavaknak súlya van, ha a médiában dolgozik az ember. Sosem lehet tudni, mit vált ki.

Dr. No 2009.06.25. 16:07:07

@Dyson: Én csak arra emlékszem Bayer Zsoltból, amikor a péntek esti Sajtóklubban az éppen esedékes leleplezés kapcsán visszatérő fordulata volt: "Miért nem vezeti el valaki XY-t (ti. a leleplezésben érintettet) végre egyszer a pofonok völgyébe?" Ebben "súlycsoportos" partnere volt egyébként Lovas István is.

Szóval ha Zyklon B-t nem is emlegetett, de a nekünk nem tetszők pofájának beverését legitim megoldásként hetente.

A másik kedvencem a visszatérő prezentációi közül az volt, amikor papírokat rakott maga elé, fontoskodva, kaján képpel igazgatta a szélüket (jellegzetes mozdulattal, párhuzamosan az asztalra illesztett, kinyújtott tenyérrel), e szavak kíséretében: "Néhány papírt befújt a szél a szerkesztőségbe / postaládánkba." És utána mindig jött - tarararam! - a Nagy Leleplezés! Utóbbi mondjuk inkább csak idegesítő volt, mint alpári.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.25. 16:16:56

Nagyon jó érzékeltetése az árnyalatoknak, köszönöm, Dr. No!
süti beállítások módosítása