2011. november 13. 15:16 - Reckl_Amál

Liszt vetélkedő

Hasonló okból, mint múltkor, ma is vasárnap érkezik a játék. Ma egy pár héten belül érkező gyermek örömére jön össze a kis társaság. Még sosem voltam kelengye party-n, de most legalább kiderül, milyen is ez.

Ma délután - kb. egyidőben az itteni megjelenéssel - mi is játszani fogunk. Most azonban nem én vagyok a játék szerzője, hanem Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna törzsolvasónk. A játékot a Liszt-év ihlette, szabályait tekintve igen egyszerű. A most következő 12 állításról csupán azt kell megmondani, hogy igazak-e vagy hamisak.

Különösen izgalmas, hogy egyelőre én sem tudom a helyes megfejtést.

 

1.      Liszt örökre megharagudott barátjára, amikor az elcsábította Liszt lányát, Cosimát, s hiába bontották fel később a lány házasságát, s vette el a híres vej, Liszt sosem békélt meg igazán.
 
2.      Liszt és Chopin egy nyarat töltöttek el George Sanddal egy villában. A két zongoravirtuóz folyamatosan küzdött a hölgy kegyeiért, mígnem egy napon Chopin megsértődött, és távozott – átengedve ezzel a lehetőséget vetélytársának.
 
3.      A Koronázási mise Liszt műve.
 
4.      Liszt feleségül kérte Lamartin unokahúgát, Valentine Cessiat, de kosarat kapott.
 
5.      Liszt 1863. június 20-án beköltözött a Madonna del Rosario kolostorba, majd 1865. július 30-án pappá szentelték.
 
6.      Beethoven zongoráját, ami Liszt tulajdonában állt, végrendeletében a Zeneakadémiára hagyta.
 
7.      Liszt Salieri tanítványa volt.
 
8.      1863 után soha többé nem zongorázott pénzért. Tanítványait ingyen oktatta.
 
9.      Mozart több operájából készített zongoraátiratot.
 
10. Sosem komponált dalokat.
 
11. Liszt a szimfonikus költeménynek (zenekarra írt, formai kötöttségektől mentes mű, melynek irodalmi programja van) nevezett műfaj megteremtője.
 
12. Fluor Tamás előadóművész Liszt Ferenc leszármazottja. Koncertjein rendre felcsendülnek a híres ős művei.

 

Tippelés közbenre pedig javaslom a La Campanellát, mely az ördög hegedűseként nyilvántartott virtuóz, Paganini tiszteletére készült. Jó lenne azt mondani, hogy ez az én hozzáadott értékem, de ezt meg Liszt Ferenc írta. Én csupán szeretem.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr623374083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása