2012. december 22. 08:05 - Reckl_Amál

Visszakaptuk a Megasztárt!

Nagyon jó, hogy az utolsó munkával töltött héten nem jutott idő arra, hogy a múlt vasárnapi X-finálé mélyebb tanulságait elemezzem, mint ahogy terveztem. Nemcsak azért, mert halottba rúgni nem éppen ízléses, hanem mert érdemesebb inkább az aktuális tévés szezon valóban jó tehetségkutatójával foglalkozni, mint a nagyon fáradt, nagyon eltolt X-Faktorral.
Abból ugyanis azt a szomorú következtetést vontam volna le, hogy Magyarországon nincs értelme a popzenének.  Nem azért, mert idén képtelenek voltak összekaparni tizenkét épkézláb énekest az RTL Klub szerkesztői. Hanem, mert még az ún. profi fellépők is nagyon bénák voltak.

A Voice első élő adása színvonalát tekintve teljesen elhomályosítja az X-Faktort. Tényleg nincs olyan aspektus, amelyben a Voice nem verné a vetélytársat. Illetve van. Ez a TV2-re nézve sajnos a nézettség.

Persze most, hogy az RTL Klubon pihentetik a műfajt, a Voice is föl fog jönni. De nemcsak emiatt, hanem, mert - ránk nézve - sajnos erőltetik a bulvárt, és ez be is jön az első adás közönségszavazatinak tükrében. Az sms-ezésre hajlamos nézők ugyanis rendre azokat juttatták tovább, akiknek érdekes sztorijuk volt szemben általában olyanokkal, akik tényleg jók voltak.

Óhatatlanul is a Megasztárral, a TV2 történetének legjobb műsorával veti össze az ember a Voice-t. Öröm volt látni, hogy 2012-ben mertek visszanyúlni a régi, jófajta Megasztárhoz. Végre nemcsak ma divatos, egyslágeres senkik dalait meg teljesen elcsépelt "klasszikusokat" hallunk. Ráadásul a kíséret is élő. Ez az igényesség megérdemelne egy kicsit jobb hangtechnikát viszont.
A műsorvezetés teljesen rendben van, sőt. Szabó Kimmel Tamás annak ellenére kellően visszafogott, hogy neki harsánynak kell lennie. Dicséretes, ha a konferanszié nem érzi magát fontosabbnak a műsornál. Inkább csak a felvezetésben tette le a névjegyét, amikor is bizonyította, hogy a Voice-ban még a showmannek is jobb hangja van, mint bárkinek a konkurencia agyondicsért senkijei közül.

A zsűrin látszik, szóltak nekik pár apró módosításról a visszajelzések alapján. Ez Malek Andreánál a legszembetűnőbb. Szinte már nem is idegesítő, pedig már-már nézhetetlenné tette a műsort korábban. De, úgy látszik, van annyira fegyelmezett és profi, hogy képes visszavenni az irritáló viháncolásból.
Mező Misire is végre adtak valami ruhát. A többiekkel meg eddig sem volt különösebb gond. Somlót valószínűleg az időközben elmaradt világvége se zökkentené ki sztoikus nyugalmából. (Ami egyébként az amfetaminon élő x-es nagyasszony ordítozásai után kimondottan üdítő.) Caramel meg szerencsére továbbra is meglepően jó.

A produkciók láttán sincs az embernek más megállapítanivalója, mint az, hogy még egy ilyen valóban minőségi mezőnyben is kialakulnak az erőviszonyok. A legtöbb tegnapi fellépőre jó szívvel gondoltam vissza, mégis látszottak a különbségek. Ez azoknak jó hír, akik félnek a zenei tehetségkutatás jövőjétől. Amíg lesz egy tucat olyan énekes, mint akik tegnap fölléptek, nem üresedik ki a műfaj.

Szóval a műsor is, és a sztárjelöltek is rendben vannak, sőt. Valami viszont sajnos nagyot változott az első, ma már klasszikus Megasztár óta. Ez pedig a közönség ízlése. És bizony nem előnyére.

A közönség ugyanis a négy csapatból kétszer egyértelműen, egyszer pedig feltehetően a leggyengébb produkciót juttatta tovább. A szabály szerint ugyanis egy-egy mester három versenyzője közül a legtöbb sms-t besöprő automatikusan bent van a következő fordulóban, míg a másik kettő közül az egyiknek elengedi mestere a kezét.
Jó látszik a tendencia. A mai szavazókat már sokkal jobban érdekli a sztori, mint a tehetség és a teljesítmény. Naiv lenne azt állítani, hogy ez szűk tíz éve nem így volt, de akkor még a bulvárt adalékként kezelték. Mára pedig az állagjavítók fontosabbak lettek a valódi fűszereknél, sőt, magánál az alapanyagnál is esetenként.
A másik, ami egyértelművé vált, hogy a négy azonnal továbbküldöttből három húsz éven aluli.
Tehát sajnos igaz, hogy a popszakmában hátrány, ha az ember csak tehetséges, és egy kicsit túlkoros.
Ez csak részben írható a konkurencia számlájára. A TV2 maga is túlzottan a csodagyerekek bűvkörében él.

Az, hogy a tegnapi legerősebbek mindegyikének izgulnia kellett, rávilágít arra, mennyire alacsony az emberek stílusérzéke, mennyire nem tudják megítélni, mi a jó és mi a rossz.
Szegény Mohammed Fatima, aki e versengés első nagy áldozata - jelzem, azzal is föl lehet korbácsolni az érdeklődés hullámait, ha egy mester mer váratlant lépni - még hangszálödémával is messze jobb volt, mint az a kis tejfeles szájú, aki elnyerte a nagyérdemű feltétlen szimpátiáját. De a Fekete Vonat ex-énekesnőjénél tegnap tényleg volt jobb. Nagy tiszteletem Caramelé, amiért ezt ki merte mondani, amiért az ismeretlen, de tegnap jól teljesítő vietnami fiút nem helyezte hátrányba az egykor már befutott Fatimával szemben.
Viszont Czerovszky Heni vagy Veres Mónika mellett a két kis ikerlány nem is látszott. Csakhát ők ikrek, és az nagyon izgi, gondolta a közönség. Tévesen egyébként.

Az est legjobb előadása egyébként Schwartz Dávidé volt, aki annyira tetszett, mint már évek óta senki a tehetségkutatók színpadján. Azt vettem észre magamon, hogy érdekelni kezdett, milyen dal is az, amit előad. Több hangszín között zsonglőrködött bravúrral. És akkor gondoljunk bele szegény hülye Zámbó Krisztián nyűglődésébe, amelyet eszevesztett mentora még mindig valamilyen művészi teljesítménynek próbál beállítani!

Az elmúlt évek silány Megasztárjai, Csillag születikjei, és különösen nemrég még a profi sztárokkal (Csak a Bery - Csobot Adél féle duettet feledhetném!) is felsülő X-Faktor leszoktatta a nézőket az igényességről vagy a mélységről. Láthatóan nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy valaki élő háttérrel énekli el Katona Klári szépséges karácsonyi dalát. (Ha egyáltalán hallottak a ma már jótékonykodással foglalkozó egykori énekesnőről.)
Ahogy azt az éneklésben nem kiemelkedő, de fésületlenségében, esetlenségében igen szórakoztató produkciót sem, melyet a sajnos kieső Gyöngyösi Tamás mutatott be. Őt az egyik ikerlány lökte ki ilyen érdemtelenül korán. Pedig ráférne arra az országra valaki szabálytalan, amelyik a személyiségmentes Vastag Csabát vagy Radics Gigit emelte pajzsra az utóbbi években.

A műsorkészítőknek azért azt tanácsolom: don't feed the troll. Ne az legyen a Voice célja, hogy az erkölcstelen és igénytelen Hajdú Péter bugyuta műsorában legyen anyag! Van elég hülye, akik örömmel demonstrálják is hülyeségüket a Frizbiben. Ezekért az emberekért, akiket ügyesen megtaláltak, kár.
Persze lehet, Fatima kiejtése és a többi jó veszélyeztetése majd fölráz pár olyan embert, aki már nagykorú és/ vagy ízlése is van.

Egyelőre a Voice még nagyon is benne van nálam a pixisben. Nagyon nem szeretném tehát, hogy a Megasztár visszakapása fölött érzett örömöm elszállna. Nehogy a Megasztár felidézése ne az első három jót jelentse, hanem a hanyatlásét.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr194977068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.12.22. 09:17:17

Szerintem az is sokatmondó, hogy a végefőcím előtt meg közben a Zagar - Wings of Love ment, ilyesmit se nagyon hallani a kereskedelmi tévékben.

Nem tudom, hogy mi történt a TV2-nél. Hogy nem a színvonaltalanságversenyt akarják megnyerni, amelyben az X faktor feladta a leckét idén, hanem nagy levegőt véve elrúgták magukat az óceán fenekéről, és egyelőre úgy néz ki, elérik a felszínt. Magyarországon nem volt jellemző mostanában ilyen "kultúrpolitikai" döntés, reméljük, a nézők is meghálálják; ehhez az is kell, hogy a tv2 ne azzal reagáljon, ha az első élőadások elmaradnak a várt nézettségtől, hogy azonnal lebutítja a kolosipéterek és társai fejében létező átlagnéző szintjére a műsort.

hatja 2012.12.22. 11:38:41

mondjuk az a része kicsit egysíkú volt a műsornak, hogy az ÖSSZES fellépő után ugyanaz volt a koreográfia: mester plusz két random zsűri magasztal, majd a 4. bekapcsolja a bullshit generátort és nagy hurrogások közt ecseteli, hogy "neki nem jött át" vagy "nem érte el a lelkét" stb...

a hangszálciszta, nemláttamanyukámat4éve, műtöttékabokám vonal is számomra túl olcsó, de gondolom ez kell az smsekhez.

kúrórudi 2012.12.22. 12:12:26

ti tui a tv2es voicet néztétek???

dög unalmas
időben túl elhúzott
dráma és feszültség nélküli
fos volt egy nagyon gyenge
műsorvezetővel és cikin alulvilágított színpadtérrel
(elég csak megnézni az adásból kivett képeket ehhez, röhej)

kúrórudi 2012.12.22. 12:19:09

az xfaktor el volt baszva
mert tényleg sok szar (közép alá) ember volt benne
meg elfáradt a műsor mentorostól... olyan volt az egész mintha az rtl azt lélek nélkül lehaknizta volna....

de még így is profi műsor volt.....messze profibb mint ez az unalmas és ciki hibákkal teli élő voice....

az énekesek csak picit jobbak..de egy jó műsorhoz ez nem elég...a műsorvezető rettenet a back stage riporter döbbenet fos...somló ciki...a sötét díszlet űbergáz...feszültség dráma nincs.... mosolyogtak az egészen az énekesek...az h hogyan kell szavazni el se hangzott....az h sokszor nem azt láttuk amit kéne, amatőr...a vége kritikán aluli...

kúrórudi 2012.12.22. 12:22:26

@KZsoci:

"Szerintem az is sokatmondó, hogy a végefőcím előtt meg közben a Zagar - Wings of Love ment, ilyesmit se nagyon hallani a kereskedelmi tévékben."

ez egy tévéműsor baszd+ nem egy kívánságműsor a rádióban... az h miközben imádott számod megy (marha nagy cucc) az unottan elvánszorgó és a közönségnek nyilván a készítők által adott trabszparenseket begyűjtő szereplőket látunk vánszorogni meg unott közönséget az mindennek az alja hiába szólt a nagyon közhelyes kedvenced...amit egyébként más kereskedelmi tévés műsorok is nyomtak már csak szólok mielőtt a naciba élvezel tőle...

kúrórudi 2012.12.22. 12:33:50

fatima ügy meg igazi tv2es balfaszság...kidobatták vele a kurva jó fekete hajú csajt a sugár anitát vagy hogy hívják h aztán beszopják vele az élőt...

nyilván nem akartak kapni a sajtótól h elkerüljék az x faktor zámbósodását...de akkor meg mi a faszért dobattak ki vele egy kurva jó igazi felfedezett "amatőrt"...ha tudták h a legkisebb hibára dobják mert nem akarnak cikibe kerülni....

amúgy fatimától eleve nem vagyok eldurranva..nyilván kurva jól énekel...de valami gáz csak van vele ha egyszer most is énekel mégse akkora sztár....

kúrórudi 2012.12.22. 12:35:25

amit meg a commentcomom írtak...hát az egy tv2es piárcikk....sixxnek annyi köze van a tévézéshez mint öreganyámnak egy okostelefonhoz....max bekapcsolni tudja....

vernarancs 2012.12.22. 13:05:39

Kurva unalmas mar az osszes sztarcsinalo szar musor. Ki a francnak kell ennyi "tehetseg"? Ha nem tudjak eladni magukat a piacon akkor jobbra el oszt viszlat. Tenyleg muszaly ezeket mind "felfedezni"? Egy ev mulva ugyis eltunnek a balfeneken.

kúrórudi 2012.12.22. 13:39:49

tényleg sok belőlük de azért nem mind szar ami tőlük kikerül... tóth gabi gáspár laci...

"Tenyleg muszaly ezeket mind "felfedezni"?"

neked viszont hőbörgés helyett iskolába lenne muszáj járnod....

vitaygeorgina 2012.12.22. 13:50:47

@vernarancs: ez nem sztárcsináló műsor, hanem szórakoztató műsor. Valóban senkit nem érdekel, hogy egy év múlva hol lesznek, és csak egy ma született bárány gondolja, hogy ezeknek a műsoroknak a tehetségkutatás a célja.
A nézőt az érdekli, hogy most szórakoztassák,l a jövő ilyenkor messze van. Ha a műsor érdekel, leköt, szórakoztat most, akkor csak azért ne nézzük, mert az illetők a jövőben esetleg nem tudnak megmaradni zenei pályán?

MarbleC 2012.12.22. 14:07:57

Szerintem a Gyöngyösi gyerek rendezői utasításra hagyta el a verseny, mert nem szerették volna, ha az időzített bomba robban egy nagyobbat, mint ahogy a ketyegést bizonyította is az elköszönő "15 másodpercesével".

Shopping 2012.12.22. 16:02:56

" erkölcstelen és igénytelen " Hajdu péter.

Magam nem tudtam megfogalmazni Hajdu mibenlétét.

A fenti meghatározás TÖKÉLETESEN leírja!!!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.12.22. 16:21:55

@kúrórudi: Én egy énekversenytől, elsősorban énektudást várok :) Abból sokkal több van benne, mint más műsorokban. Valódi drámát szerintem nem egy ilyen műsorban érdemes keresni...

babo81 2012.12.22. 19:18:30

.@kúrórudi: Szerintem is unalmas volt a műsor és baromira vontatott. Szabó Kimmel Tamást én nagyon komálom de tegnap én falra másztam amikor századjára hallottam tőle azt a bizonyos MOST szót. Ilyen szegényes a szerkesztők szókincse? Nálam Saci volt a befutó. Remélem jövő héten kicsit felpörgetik a fordulatszámot! :)
süti beállítások módosítása