2009. február 15. 19:35 - Reckl_Amál

Kicsit savanyú

Olvasom a Magyar Narancs blogokról szóló cikkét. Az a fő bajuk, hogy a bloggerek névtelenek. Hogy nincsenek rendezve a jogi - felelősségi viszonyok a blogszférában. Vagyis bárki bármit leírhat a saját blogjában, és ezért mégcsak felelősségre sem lehet vonni, hiszen a nicknévhez bárki tartozhatsz, sok, Magyarországon a legtöbb esetben, lenyomozhatatlan, hogy ki van mögötte. Sajnos azonban nem igazán jutottak semmire sem  a riport elkészítésének végére. A Blogtér és a blog.hu illetékesei is elmondták a magukét, amit mindenki tud. Hogy a Rendszerazdák sem tudják, ki kicsoda. Ha bejelentés érkezik, akkor e-mailben figyelmeztetnek; ha kell, be is avatkoznak.

Aztán sajtójogi kérdések következtek. Sajtóterméknek számít-e a blog? Helyreigazításra kötelezhető-e az online újság?
A szokásjogban mindkettőre van példa. Úgy tűnik, az elavult tudású bíróságok a nagy olvasottságú "lapokat" kötelezik, a kisebbeket nem.

Amerikában állítólag egyre többen vállalják föl valódi kilétüket, míg Dél-Koreában mindez már kötelező is. Magyrországon viszont, ahol a besúgásnak, a feljelentgetésnek "szép" hagyománya már hosszú ideje virágzik, nem valószínű szerintem, hogy a bloggerek tömegesen bújnának elő a webes rejtekhelyükről. Miért is tennék? Miért is kellene így tenniük? Nem az a fontos ugyanis, főleg egy "civil" blogger esetén, hogy ki írja a szöveget, hanem hogy mit ír. A blogger személye nem túl fontos, másrészt a blog műfajának egyik lényege, hogy a szerzője maga szabályozhatja, mennyit akar önmagából megmutatni. Ennek a jognak az elvitatása a műfaj meg nem értésére utal.

Miért kellene szerintük ismerni az egyes szerzők személyazonosságát? Természetesen a névtelenséggel való visszaélések miatt. Azokról az esetekről van szó, amelyekben egy harmadik személyt kár ér. Adatait publikálták, így tudta nélkül  kiszolgáltatták, hogy egy példát mondjak. Ennek helytelensége minden normális ember számára nyilvánvaló, de az ilyen eset kirívó, és megakadályozásában nem a megtorlás a fő cél. Hanem a jogsérelem gyors megszüntetése. Nyilván törekszenek rá, de sajnos az internet egyik általános, blogoktól független tulajdonsága, hogy az információk mennyisége és terjedésük sebessége sajnos emberi léptékkel nehezen kezelhető. Vagyis nincs olyan rendszer, amelyben egyszerre lehetne több ezer blogot monitorozni úgy, hogy az ne venné el a blogok nagy előnyét, az aktualitást. Arról az hatalmas emberi erőforrás-tömegről nem is beszélve, amelyre szükség lenne, mert jelenleg nincs olyan mesterséges intelligencia, amely a becsületsértéseket, valótlan-gyanús állításokat kiszűrné. És ha mégis lenne ennyi 24 órás szolgálatban dolgozó ember vagy egy szuperszerver, akkor is ott a kérdés, milyen alapon cenzuráznak. (Régi fórumozók ismerik azokat a kezdetleges szűrőket, ahol pl. a hülye szót automatikusan moderálta a rendszer, de ha az ember beleütött egy szóközt, akkor nyugodtan kimehetett a dolog. Arról nem is beszélve, hogy ez a rendszer a kontextus fogalmát teljesen figyelmen kívül hagyta, holott az a lényeg.)

Vagyis a dilemma megint az, hogy melyik irányba érdemes menni? A tanár folyton azzal a pár hülyével foglalkozzék, akikkel csak a baj van, és ezzel közvetve a jókat is büntesse, vagy egyszerűen hagyja figyelmen kívül a rendetlenkedőket, és azoknak szentelje a figyelmét, akik megérdemlik.

Mert mi, rendes, a szabályokat betartó bloggerek vagyunk többen. Minden korlátozás valójában minket is büntet, csak éppen jogtalanul. Magamról biztosan állíthatom, hogy nem írnék blogot, ha a valódi nevemmel kellene tennem. Nem azért, mert nem vállalom a véleményemet, aki személyesen ismer, az tudja, ezeket a nézeteket vallom XY-ként is, nemcsak Reckl Amálként. Csak éppen semmi kedvem ahhoz, hogy a személyem prédája legyen mindenféle netes útonállóknak. Mert az nyilvánvaló, hogy a  h ü l y e  hozzászólók nem viselkednének így, ha nekik is saját névvel kellene leírniuk a gondolataikat. Mégis elég, ha csak egy ténylegesen őrült van közöttük... Paranoiás vagyok, tudom, de sajnos ezt sem lehet kizárni. (Arról nem is beszélve, hogy hogyan lehetne hiteltérdemlően igazolni a blogszférában a személyazonosságot. Netán kihelyeznek valakit a rendőrségtől minden szolgáltatóhoz? Ha lesz kiskapu, /Hogyne lenne?/ megint azok járnak rosszul, akik tisztességesek.)

Tessék végre megérteni, a blog sajátos műfaj! A helyén kell kezelni. Egyik blog sem tekinthető autentikus hírforrásnak. Akár a miniszterelnök írja, akár Perez Hilton, akár én, ezek csak vélemények. Hiába tudjuk pontosan, ki írja, akkor is csak napló, vagyis szubjektív. Nem alkalmas elsődleges hírforrásnak. Illetve pontosan annyira az, amennyire a szomszéd néni, a boltos, a főnök titkárnője... Aki ezt nem érti, ne írjon róla cikket!

Sosem gondoltam volna, hogy ez pont a Mancsot fogja zavarni, pont ők akarnak ezzel a kérdéssel foglalkozni. Amikor még rendszeresen olvastam a lapot, akkor a sajtó - és véleményszabadság elszánt harcosai voltak. Most azt próbálták körüljárni, ez a szövegből kiviláglik, hogyan lehetne a blogolással természetesen együttjáró szabadszájúságot fékezni. A rossz hírem az, hogy nem kell. Mást jelentett a sajtószabadság tíz éve, amikor a Postabank sajtóbirodalom szétrobbantása miatt a Fidesszel akkor már nagyon nem szimpatizáló Magyar Narancsot igyekeztek ellehetetleníteni. És mást jelent ma.

A blogolás ugyanis - függetlenül a szerzők szándékától vagy a színvonaltól - nem újságírás. Ezért a klasszikus sajtójog nem alkalmazható rá, ennek - ahogy a cikk is rámutat - technikai akadályai is vannak. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, merre megy tovább ez a "mozgalom". Gyanítom, egyre jobban szabályozzák majd a tevékenységünket. Nem lepne meg, mindig lesznek blogok, amelyek egyes politikusoknak "nem tetszenek". Ismerjük ezt a módit, a kis számú, de kirívó esetekre hivatkozva igyekeznek majd elhallgatatni, de legalábbis beszorítani a kellemetlenkedő bloggereket is a sarokba. A módszerről a Mancs tudna mesélni, ha még emlékszik.

És nyilván emlékszik. Egy ideig úgy tűnt, meg is szűnik a lap, és csak az országos összefogás mentette meg jó tíz éve. Még én is előfizettem annak idején, bár nagyon nem szokásom, szeretem újságosnál megvenni a lapokat. De akkor ez a tiltakozás olyan eszköze volt, amelyhez szívesen csatlakoztam, mert láttam értelmét. (Szemben például az elcsépelt tüntetősdivel.)
Egyébként én most is valami ilyesmit látok igazából a cikk hátterében. A nyomtatott sajtóra nehéz idők járnak, sajnos az újságolvasók és az internetet gyakran használók halmazának közös része elég nagy. Pláne mióta a nagyobb online hírportálok blogokkal is bővítették a szolgáltatásaikat, vannak hátrányban papíralapú versenytársaik. Nyilván bosszantó lehet egy igazi újságíró, publicista számára, hogy hiába ír valószínűleg jobban, mint sok blogger, hiába vállalja a felelősséget a munkájáért, hiába tartja be a szabályokat, egyes, népszerű blogok amatőr szerzőit sokkal többen olvassák, mint őt. A blogger - noha nem újságíró - mégis konkurencia.

Hasonló folyamat ez, mint a nagy lemezcégek ádáz küzdelme a letöltések ellen. Rontjuk a boltjukat, és ilyenkor a kézenfekvő út természetesen a jogon keresztül visz. Be kell minket feketíteni, úgy kell beállítani a dolgokat, mintha a bloggerek azért lennének névtelenek, mert valami "rosszat" akarnak elkövetni. De amíg az illegális letöltés (vagyis pontosabban a megosztás) valóban lopás, addig a bloggerek piacra "pofátlankodása" nem az. De sebaj, mert, ugye, illegális az, amit azzá nyilvánítanak. Ez a cikk pedig a névtelenség fonalán haladva ezt pedzegeti.

Szóval a printmédiának kissé savanyú a szőlő, vagyis inkább a narancs. Nem baj, nem őrölnek olyan gyorsan a jogalkotás malmai, lesz még időnk blogolni. Egyelőre inkognitóban.

Az említett cikk a Magyar Narancs XXI. évf. 6. számában olvasható, Ködös viszonyok címen.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr6945019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.02.15. 20:08:48

Nem olvastam a Mancs cikkét, de az a véleményem, hogy mindenféle korlátozási kísérlet szánalmas erőlködés... Másnap feldobom egy külföldi blogszerverre és szeva...
Egy dologra van esély, de az is a "képlékeny jóízlés" és nem politika által vezérelve... Hogy a blogszerver dobja ki a "nem való" dolgokat...
Az, hogy egy "kis amatőr" "nagyobbat tud dobni", mint egy "felkent újságíró", az meg a sajnálom kategória... Hál' Istennek működik az Internet "olcsósító" szerepe, a publikáláshoz nem kell "szerkesztőség", nyit a júzer gyorsan egy blogot, és innentől már csak tehetség, tudás (esetleg ösztönös nem ortodox) és munka kérdése...

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.16. 05:09:00

Reckl Amál:Igazad adok neked.De gyakran a blogok éppen attól érdekesek,hogy nagyjából tudjuk,ki is írja őket.Természetesen nem értek egyet a cenzúrával.Ha bevezetik,el kell mindenkinek költözni külföldi szolgáltatókhoz..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.16. 10:22:46

@RUSZKIBAKA:
Pontosítást kérek! Mit jelent az, hogy "nagyjából tudjuk,ki is írja őket"?

Az, hogy kialakul bennünk egy kép az illetőről az írásai és a viszontválaszai (!) alapján, létezik, és nem is baj, sőt. De ehhez szerintem nem kell tudni, hogy Reckl Amál valójában Gipsz Jakabné a Rezeda utca 891-ből. Ez mindegy, viszont igenis csökkenti azt a várva várt és valódi véleményszabadságot, amelyet a blogok lehetővé tesznek. Ennek korlátozása nemcsak szemétség, de hülyeség is. Egyébként aki meg akarja, most is nyilvánosságra hozhatja a kilétét. Hagyjuk ezt meg a blogger szabad döntésének!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.16. 22:08:32

na ez a szavazas is meglepett!

En nem vagyok kivancsi hogy ki a blogger, mert az ujsagirokat ugyanugy nem ismerem - na jo egyet kettöt- de a legtöbbjenek a nevet sem jegyzem meg, es nem is irjak mindig oda a nevüket.

(Egyszer olvastam egy Mikszath kritikat, nevet nem irt a szerzö, ellenben nagyon lehuzta a regenyt (a Noszthy fiut) Sajnalhatja a hülye,mert igy legalabb a neve fenn maradt volna az utokornak, a hülyesege azonban igy is be fog kerülni a kritikai kiadasokba, igy valt hallhatatlanna.)

Egy sikeres blogger elöbb utobb ugy is kilep a nyilvanossag ele, mert a grafomanoknak ez minden szive vagya, ha nem sikeres akkor nem a sajat neve alatt eli meg a kudarcot.

Rekl Amalrol is sok minden kiderül az irasaibol, hogy hany eves, mivel foglakozik, csaladi allapot - söt meg a nemi identitas is, ami meg vegkepp irrelvans az irasok szempontjabol.

Aki imeri az ugyis tudja. Ha meg holnap kiirna a sajat nevet, na azzal sem mondana - legalabbis nekem - eppen semit.

Egy idöben a sajat nevemet hasznaltam nickent, idönkent meg a meg ennel is ismertebb nick nevemet nick kent, tehat engem a sajat titkossagom nem foglalkoztat, meg akkor sem törödtem vele, amikor ennek tetje volt - igaz nem is vittem sokra.

Jóskapista 2009.02.20. 16:26:59

Az írással nagyjából egyetértek. Viszont nagyon nem tetszik, hogy az illegális letöltéseket, illetve a megosztást lopásnak nevezed. Jó tudom, ez egészen mellékes, de akkor sem tudom megállni, hogy ne korrigáljam. A lopás ugyanis az, amikor valamit eltulajdonítanak, azaz valakit a tulajdonától megfosztanak (gyk. az ellopott dolog nem marad eredeti gazdája tulajdonában). Namost, ha én letöltök egy albumot (vagy filmet, progit stb.), akkor a kiadó nem tudja többet kiadni? Dehogynem, hiszen nem fosztottam meg semmi tulajdonától, semmiféle kárt nem okoztam! Amit (elvileg) okoztam, az csak bevételkiesés. De azt is csak elvileg, mert valószínűleg amúgy sem venném meg 5-10E Ft-ért az adott lemezt, akkor meg már olyan mindegy a kiadónak, hogy mégis hallgatom-e.
Ezért tehát a másolás, letöltés, megosztás lehet illegális, de semmiképp sem egyenértékű a lopással!
(Mellesleg amíg a kiadók ilyan pofátlanok, meg is érdemlik, hogy bevételkiesést okozzanak nekik. Meg így is kaszálnak éppen eleget a kapzsi disznók!)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.21. 13:59:35

A letöltő nem lop. Az lop, aki jogtalanul megosztja az adott fájlokat. Természetesen attól, hogy digitálisan másolnak valamit, a jogtulajdonos kiadhatja annyiszor, ahányszor csak akarja. A kérdés az, hogy megveszik-e.

Szellemi termékeknél a lopás nem a termékre magára vonatkozik, hanem a hozzá kapcsolódó jogokra. Ha "csak" bevételkiesésről lenne szó, akkor is arra a bevételre a jogtulajdonos jogosult. Az a pénz - a mennyiségétől függetlenül - őt illette volna meg. Az pedig hipotetikus gondolkodás, hogy "úgysem vettem volna meg, ha nem lehet letölteni", ettől ez még veszteség a kiadónak.

Természetesen a kiadókat az 5000-es lemezáraikkal a fene sem sajnálja, megérdemlik, hogy csődbe menjenek. Ettől jogilag nekik van igazuk. Erre írtam, hogy az az illegális, amire a törvény azt mondja.
süti beállítások módosítása