2009. március 21. 19:35 - Reckl_Amál

Szavazás: Ki lesz a miniszterelnök?

Gondolom, akit érdekel, hogy mi zajlik az országban, az már hallotta a hírt: az MSZP kongresszusán Gyurcsány felajánlotta a lemondását. De itt látható/ hallható vágatlanul:

 Forrás: www.tenyek.hu

Felemás dolog ez, és sajnos már megint nem egyértelmű Gyurcsány mai lépése. Én is előremenekülést sejtem, de majd kiderül, mire megy ki a játék. Először - ahogy Dyson délben mondta - hétfőn az Országgyűlésben. Aztán pedig a húsvét utáni kedden.

Természetesen elindult a találgatás, ki lehet az új jelölt. Ennek a blognak az olvasói is szavazhatnak.

A jelöltek:

Bajnai Gordon (MSZP)

Régóta titkos favoritot látok benne, és lehet a megérzésemben bízni, mert Gyurcsány is feltűnt már első nagy tv-s interjúja alkalmával.
A gazdasági miniszter mellett szól, hogy az MSZP reformcsoportjához tartozik, egyértelműen Gyurcsány embere, és talán az SZDSZ sem utasítja el élből.
Ellene szól, hogy nem népszerű, sőt nem is túl ismert.
 

Bokros Lajos (?)

Bokros máris jelentkezett, ő vállalná, mindegy, milyen színekben.
Én nagy Bokros-hívő vagyok, de nem okos dolog rögtön felajánlkozni. Akkor sem, ha nekem is azonnal ő jutott eszembe.
Kár, hogy Bokrost az MDF önmagára is végzetes ámokfutása most eléggé elhasználta. Bár Bokros emléke nem túl szép, vagyis népszerűségben ő sem túl erős, továbbra is megfontolandó alternatíva.
Csak épp az MSZP nem akarja.
 

Gráf József (MSZP)

Gyurcsány belső ellenzékeként szokás emlegetni. Csak éppen nem vállalja.
 

Surányi György (SZDSZ támogatásával)

Az SZDSZ-nek több ötlete is van, és továbbra is természetesnek tartja, hogy az alig mérhető támogatottságú párt mondja meg, ki legyen a miniszterelnök.
Korábban Fodor Gábor Surányit el tudta volna képzelni ebben a pozícióban.
 

Orbán Viktor (Fidesz)

A Fidesznek továbbra sem sürgős annyira Gyurcsány leváltása, hogy ne zárkóznának el csökönyösen. Nekik csak az előrehozott választás elfogadható, egyébként akár Mao Ce Tung is lehet a miniszterelnök.
Bár nem valószínű, de a legnagyobb ellenzéki támogatottsága Orbánnak van ma. De őt nem fogja az MSZP elfogadni, a kis pártok meg még kevésbé.
Megfontolandó, mert ez tényleg történelmi szerep lenne. Pont olyan, amilyenre Orbán született hívei (és az őt távolról elismerők, mint én) szánják. Orbán győzelme jelenleg biztos. Ha képes lenne Gyurcsánytól először parlamenti szinten elvenni a kormányrúdat, akár másnap elindíthatná az előrehozott választás folyamatát. Addig is - a pozíciókat elfoglalva - fölkészülhetne a valódi, teljes legitimációval rendelkező kormányzásra. Megcsinálhatná azt, aminek ígérete miatt Gyurcsányt megválasztották. Az Alkotmány nem megfelelő szabályozása miatt fellépő holtidőt egy valós program kialakítására használhatná, amelyet aztán megvalósíthatna. Ezt baloldaliként is tudnám támogatni.
De sajnos, attól tartok, Orbán nem kockáztat. Annyira nem fontos neki mégsem a hatalom, illetve főleg annak felelőssége.
 

Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy minden marad a régiben, csak éppen Gyurcsány bűvészkedik kicsit, tematizálja a közéletet és abban a cinikus szerepben tetszeleg, hogy ő fölajánlotta, hogy félreáll, de senki sem élt vele. Ez az őszödi beszéd PR-változata. Akkor is arra ment ki az egész, hogy a hallgatóságban megerősítse, szívességet tesz, amikor elvállalja ezt a kemény melót. Ha nem tetszik, ahogy ő csinálja, akkor csinálja más jobban! Csak most nem az MSZP ellustult funkcionáriusainak adja elő hamisan önfényező és demagóg primadonna-számát, hanem a teljes politikai osztálynak, és persze a közvéleménynek.
 

T. F. (Titkos Fegyver - bármelyik párttól)

Ha eszébe jutnak még egyéb nevek a kedves olvasónak, akkor a szavazófelületre kattintva akár bővítheti is a jelöltek névsorát a Poll-r oldalán.

A szavazás április 14-ig tart, hacsak addig nem történik még valami.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr601016764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.21. 19:43:05

1.Surányi,2.Kiss,3.Bajnai,4.Bokros,Ebben a sorrendben.Esetleg új választás és vektor szarbán...

phaidros 2009.03.22. 01:36:12

Igazából mindegy szerintem, ha nem Bokros lesz, és nem OVi, akkor Gyurcsány a főnök amúgy is.

Csak most már a Fidesz nem fog tudni mire hivatkozva kivonulni.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.22. 08:17:42

Csak nem gondolod, hogy a valódi ellenzék bizalmat szavaz, vagy hogy elfogad egy kreatúrát?

Komolyan modom, úgy csináltok, mintha nem is Mo.-on élnétek, hanem egy álomvilágban. Gondolod,hogy ez a legnagyobb baja az országnak, hogy kit fog kreálni az országnak Apró Piroska (ami szerintem már el van döntve)

Szinte semmi nem működik úgy ahogy kellene, ez egy virtuális ország, olyan mintha...
Mintha lenne kormány, mintha lenne országgyűlés, a szadi mintha ellenzék lenne, mintha lenne ingyenes egészségügy, mintha kötelező lenne adózni.

Az emberek töbségének elege van ebből a tökölésből. (csak nézetek szét vidéken: ebben a politikától megcsömörlött világban a Jobbikba a legkisebb faluban tucatjával jelentkeznek emberek)

Nem kell engem komolyan venni, hisz ki vagyok én, de nézd meg a holnap a valutaárfolyamokat. Nem fogjátok kihúzni még két hétig, lehet hogy nem engedik becsődölni az országot (hogy ne induljanak meg tömegek nyugat felé)de egy protekturátusnak jó esélye van.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.22. 08:44:06

@Prinzessin Erbsen: Persze te élvezed,hogy egyre többen csatlakoznak a falvakban az elbutult parasztok a nácipárthoz,igaz-e?Apró Piroska meg hogy jön ide?Sokat nézed az újfasiszta,fideszbérenc rémhír és echo tévét..az még mondjuk nem baj,mert én is nézem,de te el is hiszed azt a maszlagot,amit megpróbálnak kórságként terjeszteni az analfabéta néptömegeknek..

kovk 2009.03.22. 08:59:09

Bokros azért tudott annak idején aratni, mert újraindította a privatizációt, és ebből lett pénz. Azóta bebizonyosodott, hogy a privatizáció sok esetben hibás lépés volt. Nonszensz Bokrost választani, itt a neolib alternatívák már nem segítenek.

Új választás kell, mert már megint a fejünk fölött döntik el az ország sorsát! Ebből elég volt!

KZsoci 2009.03.22. 09:22:50

@Prinzessin Erbsen

Ezek a figyelemreméltó gondolatok portörlés közben jutnak eszedbe Unterscheißdorfban?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.22. 11:15:28

Gyurcsány még lemondani sem tud úgy, hogy tiszta szívből örülni tudjon neki az ember...

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.22. 12:04:53

@RUSZKIBAKA:
gondolod azért csatlakoznak az emberek a jobboldalhoz, hogy nekem örömet szerezzenek? Látod erre nem is gonodoltam.

@KZsoci: majd rá jössz

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.23. 07:54:25

@KZsoci: úgy látszik nem kell ahhoz port törölgetni hogy lássam mi a helyzet, az € már 307ft, és még csak reggel van.

@Csöncsön: amit modtam, ez egy virtuális ország, mintha lemondana, de csak a hatalmát akarja kozerválni

Amál: békesiben most sem kellett csalódnom. Ma meghallgattam Tölgyessyt, én nem tudom olyan jól artikulálni a véleményem, de nagyjából azt mondta amit én is.

A tél kemény lesz,de már az őszt is nagyon meg fogjátok érezni.

A baloldalnak nem az a természete, hogy önként lemondanak a hatalomról , de ez még nem lenne nagy baj önmagában, a veszély az hogy a szellemiségük is olyan hogy a cél szentesíti az eszközt, ajánlom figyelmedbe az őszödi beszéd azt a részét amit a hatalomról mond, mert ott van a lényeg, és nem ott amit ebből állandóan idézgetnek.

@RUSZKIBAKA:

A statisztikák azt mutatják, hogy a szélső jobb bázisa a fiatal városi értelmiségi(csak nézd meg hogy anno hol ért el jó eredményeket a MIÉP: a budai kerületekben)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.23. 11:08:43

@KZsoci:

úgylátszik más is port törölgetett a hétvégén:

gondola.hu/cikkek/64221

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.23. 12:33:26

Szerintem az árfolyam emelkedése egyelőre a bizonytalansággal magyarázható. Ezért jó volna, ha minél előbb kiállnának a névvel, nevekkel. Programokról álmodni sem merek...

Tegnap este néztem az Echón a Mélymagyart. Bayer Zsolt, Fritz Tamás és Zárug Péter Farkas elemzésével az utolsó öt percet leszámítva egyet kellett értenem. Eddig ez volt a legizgalmasabb elemzés a bejelentés óta. Akit érdekel, ma este 11-től megnézheti az ismétlést.

Az utolsó öt perc viszont a forradalom pedzegetéséről szólt. Én nem akarok forradalmat, mert csak még nagyobb káosszal jár, esetleg áldozatokkal. Most nem ezen kellene a jobboldalnak spekulálnia, hanem valami vezércselen. Orbán képes erre. Ügyes húzással 2001-től egyedül kormányozhatott, a két éves költségvetés elfogadása után Torgyánnak már csak a porond maradt. Na valami ilyennel kellene most is előrukkolni. (Akkor kicsit finnyáskodtunk, mert nem volt túl szép, de egyrészt megszabadultak a szörnyű, dilettáns kisgazdáktól, másrészt el kellett ismerni, mesterien tették.)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.23. 13:12:49

@Reckl_Amál: Tölgyesi (aki nem egy izgága fasz) azt mondta reggel, hogy ilyenkor tüntetések kellenének, mert minden normális orszában az utcan követelnének előre hozott választásokat, de a fidesz ezt nem meri meglépni,(nem is lépi meg - már nyilatkoztak) viszont a radikálisok igen, az viszont kevés, és nem azok mennek ki akik jó lenne ha kimennének.

Érdekes lesz mindenesetre.

süti beállítások módosítása