2012. február 11. 02:53 - Reckl_Amál

Seggaszáj

A Megasztár 6 első adása minden előzetes várakozásomat alulmúlta. Pedig igen alacsonyra tettem a lécet. A TV2-től megszoktuk már a dilettantizmust, és azt is tudjuk, hogy az utóbbi két széria alkalmával egyetlen igazán sikeres műsoruk nimbuszát is megtépázták. A Megasztár néven kínált termék a negyedik évad óta sokkal gyengébb minőségű.
Az sem volt a legjobb előjel, hogy az őszre beharangozott műsor a konkurens X Faktor elől megfutamodva fél év késéssel kerül a nézők elé.

De ilyen sovánka produkcióra tényleg nem számítottam. Kissé elgondolkodnék a világ ma is aktív könnyűzenészeinek helyében. Vajon nem felelősek-e ők részben azért, hogy ezen egyszerű lelkületű tévések számára az énekes kifejezés a közepesen súlyos mentális zavarok, a teljesen torz önkép és a tehetségtelenség zavaros elegyét jelenti?

Mert többnyire ilyen fiatalokat láttunk. Nem hiszem viszont, hogy csak ilyenek jelentkeztek, de a TV2 kontraszelektív légkörében úgy érezték, főleg őket kell megmutatni. Persze, persze a bemelegítés fázisában hülyéket szoktak felvonultatni. De ebben az adásban volt külön hülye-szűrő. Egyesek a mellékhelyiségben mutathatták be művészetüket, illetve azt, amit annak gondolnak. Ezek a szokásos bikicsunájok voltak.
Akikről viszont én beszélek, hosszan énekelhettek, felvezető filmjük is volt, és a zsűritől kaptak is pár szavazatot. Vagyis komolyan vett versenyzőnek számítottak. Amit alig indokolt a legtöbb esetben valami.

A zsűri is említésreméltó. Nem azért, mert annyira fején találják a szöget. De nem is azért, mert gutaütést kap az ember a mellélövéseik miatt. Hanem azért, mert ennyire ritkán lát az ember a szerepén kívül esett emberből egyszerre négyet. Fogalmam sincs, milyen alapon ítélkezhet a jövő popénekesei fölött az operettcsillag Bereczki Zoltán. De ő legalább énekes. Viszont a végig megszeppent, szürke Bochkor Gáborról még ezt sem mondhatjuk el. (Vajon hányszor kell még Bochkornak bebizonyítania, hogy tévézésre alkalmatlan?) Ő lenne a TV2 válasza Csiszár Jenőre, aki deklaráltan rádiós füllel vizsgálja az euróvíziós jelölteket? (Egyikük sem zenei szerkesztő, hanem dumagép a saját frekvenciáján.)
Falusi Mariannak voltak szép napjai a popbizniszben, de azért az már odébb van, nem is járult semmi érdemlegessel ő sem a zsűri munkájához. Mester Tamás nyilván a folytonosságot jelenti az előző szériával, egyébként csak a pipihúsra ácsingózó, éltesedő művészembernek tűnik.

A műsor "újítása", hogy igyekszik ellesni az X Faktor néhány sajátosságát. Például a műsorvezetők megrendezett lelkifröccseit, mielőtt a rivaldába lép a versenyző. Tilla spontán csibészkedéseivel, nem tudom, mi lehetett a baja a készítőknek. Az jópofa volt, mert Tilla jópofa. Most viszont egyenesen beleszugerálják szegény sztárevicsbe, hogy most aztán az életüket megváltoztató pillanatok következnek. Dráma a javából!

A Megasztár érdekessége volt, hogy semmilyen zenei alapot nem használhatott senki az első bemutatkozásnál. A capella kellett kiállnia, legfeljebb kísérhette magát gitáron vagy zongorán.
Ehhez képest most félplayback-kel lépnek a zsűri elé a versenyzők. No, nem mintha ez különösebb előnyt jelentene. Mégis ezáltal is műanyagabb lesz az, amiben amúgy is alig van őszinteség.
Az X felvállaltan ilyen profi, itt viszont csalásnak tűnik az egész. A bikicsunáj kategóriának persze nem jár ez a segítség.

Ismét láthattunk fura fazonokat: egy 81 éves nénit, aki valami mulatós megamixra vinnyogott. Nem vicces.
Jött egy Fatima nevű transzvesztita is, aki korábban fiúként bukta el a válogatót. Bár hangot nem váltott sajnos, csak nemet, ő legalább tényleg szórakoztató volt. És ez nem cinikus megállapítás, tényleg volt benne némi kellemes önirónia. Ám a TV2 nem ezért mutatta meg, hanem, mert egy fiú volt női ruhában. Hűha! Pukkad a polgár!

De más igazi egyéniség nem tűnt föl. Az önhitt tinisztár sem volt az. A hülyegyerekre fazonírozott kiskorút ugyan sajnáljuk hülye szülei miatt, de ennél többet nem képes kiváltani az ilyen. A gyerekek nem valók a popszínpadra, kedves TV2.
Ahogy TV2 válasza Király L. Norbertre sem. A motoros konzervnyitó hangját utánozni tudó rockénekes talán a Naplóba belefér, de sehova máshova.
És hát, ugye, a már említett, személyiségzavaros kamaszok végeláthatatlan sora közhelyes vagy csak simán ostoba motivációikkal.

Ha azt mondanám a Megasztár 6-ra, hogy a szegényember X Faktora, túlértékelném a produkciót. Az X Faktor legrosszabb percében (a döntőn) is profi műsor benyomását keltette. A Megasztár 6-ban semmi sincs, ami egy szórakoztató műsorra emlékeztetne.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr54092174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.02.11. 10:15:13

A tv2 olyan, mint a kormány. :) Annyira ért a tévécsináláshoz, mint a kormány a gazdaságpolitikához. A módszereik is hasonlóak.

De hogy még arra is képtelenek, hogy a hülyéket jól feldolgozzák, amiről az első (néhány) adásnak kéne szólnia: a wc-ben elénekeltetett hülyeségek hitelét pont ez rontja - régen az volt a jó, hogy a zsűri előtt kellett hülyét csinálniuk magukból, itt meg rögtön szét volt választva "jóra" és "rosszra". És hát a jók meg talán még torzabbak voltak...

gofri. · http://gofriblog.blogspot.com 2012.02.11. 21:19:47

Megint beletrafáltál, Amál!!
ÚÚristen, ezzel a Bereczkivel végignézni ezt a szériát igazi halálugrás lesz.

halbikvera 2012.02.11. 23:18:54

Magát a produktumot nem láttam, s készséggel elhiszem a leírtakat. Az is elképzelhető, hogy Padödő Mariann mint ítész csapnivaló, de azért az ő énekesnői kvalitásait kár elfeledni. A már említett dagiduóban kétségtelenül nem kellett túlzásokba esnie képességeinek csillogtatása terén, de neki tényleg van hangja. Nem is kicsi, nem is rossz, egy egészen kiváló jazzénekesnő.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.02.13. 08:18:15

Nem láttam (túléltem, tegyük hozzá), de Bereczki énekelni-színpadon lenni tud (Nagy Duett, valaki? Peller Mariannal biztos pont voltak a minőségfetisisztáknál),
Falusi Mariann esetében pedig halbikverának tökéletesen igaza van. A PaDöDő érdemei nem a zenei bonyolultság környékén vannak (tegyük hozzá: a korai dolgaik kimondottan tetszeni kezdenek, a gyakran kifejezetten szarkasztikus humoruk miatt), de tessék ezt behunyt szemmel meghallgatni: youtu.be/cSgjPYclLvY .
És utána azt mondani, hogy ne nyilvánítson véleményt énekesekről...
Mester jó lesz pélibarnának, Bochkor meg Settenkedni.
Az pedig évek óta nyilvánvaló, hogy az téved, aki sztárt vár ezektől a műsoroktól.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.02.13. 13:14:07

Falusi Mariannak a hangja mindig is vitán felül jó volt. A fazonját is szeretem, sőt a padödős munkásságát is.

Bereczki operettsztár. A Nagy Duettben jók voltak, ha az ember modorosság-fetisiszta. ;)

De nem a zsűri a fő baj. Hanem az, hogy valószínűleg nem jelentkezett elég jó énekes. Ezek sokkal inkább a médiában szeretnének elhelyezkedni, mint egy stúdióban.

Azóta már Facebook csoport is van azok számára, akik nem értik, hogyan lesz a 24 hely feltöltve. Tilla elmondása alapján a 4 csillagot kapó versenyzők automatikusan a 24-be jutnak. De mi van, ha az első 24 mind olyan jó, hogy megkapták a teljes pontszámot? Akkor a többi ezer mehet haza meghallgatás nélkül?
Vagy, ha van már 20 befutó, de már csak hárman maradtak, akkor Tilla beugrik?

Kiderült, hogy amit a tévében látunk, az nem végleges. A négy csillagosok közül a zsűri választ majd. Vagyis az új látványelemük értelmetlen valójában.

És ki tudja, hány ilyen hiba lesz még...?

KZsoci 2012.02.24. 22:23:52

Az egy kicsit enyhítő körülmény, hogy a szerkesztésen annyit módosítottak (ami az első szériától kezdve már gyenge volt, és ami összefügg azzal, amit írtam feljebb), hogy nem derül ki már a felvezetésből, hogy tovább fog-e jutni, vagyis akivel egy kicsit foglalkoznak, szimpatikusítanak, az nem kerül be automatikusan a döntőbe vagy mibe.
süti beállítások módosítása