2008. április 23. 15:56 - Reckl_Amál

Communication breakdown

Internetadó és megfigyelés

Ez a két ügy talán első ránézésre csak annyiban kapcsolódik egymáshoz, hogy mindkettő aktuális és mindkettő kényes a kormány szempontjából. Én mégis megpróbálok párhuzamokat húzni a két dolog között. 

"Már a levegőt is árendába adják..."

Sok helyen, sokan leírták, a kormánypártok (még ketten vannak) meg akarják adóztatni az internethasználatot. Az ötlet azért értelmetlen eleve, mert már adózunk utána: 20%-os Áfát vetnek ki rá. Ez az extra 0,8% (hogy jött ki pont ez a szám) nem nagy, de nem is ezt vitatjuk, hanem az elvet.
Lemaradtunk, úghogy ezt most úgy kell behozni, hogy a legdinamikusabban (magától) fejlődő dolgot sarcoljuk meg!

Semmi egyébről nem szól ez már megint, mint tehetségtelen, ötlettelen és csak a fiskális szinten gondolkodó alkalmatlankodók akarnak egy újabb bőrt lehúzni az amúgy is agyonadóztatott emberekről. És persze most is azoknak kell fizetni, akik egyébként is eltartják ezt az országot: a városban élő, képzett, fiatalabb generációnak. (Semmi kifogásom a többiek ellen, de az internetfelhasználók többnyire egybeesnek a munkavállalók derékhadával.)

Az egész megspékelve egy kis privátszférába törési kísérlettel. Mert van, aki a szélsőjobboldali meg szex oldalak külön adóztatná. (Mondjuk erre a pikáns párosításra már nem lehet ráfogni, hogy fantáziátlan.) Miért kíváncsi arra a kedves politikus, hogy milyen oldalakat nézeget otthon a tisztelt állampolgár? Én is jártam már mindkétféle oldalon, és sem szexuális bűnöző, sem neonáci nem vagyok.

A dolog bevezetése is jellemzően béna. Persze megint "kiszivárgott" valami, amit majd úgyis meg kell változtatni vagy eleve nem is lesz megszavazva. Szóval megint csak zavarkeltésre volt jó az egész. Persze vita nélkül, persze szakértők nélkül...

Az nem várható el, hogy egy politikus tisztában legyen az internet csínjával - bínjával (Persze boncolgathatnánk, hogy miért nem.), de az igen, hogy hűbele balázs stílusú marhaságoktól azért megkímél bennünket. A törvényhozáshoz ugyanis értenie kell. Nem a jogi hátterére gondolok, bár én azt is elvárnám, de legalább azt, hogy mielőtt valaki tesz egy javaslatot, legalább tájékozódik, ha már a saját tudása hiányzik hozzá.

 

Megfigylési ügy - reloaded

Az, hogy Szilvásyék most már módosítani fogják, gyakorlatilag maguktól, a legújabb nemzetbiztonsági jogszabályt, már önmagában gyanús. Ezek szerint sikerült megint egy olyan szabályozást alkotni, amely eleve rossz. Persze erre az ellenzék hívta föl a figyelmet.

Azóta már azt feszegetik, hogy miért fáj a Fidesznek ez a lehallgatás. Biztos vaj van a fülük mögött, azért. Teljesen mindegy, hogy ki korrupt és ki nem, mindenkinek joga van a diszkrécióhoz. Ha valahol törvénytelenség zajlik, akkor azt a megfelelő hatóság kapja el! De kiszűrödő susmusokból ne lehessen mindenféle következtetéseket leszűrni. (Filmes olvasóimnak idézném a Különvélemény c. film alaphelyzetét.)

Sem a jogszabály, sem a kommunikációja nem üti meg a mércét. Alkotóinak vagy fogalmuk sincs a demokráciáról, vagyis képzetlenek, vagy szándékosan készültek ilyesmire, tehát tisztességtelenek, de mindenképpen idióták, mert azt hitték, fű alatt át lehet vinni ilyesmit.

Van itt egy béna, erőtlen hatalom, amelyet kizárólag a túlbiztosított alkotmányos berendezkedésünk véd meg. Már szinte minden szinten megbuktak, de mégsem kell elmenniük, mert joguk van maradni. Pontosan tudják ezt ők is, úgyhogy idegesek rendesen. Ide-oda kapkodnak, és most már naponta követnek el olyan hibákat, amelyekbe külön-külön is bele lehet bukni, sőt, időnként már az az érzése az embernek, hogy későkamasz demokráciánk az abszurditásig próbálgatja a határokat.

Ideje felnőni!

UPDATE: Amíg írtam, fölmerült a nyakkendőadó ötlete. Noooormális?!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr35438898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása