2011. november 04. 22:47 - Reckl_Amál

Nyúltotó

Szerencsés dolog, hogy idén e jeles nap péntekre esik, így a játékra éhes közönség és az ünnepelt egyszerre lelheti örömét a mai kvízben.

Két variáció volt a fejemben Stivanleroy bloggerkolléga, elv- és padtárs születésnapjára. Egyfelől logikus döntés lett volna valami zenei rébuszt kieszelni. De tavalyi is kapott egy csokorra valót, meghát zenei kérdéseket föltenni Leroynak olyasmi lenne a részemről, mintha Polgár Juditnak mutatnék egy-két nyitást.

Így inkább közös múltunk egy igen emblematikus állatát helyezem ma középpontba. Remélem, senki sem a sok belső poént. Talán megértésük nélkül is élvezhető az eheti.

A hajtás után 13+1 híres nyúl következik. Csak a nevükre vagyok kíváncsi.

1.

Az egyik leghíresebb magyar nyúl. Szülei: Marék Veronika és Richly Zsolt.
Rajzfilmfiguraként ismertük meg, manapság a retrohullámot ügyesen meglovagolva merchandisingban utazik.

2.

Fékezhetetlen agyveleje van. Ennek ellenére nem vizsgázott le sosem nyúlfutásból. De Lázár Ervinnél ez inkább jó pont.

3.

A gyerekeknek szánt reklámok miatt azért kárognak manapság, mert állítólag agresszivitásra nevelnek. (A szülői nevelés ellen azért nincs esélyük szerintem.) Pedig már a mi gyerekkorunkban is hazugságokra akartak rávenni. Ez a nyúl egyenesen a hamis vád népszerűsítéséig is elment. Mentségére legyen mondva, ha túl sok kakaót ittunk, rá foghattuk.

4.

Gyűjtőfogalom. Az ünnepelt - számos kortársához hasonlóan - a cikkek miatt vásárolta a nyulas magazint gimnáziumi éveink alatt.

5.

Egy rendkívül népszerű film emblematikus epizódistája.

6.

A pszichológusok szerint ennek a nyúlnak kényszerbetegsége van. Szerintünk kicsit izgága. Mindig ügyel barátai és üzletfelei érdekeire. Akár fideszes is lehetne, de szinte kizárt, hogy az.

7.

Beatrix Potter mesealakja népszerűségéhez képest meglepő, hogy csupán egy mesének a főhőse. (Mi is vettünk Németországban egy Fekete Péter kártyát, amelyen ő van minden lapon. Még játszottunk is vele.) Egyébként sajátos csiki-csuki játékot folytat egy McGregor nevű farmerrel, aki egyszer még a ruháitól is megfosztja nyulunkat. Továbbá ő számít a világ első zöldség-függőjének.

8.

1988-ban pácba került, mert egy olyan gyilkosság elkövetésével vádolták, melynek áldozata tette a szépet Mrs. Jessica Rabbitnak, vagyis főhősünk csábos feleségének.

9.

Alice az ő üregén keresztül kerül a gonosz királynő birodalmába. De mielőtt a kalandok megkezdődnének, még egy jókora tripre uzsonnára is futja az időből Lewis Carrol klasszikus meséjében.

10.

Régi trükk, de mindenki ismeri. Csak ő tudja pontosan, hogy is működik igazából.

11.

A negyvenes évektől jelen van a szórakoztatóiparban. Ez talán rajta kívül csak Medveczky Ilonáról mondható el. Elmer Fludd nevű vadász barátja - ellensége, mikor hogy. Mindenestre a Merry Melodies legnépszerűbb alakja.

12.

Újabb reklámszereplő. Eredetileg sok felhúzható plüssállattal együtt hívta föl a nézők figyelmét a termék kiválóságára. De kitűnt közülük, és most már nagyon régóta csak vele azonosítják ezt a terméket.

13.

A leghíresebb nyúl mind közül. Mondhatnánk úgy is: A Nyúl. Szaporasága miatt a tavasz, az újjászületés szimboluma. Egyben biológiai csoda: emlős állat létére tojásokat rak.

13+1.

Óbudai történelemtanárként Hannibálról ír tanulmányt, amelyben aktuálpolitikai visszhangja támad. Nem egészen olyan, mint amilyen a szerző vágyik.
Később Farkasházy Tivadar novellaalakja lesz a Mitisír a hogyishívják? című kötetben. Onnan pedig már csak egy lépés volt az örökkévalóság.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr123354690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.11.05. 05:03:24

1. Kockásfülű barátuk
2.Aromó, a fékezhetetlen agyvelejű (mellesleg régi ismerős... Végülis egy erdőben élünk!!!)
3. Nesquick
4. Szégyen és gyalázat, de ezt nem tudom... Mármint az újságot de...
5. A NYÚLON TÚL
6. Nyuszi
7. ???
8. Roger nyúl
9. A kalapos nyúl
10. Tapsi Hapsi
11. passz
12. Duracell nyuszi
13. Húsvéti nyúl
+1. Ennek megmondása az én előjogom!!! Béla :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.05. 08:31:43

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:
Tőled nem fogadok el pontatlan válaszokat.

3. Nesquik, nincs benne c.

4. Az újság elég lesz. Igyekeztem a legszebb macát megkeresni. Szerintem sikerült.

7. Bővíteni kell a kártyajátékaink palettáját, úgy látom.

11. Egyszerűbb, mint gondolod.

12. :D

+1. Egyébként egy ünnepelt is van... De mivel a válasz igen hiányos, ezért még más is idefér.

Köszönöm a megfejtéseket.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.11.05. 08:55:23

4: Most őszintén: nem mindegy? De én tényleg a cikkek miatt... Képben azért már akkor is lehetett direktebb tartalmakat találni (no jó: a műfajban valóban minőségi, gyakrabban sejtető, mint mutató fotóik is voltak valaha). Egyébként évek óta nem: lapos, unalmas, érdektelen, kivagyi lett.
7: Nyúl Péter. Renée Zellwegerrel volt róla (illetve a szerzőről) film (még nem láttam ugyan, de...)
11: Tapsi Hapsi (10: Bob és Bobek távoli rokona)

:-D

halbikvera 2011.11.05. 09:01:16

És a nu pogodis nyuszi miért nincs a listán?:D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.05. 09:02:59

@stivanleroy:
Bob és Bobek miatt már szórom is a fejemre a hamut. Az egyetlen élő nyulamat Bobeknek hívták. Később, mikor nagy lett, Roccót porrá alázó fedezőkan karriert futott be egy nyúltenyészetben Miska bácsi művésznéven.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.05. 09:07:21

@halbikvera:
Tudtam, hogy ez lesz... :D

Mivel Szeréna sok megfejtenivalót nem hagyott, pluszpontért jöhetnek a kimaradt nyulak. :P

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.11.05. 19:50:08

Igen... A kalapos nyúl helyett fehér nyuszi beugrott valamikor 11 fele, mikor az előadáson szunyókáltam...

Egyébként meg éljen soká NYÚL BÉLA!!!

És stivanleroy!!!

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.11.05. 19:54:56

Jelentem, hogy nem kis munkával felnevelő anyám most lett lecs*sszentve a Beatrix Potter kimaradása miatt!!!

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.11.05. 19:57:48

A barátom ma megkért, hogy a történetét meséljem el Nektek! Hát íme:

Aromo nyúl. Ugrifüles, nagyeszű. Úgy is hívjuk: fékezhetetlen agyvelejű. Ő meg, tudod, kint lakott a mezőn. Szabad foglalkozású nyúl volt. Káposztaszakértő. Egyszer hoz ám neki a postás egy levelet. Azonnal jelenjék meg itt meg itt, ekkor és ekkor, mert köteles elvégezni a nyúlfutás-tanfolyamot. El is ment szegény. Egy nagy épületre ki volt írva, hogy Nyúlfutást Oktató Főtanfolyam. Oda kellett mennie. Egy bizottság elé vezették. Kövér, pirospozsgás urak ültek a bizottságban. Aromo éppen mondani akarta, hogy minek tanulja ő a nyúlfutást, amikor... de a főkövér már rá is reccsent: "Na, fusson egy kört!" Aromo futott. "Rettenetes! - sopánkodtak a bizottság tagjai. - Hogy dobálja a farát, micsoda rossz lábtartás, ezt a gyenge technikát!" Aromo megint mondani akarta, hogy hiszen ő nyúl, de nem engedték szóhoz jutni. Heteken át gyakoroltatták. Nyúlfutásra oktatták a kövérek. De igen elégedetlenek voltak vele. Ilyen rossz tanulójuk még sose volt, ingatták a fejüket, és három hét múlva előhoztak egy teknősbékát. "Na, mutasd meg neki!" - mondták, s a teknősbéka fél nap alatt végigcsoszogott a kerten. "Na, látod, ez az! - mondták a kövérek Aromónak. - Ez az igazi nyúlfutás. Látod, milyen szépen ingatja a fejét, milyen kecsesen rakja a lábát?! Igaz, a gyorsaságát még icipicit fejleszteni kell, de akkor is így fut egy igazi nyúl." Aromo igen mérges lett, azt se mondta fapapucs, csak zsupsz! átugrott a kerítésen, és uzsgyi neki, vesd el magad! Isten veled, nyúlfutásra oktató tanfolyam! A kövérek meg: "Utána, utána, hiszen még nem tud rendesen futni, fogják meg!" De mire kettőt léptek, Aromo farkincája végét se látták. Nosza, vérebeket eresztettek utána. Így találkoztam Aromóval. Futott, mint a nyúl, nyomában a vérebek.
süti beállítások módosítása