2011. november 15. 12:41 - Reckl_Amál

Beismerő vallomás

Hosszú ideje vissza-visszatérő vita Csöncsön, az öcsém és köztem, hogy Amerika vajon jó-e. Nekünk tetszik alapvetően, bár én semmiképp sem élnék ott; igaz, én legfeljebb Bécsbe települnék, ha Budapesten már semmi maradásom sem lenne, túl régóta él a családom ezen a vidéken. Csöncsön tipikus Amerika-ellenes, az Egyesült Államokat az igénytelenséggel, üresfejűséggel, olcsósággal és a beteges pénz- és élvhajhászással azonosítja. Ez nem teljesen alaptalan persze, de Amerika ebben leginkább abban különbözik Nyugat-Európától, hogy nacionalizmusuk része az eszeveszett fogyasztás, míg Európában kicsit mindig szégyelli magát az ember a dőzsöléstől. (Nem biztos, hogy Amerika bűne, hogy egyre kevésbé.)

Tegnap fordulópontjához érkezett a vita. Csöncsön ugyanis megfogalmazta, mi zavarja őt igazán Amerikában: a kritikátlan imádói. Egy ilyennel akasztottam tengelyt pár hete.

Az Index ún. újságírói által írt/ szerkesztett Comment.com blog le sem tagadhatná, hogy az RTL-lel cimborál. Érthető, a TV2 számomra is utálatos. Az RTL-hez sem fűznek túl gyöngéd szálak, de a viszonylagos profizmusuk szintén nem kérdéses.

A blog számomra kizárólag a magyar média miatt érdekes, az unalmas, egy kaptafára, futószalagon készülő amerikai sorozatok nem érdekelnek. Akkor is csak módjával fogyasztom őket, amikor megérkeznek a magyar tévékbe. Az meg pláne föl sem merül bennem, hogy letöltsem őket az amerikai vetítésük alatt.
Ezen a blogon viszont rajongani kell mindenért, amit a Tengerentúlon készítenek. Ennek a mozgalomnak éharcosa a nagyképű, hűdelaza Sixx.

Inkriminált, valóságtól elrugaszkodott cikkének témája azonban nem valami amerikai vacakság, hanem a harmatgyenge, ötödik szériáját taposó Való Világ volt.
Ez a kritikus olyan éles szemű, kedves olvasók, hogy olyat is lát, amit mi mezei felhasználók nem. Szerinte a buta/ gonosz bunkók unalmas vonaglása kiváló szórakozást nyújt. Sixx mester egyenesen a szálakat pazarul mozgató, remekül taktikázó reality-zseniket is vizionál. A valóságban persze egy nem teljesen ép elméjű lúzer és egy valószínűleg beépített ember próbálkozik rendre kiakasztani a többi játékost. Eddig egyik számításuk se jött be, akkora spílerek.

Persze ez szórakoztathatja Őfőbloggerségét. Sőt, neki, aki nyakra-főre kajálja be az amerikai baromságokat, a legjobb szívvel elhiszem, a legendás, korszakalkotó Survivorökben meg Amazing Race-ekben is ilyen kaliberű koponyák borzolták a nézőmilliók idegeit. Egyúttal meg is győz arról, hogy ezentúl sem fogok a Lila akác köz tehetségtelen és aránytalanul túlfizetett libáiért rajongani; amerikai tévét csak mértékkel fogyasztok a továbbiakban is.

Az viszont felettébb ijesztő, ha valaki ennyire tévedhetetlennek képzeli magát, hogy a kritikáját kritizálni nem lehet. A Comment.com-on én "jelenleg" nem szólhatok hozzá. Sixx úrnak ugyanis nem tetszett a kommentem.

Az írás rendkívül nyakatekert. Az elején ott is van az igazság: a castingot elrontották, a nők buták, unalmasak, a férfiak szintén, csak még okosnak is képzelik magukat.

Aztán olyan édes, csak éppen nagyon értelmetlen megállapítások következnek, hogy ugyan másfél hónap után még csak meg sem közelíti a VV5 az előző, alekoszos évad nézettségét, még a legalja Naplót is többen nézték, mint a valóságshow elvileg legizgalmasabb műsorszámát, a párbajt. De majd biztos jön még a nagy nézettség...

Szívesen olvastam volna arról, mitől várja ezt a szakértő úr. A szex lehetősége érdektelen, már rég túlvannak rajta a prolik. Az előzőben is az volt a legszánalmasabb, amikor a szintén amerikai marhaságokat majmoló szerkesztők próbálták az előember Jerzy és a ribanc Gigi látszatszerelméből kierőszakolni a légyottot.
A veszekedések unalmasak, a két nagy lángelme meg legfeljebb idegesítőbb, mint a többiek, semmi másban nem tűnnek ki közülük. Amiről Sixx beszél, merő fikció.

Ha viszont a tévéguru mégsem veszítette el a tisztánlátását - és sérelmes, kitiltást érő kommentem ezen a feltételezésen alapszik - akkor valamilyen érdekből írta egy béna műsorról, hogy "Ez persze nézői szemmel a legjobb, mert nem unalmas, sőt, kifejezetten szórakoztató látni...".
Ehhez még hozzávettem azt a hurráoptimizmust, amely a VV5 lanyha nézettségét a csillagok között látja "szép lassan".

Mivel aznap küldték el az RTL-től István Dánielt, aki emiatt halasztani kénytelen téli, riói kiruccanását, egy huszárvágással összekötöttem Sixx nyilvánvalóan RTL-barát, egy ilyen szőrös szívű kritikustól szokatlanul elnéző hangvételű írással. Mintha az RTL Klub megszorításokkal megvert műsorkészítői rendeltek volna egy cikket az egyik nagy hírű médiabloggertől a külföldi tulajok előtt bizonyítandó, a botladozás csak átmeneti, és egyébként is akkora potenciál van legalább két karakterben, mint az amerikai elődökben. Hát az a szuperfüggetlen - szupervitriollos blogger is megmondta, Herr Igazgató!

Persze ennyire nem szaladt meg akkor a fantáziám. Csupán azzal "vádoltam meg" Sixxet, hogy szegény István Dánielt miatta rúgták ki. Mert a szűkös büdzsébe a kellemes hangú rádiós dél-amerikai nyaralása és egy valószínűleg azért magas árfekvésű bértollnok gázsija egyszerre már nem fér bele.

Akkor nem gondoltam teljesen komolyan. Bár felhúztak ezek az erősen csúsztató sorok, igyekeztem egy poénnal elütni a dolgot. Erre kitiltottak.

Mondjuk nem is csodálom, hogy valaki nem érti az árnyalt iróniát, aki a Comedy Centraltól alél el...

Kedves Kolléga! Ezek után nem is kívánok a blogján hozzászólni, nyugodtan tiltson csak ki az idők végezetéig. Ezzel a szankcióval ugyanis bizonyította számomra, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Amúgy mennyit kapott ezért a cikkért?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr953384552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.11.15. 15:32:59

Sixxx tipikusan az a fajta ember, aki harminc évvel ezelőtt még a dicső Szovjetunió vívmányait nyomatta volna, természetesen kizárólag a saját ízlése és elhatározása miatt.

Tematikájában eltér, módszereiben nagyon hasonlatos az, ami mostanában az indexen történik. Uj Péter és W már elment korábban, most pedig az index fórum tizenkét-tizenhárom éve működő moderátorgárdáját rúgták ki (pontosabban lehetetlenítették el), az újak pedig tiszta fideszhű, titkos személyű szörnyek.

Itt kapcsolódnék vissza ahhoz a szörnyhöz: fogja ő még dicsőíteni Borbás Marcsit meg Kerényit, netán Csurka legújabb darabját.

Őrségváltás.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.16. 14:51:15

@KZsoci:
Nem egészen értek egyet.

Sixx inkább olyan laza, hogy mingyá' atomjaira esik szét. Persze ez csak akkor érvényes, amikor saját magáról vagy az imádott sorozatairól van szó. Ha valaki neki nem tetsző, ne adj Isten, őt fikázó véleményt fogalmaz meg, akkor cenzúráz.

De végülis ez is érthető. Az amerikai média is ilyen kétszínű. Baromi merésznek és szabadnak képzeli magát, közben meg egy üveg sört is kikockáz, nehogy alkoholisták legyenek a nézők millió.

KZsoci 2011.11.16. 14:56:13

@Reckl_Amál:

Hát pont azért, mert kaméleon. Álarc, és mellesleg a görcsösség pont az ilyen esetekben lepleződik le.

"közben meg egy üveg sört is kikockáz, nehogy alkoholisták legyenek a nézők millió." :DDD

halbikvera 2011.11.16. 16:12:04

Rendszerint osztom a véleményed, de most nem annyira. Ami sixxet meg a comment:com-ot illeti, azt nem tudom érdemben lereagálni, mert nem olvasom szinte soha és nem is igazán érdekel.

Viszont az amerikai sorozatok jó része jó. Én például a magyar TV-t nem bírom nézni, s a megvetett amerikai sugárzás közbeni letöltéssel élek, s már másnap lesem is a kedvenc tévéfilmjeimet.
S a duplacsavar, annak ellenére szeretem az amerikai sorozatokat (nyilván nem mindet, most úgy kb. 15 körüli darabszámban nézegetem őket), hogy magát Amerikát nem. Kb. Csöncsön-véleményét osztom. Meg annyiban a tiédet is, hogy nem mennék oda lakni sem.:)

halbikvera 2011.11.16. 16:16:24

Ja, a Survivor és az egyéb mindenféle reality-élmény az nem érdekel, nációktól függetlenül, a Desperate Housewives-t viszont nagyon is szeretem.:P Ami viszont tönkre tudja tenni nagyon könnyen őket, az a pocsék magyar fordítás és szinkron. És nem, a magyar címét szándékosan nem használom, mert falra mászok tőle.:P

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.17. 11:25:28

@halbikvera:
Jó tollú blogger Sixx, ezt nem is vitatom. Csak épp a hozzáállása zavar. Számomra akkor írta le magát, amikor amiatt a botrány miatt mérgelődtem itt, hogy a kábelszolgáltató a VH-1 helyére rakta be a Comedy Centralt. Az egyetlen nézhető/ hallgatható zenecsatorna helyett kaptunk egy ún. humorcsatornát, amelyet egy ideig néztem is (fél évig felesben ment a VH-1-nal), de kiábrándítóan gyenge volt.

A Feleségekből is megnéztem az első évadot, de egyszerűen nem kaptam rá. Túlzónak tartottam a dramturgiát, a színészi játék pedig egyenesen egysíkú és sablonos volt számomra. De nem is az zavar, hogy mások nézik és szeretik, hanem az, hogy az ilyen Sixx-félék az ellenvéleményeket egyszerűen lesöprik az asztalról, az azt megfogalmazóval egyetemben.

Több amerikai sorozatot én is nézek: a mindenféle Helyszínelőket, a Döglött aktákat, a Gyilkos elméket, Esküdt ellenségeket, de a Szex és New Yorkot több évadon keresztül is. Régebben a Vészhelyzetet (amíg az eredeti cast ki nem cserélődött a tehetségtelen nímandokra.) meg az X Aktákat is pl.

Akkor szokott elmenni a kedvem ezektől, amikor túl magánéletivé válik egy olyan sorozat, amelynek nem az a műfaja. A rendőr nekem nyomozzon, ne a kocsit feltörő, elhanyagolt kölykével ordítozzon. A Dr. House-t is azért nem nézem már, mert túl sok a privát vonal. House legyen gonoszkodó zseni a kórházban, hogy otthon kivel fekszik le, nem érdekel.

halbikvera 2011.11.17. 21:18:44

@Reckl_Amál: House-t nézem meg a Gyilkos elméket is, bár egyik sem a kedvencem.
Jobban szeretem azokat a sorozatokat, amelyekben vannak átívelő szálak. Persze ezek élvezhetőségéhez szükséges, hogy ne maradjanak ki epizódok, míg egy helyszínelős sorozatba bármikor be lehet kapcsolódni. Feltehetően pont ez az alkotói cél is, így stabilabb, fegyelmezettebb közönséget tudnak magukénak. Amúgy a Feleségek pont most ér véget, az idei nyolcadik évad a befejező is egyben.:)

*jinx* 2011.11.18. 15:07:54

"Ha valaki neki nem tetsző, ne adj Isten, őt fikázó véleményt fogalmaz meg, akkor cenzúráz."

hihi itt nem cenzúráz, pedig rendesen kapja az ívet

hogyvolt.blog.hu/2011/11/16/negy_eskuvo_2x05_ozorai_mulatsag_es_irzaeli_legenyara#more3386356

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.11.21. 20:17:37

Az utóbbi évtizedben egyre több filmszínész vállal komolyabb tévés szerepet. Mit gondol erről a folyamatról?

- Ez valahol természetes, hisz a kábeltévé ma már sokkal több lehetőséget tartogat, mint a mozi: sokkal több mindent meg lehet tenni, káromkodhatsz, szexjeleneteket mutogathatsz, és persze a karakterek is jobban kibomlanak, mint egy kétórás játékfilmben. Közhely, de ma már a televíziós produkciók is vannak olyan színvonalúak, mint a mozifilmek. Én színészként nem is látok olyan különbséget, mert inkább a folyamatra figyelek, arra, hogy a karakterem hogyan fejlődik. A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon hosszú film.

www.origo.hu/teve/20111120-interju-steve-buscemivel-a-boardwalk-empire-gengszterkorzo-foszereplojevel.html
süti beállítások módosítása