2014. július 13. 06:11 - Reckl_Amál

Az etnikai fordulat

ciganykerek.jpgHa pár év múlva valaki meg akarja fejteni, mitől semmisült meg a liberalizmus Magyarországon, mitől vált az egyik legcsúnyább szitokszóvá a liberális jelző, annak elég lesz egy szó: romabűnözés.

Ez a szó, amit az egykori SZDSZ-korifeus Eörsi Mátyás használt a héten esszenciája mindannak, amiért nem csupán a párt sodródott a szakadék szélére, hanem az eszme lehetőségeinek is hosszú időre befellegzett.

A történetet mindenki hallotta. Miskolcon a tehetetlen hülyékből álló MSZP megirigyelte a Jobbik (és a Fidesz) sikerét, és elővette a cigánytémát. Az országnak azon a vidékén igenis társadalmi méretű gond a békés együttélés hiánya, mert az antiszociális emberek száma túlságosan magas. Arról viszont, hogy az elviselhetetlenek között mennyi a cigány származású, nincs objektív statisztika, nem is lehet. A rasszista csúsztatásnak éppen ez a homályosság az alapja. Azt sem lehet állítani teljes bizonyossággal ugyanis, hogy nem cigányok azok, akik mellett képtelenség a normális élet.
A szocialisták tehát feladták Miskolcon kevés konzekvens elvük egyikét, és olyan jelöltet találtak polgármesternek, aki maga is szeretett a nem létező statisztikákra hivatkozni. Csak akkor még nem semmirekellő politikus volt, hanem rendőrkapitány. Akkor sokan - mai támogatói is - kritizálták ezért.

Eörsi Mátyás ezt is meg tudja magyarázni: mindenkinek lehetnek rossz mondatai. Viszont Pásztor Albertnél ez nem egyszeri nyelvbotlás, esetlen fogalmazás volt, hanem a meggyőződésének, a gondolkodásmódjának megnyilvánulása.
Éppen emiatt választották Pásztor Albertet a baloldal jelöltjének. Miután rájöttek, azon a vidéken a szép eszmék vagy az egyébként szdsz-es licensz megélhetési bűnözés felemlegetése nem hoz eleget a konyhára, rátaláltak a saját rendpártijukra.
Jellemzően arra a töméntelen tehetségre, amellyel még az azóta szerencsére eltűnt Mesterházy Attila gazdagította a pártot, hogy most sajátjaik előtt magyarázkodhatnak. Ilyen próbálkozás a jelenleg dk-s Eörsi nyilatkozata is. Jellemzően arra a tisztességességre, amelyet meg Gyurcsány Ferenc honosított meg a baloldalon.

Az észak-keleti régió leszakadásának egyenes következménye volt a farkastörvények hatályba lépése. Ez pedig további nyugtalanságot szült. A helyzet megoldására a rendszerváltás óta senki sem vállalkozott. Nem csupán magára hagyták ezeket a településeket, hanem még ki is oktatták az ott élőket a helyes erkölcsről. Ennek fő szószólója az SZDSZ volt. Az eredmény pedig a szélsőjobb előretörése ezeken a hagyományosan balos területeken.
A Jobbik első országos dobása a Cigánybűnözés című honlap volt, amely a cigány(nak vélt) elkövetők gaztetteit gyűjtötte össze. Indulásával tabut döntött. Addig nem volt szokás cigányspecifikus bűncselekményekről beszélni.

Most meg épp egy volt szdsz-es jön ugyanezzel. És, ha nem volna elég baj, hogy már ők is kapcsolatot keresnek, sőt találnak a származás és az elkövetési hajlamosság között, még finomkodik is. Eörsinél ugyanis már romabűnözésnek hívják a jelenséget. Így már mindjárt más!

A romabűnözés kifejezés egy szóba sűrít minden visszataszítót a politikában. Kezdve a populista szellemmel, amelyet a Jobbik engedett ki a palackból. Mintha a cigányozás bármire megoldás volna.
Egyúttal viszont a roma miatt előjönnek azok a kellemetlen emlékek, amikor pont Eörsiék akarták a teljes magyar társadalmat a szőnyeg szélére állítani mint egységesen rasszista közeget. (Nem beszélve arról, hogy éppen emiatt a roma szót ma leginkább a kényeskedők kigúnyolására használja a köznyelv. Vagyis Eörsi még felkészületlen is.)
A kettő együtt pedig a helyezkedő, elvtelen, gyáva megélhetési politikus nyelvi szimbóluma lehetne, és talán lesz is. Megérdemelné.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr816504135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2014.07.13. 07:16:27

Úgy vagyok ezzel, mint azzal, amikor az ezredforduló utáni, kizárólag elméleti és elvi kampánytémák (koronaúsztatás, de még a 2006-os is ilyen "békebeli" választás volt az őszödi beszédben később elhangzottak miatt stb.) után végre legalább a közbeszédbe belekerült az államháztartási egyensúly, az államadósság, gazdasági növekedés fogalma. Mint láthatjuk, sokat nem használt, hiszen azóta is egyre ökörebb és/vagy gonoszabb dolgokat valósít meg a párt, illetve egy kis rezsicsökkentésért saját maga ad akár kettőt is a kilenc közül a szegényember az uraságnak.

Az, hogy a baloldal általános tehetségének megfelelő módon kezdődött el, az jellemző. De legalább reménytkeltő, hogy egyáltalán szélesebb körben szó lesz erről a helyzetről, amely valóban katasztrófával fenyeget, és amelyre "megoldást" eddig csak az ilyen holdkóros nácik próbáltak találni, mint a jobbik.

toportyánzsóti 2014.07.13. 08:04:31

Cigány probléma ajrópának is a torkán akadt pedig van pénze ellentétben velünk.Felesleges a ballereket ez ügyben szőnyeg szélére állítani,ezred rangú kérdés ahhoz képest amit a putincidázó művel nap nap után a törvényellenesen 100 milliárdokba került 25%-al szerzett kétharmadával.Persze őket kockázat nélkül lehet oktatni,még ilyen kevés ésszel is.

puszt 2014.07.13. 08:37:03

Mondjuk, azt megmagyarázhatná már valaki (persze rasszizmus nélkül), hogyha egy nemzetiségnek, ill. népcsoportnak a felemelkedését, beilleszkedését elő akarjuk segíteni, akkor miért nem kell tudnunk bizonyos szokásaikat, akár statisztikus, átlátható módon? Hogyan oldják meg szokásosan konfliktusaikat. "Csak" bicskáznak egymásközt, vagy rablógyikolnak is könnyen. Jellemző-e körükben a szegénység miatti csecsemő gyilkosság? Ha lopnak, mit? Lovat, vagy autót? Szokásos utcára szarni körükben? Mennyire várhatunk tőlük higiéniát, a mi "rendünk" szerint. Megvannak még, és mennyire, az évszázados berögződéseik (vádorlás, sátortábor) Ez jól látszik Párizs, Róma körül. Miért rasszizmus, ha mást tanítunk meg nekik az iskolában először? Miért rasszizmus, ha (szerintem logikusan) kellene már róluk tudni valami relevánsat?
Tényleg tudhatunk róluk bármit a statisztika segítsége nélkül? Miért adnánk földet, állatokat nekik, ha nem azt szeretnék/tudják csinálni?

Suta Sete 2014.07.13. 10:52:03

puszt 2014.07.13. 08:37:03 Egyetértek.
A jobbik (és még sokan a másik oldalról is)azt mondják, van jellemző "cigánybűnözés". Statisztikával nem tudják bizonyítani, hiszen ilyet tilos vezetni. A jogvédők -de, szinte csak ők- azt mondják, nincs "cigánybűnözés". Statisztikával ők sem tudják ezt igazolni, hiszen nincs ilyen statisztika.
De, aki e vidékeken él, megtapasztalja a valóságot. Ha nem írjuk le őszintén a tényeket és az előidéző okokat, akkor a megoldásra sem lehet jó javaslatot tenni, csak olyan "jobbikosat". Pedig a jó megoldást minél előbb ki kellene találni, együtt, közösen.

master sergeant 2014.07.13. 11:48:01

@Suta Sete: Statisztika nincs, de bármelyik hazai börtön lakóinak, túlnyomó része cigány! Megkockáztatom, hogy eléri a 70-80%-t is az arányuk...
Megoldás? Ez lehet:
www.youtube.com/watch?v=2TFAEdMfKjE
www.youtube.com/watch?v=Ztg3aGzFEQE

Náczikok 2014.07.13. 13:08:02

Ez igen!
A kedves író azzal próbálja alátámasztani igazát,hogy ezek a mocskos náczifasiszták csak populisták hiszen nem is létezik semmiféle statisztika cigánybűnözéssel kapcsolatban.
Bravó!
Ő is tudja nagyon jól ,hogy ilyen jellegű statisztikák készítése tilos hála a több éves liberális pc ámokfutásnak.
Ballagj le csibém Miskolcra vagy bármelyik BAZ megyei településre és add elő a libsi maszlagodat.Körbe fognak röhögni.
Idióta!

Szúrófény 2014.07.13. 13:18:33

@puszt: "Hiába akarod a kutya fejét asztalhoz húzni, nem fog az onnan enni!" Ennyi, kár kísérletezni!

hanta boy 2014.07.13. 14:19:52

Kedves reklamál!

A cigányozás ugyan nem megoldás semmire, viszont választásokat lehet vele nyerni.

Ennyi.

Erre most jött rá a magyar baloldal...
(romabűnözés, romakerék, romazene.....)

wallenberg8805 2014.07.13. 14:21:22

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1. Pásztor Alberttel az a legnagyobb baj, hogy ő csak kimondta az igazat, de nem javított a helyzeten. Pásztor Albert 10 évig volt Miskolc rendőrkapitánya, és azalatt a 10 év alatt folyamatosan romlott a közbiztonság és folyamatosan nőtt, durvult a cigánybűnözés Miskolcon.
Az szép dolog, ha valaki kimondja az igazat, de nem elég! Ha ő olyan helyzetben van, hogy lehetősége van rá hogy javítsa a helyzetet, akkor neki javítania kell a helyzetet!

2. Pásztor Alberttel az a második legnagyobb baj, hogy efogadta azoknak a hazug és semmirekellő demokratáknak a támogatását, akik az igazság kimondásakor elhatárolódtak tőle és leváltották, és akik előidézték Miskolcon a közbiztonság romlását, akik felelősek a fészekrakós szocpolcslássorozatért, Miskolc eladósodásáért, a munkahelyek megszűnéséért, a lakosság elvándorlásáért, a gettósodásáért. Tehát ha netán Pásztor Albert megnyeri a választást, akkor hogyan akar együttdolgozni azzal a baloldallal, amely Miskolc problémáját, baját előidézte?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

hanta boy 2014.07.13. 14:25:34

- Pista bácsi! Aztán ottan maguknál a faluban van rasszizmus?

- Hát az nincs, pedig igény az vóna rá!

hanta boy 2014.07.13. 14:27:23

Az már most teljesen világos, hogy Miskolcon a legnagyobb rasszista fogja a választásokat nyerni!

A győzelem attól függ, ki tud "nagyobbat" mondani....

program készítő 2014.07.13. 16:03:07

Csak azt nem értem,amennyiben polgármester akar lenni-minek ahhoz párt?Vagy csak kell egy régi rendőrkapitány valamire,ez hihetőbb,a volt és jelenlegi kapcsolata kell a pártnak.

hederg 2014.07.13. 20:04:33

Röhejes ez a felhajtás azoktól akik szivesen beszélnek a cigánybünözésről...
A dolgok nem mellesleg valós problémák és ezeket nevén kell nevezni, megoldást kell rá keresni!
Ami most folyik megint előveszi a jobboldal ismert szemforgató politizálását.
Egy Jobbikkal karöltve cigányozó párt gondolom nem keveset tesz most amikor le kell járatni egy jelöltet!
Igen van cigánybünözés igaz ennek vannak olyan okai amiről nem tesznek, gondosan elhallgatják, gettositanak, fillérekért csöndet teremtenek látszolagos semmittevéssel!
Undorító!
Aztán ez liberális baloldali lejárató hablaty. A bukott ideológia meg minden baromság! Ez csupán egy jobboldalinak nevezett régi félfeudalista társaság agyában élő dolog. Európa a világ nem igazolja a "bölcs focista" hülyeségeit ugyanis ez nem igaz, álom semmi más!
Ha a szegénység amelyet ez a forradalom szül elszabaditja az indulatokat rettegni fognak az új rablók akik zsebüket tömik és naponta rágalmaznak mindenki mást!

Foldes Gazda 2014.07.13. 20:38:46

SZERINTEM nem cigány ellenesség van, hanem a bűnöző és a társadalmi normákat benemtartókkal szemben van elutasítás.Ha ez cigány akkor cigány , ha ez piréz akkor piréz.

Arthur Bloch 2014.07.14. 04:53:39

Gumicsont!-Aki mindezt csak a maga Ún. politikája igazolására tartja a másik lejáratására alkalmasnak: az ugyanolyan szemforgató, mint aki undorodik a "cigány" szótól,az csak magyarkodni akar és glasszékesztyűs kézzel kavarja...Tessék elhinni amit az ott élő szociológusnő mond, vagy ha nem ért vele egyet, akkor mondjon jobb megoldást.

Foldes Gazda 2014.07.14. 06:21:50

@Arthur Bloch: Ha ott laknál és a TE családodat inzultálnák , javaidat fosztogatnák a bűnözők akkoris így gondolkodnál .?????????

Arthur Bloch 2014.07.14. 06:57:18

@Foldes Gazda:Tessék elképzelni minden évben 6-8 hónapot ott élek!Pontosan emiatt!!!!Mielőtt leír valaki indulatos sorokat előbb értelmezni kellene a leírtakat!-Pertut pedig még nem ittunk!- Valaki ezt írta:"Itt nincs másról szó,mint arról,hogy van egy nép,amelynek tagjai évszázadok óta faji alapon vannak a társadalom margójára száműzve, kirekesztve, így az ami kívülről az ő kultúrájuknak tűnik,az a borzasztó gyakorlatban nem más,mint generációkra öröklődő szellemi és anyagi nyomor, - semmi más!"- Valamikor újra és újra el kellene kezdeni tenni is valamit.Pld.:Gyűlölködés nélküli rendet tartani,elszámoltatni-támogatni a kiemelkedést.-Az utálat és az erőszakos asszimiláció eddig sem vezetett sehová, csak oda, ahol most élünk....Emiatt aktuális mindaz,amit a Miskolci tanárnő-szociológusnő támogat a bizonyos "volt rendőrfönök" támogatása okán...Olvasni-gondolkodni...Qualis dominus,talis es servus:-amilyen az úr - olyan a szolga...

Foldes Gazda 2014.07.14. 10:09:17

@Arthur Bloch: ez csak duma. Azok véleménye számít akiket naponta inzultálnak, meglopnak életüket ellehetetlenítik stb a társadalm i normákat mellőzőek .

Arthur Bloch 2014.07.15. 05:40:19

@Foldes Gazda: ez "duma",- amit válaszként írt.Ezt igazolja a saját két megelőző kommentje is...- vagy nehéz értelmezni azt,hogy a cigányok kirekesztettek,- és már némelyeknél "megélhetési" bűnné lett az életformájuk,- csak duma az,hogy a kitelepítésük bármilyen módon végsősoron csak pillanatnyi "megoldás" lenne ??- Csak Duma az amit Varga Anna a miskolci szociológus írt le a "Pásztor-ügy" kapcsán ? Ezt is el kell olvasni és meg kellene érteni még annak is ,akit közvetlenül érint a nem "cigány-ügy"!
süti beállítások módosítása