2009. április 16. 11:06 - Reckl_Amál

A balettban ugrálni

Végy egy átlagos kislányt! Magyarázd be neki, hogy tehetséges, sőt szexi. Előbbi bizonyítására nyomd be valamilyen noname tinibandába, és hirdesd őket aranylemezesként. (Ma Magyarországon egy maxi arannyá váláshoz 1500 példányt kell eladni.) Aztán, amikor nagykorú lesz, sztájlingold addig, amíg nem néz ki 10 évvel idősebbnek, és meglehetősen olcsónak. A puszták népe úgysem tudja, mi a különbség a szexis és a lotyós között, ezt bárki megfigyelheti az utcán.

Ez Viven, a méltán nem ismert Minisztár nevű formáció egykori tagja, aki most szólókarrierbe kezdett.

Ha a fentiek megvan, indulhat a művészi alkotás. Először is kell valami semmitmondó dallam, amit az üdvöske némi komputeres rásegítéssel könnyedén felénekel. Megdöbbentő, hogy ma már tényleg bárkinek lehet lemeze. Ilyen jellegtelen, unalmas hangot ritkán hallani.
Aztán írassunk szöveget egy olyan emberrel, aki spanyolos művésznevét egy ™-mel dobja föl. Nagyon cool. Íme az eredmény, vagyis a Viván naponta többször játszott dal, a Ne félj!:

 

Hidd el nem kell már a szép szó és hogy éltess,
Hazugság volt minden perc, de mégis fáj.
Régen volt a szép, de elmúlt édes,
Mert nem az vagyok, kit régen megláttál.
Jön egy újabb nyár sok szép nap lesz, mi rám vár,
Tiéd volt a szívem látod mégis éldobtál.
Velem rég a fellegeben járnál,
De most a távolból csak én nézek le rád.
 

Forrás: www.zeneszoveg.hu, és természetesen a költő: Fernando ™

Egy mentség van, ha Fernando tényleg spanyol, és magyarul kb. annyira tud, mint mondjuk én spanyolul. Egyébként ez a szöveg nemcsak dalszövegnek gyenge, hanem a normál beszélt nyelvhez sincs semmi köze. Rögtön a felütés gáz. Mi az, hogy "éltess"? Ha jól értem ezt a marhaságot, a díva szakít genyó barátjával, és most büszke rá. El tudjuk képzelni, hogy a bitang a megbocsájtás reményében azt kiáltja: "Éljen Viven!" Kilóg a lóláb, ez a hülyeség csak a rím miatt került oda. Gyenge megoldás.
Aztán "hazugság, de mégis fáj". Ez simán értelmetlen.
És ez csak folytatódik. De az vitathatatlan, hogy a fokozáshoz ért a szerző. A hülyeség fokozásához. "Velem rég a fellegekben járnál, / De most a távolból csak én nézek le rád." Persze a magyar nyelvben nincs kötött szórend, annál is inkább ügyelni kellene a nüanszokra. Ez a két sor ugyanis nem jelent mást, mint hogyha a galád kan ma is a lánnyal lenne, akkor a "távolból" nem csak Viven nézne le, hanem sokan mások. Ezt szerették volna mondani. Valahogy nem hiszem.

A klipről nincs sok mondanivaló, valószínűleg valamelyik szórakoztatóelektronikai cikkeket forgalmazó cég támogathatta, mert ebbe három és fél percbe sikerült számos vonzó cikket sikerült belesűríteni. Néznek benne plazmatévét, kameráznak, Viven kezében és fülében mp3 - lejátszóval vonaglik időnként (annyira nevetséges húzás!), és persze egy teljesen fölösleges DJ-szerűség is kavar valamilyen pult mögött, hogy pontosan mi is a dolga, egy stúdióban totálplasztikká kevert, vegytiszta zenével, nem derül ki. A rendező biztos látott már DJ-t, az meg olyan menőn néz ki, amikor egy ilyen hallgatag csávó tologatja a potmétereket. Szóval a szupermenő Viven szupermenő klipjébe kellett egy ilyen szupermenő pasi. Stílszerűen: ez már lejárt lemez.

A zene.hu szerint a dal érdekessége, hogy a fődallamot szaxofon játssza. Hát igen, meglepő, ha egy zeneszámban hangszerek bukkanak föl. A februárban megjelent maxin egyébként remixek is vannak, az egyik "elég klubos" (akár hangosan is hallgatható, gondolom), a másik - figyelem! - retro - fiesta hangulatú.

Ilyenkor eszembe jut ez a javaslat: http://index.hu/velemeny/glossza/fono070224/

Mindenkinek jobb lenne.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr581068262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.17. 05:17:58

Jót szórakoztam ezen az íráson is.Köszönöm.

Ziebi 2009.04.17. 06:54:15

Ugye ez csak valami vicc? :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.17. 08:18:26

De legalább nem emo. Úgy látszik megint menő a hepi, és nem a depi.

Majd ez is valahogy aranylemez lesz. Én nem aggódom.

Nem lenne baj, hogy ilyen is van, na de ennyi?

KZsoci 2009.04.17. 08:45:34

nincs fönt youtube-on.

és ez mindent elmond. :D

tritonus 2009.04.17. 16:22:25

@KZsoci: Még ott se??? Jujj! Szóval nem jó, és még csak nem is vicces...

tritonus 2009.04.17. 16:33:19

Egyébként ami a mai magyar könnyűzenét illeti. Ma láttam az RTL Reggeliben (az én bajom, minek nézek reggel sz@rt) egy fiatalembert, aki "énekelt". A nevére már nem emlékszem. Valami sztár. Őt küldjük az Eurovízióra.

Ez komolyan mondom, rosszabb, mint a Csézy (vagy hogy hívják) volt!!!

Nemcsak a zene meg a szöveg volt rossz, hanem a csávó mozgása, színpadi megjelenése is. Az egész önmagában gáz volt. Civil. És ez szánalmas!!! És ez képvisel bennünket! Ennél még Győzike is jobb lenne!!! (Na jó, talán az azért mégse!!!)

Itt most már bárkinek lehet lemeze!

És apropó lemez... Én jártam már stúdióban. Többször. Több helyen is. Ahol először voltunk, ott az volt a szokás, hogy a felvett dalokon az ének-sávot herz-re kihúzták. Vagyis, ha az a' nem volt pontosan 440, akkor semmi baj, számítógéppel rendbe tették. És végig az összes hangot. Nem sok hang volt, ami nem stimmelt, de mindent bemértek, és "kijavítottak". Ennek az lett az eredménye, hogy hallgathatatlan az egész felvétel. (Klasszikus dalokat vettem fel.) Ugyanis a klasszikus zenében hangnemektől és funkcióktól függően más és már erők uralkodnak. És néha igenis kell, hogy valami egy gondolattal feljebb, vagy lejjebb legyen. Ez az éneklés művészi rész, hogy érzi az ember, hogy mi hová törekszik. Nem mindegy ugyanis!!! Szóval le a technikával!!! Ne gyártsunk konzervet!!! (Azóta már rendes helyeken készítem a felvételeket. Olyan hangmérnökkel, akinek füle is van és nem csak szeme!!!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.18. 16:16:35

@tritonus:
Ne lődd le a poént! Ádok Zolinak is eljön az ideje. Amúgy még csak nem is "civil". Berlinben állítólag musicalsztár volt, és végzett táncművész.
süti beállítások módosítása