2009. április 21. 16:54 - Reckl_Amál

Értelmetlen ENSZ

Biztos megnyugtatja az amerikai diplomácia rossz lelkiismeretét az ENSZ léte. Én más értelmét nem látom a szervezetnek.

Most is szerveztek egy antirasszizmus - konferenciát. Melyen kizárólag a nyíltan antiszemita Irán és néhány hasonlóan gondolkodó állam képviselete vett részt. Az ún. civilizált államok, élükön természetesen az USÁ-val bojkottálták az eseményt.

Ez a legkönnyebb, el se menni. Sértődötten kívül maradni, és nem bepiszkolni a kezünket holmi diktártorocskával. Mi túl jók vagyunk ahhoz, hogy meghallgassuk ezt az embert, úgyhogy beszéljen egymagában.

Persze így is hozzá lehet állni, kérdés, ez-e a legjobb út. Szerintem nem. Egyrészt azért, mert az ne papoljon demokráciáról, aki még meghallgatni sem képes a másikat! A demokrácia ugyanis arról szól elvileg, hogy minden véleménynek helye van. Attól még senki sem ért egyet az elvakult gyűlölettel átitatott antiszemita tirádákkal, hogy végighallgatja azokat. Mégcsak nem is legitimizálja. Bár manapság kezdik elfelejteni, de bizony egyenrangú felek között - és ENSZ-tagállamokról van szó - nem csak annak van joga megszólalni, akivel egyetértünk. Pont az a jelentősége a nyilvánosságnak és így az ENSZ-nek is, hogy elhangozhat a szélsőséges vélemény is, melyet a többi tagállamnak joga van kritizálnia.

Másrészt Irán nem valamilyen lényegtelen kis csendes-óceáni sziget, Irán atomhatalom. Arról nem is beszélve, hogy az elnök az arab világ hőse, pont Izrael elleni látványos kirohanásai miatt. Az ENSZ egyik fő projektjének, a közel-keleti békefolyamatnak egyik fő ellensége. Az ENSZ mást sem tehet, mint hogy nyomatékosítja álláspontját. Esetleg előállhattak volna valamilyen javaslattal, ultimátummal, akármivel. De ahogy már írtam, könnyebb kényeskedni.

De a nyugatiak nem mernek szembenézni vele, ezért inkább a hotelszobájukban duzzognak, amíg a csúnyabácsi be nem fejezi. Kár, hogy a nagy perzsa sárkány szűk baráti körben marad, és a civilizált világban elfogadhatatlan szövegeit megmaradt közönsége megvetés és heves ellenállás helyett egyetértő bólogatással, enyhe tapssal fogadták.

Most aztán megmutatta Amerika és a vele (no és persze Izraellel, mert ugye ez van a háttérben) szimpatizáló, fejlett demokráciákban mi a szokás! Van egy megoldhatatlannak tűnő eset, szóval ne is foglalkozzunk vele.

Persze az is hülye, aki az iráni főkolompos anti-cionista beszédét pont a holokauszt áldozatainak emléknapjára teszi be a programba. Naná, hogy ez fölháborodáshoz vezet, naná, hogy sokan provokációnak vélik. Pedig szerintem csak rossz időzítés. Annak az alkalmatlanságnak újabb ékes bizonyítéka, amely az ENSZ működését az utóbbi években jellemzi. Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár sajnálja. Így már mindjárt más. Ha már csak annyi tehet az ENSZ vezetője, hogy nagyot sóhajt egy ilyen fiaskó láttán, akkor tényleg érdemes a drága világszervezet jövőjén elgondolkodni.

Az ENSZ szavának csak a sajtóban van valamicske jelentősége manapság. Ott is csak bemondják, ez és ez hangzott el, nagy jelentősége mára nincs. Túl lassan, túl óvatosan meghozott határozatait vagy betartják, vagy nem. Az amerikaiak nagy lieblingje, Izrael például notáriusan nem törődik az ENSZ figyelmeztetéseivel. A fene sem támogatja az arab terrorizmust és azokat az eszméket sem, amelyek életben tartják, de nem ízléses ez a fekete - fehér játék, amelyet a nyugati világ folytat Izrael kapcsán. A mai izraeli politika is agresszív, fellépésük vitatható.

Mindezek ellenére nem hiszem, hogy megszüntetnék a szervezetet. Akik benne ülnek - nyilván nem rossz pénzekért - nyilván rettenetesen fontosnak érzik a munkájukat és persze személyüket. A nyugati államoknak meg megéri fenntartani, mert a sok tehetetlen politikus megkönnyebbülve hajthatja álomra a fejét, hiszen aznap is küzdött a világbékéért. Amerika csinálja a legjobban. Amennyire tudom, tagdíjat nem nagyon fizet, legalábbis pár éve emlékszem még a hírre hogy több millió dollárral tartoznak az ENSZ-nek. Ez persze nem akadályozza meg abban, hogy a saját céljaira használja a szervezetet. Nem éppen elegáns.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr51078373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.21. 19:16:12

A Moon leírva:Az nagyon tetszik így..A véleményem inkább nem írom le;miszerint hány atomcsapással oldanám meg én a közel-keleti kérdést,ha rám lenne bízva..Iránt és lakóit meg be sem engedném sem az ENSZ-be,sem az USA-ba,sem egyetlen Európai és demokratikus országba..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.21. 19:28:12

Kedves Barátnőm!Béküljetek már ki Sarge-vel,ő egy nagyon aranyos heteró katona barátom.Úgy szeretlek mindkettőtöket!
ruszkibaka.blog.hu/2009/04/19/eltemettek_a_muzulman_szornyeteget

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.04.22. 21:42:48

Természetesen az arab világban bőven vannak fanatikusok és szélsőségesek, viszont az sincs rendben, hogy aki a legcsekélyebb mértékben kritizálni meri az izraeli politikát azt rögtön leantiszemitázzák meg lerasszistázzák. Én végignéztem az elnök beszédét, egyszerűen elsírta a bánatát és kész. Elmondta a véleményét. Nem értem ezt a kivonulósdit, elvégre nem az oviban vagyunk.

@Baka ne általánosíts. Nem minden iráni ember rossz, mint ahogy az ún. demokratikus országok összes lakója sem szent. Szelektív atombomba kéne, amit be lehetne állítani, hogy kire hasson és kire ne...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.23. 09:33:31

Detleffel értek egyet. Az arab világban is, ahol eléggé "virágzik" a terrorizmus, az embereknek kb. 5%-a terrorista. A többiek nem, bár tény, hogy sokan segítenek elmebajos rokonaiknak. De én úgy képzelem, hogy az ottani emberek is elsősorban normális életre vágynak. Jó munkára, jó pénzre persze, biztonságra, kellemes emberi kapcsolatokra stb. A terror ott is megmarad a hülyéknek és az impotenseknek.

Atombombát meg senkire se dobjanak! A hirosimai és nagaszaki atomtámadás hasonlóan súlyos háborús bűn, mint a holokauszt, csak éppen a történelmet a győztesek írják.

Szerintem az iráni elnök báb. Egy kirakat-figura, aki hülyeségekkel vonja el a világ figyelmét, míg a háttérben az igazi fanatikusok, ki tudja mire készülnek. A buta politikusok meg egytől egyig beugrottak. A részrehajlás a mostani izraeli agresszor politikával elég taszító. Szerintem csak gerjeszti az antiszemitizmust.

Szóval az ENSZ monnyon le!

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.04.23. 14:58:44

"A hirosimai és nagaszaki atomtámadás hasonlóan súlyos háborús bűn, mint a holokauszt, csak éppen a történelmet a győztesek írják."

Hát ez így van. Ha a végén mégis Hitler győzött volna, most azt tanítanák az iskolában, hogy a sok terrorista (persze mind zsidó) atomfegyverekkel gyilkolt ártatlan polgárokat, anyákat és gyermekeket.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.23. 16:48:55

A göringes pólóról jut eszembe! Egyszer Beckhamnek küldött valaki magát rajongónak kiadó ember ajándékba egy pólót, amin valami náci volt (már nem tudom, kicsoda), és hogy egyértelmű legyen a kép alatt az illető neve és SS jel. Beckham nem akart bunkó lenni, és felvette a pólót. És ezzel volt csak igazán bunkó a világ egykori legtúlfizetettebb focistája (most C. Ronaldo az), mert még azt sem tudta, hogy ez annyira nem jó poén.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.24. 12:33:48

Hát, épp ez az! Én valakit vagy az eszéért szeretek, vagy nem szeretem az illetőt.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.25. 13:13:38

"Valakinek" talán, nekem nem. Rohadt IQ-fasiszta vagyok, ez van.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.26. 11:53:10

@Reckl_Amál:

Ez hülyeség. Az ész és a szeretet éppen hogy komplementer fogalmak szerintem. Hiszen a szeretet az alapjában egy érzelem. Az értelem pedig nem az. :-)

azallamenvagyok 2009.04.26. 16:49:12

az értelem alapján szimpátiát osztogatunk, a szeretettel ezt összekeverni elég buta dolog

bár nekem csak 140+ -os az IQ-m, szóval megyek inkább fingani:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.26. 21:40:46

@azallamenvagyok:
Ja, kb annyira buta dolog, mint a saját IQ-val villogni, és azt hinni, ez valami érv.

azallamenvagyok 2009.04.27. 05:55:08

@Reckl_Amál: te nyilatkoztál úgy, hogy ez számít, most akkor mégsem? döntsd el:)
süti beállítások módosítása